كتابخانه معارف اسلامی
صفحه نخستكتابهای جديد‏لیست الفبایی کتابهای موجود‏‏كتابخانه موضوعی‏‏در دست تهيه‏‏جستجوتماس با ما

بسم رب القلم
در طول سالهایی که این کتابخانه برپا گشته است بسیاری از کاربران گرانمایه ضمن تماس با ما و ارائه نظرات و پیشنهادات و انتقادات سازنده گهگاه پرسش هایی را هم مطرح ساخته اند. برخی از این پرسش ها پیرامون موارد و موضوعات خاصی است که به آنها پاسخ می گوئیم.
برخی دیگر مواردی هستند که متناوبا توسط دیگر کاربران محترم نیز مطرح می گردند. در این صفحه کوشش ما بر آن بوده است که پاسخ هایی را که به اینگونه سئوالات می دهیم در یک جا گرد آوریم شاید شما کاربر عزیز نیز پاسخ سئوال احتمالی خود را در همین جا بیابید. 

         
 

مجموعه پاسخ به سئوالاتی که معمولا پرسیده می شوند

بسم الله الرحمن الرحيم
در طول چند سال گذشته و آشنایی بیشتر عزیزان کتاب خوان با کتابخانه آنلاین معارف اسلامی مرکز تعلیمات اسلامی واشنگتن تماس های ایمیلی با این کتابخانه و خادم آن رو به فزونی نهاده است. این تماس ها را عموما در پنج گروه می توان دسته بندی کرد:

دسته اول

ایمیل هایی هستند از خادمین این کتابخانه تشکر کرده اند و در ضمن آن مطالب دیگری را هم ممکن است مطرح کرده باشند . این ایمیل ها را را ما متقابلا با تشکر از حسن ظن عزیزانی که مجموعه را قابل استفاده تشخیص داده اند پاسخ می دهیم و دعای خیر آنان را برای ادامه راه می طلبیم.

دسته دوم

مربوط به عزیزانی است که در ایمیلشان مشکلات مربوط به خرابی لینک ها در کتاب بخصوصی را گزارش کرده اند. این لینک ها به سرعت اصلاح گردیده و ضمن ارسال پاسخ به کاربر محترمی که زحمت کشیده و ما را در جریان قرار داده اند، اصلاح لینک مزبور نیز به اطلاعشان می رسد.

دسته سوم

مربوط به عزیزانی است که در ایمیلشان اظهار علاقه می نمایند که به نحوی به این کتابخانه کمک کنند. ما به نحو اخص مواردی را که عزیزان دور از این مرکز می توانند به کتابخانه کمک کنند در صفحه «درباره ما» ذکر کرده ایم. اخیرا هم چندین صفحه تحت عنوان صفحات راهنما به کتابخانه اضافه کرده ایم که عملا شیوه تهیه کتاب را برای این کتابخانه نشان می دهد. دیگر موارد هم در همان صفحه «درباره ما» ذکر گردیده است. نهایتا اگر امکان کمک به نحوی که ذکر گردیده است را ندارید همان دعای خیر شما بهترین کمک برای ادامه راه ماست. البته برخی برای کمک کردن روش های پیشنهادی خود را دارند که در ضمن موارد دسته پنجم به آن خواهیم پرداخت.

دسته چهارم

مربوط به ناشران، نویسندگان، مولفین و محققینی است که کتاب هایشان در این کتابخانه عرضه گشته است. در بسیاری از موارد آنان اظهار می دارند که از کار ما ناراضی نیستند. در اینگونه موارد تصویری از اجازه ایشان به صفحه «اجازات و منابع» افزوده می گردد و کلیه کتاب های آنان که در سایت موجود است به «اجازه دارد» در صفحه فهرست همان کتاب ها مزین می گردد. در چند مورد هم مسئولین نشر کتاب ها عدم رضایت خود را اعلام کرده اند که بلافاصله نسبت به برداشتن آن کتاب ها از سایت اقدام گردیده است. نمونه آن در مورد کتاب های حکیم متاله حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی مد ظله بود که به محض اطلاع از عدم رضایت مسئولین موسسه اسرا از قرار داشتن کتاب های ایشان در این سایت نسبت به عدم دسترسی کاربران به کتاب ها اقدام گردید (به جز پنج جلد تفسیر تسنیم).

