شهید آگاه

آيت الله العظمي صافي

- ۱۶ -


فصل چهارم

4ـ1. قيام براي اصلاح

129. اصلاح يك معني مقول به تشكيك است مانند نور و سفيدي كه درجات و مراتب، و افراد، و مصاديق آن متفاوت است.

يك نفر را راهنمايي كردن، و به سوي خدا خواندن، و از گناه بازداشتن و به امانت و نوع دوستي تشويق كردن اصلاح است.

يك سنة حسنه را رايج كردن و از يك سنّت سيّئه جلوگيري نمودن اصلاح است.

يك صنف يا يك جامعه يا يك مؤسسه را به راه راست بردن اصلاح است.

تبليغ احكام، امر به معروف و نهي از منكر، توبيخ ستمگران، همكاري با نكيوكاران، تقويت عقائد صحيحه دفع شبهات، جلوگيري از انحرافات فكري، و ياري مظلوم، ايجاد مراكز راهنمايي فكري، و مؤسسات علمي هم اصلاح است.

اصلاح رشته‎هاي بسيار دارد، منحصر به تأسيس حكومت اسلامي، و زمامداري صلحا و شايستگان نيست افساد كه ضد اصلاح است نيز مقول به تشكيل و مثل ظلمت و سياهي مصاديق آن مختلف است.

در قرآن مجيد از قول شعيب پيغمبر، علي نبينا و آله و عليه السلام، مي‎فرمايد:

اَنْ اُريدُ اِلاّ الاِصْلاحَ مااستَطَعتُ

اين اصلاح فقط اصلاح سياسي و حكومتي بود.

اصلاح فكري، اصلاح اجتماعي، اصلاح اخلاقي، اصلاح اقتصادي را نيز شامل است.

البته اصلاح مطلق و كامل، شرايط بسيار دارد، و موانع آن هم زياد است.

در حكومت اسلامي هم اصلاح مطلق، محتاج به گذشت زمان و رفع موانع است، و لذا در عصر پيغمبر، صلي الله عليه و آله و سلم، و خلافت ظاهريه اميرالمؤمنين، عليه السلام، بواسطه وجود موانع و كمي فرصت، اصلاح مطلق و جهاني حاصل نشد، حكومت آن دو بزرگوار حكومت واقعي اصلاح و هدف آن هم اصلاحات جامع و كلي بود اما از جهت محدوديت قلمرو حكومت، مردم و كشورهايي كه به اسلام نگرويده بودند از آن محروم بودند، و از جهت اوضاع داخله نيز محيط آمادگي براي پذيرش تمام اصلاحات نداشت.

مع ذلك اين طور نيست كه تمام اصلاحات در بست موكول به تأسيس حكومت اسلامي باشد، و در حكومت‎هاي غيراسلامي و شرايط غيرمساعد هيچ اقدام اصلاحي ديگر امكان نداشته باشد و اگر اصلاح را فقط در سايه حكومت اسلامي فرض كنيم، بايد اصلاحاتي را كه در طول مدت چهارده قرن از بركت تعاليم اسلام انجام شده انكار كنيم، و بگوييم به اسلام مربوط نيست.

در حاليكه پيغمبر بزرگترين رهبر اصلاح طلب، و يگانه مصلح جهان انسانيت است، نه فقط براي اينكه چند سال حكومت اسلامي را تأسيس فرمود بلكه براي اينكه در اين مدت چهارده قرن هم دنيا از آثار و بركات اصلاحات و تعليمات او برخوردار شد، و اگر چه حكومت اسلامي تمام عيار جز در مدت حيات پرفيض و بركت شخص آن حضرت، و خلافت ظاهريه اميرالمؤمنين، عليه السلام، تأسيس نشد اما كوشش‎هاي اصلاحي آن حضرت در تمام شئون و رشته‎هاي مختلف اجتماعي، سياسي و معنوي و مادّي بشر ثمربخش گرديد، و بشريت خود را يافت، و به ارزش انساني و حقوق خود پي برد.

پيغمبر رهبر واقعي اصلاحات و مصلح حقيقي بود، هم آنگاه كه در مكه بود، و رياست و حكومتي به حسب ظاهر نداشت، و هم آنوقت كه در شعب ابيطالب محصور بود و هم آن زمان كه در مدينه طيبه حكومت الهي اسلامي را تشكيل داد.

عيسي و موسي و ابراهيم خليل و سائر انبيا همه مصلح بودند و بسياري از ايشان تا وقتي از جهان درگذشتند، حكومتي تأسيس نكردند، اما ملت‎ها را بيدار كردند و مردم را به سوي خداي يگانه بردند و به شاهراه انسانيت هدايت كردند و اصلاحات بزرگ و اساسي انجام دادند.

