Picture Palace Films
HomeNew AdditionsArchiveThe ProducersUnder PreprationLinksContact

بسم رب القلم
این صفحه به معرفی اصول حاکم بر طراحی این کتابخانه می پردازد. چرایی و چگونگی ارائه صفحات کتاب ها با فورمت خاص این کتابخانه همراه تصاویر مربوطه در این صفحه آمده است. این صفحه بخشی از مجموعه ای می باشد که درباره این کتابخانه توضیحاتی ارائه می دهد. توصیه می گردد دیگر صفحات وابسته نیز مطالعه گردند.

         
 

اگر معارف پاك و زلال اهل بيت و جمال دل رباى فرهنگ و فقه شيعه، بدون پيرايه به ارواح، قلوب و فطرت مردم دنيا برسد چنانكه خود فرموده اند:
«فإنَّ الناس لو علموا محاسن كلامنا لاتّبعونا»
مردم دنيا فوج فوج به مكتب اهل بيت روى خواهند كرد .


آشنایی با کتابخانه و شیوه نمایش کتاب ها

در این کتابخانه فورمت نمایش کتاب ها و صفحه بندی آنها بر اساس همان هدف اصلی ما می باشد که سادگی و آسانی دسترسی کاربر را به منابع اهل بیت (ع) مد نظر دارد. شکل یکسان نمایش صفحات، پرهیز از رنگ آمیزی های زائد و نمایشی در سراسر کتابخانه به چشم می خورد. البته هنوز برخی کتاب هایی که در ابتدای تاسیس کتابخانه به کتابخانه اضافه شدند لزوما دارای فورمت کنونی نمی باشند ولی انشاءالله به تدریج آنها نیز به همین فرم که در ادامه مطلب ارائه می گردد تبدیل خواهند شد.

طرح عمومی صفحات

ابتدا نگاهی به فرم کلی یک صفحه کتاب بیاندازیم. تصویر زیر نمونه ای از صفحه فهرست یک کتاب می باشد. صفحه فهرست اولین صفحه هر کتابی است که کاربران با کلیک کردن روی نام کتاب از صفحات مختلف (کتاب های جدید، مخزن کتاب، ...) می بینند. این صفحه دارای سه بخش مجزا می باشد. بخشی که نام کتاب و نویسنده و شماره صفحه (در اینجا به جای شماره، لغت فهرست ذکر گردیده است) را دارد. بخش میانی شامل سرفصل های کتاب است که هرکدام به صفحه و سر فصل مورد نظر لینک گردیده اند. و همچنین جدولی در پائین صفحه که مشخص می نماید منبع اصلی ما در تهیه این کتاب چه سایتی بوده است با لینک به آن سایت و آیا اجازه خاصی برای قرار دادن این کتاب در سایت ما موجود است یا خیر.

تصویر زیر نمونه ای از صفحه شماره یک کتاب می باشد. این صفحه نیز دارای سه بخش مجزا می باشد. بخشی که نام کتاب و نویسنده و شماره صفحه را دارد. بخش میانی شامل متن کتاب است و در پائین صفحه چند آیکان لینک شده که رفتن به صفحات بعدی، قبلی و یا فهرست را امکان پذیر می نماید.

دو گونه صفحات دیگر هم ممکن است هر کتابی داشته باشد. هر کتابی که دارای پاورقی باشد این پاورقی ها یا در پائین هر صفحه آورده می شوند و یا شیوه بهتر آن که همگی در یک صفحه به نام پی نوشت ها گرد می آیند و از هر صفحه که نیاز بود به آنجا لینک داده می شوند. این صفحات فاقد آیکان های برگشت به صفحات مرجع هستند ولی در اکثر کتاب ها با کلیک کردن روی شماره پی نوشت به صفحه اصلی بازگشت داده می شود.

نوع دیگری از صفحات که ممکن است در برخی کتاب ها دیده شوند صفحه «فهرست مطالب» می باشد. برخی کتاب ها دارای فهرست های بلندی هستند که شامل تمم سرفصل های اصلی و فرعی می باشند. برای اینگونه کتاب ها معمولا صفحه «فهرست» برای سرفصل های اصلی و صفحه «فهرست مطالب» برای تمام آنها شامل اصلی و فرعی استفاده می شود. فورمت آن شبیه فورمت صفحه «فهرست» است با این تفاوت که در پائین صفحه دارای آیکان های رفتن به صفحه اول و یا صفحه فهرست است.