دسته پنجم

مربوط به عزیزانی است که در ایمیلشان درخواست هایی را مطرح می نمایند که ما قادر به انجام آن نیستیم ، چه آن بخش که توان انجامش را به علت عدم دسترسی به منابع مورد نیاز نداریم و چه آن بخش را که برخلاف هدف های این کتابخانه می باشد. البته این درخواست ها همیشه یکسان نیست. بعضی حالت پیشنهادی دارد، برخی حالت راهنمایی و برخی حالت دستوری. هرآنچه هست ما بر روی چشممان می نهیم که لطفی است از دوستی ناشناخته. سعی ما همیشه بر آن بوده است که حقایق اسلام و فرهنگ حیات بخش اهل بیت عصمت و طهارت (ع) را معرفی کنیم و نشر دهیم. لکن نشر بدون مخاطب کاری عبث و بیهوده. لذا ما ضمن احترام فراوان به عزیزانی که این درخواست ها را می نمایند با کمال ادب و خضوع دلایلمان را برای عدم انجام آن درخواست ها ذکر می کنیم و ضمن پوزش خواستار دعای خیر ایشان می گردیم. سئوالات و پاسخ های زیر بیشتر بر اساس نظرات مطرح شده در دسته پنجم است.

توجه: حق الناس

نعمت قلم و نگارش از نعمت هاى بزرگ خداوند متعال به انسان است نعمت گرانبهایی است که قرآن مجید از آن با شكوه و عظمت بسيارى ياد مى كند و آن را از موهبت هاى خدا به انسان و از شاهكارهاى آفرينش مى شمارد. (الذى علم بالقلم ) و به آن سوگند ياد مى كند (ن والقلم و ما يسطرون). نعمتی است که پیامبرش در اهمیت آن، مركب قلم دانشمندان را از قطره هاى خون شهيدان راستين برتر و بالاتر ارزيابى مى كند. (مدادالعلماء افضل من دماءالشهداء). قلمی که در دست انسان آگاه و پرواپيشه و آزادمنش باشد و نگهبان ارزشها و در خدمت حق و فضيلت باشد قابل احترام فوق العاده است و احترام به حقوق معنوی صاحب چنین قلمی وظیفه فرد فرد ماست.

بنده به عنوان خادم این سایت هرگز و به هیچ عنوان کتابی را که نویسنده و صاحب حقوق معنوی آن راضی به قرار دادن آن در این کتابخانه نباشد در این کتابخانه قرار نخواهم داد. بنده از حق الناس بیمناکم. آنچه را از حق الهی انجام نداده ام شاید با توبه و استغفار و امید به شفاعت ائمه اطهار سلام الله علیهم اجمعین بتوان جبران کرد که او ارحم الراحمین است. ولی با حق الناس چه کنم؟ اگر کسی که سال ها زحمت کشیده و تحقیق و تتبع کرده تا کتابی بنویسد و در قیامت از من بپرسد چرا این کتاب را بدون اذن من در کتابخانه فرار دادی؟ من چه جوابی دارم که بدهم؟ از این روست که ما هیچ وقت کتابی را از روی نسخه اصلی کتاب (کاغذی) آماده نمی کنیم و همیشه آنرا از سایت دیگری بر می داریم. و با این وجود هم آنرا به معنای اجازه صاحبان حقوق منظور نمی کنیم بلکه حداکثر سعی خود را برای گرفتن اجازه منظور می کنیم. خداوند انشاءالله از گناهان ما درگذرد و توفیق خدمت به اسلام و معصومین علیهم السلام را از ما نگیرد. خداوند شعله عشق اهل بیت طاهرین (ع) را هرگز از دلهایمان نزداید و چشم همگی ما به جمال نورانی آخرین ذخیره آل طه و یاسین (عج) روشن فرماید.