پس وسيله نجات اسلام از انقراض و اضمحلال منحصر به تأسيس حكومت اسلامي نبود، تا ناچار شويم با دليل‎هاي نادرست قيام امام، عليه السلام، را براي تأسيس آن بدانيم، همين برنامه‎اي كه امام انجام داد از امتناع از بيعت، تا شهادت خود و جوانان هاشمي و اصحاب، و تا اسارت اهل بيت، اسلام را نجات داد، و يزيد را در عين زمامداري و حكومت از رهبري و امامت مسلمانان منفصل ساخت.

پس از اين مقدمه چون در اين بخش مي‎خواهد ثابت نمايد كه هدف قيام حكومت بوده است، ما اگر چه مكرر اين نظر را رد كرده و بيان كرديم كه شرايط تأسيس حكومت اسلامي موجود نبود و چون تكليف تأسيس حكومت مثل هر تكليف ديگر مشروط به قدرت است، به علت مقدور نبودن اين تكليف از امام، عليه السلام، ساقط بوده است.

مع ذلك در اينجا نيز چون به سخنان خود امام، عليه السلام، درباره بيان هدف استناد جسته است، ما نيز پيرامون مدلول همين سخنان بحث را دنبال مي‎كنيم و بسيار افتخار مي‎كنيم اگر بتوانيم كلمه‎اي از آنرا به قدر استعداد ناچيز خود شرحي بدهيم.

130ـ نخستين فرمايشي را كه از امام براي نشان دادن هدف اصلاحي آن حضرت نقل كرده است اين جمله از وصيت نامه آن حضرت است:

وَ اِنَمَّا خَرَجْتُ لِطَلَبِ الاِصْلاحِ فِي اُمةِ جَدّي.37

جواب

اولا ـ بسيار عجيب است كه در اينجا به عين نقلي كه در (ص 98) آنرا ردّ كرده و بي‎اعتبار شمرده استناد كرده است.

و اين قسمت از مقتل خوارزمي از (ص 180 تا 189) كه بواسطه نقل از ابن اعثم در آنجا غير معتبر شمرده شد در اينجا معتبر گرديد.

بديهي است باتوجه به ادله‎اي كه در آنجا اقامه كرده‎ايد و مجموع اين نه صفحه را يك خبر شمرده‎ايد لذا در رد خواب امام به مطالب قبل از آن استشهاد كرده‎ايد اينجا نمي‎توانيد نقل او را تجزيه كرده و بگوييد قسمت خوابش معتبر نيست و قسمت‎هاي ديگرش معتبر است چون اگر معتبر است تمام خبر معتبر است و اگر معتبر نيست تمام آن غير معتبر است.38

از خوانندگان گرامي خواهش مي‎شود مقتل خوارزمي را از ص 180 تا 189 و ترجمه تاريخ ابن اعثم را از ص 342 تا 347، و كتاب شهيد جاويد را (ص 96 تا 106، و ص 286 و ص 343) به دقت مطالعه فرماييد تا ببينيد اين نويسنده چگونه در رد و قبول مطالب تاريخي راه تناقض را پيموده است.

ثانياً روشن است و مورد اتفاق كه امام، عليه السلام، غير از اصلاح قصد ديگري نداشت.

آنها كه مي‎گويند امام، عليه السلام، از شهادت خودآگاه بود، و قصد تأسيس حكومت اسلامي را نداشت مي‎گويند قصد امام اصلاح بود. شما هم كه مي‎گوييد امام قصد تأسيس حكومت اسلامي را داشت نيز مي‎گوييد قصدش اصلاح بود.

با اين تفاوت كه آنها مي‎گويند امام در قيام خود پيروز و موفق شد و به هدف اصلاحي خود رسيد، شما مي‎گوييد شكست خورد و به هدف خود نرسيد، و فايده‎اي كه از قيام منظور امام بود حاصل نشد.

شما مي‎گوييد حوادثي كه قابل پيش‎بيني نبود سبب شكست قيام شد و امام مرحله به مرحله برنامه‎اش عوض شد آنها مي‎گويند حوادثي كه قابل پيش‎بيني نباشد، حتي در سطح پايين‎تر از علم امام، اصلا پيدا نشد، و آنچه جلو آمد اقلا به طور اجمال قابل پيش‎بيني بود، و امام هم برنامه‎اش از اول معلوم بود، و تا آخر همان برنامه‎اي را كه از اول داشت و در مدينه و در مكه مكرر اعلام كرد اجرا نمود.

اصلاح تمام عيار در سايه تشكيل حكومت اسلامي فراهم مي‎شود اما تشكيل آن در اين عصر كه به مراتب اوضاع و احوال بدتر شد، و موانع صد چندان شده بود، امكان نداشت، لذا امام از طريق مبارزه منفي و سلبي وارد ميدان اصلاح شد، و تصميم گرفت در اين موقعي كه تمام طرق فساد به روي مردم باز شده، و مفسدان همه جا و همه مقامات را گرفته، و مفسد شرير و بد سابقه، و ديكتاتور و مستبدي مثل يزيد و زمامدار گرديده، براي اصلاح خواهي در امت جدش قيام فرمايد، و كوشش كند، و فساد را دفع كند، حق را از باطل، و صلاح را از فساد جدا سازد.