شکل های مختلف بخش مشخصات کتاب

حال اجازه دهید تا نگاهی به فرم های مختلف بخش بالای صفحات بیاندازیم. بیشتر کتاب های کتابخانه معمولا دارای همان فورمت یک نام برای کتاب و یک نام برای نویسنده می باشند. در دو تصویر پائین نمونه ای از کتاب هایی که دارای اطلاعات بیشتری هستند نشان داده شده است.

شکل های مختلف بخش میانی کتاب

در بخش میانی کتاب ابتدا به صفحه فهرست نگاهی می اندازیم (صفحه فهرست مطالب هم نظیر همان است). تصویر زیر نمونه ای از صفحه فهرست یک کتاب است که هر سرفصل در این صفحه به صفحه مقصد و مکان مورد نظر در آن صفحه لینک شده است. به عنوان مثال به سر فصل «معنای دین» توجه فرمائید.

کد اچ تی ام ال مربوطه در تصویر زیر مشخص می نماید که با کلیک روی «معنای دین» کاربر به صفحه 01 و مکانی که نام آن 4 است فرستاده خواهد شد.

اگر چنانچه نگاهی به کد صفحه 01 بیاندازید خواهید دید که در بخشی از صفحه این سرفصل با همان نام 4 موجود می باشد.

که البته این شماره در صفحه ای که کاربر می بیند نمایش داده نمی شود و کاربر تنها سرفصل معنای دین را در صفحه 01 می بیند.

شکل های مختلف پاورقی و پی نوشت

قریب به اتفاق کتاب های موجود در کتابخانه دارای پاورقی های می باشند. برخی تعداد کمی پاورقی دارند ولی برخی کتب دیگر نظیر گروهی که رجوع به آیات و احادیث و روایات دارند گاهی دارای صدها پاورقی می باشند. برای کتابخانه هایی که هر صفحه کتاب را در یک صفحه وب سایت نشان می دهند این مشکلی را ایجاد نمی کند زیرا پاورقی ها در پائین هر صفحه قرار می گیرند. اما وقتی تعداد صفحات کتاب زیاد و متن هر صفحه مختصر است حاصل کار صدها صفحه اینترنتی است که کاربر می بایستی یک به یک بازدید کند. (از صفحه «دیگر کتابخانه های آنلاین» نگاهی بیاندازید به کتابخانه حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی مد ظله و یا كتابخانه دیجیتال اهل البیت (ع)). گروه دیگری از کتابخانه ها نظیر کتابخانه ما عمل می کنند یعنی چندین صفحه کتاب را در یک صفحه وب سایت نمایش می دهند با این تفاوت که پاورقی ها را به همان صورت نگاه می دارند. یعنی کاربر پس از مطالعه چند سطر پاورقی ها را می بیند و دوباره چند سطر جدید و یک پاورقی جدید و همینطور تا آخر کتاب. (از صفحه «دیگر کتابخانه های آنلاین» نگاهی بیاندازید به کتابخانه کتابخانه تخصصی حج و یا كتابخانه شهید مطهری). این گونه نمایش پاورقی نه تنها سبب استحکام کار نمی گردد بلکه برعکس حالت مستمر خواندن را دچار وقفه می کند و دنبال کردن متن را وقتی جمله ناقص می ماند و قسمتی قبل از پاورقی و قسمتی بعد از پاورقی است غیر طبیعی می نماید. البته در کتاب کاغذی هم همین طور است با این تفاوت که خواننده با ورق زدن صفحه بدون وقفه چندانی دنباله متن را ادامه می دهد و پاورقی را نمی خواند.

مشکل اصلی هردو روش این است که از توان و امکانات وب در آنها استفاده نمی شود. یعنی اینکه احتیاجی نیست که ما پاورقی را در میان صفحه قرار دهیم در حالیکه با یک لینک ساده آن گروهی که علاقه مند هستند تا پاورقی خاصی را ببینند می توانند روی لینک کلیک کرده و در صفحه جداگانه ای آنرا ملاحظه کنند. و یا اینکه برای یک کتاب 600 صفحه ای کسی بخواهد 600 صفحه وب را بخواند تصور صحیحی نیست. لازم به یادآوری است که تمام این مسائل باز می گردد به مساله ای که می بایستی قبل از تاسیس و طراحی یک پایگاه کتابخانه آنلاین مد نظر قرار گیرد. پیرامون برخی از این اصول در صفحه «یادداشت های خادم سایت» بحث شده است و انشاءالله در حد توان ادامه خواهد یافت.