و من الله التوفیق
خادم کتابخانه آنلاین معارف اسلامی
مرکز تعلیمات اسلامی واشنگتن


سئوال 1:
چگونه می توانم از کتابخانه شما کتاب دانلود کنم؟ چرا کتابخانه شما امکان دانلود ندارد؟

پاسخ 1:
این کتابخانه برای مطالعه شخصی می باشد شما می توانید کتاب ها را آنلاین بخوانید یا هر صفحه کتاب را که خواستید کپی و در واژه پرداز خود قرار دهید. البته این کار زمان می برد ولی هدف ما احترام به حقوق معنوی صاحبان اثر است. دانلود آسان و بدون دردسر صدها کتاب و به اشتراک گذاری انها از طریق سایت ها و سی دی ها و ایمیل ها قصد ما نبوده و نیست.

سئوال 2:
چرا کتابخانه شما کتاب ها به صورت پی دی اف ندارد؟

پاسخ 2:
فورمت پی دی اف نیز همان مشکلی را دارد که در پاسخ سئوال 1 به آن اشاره شد یعنی به آسانی قابل نقل و انتقال است. چه در سایت ها و چه فروشگاه ها شما می توانید سود جویانی را ببینید که چندین هزار کتاب را به صورت پی دی اف برای استفاده و فروش قرار داده اند. همان گونه که ذکر شد  هدف ما احترام به حقوق معنوی صاحبان اثر است. دانلود آسان و بدون دردسر صدها کتاب و به اشتراک گذاری انها از طریق سایت ها و سی دی ها و ایمیل ها قصد ما نبوده و نیست. البته ما کتاب های پی دی اف در سایت داریم و این گونه نیست که نداشته باشیم. ولی آنها هم اولا تعداد معدودی هستند و ثانیا دلیل موجهی برای آن بوده است (مثل برخی کتاب های تاریخی که فورمت پی دی اف آنها با حجم های زیاد موجود است).

سئوال 3:
کتابی را در کتابخانه شما دیدم و به سایتی که در صفحه فهرست کتاب بود رفتم. آنها همان کتاب را هم به صورت پی دی اف و هم تمام کتاب را به صورت فشرده شده دارند. حالا که آن سایت دارد چرا شما هم همان ها را در کتابخانه خود قرار نمی دهید؟

پاسخ 3:
آنها حتما اجازه ای از صاحبان حقوق معنوی کتاب ها دارند. ما نداریم و معذوریم.

سئوال 4:
ما تصمیم داریم که کل کتابخانه شما را کپی کنیم و در اختیار مساجد و مراکز مذهبی قرار دهیم. آیا این اجازه را داریم؟ البته ناگفته نماند که رئیس مرکزمان اعتقاد دارد چون این امر در جهت تبلیغ اسلام است مانعی ندارد و می توان آنرا انجام داد ولی من از باب احتیاط خواستم از شما هم رضایت بگیرم. ضمنا اگر هم انجام ندهم نمی دانم جواب ایشان را چه بدهم و حتی ممکن است اخراج و روزی خانواده مان هم قطع شود.

پاسخ 4:
متاسفانه اجازه ای را که خودمان نداریم نمی توانیم به کس دیگری بدهیم. شرمنده ایم و معذور. ضمنا نمی خواهد زیاد نگران جواب دادن به ایشان باشید، بهتر است نگران جواب دادن به آنانی باشید که حقشان با این کار ضایع می شود. بنده سر پل صراط حقی از شما طلب نخواهم کرد ولی جواب این همه نویسنده و ناشر و مترجم و... را چگونه می خواهید بدهید؟ من که خودم خواب راحت ندارم. از ایمیلتان معلوم است که شما هم نگرانید. و حرف آخر هم این است که حتی تصور اینکه روزی شما به دست کسی به جز خداوند کریم است چیزی معادل شرک است. اگر خواستید با دفتر مرجع تقلیدتان صحبت کنید و ببینید نظر ایشان چیست.