تأسيس حكومت در آن محيط مقدور نبود، ولي محكوم كردن حكومت جبار وقت و اعلان فساد آن، و سرباز زدن از بيعت، و آشكار ساختن مخالفت و هدايت افكار گمراه لازم و ممكن بود.

شكي نيست كه امام، عليه السلام، تا همين حد كه توانست بزرگترين قدم اصلاحي را برداشت، و در امت اسلام رهبر و پيشواي مصلحان گرديد. اسلام را نجات داد. مسلمانان را آگاه ساخت به مسئله حكم خروج بر مثل يزيد جواب داد، و آنرا جايز بلكه واجب شمرد، و بر رهبري ديني آنگونه خلافت خط بطلان كشيد و دست آنها را از اينكه بتواند در لباس دين، و به اسم دين، و ولي امر و امام بودن كارهايي بنمايند و آنرا دين معرفي كنند، و مردم هم باور نمايند كوتاه كرد.

در آن شرايط به غير از برنامه‎اي كه اجرا كرد هيچ نقشه اصلاح ديگر جز سكوت و تسليم، و به راه انداختن دستگاه كه حتماً سبب اضلال مسلمين مي‎شد نقشه ديگر تصور نمي‎شد.

امام پيروزمندانه برنامه خود را اجرا كرد و موفق و فاتح گرديد حاصل اينكه طلب اصلاح به طور مطلق، توقف بر تأسيس حكومت نداشت كه شما يك كتاب پر از توجيه و تقطيع، و انكار امور مسلمه تاريخي در اثبات هدف بودن آن بنويسيد.

131 ـ در ص 343 ـ جمله

فَانَّ السُنَةَ قَدْاُمِيتَتْ، وَ اِنَّ البِدعَةَ قَد اُحْيِيتَ

استشهاد كرده و مي‎گويد: يعني هدف من از بين بردن بدعت‎ها و زنده كردن اسلام و سنت پيغمبر است.

جواب

يقين است كه هدف امام احياء سنت، و از بين بردن بدعت بوده است، و اين هدف تمام ائمه از اميرالمؤممنين تا حضرت ولي عصر، عليهم السلام، است كه حكومت جهاني حق و عدالت اسلام و دولت الهيه را به امر خدا تشكيل مي‎دهد.

و هر يك از امامان تا حدود امكان سنت‎ها را احياء و بدعت‎ها را از بين بردند.

امام حسين، عليه السلام، در اين نامه كه به سوي بزرگان بصره فرستاد، هدفش دعوت به كتاب و سنت بود، چنانچه در جمله قبل از اين جمله مي‎فرمايد:

وَ اَنَا اَدَعُوكُم اِلي كِتابِ اللهِ وَ سُنَةِ نَبيّه.

امام هر چه از اين گونه نامه‎ها مرقوم فرمايد بر حسب مقام امامت و انجام وظيفه دعوت و ارشاد و ابلاغ و عمل به برنامه:

قُل فَللّهِ الحُجَةِ البالِغَة

است.

امام در اين نامه‎ها آمادگي خود را براي بدست گرفتن زمام امور ابلاغ مي‎كرد.

اما از اين نامه استفاده نمي‎شود كه هدف امام تأسيس حكومت اسلامي بود، به اين معني كه شرايط تأسيس آنرا فراهم مي‎دانست و حصول هدف‎هاي اصلاحي را به آن موكول فرموه بود.

4ـ2. خطبه امام، عليه السلام،: مطالب كتاب شهيد جاويد را باطل مي‎سازد.

132. در ص 343 خطبه امام، عليه السلام، را پس از برخورد با سپاه حر نقل كرده است، در ص 345 ـ اعتراف دارد كه در موقعي اين خطبه را انشا فرمود كه امكان پيروزي نظامي براي آن حضرت نبود و از تشكيل حكومت منصرف شده بود زيرا در اين باره ديگر تكليف و مسئوليتي نداشت.

جواب

آنچه از اين خطبه استفاده مي‎شود:

اولا اينكه امام، عليه السلام، ادله قيام و صحت امتناع خود را از بيعت در اين خطبه بيان مي‎فرمايد و از برنامه‎اي كه اجرا مي‎كرد با اين سخنراني دفاع مي‎نمايد.