در کتابخانه ما پی نوشت ها به چند صورت مختلف آمده اند. یک نوع آن قرار دادن شماره پی نوشت ها در پرانتز و لینک کردن آن به صفحه پی نوشت ها می باشد که مناسب ترین شیوه است. در چهار تصویر زیر یک لینک، کد آن،  پاورقی مربوطه و کد آنرا می توانید ملاحظه فرمائید.

البته در برخی کتاب ها این لینک به صورت سوپر اسکریپت در آمده است که آنرا کمی بالاتر از متن اصلی و در اندازه کوچکتر نمایش می دهد. این بستگی به منبع اصلی کتاب دارد. مثلا کتاب هایی که از کتابخانه غدیر تهیه شده اند عموما دارای چنین فورمتی هستند و ما آنها را به همان نحو نگاه داشتیم.

گروه دیگر پاورقی ها انهایی هستند که از میانه صفحه ها به پائین صفحه منتقل شده اند و شماره گذاری مسلسل می گیرند. تصویر زیر نمونه ای از این روش را نشان می دهد.

برای اینکه این روش را توضیح بیشتری داده باشیم یک نمونه را در مورد کتابی که از سایت حج تهیه کرده ایم در اینجا می آوریم. این کتاب «سرمه سعادت، جوان و بايد و نبايدهای اخلاقی» تالیف فاضل محترم دکتر سيد حسين اسحاقی می باشد. پس از کپی کردن کتاب در تمپلت مناسب (لطفا صفحات راهنما را ملاحظه فرمائید) از صفحه اول شروع می کنیم. ملاحظه می فرمائید که اولین گروه میان صفحه ای پاورقی ها شامل دو پاورقی 1 و 2 می باشد.

چندین سطر پائین تر دومین گروه پاورقی ، این بار هم دو تا به شماره های 1 و 2 وجود دارند.

ما ابتدا دو پاورقی اول را در قسمت بالای پاورقی دوم قرار می دهیم.

سپس شماره ها را تغییر می دهیم تا به صورت مسلسل درآیند.

پس از انجام تمام تغییرات در صفحه اول ، تمام پاورقی ها با شماره مسلسل هم در پاورقی و هم در متن اصلی حضور خواهند داشت. مثلا در اینجا 12 پاورقی در پایان صفحه گرد آمده اند.

البته تغییرات دیگری هم در صفحه صورت می گیرد تا کتاب نهایتا به کتابخانه اضافه شود. (برای بحث گسترده پیرامون این تغییرات و نحوه آن لطفا صفحات راهنما را ملاحظه فرمائید).

البته می توانستیم این پاورقی ها در صفحه پی نوشت ها بیاوریم که چیزی نظیر تصویر زیر خواهد بود.

نکته دیگری که می بایستی به آن توجه داشت این است که گرچه صفحه نخست این کتاب به نظر تمام شده می آید اما در حقیقت ای گونه نیست. پس از ساده سازی و حذف فورمت های غیر ضروری حجم صفحات در زیر دیده می شود. همان گونه که دیده می شود صفحه 01 تنها 18 کیلو بایت است و اندازه آن از صفحات مطلوب ما (بین 40 تا 60 کیلو بایت)بسیار کمتر است .لذا در قدم های بعدی بخشی از مطالب صفحه 02 می بایستی به صفحه 01 انتقال پیدا کند که نتیجه آن تغییر در پی نوشت ها و شماره آنها خواهد بود.

تصویر زیر همین صفحه را پس از اضافه کردن بخشی از مطالب صفحه 02 به صفحه 01 نشان می دهد.

جمع بندی

در این صفحه کوشش کردیم تا برخی از شیوه های طراحی این کتابخانه را معرفی کنیم.

نکته

مطالب این صفحه گرچه به تنهایی هدف خود را برآورده می نماید ولی برای بهره گیری همه جانبه بهتر است همراه با دیگر صفحات توضیحی درباره کتابخانه، راهنما، بهبود کیفیت کتابخانه، یادداشت های خادم سایت، و پاسخ به سئوالاتی که معمولا پرسیده می شوند مطالعه گردند.
 

 

Islamic Education Center
7917 Montrose Road
Potomac, Maryland 20854
301.340.2070 / 301.340.6584


صفحه نخست | كتاب های جديد | مخزن كتاب | موضوعی | در دست تهيه | جستجو | تماس با ما

© WEBERSEDU