Picture Palace Films
HomeNew AdditionsArchiveThe ProducersUnder PreprationLinksContact

قال الله تعالی: {فَاسْتَبِقُواْ الْخَيْرَاتِ}
خداوند می فرمايد: در امور خير از همديگر پيشی و سبقت بگيريد. بقره: ١٤٨
راهنمای زیر برای عزیزانی فراهم گشته که مایلند در زمینه آماده سازی کتاب به کتابخانه معارف اسلامی مرکز تعلیمات اسلامی واشنگتن کمک نمایند. این راهنما در چندین صفحه تنظیم شده و به مرور زمان صفحات جدیدی هم بر آن افزوده خواهد شد. راهنما با آموزش روش های ساده برای کسانیکه آشنایی نسبی با کامپیوتر دارند و با معرفی و استفاده از منابع موجود کتاب در اینترنت، بخشی از آماده سازی کتاب را که داوطلبان کمک در سراسر دنیا می توانند برای ما انجام دهند به شیوه عملی نشان می دهد. آموزش ها بر اساس سیستم عامل مایکروسافت ویندوز و برنامه مایکروسافت فرانت پیج می باشد.

         
 

اگر معارف پاك و زلال اهل بيت و جمال دل رباى فرهنگ و فقه شيعه، بدون پيرايه به ارواح، قلوب و فطرت مردم دنيا برسد چنانكه خود فرموده اند:
«فان الناس لو علموا محاسن كلامنا لاتبعونا»
مردم دنيا فوج فوج به مكتب اهل بيت روى خواهند كرد .


راهنمای آماده سازی کتاب (قسمت هفتم)                               بازگشت به قسمت ششم

در این بخش از راهنمای تهیه کتاب نگاهی به کتابخانه سایت حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی مد ظله که شامل کتب ایشان می باشد می اندازیم. اگرچه بیشتر موارد تکنیکی در راهنماهای گذسته بحث شده است ولی دو موضوع جدید هم در اینجا مورد بحث قرار می گیرد که در جهت تکمیل بحث های قبلی خواهد بود. موضوع اول نحوه باز کردن فایل های فشرده ای است که با فورمتی غیر از زیپ فشرده شده اند. موضوع دوم پیرامون کتاب هایی می باشد که فاقد صفحه بندی مشخص در صفحات کتاب هستند. برای این گونه کتاب ها روشی در راهنمای 3 پیشنهاد شده بود. اساس آن روش بر آن بود که شماره صفحات کتاب را می توان در پائین صفحه نمایشگر یا نرم افزار مایکروسافت ورد دید. در این راهنما روش دیگری پیشنهاد می گردد که نشان می دهد در هنگامی که شماره صفحات کتاب را نمی توان در پائین صفحه نمایشگر یا نرم افزار مایکروسافت ورد دید راه حل چیست و چه باید کرد.

دو موضوع ذکر شده را درحین بررسی تهیه کتاب از کتابخانه سایت حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله )  بحث خواهیم نمود.

تهیه کتاب از کتابخانه سایت حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله )

کتابخانه این سایت به شیوه ای مرتب و آسان کتاب های حضرت آیت الله را هم به صورت الفبایی و هم موضوعی ارائه می نماید. 

در برابر نام هر کتاب همچنین امکانات دانلود کتاب برای استفاده های شخصی و غیر تجاری موجود است که تقریبا تمامی کتاب ها هم به صورت فشرده و هم با فورمت پی دی اف قابل دانلود است. همچنین تعداد زیادی از آنها داری نسخه مناسب تلفن همراه هم می باشند.

نسخه متنی کتاب هم باکلیک کردن روی نام کتاب قابل دسترسی است.

اگر بر روی هرکدام از نام کتاب ها کلیک کنید صفخه دیگری باز می شود که مختصری راجع به کتاب و تصویری از روی جلد کتاب را نشان می دهد. در زیر تصویر می توان سه آیکان مختلف، یکی برای دانلود کتاب به صورت فشرده، دیگری به صورت پی دی اف و سومی برای نمایش متن کتاب به صورت معمول (اچ تی ام ال) است.

نمای زیر پس از کلیک بر روی آیکان نمایش کتاب به صورت متن است که صفحه فهرست کتاب را نمایش می دهد.

درست نظیر قبل عمل می کنیم و با کپی تمام صفحات در تمپلت مناسب کتاب را تهیه می نمائیم. نمای زیر صفحه اول کتاب را نمایش می دهد.