اين بيانات فقط دلائل وجوب كارهاي گذشته نيست بلكه در اين موقع كه به قول نويسنده امكان پيروزي نظامي نبود، ادله روش سلبي امام از اين زمان تا پايان كار و شهادت نيز مي‎باشد، اين خطبه عذر حركت گذشته نيست و بيشتر از آنچه به گذشته نظر دارد به حال و آينده نظر دارد، پس اين خطبه اگر هدف امام را به ما نشان مي‎دهد هدف آن حضرت را از هنگام انشاء آن تا شهادت نيز معرفي مي‎نمايد.

تغيير چيزي كه يزيد بر آن بود، به فعل و قول و گفتار و كردار، در اين موقع كه به قول شما هم از تشكيل حكومت منصرف شده بود هدف امام بود، و با برنامه‎اي كه انجام داد انجام گرفت.

ثانياً حديثي كه امام، عليه السلام، به آن در وجوب انكار بر سلطاني كه ستمگر و متجاوز به احكام و شكننده عهد خدا و مخالف سنت پيغمبر باشد و با بندگان به گناه و ظلم رفتار كند استشهاد فرموده مطلق است، و مشروط به امكان تأسيس حكومت نيست بلكه به هر نحو، انكار ممكن و مفيد باشد بايد انكار كرد.

ثالثاً امام، عليه السلام، از هر كس براي اين انكار سزاوارتر و شايسته‎تر است، زيرا انكار او در نفوس مؤثرتر است.

رابعاً يزيد و دستگاه حكومت از مجمع اين صفات خبيثه بود:

1. ملازمت طاعت شيطان 2. ترك اطاعت خدا 3. اظهار فساد 4. تعطيل حدود 5. اختصاص دادن بيت المال به خود و عمال دستگاه و مزدوران و ارتشيان نگهبان حكومت يزيد 6. تحليل حرام 7. تحريم حلال.

و معلوم است چنين دستگاهي اگر بدون مانع و اعتراض خلق به كار خود ادامه دهد، و به عكس العمل، و انكار جامعه، و شخصيت‎هاي ديني و ملي روبرو نشود، و همه با سكوت، و ظاهرسازي، و مسامحه آنرا امضا كنند اسلام را محو و نابود خواهد ساخت.

خامساً ايراد اين خطبه در اين موقع كه به اعتراف شما پيروزي نظامي ممكن نبود دلالت دارد بر اينكه سخنراني‎ها، و نامه‎ها، و دعوت‎هاي امام، عليه السلام، از مردم، به حمايت از دين و امر به معروف و نهي از منكر، بر اساس امكان تشكيل حكومت اسلامي نيست، و اتمام حجت و يا دعوت از هر فرد به مبارزه منفي و عدم تمكين از حكومت است خواه فعلا پيروزي حاصل شود يا نه، و اگر غير از اين بود آن مردم مي‎توانستند بگويند ما آماده همكاري هستيم اما تشكيل حكومت اسلامي امكان ندارد، و امام هم نبايد بنابراين در چنين موقعي از كسي طلب ياري و كمك كند.

هر تفسيري كه از اين سخنراني مي‎كنيد، از سخنراني‎هاي ديگر و نامه‎هاي امام، عليه السلام، كه در مكه و در بين راه و قبل از برخورد با سپاه حر ايراد شد بنماييد، لحن اين سخنراني‎ها همه تقريباً يكي است.

سادساً امام، عليه السلام، مي‎فرمايد:

المَغرُورُ مَن اِغتَّربِكم

خودتان هم اين جمله را اينطور ترجمه كرده‎ايد: فريب خورده كسي است كه به شما اعتماد كند.

حال با دقت و تأمل و انصاف به اين پرسش پاسخ بدهيد.

آيا اين حرفي كه شما مي‎زنيد كه شرايط قيام براي تأسيس حكومت اسلامي موجود بود و امام بر اساس موجود بودن اين شرايط قيام كرد، و مسلم را فرستاد، و از مكه به عراق حركت فرمود، بنا بر طرح شما غير از اعتماد به نامه‎ها و فرستادگان كوفيان و بيعت آنها با حضرت مسلم و وعده‎هاي دروغين و لاف و گزاف‎هاي آنها چيز ديگر بود؟ آيا اغترار به گفته‎ها و بيعت‎هاي آن مردم بيعت شكن كه مسلم در آخرين پيام خود به حضرت آنها را به اين گونه معرفي كرد:

اِرجِع فِداكَ اَبي وَ اُمّي بِاهلِ بَيتِكَ، وَ لايَغُرُّكَ اَهلُ الكُوفة، فَاِنَّهُم اَصحابُ اَبيكَ الذّي كانَ يَتَمَني فِراقَهم بِالمَوتِ الخ.39

غير از قيام براي تأسيس حكومت به اتكاء وعده‎ها و بيعت‎هاي اين مردم چه معنايي دارد؟ پس نتيجه زحمت‎هاي هفت ساله شما و بيش از چهارصد صفحه كتاب نوشتن اين شد كه امام، عليه السلام، (العياذ بالله) فريب آن مردم را خورد، و مغرور شد، و اين پيش آمد جبران‎ناپذير براي عالم اسلام جلو آمد.