سئوال 5:
چرا هیچ کتابی از ... در سایت شما نیست؟

پاسخ 5:
چند دلیل ممکن است داشته باشد. یکی اینکه ممکن است که از ایشان کتابی به صورت اچ تی ام ال در اینترنت نتوانسته ایم پیدا کنیم. دوم اینکه ممکن است ایشان راضی نباشند. و این امکان هم هست که کتاب های ایشان فقط یک نوع تفکر و دید خاص را از اسلام مطرح می کند که به شدت ریشه های سیاسی در آن است و اکثریت با آن موافق نیستند. درست است که با این کار کتابخانه آن جنبه نوگرایی خود را تضعیف می کند. ولی ما تا رسیدن به حداقل منابع درست و مطمئن فاصله خیلی زیادی داریم و انشاءالله در آینده که منابع کتابخانه کامل گردید و این امکان به وجود آمد که کتاب ها و نظرات توسط فرهیختگان و علما به نقد کشیده شوند بتوانیم این گونه کتاب ها را هم به تدریج به کتابخانه اضافه کنیم.

سئوال 6:
من کتاب ... اثر ... را لازم دارم ولی نمی توانم آنها را در کتابخانه شما پیدا کنم. از کجا آنها را پیدا کنم؟

پاسخ 6:
اگر به دنبال نسخه دیجیتال کتاب هستید جستجوی اینترنتی بهترین روش ممکن است. بنده هم راه دیگری به جز آن نمی دانم.

سئوال 7:
من مایلم لینک کتابخانه شما را به وبلاگم اضافه کنم آیا شما هم می توانید لینک وبلاگ مرا در کتابخانه خود قرار دهید؟

پاسخ 7:
شرمنده و معذوریم. این کتابخانه در طراحی خود متاسفانه جایی برای لینک به سایت های غیر کتابخانه ای منظور نکرده است.

سئوال 8:
شما که از تکرار کارها انتقاد می کنید چگونه است که خودتان دوباره کاری می کنید و یک کتابخانه آنلاین درست می کنید. در حالیکه خودتان می گوئید همه کتاب هایتان را از کتابخانه های آنلاین دیگر جمع آوری کرده اید دیگر چه نیازی به کتابخانه شما وجود  دارد؟

پاسخ 8:
نکته شما تا حدی صحیح است. کلیه کتاب های این کتابخانه از دیگر کتابخانه های آنلاین تهیه گردیده اند و لذا کتاب های جدیدی به مجموعه کتاب های آنلاین اضافه نمی کنند. ولیکن هیچکدام از کتاب ها با فورمت سایت اولیه در این کتابخانه قرار نگرفته اند. آنها ساده سازی، تجمیع و دوباره سازی شده اند. در خقیقت نظیر این شیوه صفحه بندی را تاکنون در هیچ کجا سراغ نداریم. ضمنا اگر انتقادی هم بوده است در جهت بهبود امور بوده است که افراد به جای صرف وقت و تهیه صفحات متعدد اینترنتی که کپی این کتابخانه و نظایر آن می باشد بهتر است به تهیه و تصحیح کتب موجود اقدام نمایند.