باز کردن فایل هایی که توسط وین رار فشرده شده اند

در همین جا می خواهیم پیرامون موضوع دیگری هم صحبت کنیم و روش تعامل با آن را نشان دهیم. این موضوع پیرامون فشرده سازی فایل ها حهت کوچک سازی حجم انها می باشد که علاوه بر حجم کمتر برای نگهداری آنها، مدت زمان دانلود آنها را هم کمتر می نماید و امکان ارسال آن را توسط ایمیل راحت تر می کند. نرم افزار های فشرده کننده از الگوریتم های مختلف ریاضی استفاده می کنند و بستگی به کیفیت الگوریتمی که به کار می برند می توانند حجم یک فایل را 20 تا 40 درصد (بسته به نوع فایل) کاهش دهند. گرچه انواع دیگری از فشرده کننده ها وجود دارند اما دو فشرده کننده «زیپ» و «رار» معروف ترین آنها هستند. تا مدت ها فشرده کردن و دوباره باز کردن فایل (اکستراکت) به صورت زیپ نیاز به نرم افزار حداگانه ای داشت که بهترین آنها «وین زیپ» بوده و هنوز هم هست. ولی میکرو سافت این توان را به سیستم عامل ویندوز اضافه نمود و همانگونه که در راهنمای یک ملاحظه نمودید دیگر احتیاجی به یک نرم افزار جداگانه نیست.

در مورد فایل های فشرده شده رار این امکان وجود ندارد و می بایستی نرم افزار جداگانه ای استفاده کرد. اگرچه نرم افزار های مجانی وجود دارند که می توان از آنها استفاده نمود ولی بهتر از همه نرم افزار اصلی «وین رار» می باشد که می توان آن از کمپانی سازنده آن و یا صدها سایت دیگر دانلود کرد. یک جستجوی ساده اینترنتی در هرکجای دنیا سایت هایی را که شما بتوانید این نرم افزار را دانلود کنید به شما نشان می دهد. این نرم افزار را بر روی کامپیوتر خود نصب کنید.

1. همانگونه که در سه تصویر بالاتر مشاهده نمودید یکی دیگر از امکانت مطالعه این کتاب دانلود آن به کامپیو تر کاربر می باشد. اگر بر روی آیکان دانلود کلیک کنید یا فایل مستقیما در کامپیوتر شما ذخیره می گردد و یا پنجره کوچکی باز می شود که به شما چند انتخاب می دهد. اگر انتخاب «سیو فایل» انتخاب نشده است روی آن کلیک کنید. نکته دیگر نام فایل است که آیکان مخصوص نرم افزار وین رار را در سمت چپ آن نشان می دهد و پسوند فایل که رار می باشد.

اگر بر روی نام فایل ذخیره شده دو بار سریع و پشت سرهم کلیک کنید نرم افزار وین رار باز می شود.

بر روی آیکان «اکسترکت توو» کلیک کنید.

دکمه «اوکی» را کلیک کنید.

فایل فشرده شده باز می شود و در فولدری (پوشه) به همان نام در فولدر اصلی که فایل فشرده شده قرار داشت ذخیره می شود.

اگر درون این فولدر را نگاه کنیم سه فایل می بینیم. فایل اصلی با حجم بالاو دو فایل کوچک دیگر.

هر دو فایل کوچک را حذف کنید.

ملاحظه می فرمائید که این فایل کمی بیش از 900 کیلو بایت است. اگر هم بر روی نام فایل دو بار سریع کلیک کنید فایل توسط نمایشگر باز می شود (در تصویر بالا فایر فاکس). پس از باز شدن فایل متوجه خواهید شد که این فایل هم فاقد صفحه بندی است و لذا باید شبیه آنچه در راهنمای شماره 4 آموزش داده شد عمل گردد. ولی در اینجا نمایشگر شماره صفحه ای را به ما نشان نمی دهد لذا بایستی راه دیگری بیابیم.

سه موضوع شایان ذکر است. اول آنکه تمام فایل در همان یک صفحه است و به طور کلی روش ما نظیر آنچه که در راهنماهای 1 و 2 و 3 بود خواهد بود ولی تصمیم گیری در مورد اینکه چه میزان از فایل در یک صفحه تمپلت قرار گیرد متفاوت است. مورد دوم مربوط فورمت صفحات است که چون ما قصدا فایل مربوط به «استایل» را حذف کردیم فورمت صفحات تا حدودی از دست رفته است. و بالاخره مورد سوم هم این است که چون فایل فورمت صفحات وب را دارد توسط نمایشگر باز شده است در حالیه شما می توانید هم با مایکرو سافت ورد و هم با فرانت پیج آنرا باز کنید و بستگی به علاقه خود شما هرکدام را که مایل باشید می توانید استفاده کنید. روش ترجیحی خادم سایت فرانت پیج است زیرا دیگر لازم نیست مرتبا بین نمایشگر و فرانت پیج رفت و برگشت کرد.