شما را به خدا ببينيد، اين طرح شما و اين فكري كه بزور و اصرار مي‎خواهيد آنرا در اذهان مردم بي‎اطلاع وارد كنيد بر حسب اين جمله:

و المغرور من اغتربكم

غير از حرفي است كه از عبدالوهاب نجار و محب الدين خطيب در ص 237 نقل كرده‎ايد؟

امام مي‎فرمايد فريب خورده كسي است كه به شما اعتماد كند، يعني به وعده‎ها و بيعت‎ها و نامه‎هاي شما اعتماد كند و شرايط قيام براي تأسيس حكومت اسلامي را موجود ببيند، شما هم غير از اين نمي‎گوييد كه با اين وعده و بيعت‎ها شرايط تشكيل حكومت فراهم شد و امام به آن اعتماد كرد، پس همانرا كه شما مي‎گوييد و به امام نسبت مي‎دهيد همان را امام غرور و فريفته شدن به وعده و بيعت آن مردم عهدشكن مي‎داند.

اگر چشم خود را باز كنيد اين خطبه جواب كتاب شما، جواب طرح شما، جواب رأي و نظر شما است.

امام، عليه السلام، در اين خطبه به شما به عبدالوهاب نجار و محب الدين خطيب، و هر كس انديشه‎هايي دور از شأن و قدس مقام او درباره قيام داشته باشد جواب مي‎دهد، و از قيام خود دفاع مي‎كند.

و صريحاً مي‎فرمايد، اگر شما پيمان شكني كنيد و بيعتي را كه از من به گردن داريد خلع نماييد تازگي ندارد، شما اين سوابق را داريد با پدر و برادر و پسر عمويم مسلم اين روش را پيشه كرديد.

امام مي‎خواهد بفرمايد من شما را مي‎شناسم، پيمان شكن و بيوفايي شما را از ديرباز مي‎دانستم.

در جمله:

المغرور من اغتربكم

از خود دفاع مي‎نمايد كه من فريب شما را نخورده‎ام، و به شما اعتماد نكرده‎ام، فريب خورده آن كسي است كه به شما اعتماد كند.

چرا امام فريب خورده نيست براي اين كه به آنها اعتماد نكرد براي اينكه براي تأسيس حكومت اسلامي و به گمان آماده بودن شرايط، و اعتماد به وعده‎ها و بيعت‎هاي اهل كوفه نهضت و قيام نفرمود.

خلاصه اين خطبه بهترين پاسخ به مطالب كتاب شهيد جاويد است.

يا العياذبالله مي‎گوييد امام فريب خورد پس با محب الدين خطيب و عبدالوهاب نجار هم عقيده باشيد.

و اگر مي‎گوييد امام فريب نخورد و به آنها اعتماد نكرد و در اين خطبه صريحاً اغترار خود را به آنها رد مي‎فرمايد، پس طرح تأسيس حكومت اسلامي و موجود بودن شرايط آنرا پس بگيريد و ابطال اساسي كه اين كتاب را بر آن نوشته‎ايد اعلام كنيد.

4ـ3. چند مطلب اساسي

133. در ص 345 مي‎گويد چند مطلب اساسي از اين خطبه استفاده مي‎شود كه لازم است بدان اشاره شود.

جواب

اما مطلب اول يعني وجوب تغيير حكومت ظلم به شرط قدرت مسلم است ولي حديث نبوي جمله:

فلم يغير ما عليه به فعل و لاقول

فقط ترغيب و دعوت به تغيير حكومت ظلم و تبديل آن به حكومت اسلامي نيست، بلكه حديث در مقام لزوم تغيير و انكار منكر و اعتراض به ظالم است به هر مقدار و مرتبه ممكن باشد، خواه تشكيل حكومت مقدور باشد، خواه مقدور نباشد.

و اما مطلب سوم يعني موجود بودن شرايط تشكيل حكومت اسلامي به هيچوجه از روايت استفاده نمي‎شود بلكه بر عكس آن دلالت دارد، بلي بر دعوت بياري و طلب همكاري از آنها دلالت دارد.

و مطلب چهارم كه هدف امام حمايت و دفاع از اسلام است مورد ترديد نيست اين روايت و روايات ديگر همه آنرا ثابت مي‎سازد ولي طبق طرح نويسنده شهيد جاويد هدف امام، عليه السلام، حاصل نشد و طبق نظر عموم شيعه و اهل نظر و تحقيق كه امام، عليه السلام، با همين برنامه‎اي كه انجام شد هدفش حمايت از اسلام بود هدف آن حضرت حاصل شد.