سئوال 9:
چرا کتابخانه شما یک جستجوگر درست و حسابی ندارد؟

پاسخ 9:
نکته خوب و مهمی است. پاسخ قانع کننده به سئوال فضای بیشتری را می طلبد و نیاز به بحث های تخصصی دارد. لکن پاسخ کوتاه آن است که عدم وجود یک جستجوگر (به قول شما درست و حسابی) با قصد و نیت انجام شده است و از مولفه های طراحی این کتابخانه می باشد. به طور خلاصه نیاز به جستجوی در یک سایت کتابخانه به یکی از موارد زیر بر می گردد. یا کاربر به دنبال کتاب خاصی است که یا نام آنرا می داند و یا نام نویسنده  آنرا و یا می خواهد بداند فلان جمله، حدیث، روایت و یا نام شخص مورد نظرش در کدام کتاب کتابخانه است. در مورد جستجو برای نام کتاب و یا نام نویسنده، ما همیشه تازه ترین لیست کتاب های کتابخانه را که در «مخزن کتاب» موجود است به صورت فایل های مایکروسافت اکسل تنظیم شده به صورت الفبایی در صفحه «جستجو» در اختیار کاربران قرار می دهیم . آنان می توانند پس از دانلود فایل ها بدون احتیاج به اینترنت و تنها از طریق نرم افزار اکسل هرگونه جستجویی را که مایلند انجام دهند. روش دیگر و ساده تر استفاده از جستجوگر گوگل، یاهو، بینگ و نظایر آنها می باشد. شما بهترین ماشین جستجوگر را هم که در سرور خود نصب کنید نمی تواند با گوگل رقابت کند و جز افزودن هزینه بیشتر و وقت برای نگهداری و به روز رسانی دیتا بیس ها حاصل دیگری ندارد. در حقیقت با توجه به استفاده گسترده از این کتابخانه، اگر به دنبال کتابی بگردید که در کتابخانه ما موجود باشد گوگل لینک ما را در همان صفحه اول و معمولا در ردیف های اول و دوم قرار می دهد. یک نکته جالب این است که روبات گوگل معمولا در کمتر از نیم ساعت تغییرات در این کتابخانه را به روز رسانی می کند. مثلا کتابی که در بخش «کتاب های در دست تهیه» هستند در یک فولدر مجزا قرار دارند. پس از آماده سازی نهایی یک کتاب، آن کتاب به فولدر جداگانه ای منتقل می گردد. این یعنی اینکه لینکی را که گوگل تا زمان قبل از انتقال کتاب به فولدر جدید گزارش می داد دیگر صحیح نیست. خوشبختانه همان طور که ذکر کردیم این تصحیح لینک در کمتر از یک ساعت و گاهی نیم ساعت انجام می پذیرد و لینک ها همیشه به روز هستند. انشاءالله که از این پاسخ تا حدی قانع شده باشید.

سئوال 10:
من از کتابخانه شما برای پروژه تحقیق دانشگاهی ام خیلی استفاده کرده ام.اکنون با یک مشکل مواجه شده ام. استادم می گوید برای تمام مراجعی که به عنوان نمایه (رفرنس ) دکر کرده ام حتما بایستی شماره صفحه مرجوعی از کتاب را هم بنویسم. متاسفانه کتاب های شما شماره صفحات اصلی کتاب ها را نشان نمی دهد. شما می توانید کمکی در این زمینه بکنید؟

پاسخ 10:
نکته جالبی مطرح فرمودید. در حقیقت ما مدت ها وقت صرف کرده ایم که شماره صفحات را حذف کنیم و حالا متوجه شدیم که با این کار برخی از کاربران دچار مشکل می شوند. سه توضیح و پیشنهاد برای آن کاربر محترم داریم. اول : در پائین صفحه فهرست هر کتابی که مورد نظرتان هست جدولی وجود دارد که مشخص می کند ما کتاب را از چه سایتی تهیه کرده ایم. بسیاری از سایت هایی که ما از آنها کتاب برداشت می کنیم کتاب را با شماره صفحه ارائه می کنند و ممکن است کتابی که شما استفاده کرده اید از چنین سایت های باشد. اگر هم این گونه نبود راه حل دوم این است که یک جستجوی اینترنتی انجام دهید و ببینید آیا کتاب در سایت دیگری موجود هست یا خیر. راه حل سوم رفرنس دادن به همان صفحه اینترنتی کتاب در کتابخانه ما می باشد. امروزه رفرنس دادن به صفحات اینترنتی یک روش جا افتاده و مورد قبول در سراسر دنیا می باشد. بنده تعجب می کنم که چرا استاد شما از شما شماره صفحه را خواسته است. شاید به درستی منظورتان متوجه نشده اند که این منابع اینترنتی هستند.

نکته

مطالب این صفحه گرچه به تنهایی هدف خود را برآورده می نماید ولی برای بهره گیری همه جانبه بهتر است همراه با دیگر صفحات توضیحی درباره کتابخانه، آشنایی با کتابخانه و شیوه نمایش کتاب ها، راهنما، بهبود کیفیت کتابخانه، و یادداشت های خادم سایت، مطالعه گردند.
 

 

Islamic Education Center
7917 Montrose Road
Potomac, Maryland 20854
301.340.2070 / 301.340.6584


صفحه نخست | كتاب های جديد | مخزن كتاب | موضوعی | در دست تهيه | جستجو | تماس با ما

© WEBERSEDU