ابتدا تمپلت مناسب را انتخاب کرده (در اینجا تمپلت ده تایی) و آنرا آماده نمایید. سپس نظیر قبل صفحه فهرست را بسازید.

پس از آماده سازی صفحه فهرست به صفحه اول تمپلت بروید و تمام متن کتاب را در این صفحه قرار دهید.

از اینجا دیگر بایستی به روش تخمینی عمل کنیم. به «اسکرول بار نگاه کنید و یادتان باشد ما می خواهیم این کتاب را در ده صفحه تمپلت کپی کنیم. به طور تخمینی اسکرول بار حدود یک دهم فاصله از بالا تا پائین آن پائین بیاورید. 

اکنون توجه خود را به بدنه اصلی متن معطوف می کنیم و از جایی در همان صفحه که اسکرول بار نمایش می دهد تا پایان متن کتاب را انتخاب (بلاک) می کنیم و با استفاده از منیو، ادت کات (یا دکمه کنترل و دکمه اکس همزمان) آن قسمت از کتاب را برمی داریم. 

و سپس به صفحه دوم تمپلت می رویم و با استفاده از منیو، ادیت پیست (یا دکمه کنترل و دکمه وی همزمان) انرا جایگزین متن صفحه 2 تمپلت می کنیم.

نظیر همین عمل را باز هم تکرار می کنیم. این بار اسکول بار را به اندازه یک نهم پائین می آوریم (مجددا یادآوری می گردد که دقت بیش از اندازه لازم نیست و اندازه تخمینی کافیست) و سپس نظیر قبل از یک جای مناسبی در آن صفحه تا آخر متن کتاب در آن صفحه بر می داریم و آنرا در صفحه 3 تمپلت جایگزین متن می کنیم. تکرار این شیوه نهایتا کتاب را به ده قسمت نزدیک به هم از لحاظ حجمی تقسیم خواهد (تخمینی). نمای زیر حجم فایل ها را پس از ذخیره کردنشان نشان می دهد.

دونکته قابل توجه است در اینجا. اول اینکه جمع حجم صفحات انجام شده به مراتب بیشتر از فایل اصلی است (حدود 1400 کیلو بایت در مقایسه با حدود 920 کیلو بایت) و دیگر اینکه به نظر می رسد که انتخاب تمپلت ده تایی شاید چندان مناسب نبوده است. البته صفحات هنوز ساده سازی نشده اند ولی در هرصورت حجم فایل ها بزرگ به نظر می رسد. کتاب اکنون آماده ارسال است و آنرا به همان روشی که قبلا ذکر شده به خادم کتابخانه ارسال می نمائیم.

برای اینکه ببینیم حجم فایل ها چه میزان فرق خواهد کرد به نمای زیر که حجم فایل ها را پس از ساده سازی اولیه توسط خادم سایت نشان می دهد دقت فرمائید.

جمع حجم صفحات انجام شده اکنون به کمتر از 1000 کیلو بایت رسیده است که کاهشی حدود یک سوم را نشان می دهد. البته همانگونه که حدس زده بودیم حجم فایل ها هنوز زیاد و تمپلت لازم است که اضافه شود. ولی همانگونه که مکررا در سراسر این راهنما ذکر گردیده است این موضوع از وظایف خادم کتابخانه است و داوطلبان کمک لزومی ندارد بیش از اندازه در این موضوع وقت صرف نمایند.

جمع بندی

در این راهنما کتابخانه سایت حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی مد ظله معرفی گردید. همچنین چند روش تکمیلی برای تهیه کتاب و نرم افزار جدیدی را که در بعضی مواقع لازم است که داشته باشیم معرفی گردیدند. روش های معرفی شده در عمل نیز با تهیه یک کتاب از این سایت نمایش داده شد و یکی مشکلات این روش ساخت نیز با توجه به حجم نهایی فایل های تمپلت ساخته شده به وضوح نشان داده شد. در راهنمای بعدی انشاءالله راجع به دو سایت دیگر صحبت خواهیم نمود (کتابخانه تخصصی حج و کتابخانه مرحوم علامه حسینی تهرانی) که برداشت کتاب در هر مورد روش خاص خود را دارد.

. . . صفحه پیشین . . . صفحه فهرست . . . ادامه . . .

 

Islamic Education Center
7917 Montrose Road
Potomac, Maryland 20854
301.340.2070 / 301.340.6584


صفحه نخست | كتاب های جديد | مخزن كتاب | موضوعی | در دست تهيه | جستجو | تماس با ما

© WEBERSEDU