134 ـ آنچه را در تفسير خطبه امام، عليه السلام، نوشته است كه مبارزه با ظلم واجب بود مورد تصديق است ولي راه مبارزه با ظلم و انكار منكر، و انحرافات فكري و ديني، و مفاسدي كه اسلام، و اساس دين را شديداً تهديد مي‎كرد منحصر به تشكيل حكومت اسلامي نبود و همين فداكاري‎ها كه انجام شد در جلوگيري از انحرافات فكري، و نجات اسلام و رشد افكار اسلامي بسيار مؤثر شد، و جامعه شناسان عكس العمل اين مظلوميت، و استقامت و پايداري را در راه انجام وظيفه فوق العاده مي‎دانند.

4ـ4. شرايط موجود نبود

مسئله موجود بودن شرايط كه به نظر او در ص 346 و 347 ـ از خطبه استفاده مي‎شود نيز صحيح نيست و نامه‎ها و فرستادگاني كه به خدمت رسيدند و بيعت آن مردم كه امام، عليه السلام، را رها نكنند و دست از ياريش برندارند به فراهم بودن شرايط تاسيس حكومت و صحت اعتماد بر قول و بيعت آنها در قيام ارتباط نداشت، زيرا چنانچه امام، عليه السلام، خود در اين خطبه فرمود، با سوابق عهدشكني آن مردم عهد و بيعتشان قابل اعتماد نبود، و غير از فريب خورده كسي به آن اعتماد نمي‎كرد.

4ـ5. هدف ما حمايت از اسلام بود

135. مي‎گويد: اقداماتي كه تا حال براي تشكيل حكومت صددرصد اسلامي كرديم به خاطر اين بود كه اسلام پايمال شده را زنده كنيم.

پس به اين قرار از اين به بعد اقدامات امام، عليه السلام، و مقاومت و پايداري و فداكاري‎هاي او و يارانش به خاطر زنده كردن نبوده است پس به خاطر چه بود؟ و از هنگام ايراد اين خطبه به بعد كه حساس‎ترين مراحل قيام بود امام، عليه السلام، چه هدفي داشت كه با برنامه‎اي كه اجرا كرد، و با فدا كردن عزيزان و اصحاب و مردان نخبه جهان اسلاميت مناسب باشد؟

روح قيام و مواقف خطرناك آن از اينجا شروع مي‎شود شما مي‎گوييد اينجا معلوم شد كه امام، عليه السلام، به هدف خود نمي‎رسد، پس بفرماييد بدانيم، اين اسلام به قول شما پايمال شده را چه كسي غير از امام حسين، عليه السلام، زنده كرد؟

4ـ6. مواهبي كه اسلام به جهان انسانيت داد

136. در ص 348 از مواهبي كه اسلام به جهان انسانيت داده است سخن گفته، و آن مواهب را به طور تفصيل شرح داده است و مي‎گويد حمايت از موجوديت اسلام يعني حمايت از اين مواهب در حدود بيست صفحه قلم فرسايي كرده به طوريكه انسان ابتداء اميدوار مي‎شود و گمان مي‎كند مي‎خواهد بگويد به قيام امام تمام اين حمايت‎ها از مواهب اسلام، از حقوق جامعه انجام گرفت.

ولي وقتي تا پايان ص 369 را به دقت مطالعه نمايند مي‎فهمند چگونه اين حمايت‎ها را در نواحي مختلفه حاصل نشده معرفي مي‎كند، و اين قيام مقدس و پيروز را كه از آغاز تا انجام براي حمايت از اسلام و اهداف اسلام بود ناكام و شكست خورده مي‎شمارد.

نه آقا اينطور نيست امام به قيام خود از تمام اين مواهب حمايت كرد، نه اينكه مي‎خواست حمايت كند و ممكن نشد.

امام، عليه السلام، با قصد و اختيار نظام اسلام و آبروي اسلام و معارف اسلام را حفظ كرد.

شما مي‎گوييد هدف امام، عليه السلام، حمايت از اسلام بود و حاصل نشد.

ما مي‎گوييم هدف آن حضرت دفاع از اسلام بود و حاصل شد.

شما مي‎گوييد امام مي‎خواست از مواهبي كه طي بيست صفحه شرح داده‎ايد و از موجوديت اسلام حمايت كند و مقدور نشد.

ما مي‎گوييم امام، عليه السلام، از موجوديت اسلام حمايت كرده و اسلام را از خطر زوال و انقراض نجات داد لذا اسلام تا امروز و تا روز قيامت باقي و پايدار خواهد ماند.

شما مي‎گوييد جزيي از هدف وسيع امام، عليه السلام، دفاع از موقعيّت جهاني و بين المللي اسلام بود و وسيله آنرا تشكيل حكومت صددرصد اسلامي مي‎دانيد كه ممكن نشد.

در حاليكه ما مي‎بينيم با همين برنامه شهادت و مظلوميت موقعيت جهاني و بين المللي اسلام بالا رفت، و بيش از پيش توجه انظار دنيا به روحانيت و حقيت اسلام جلب شد.

4ـ7. اسلام و نيروي قانونگذاري

137. در ص 348 راجع به نيروي قانونگذاري سخنان نادرست بسيار زده، و مباحث و اصطلاحات را در هم وارد كرده است و با اينكه الفاظي مانند نيروي قانونگذاري، نيروي قضايي، نيروي اجرايي را به كار برده باشد، و خود را مطلع از اين معاني، كه در جهان معاصر جزو مطالب پيش پا افتاده است معرفي كند دلش را خوش كرده، و متاسفانه از منهج اسلام در اين امور منحرف شده است.

قانونگذاري با اصطلاحي كه در دنياي معاصر گفته مي‎شود در اسلام حق كسي غير از خدا نيست و به عقيده ما مسلمانان، اسلام شامل تمام مسائل زندگي مي‎باشد، و هيچ گونه مقررات و برنامه‎اي خارج از چهارچوب تعاليم و احكام اسلام صحيح نيست، و التزام به آن جايز نمي‎باشد. سخن پيغمبر و امام نيز به حكم خدا اعتبار قانوني دارد يا به عبارت ديگر قوانين خدايي از مجراي كتاب و وحي و سنت يعني گفتار و كردار، و تقرير و امضاء پيغمبر و ائمه، عليهم السلام، اخذ مي‎شود.

و غير از اين هيچ كس و هيچ مقام و جمعيتي حق قانونگذاري ندارند بلي شرعاً براي حكّام شرع و مجتهدين جامع الشرايط اختياراتي براي رتق و فتق امور، و حفظ انتظامات يا مصالح عمومي ثابت است كه در آن موارد هر حكمي بدهند واجب الاطاعه است ولي اين هم غير از مسئله قانونگذاري است.

پس قوه مقننه به مفهومي كه در زمان ما دارد با اصول اسلام سازگار نمي‎شود، و هر كس معتقد باشد كه در برابر قوانين خدا مي‎توان قوانين ديگر وضع نمود، يا براي كسي در عرض مقام الوهيت حق قانونگذاري قائل شود گمراه از حقايق اسلام است.

وَ مَن لَم يَحكُم بِما اَنزَلَ اللهُ فَاوُلئِكَ هُمُ الكافِرون

شما چون مي‎بينيد در حكومت‎هايي كه سياست را از ديانت جدا كرده و دين را از دنيا بريده‎اند اين سه اصل را معتبر مي‎شناسند، گمان مي‎كنيد بايد دين جامع و كامل اسلام را نيز در قالب اين الفاظ به مردم بشناسانيد.

نه آقاي عزيز حكومت اسلام مافوق حكومت دموكراسي، و حكومت مردم بر مردم است، حكومت مردم بر مردم به معناي مطلق باطل است حكومت اسلام حكومت خدا بر مردم است.

حكومتي است كه حكومت‎هاي دموكراسي واقعي هم اگر فرضاً در دنيا پيدا شود در برابر آن چيزي نيست، و امتيازات و مشخصات عاليه و انساني آنرا ندارد.

اسلام نظام حكومت و برنامه زندگي عائلي و زندگي اجتماعي، نظام اخلاق و برنامه تمام مسائل حيات و نظام همه چيز است.

مصدر اين نظامات كتاب و سنت پيغمبر و ائمه، عليهم السلام، است.

شما بياييد منهج اسلام را تحصيل كنيد و به مردم برسانيد تا ببينيد دنيا عاشق و فريفته آن مي‎شود.

چرا ضعف نشان مي‎دهيد و مكتب آسماني اسلام را مي‎خواهيد در قالب مكتب‎هاي محدود و تنگ و كم ظرفيت ديگران بريزيد و افكار را منحرف مي‎سازيد.

4ـ8. اجتهاد قانونگذاري نيست

138. در ص 349 ـ در معني قانونگذاري مي‎گويد: يعني بايد دانشمنداني كه در قرآن و سنت تخصص دارند بر اساس اجتهاد آزاد مسائل مورد احتياج را از آن دو منبع استنباط كنند الخ.40

جواب

اين دانشمندان كه همان فقهاء عالي مقام هستند قانونگذار نيستند اين بزرگواران با غور و اجتهاد و دقت در خصوص كتاب و سنت، احكام فرعيه و مسائل مورد احتياج را استنباط مي‎نمايند ايشان جعل قانون نمي‎كنند.

در همان جوامعي كه اين قواي سه گانه را دارند نيز طبقه‎اي هستند كه در نصوص و الفاظ قوانين و عام و خاص و مطلق و مقيد و ردّ فروع بر اصول مهارت دارند و استاد هستند و وقتي شمول قانوني در موضوعي مورد ترديد شد به آن طبقه يا آن مقام مثل ديوان كشور مراجعه مي‎كنند و رفع اختلاف را در موارد جزئيه موكول به نظر آنها مي‎سازند.

ولي اين قوه قانونگذاري نيست. شما بي‎جهت افكار راگمراه مي‎كنيد.

البته اين هم از بلاهاي بزرگ اجتماعي است كه اين طبقه قانون شناس و استاد و متخصص در بيان استنباط خود آزاد نباشند، و مقامات ديگر در رأي و نظر آنها مداخله و اعمال نفوذ نمايند.

در اجتهاد آزادي مجتهد محفوظ است، و اين آزادي را كسي نمي‎تواند از مجتهد سلب كند.

ولي اين اجتهاد آزاد هم در حكومتي جايز است كه زمامدار آن امام منصوص نباشد و الا اگر امام منصوص باشد اجتهاد در مقابل راي امام اجتهاد در مقابل نص و بي‎اعتبار است.

لذا امثال عبدالله بن عمر و بلكه ابن عباس هم در آن زمان با امكان مراجعه به امام، عليه السلام، حق اجتهاد آزاد نداشتند، و مانند زمان پيغمبر، صلي الله عليه و آله، اجتهاد آزاد معني ندارد زيرا امام، عليه السلام، قائم مقام پيغمبر، صلي الله عليه و آله، است و در هنگام اختلاف در حكم فرعي با رجوع به آن حضرت رفع شك مي‎شود و نيازي به اجتهاد نيست.

پس اين نيروي قانونگذاري را كنار بگذاريد، زيرا غير از خدا و پيغمبر و ائمه، عليهم السلام، واسطه رساندن احكام خدا هستند و قول و فعل و تقريرشان به حكم حجت و قانون است كسي اين مقام را ندارد.

يكي از علل انحطاط مسلمين و انصراف آنها از برنامه‎هاي عاليه اسلام و نفوذ برنامه‎هاي كافره همين اصطلاح (نيروي قانونگذاري) است كه دانسته يا ندانسته آنرا گرفتند، و اگر با لفظ و بيان بعضي از آن تفسير صحيحي نمودند در مقام عمل آنرا در مقابل قوه مقننه‎اي كه در اسلام مظهر آن كتاب و سنت پيغمبر و ائمه، عليهم السلام، است به كار انداخته و احكام خدا را در نظام حكومت، و داوري، امور مالي و اقتصادي، و اجتماعي و تربيتي و آموزشي كنار گذاشتند.

شما هم شايد براي اينكه اين طبقه كج انديش را از خود راضي كنيد به موافقت آنها روي نيروي قانونگذاري اين همه تكيه مي‎كنيد.

به هر حال اين بحثي است طولاني كه تعقيب آن در اين كتاب بيش از اين مقتضي نيست فقط غرض اين بود كه خوانندگان ارجمند توجه داشته باشند در اين قسمت از كتاب غلط و اشتباه متعدد ديده مي‎شود.

139. در ص 350 مي‎نويسد: در حاليكه خود اين مسئله كه آيا خلافت يزيد قانوني است يا نه مسئله جديدي است كه احتياج به نظر و اجتهاد دارد الخ.

جواب

خلافت يزيد قانوني نبود، و نزد تمام امت مسلّم بود كه جايز نيست چنان عنصر كثيفي عهده‎دار امور و زمامدار مسلمانان شود و محتاج به اجتهاد نبود، آنهايي هم كه راي به قانوني بودن آن مي‎دادند پيش وجدان خود بطلان خلافت او را مي‎دانستند و هر رأيي كه به نفع يزيد مي‎دادند تحت تأثير تطميع يا تهديد بود، و گرنه مسئله، مسئله‎اي نبود كه براي كسانيكه اهل فتوي و اجتهاد باشند محتاج به نظر و بررسي و مطالعه باشد يا اينكه حكم شرعي آن را از كسي واقعاً استفتا كرده باشند.

4ـ9. باز هم اعتماد به نقل ابن اعثم

140. در ص 359 اعتماد به نقل ابن اعثم را به واسطه مقتل خوارزمي تكرار كرده است.41

4ـ10. تناقض گويي را بنگريد

141. در ص 368 و 369 مي‎نويسد: اگر در اين شرايط از هيچ حلقومي ندايي بر نمي‎خواست، و اگر به فرض محال امام حسين تسليم بي‎قيد و شرط يزيد مي‎شد در اين صورت كشورهاي ديگر اسلام را در قالب يزيد بن معاويه مي‎شناختند الخ.

جواب

قبراي هدف قيام و امتناع از بيعت و استقامت تا شهادت همين معنايي كه نوشته‎ايد كافي است.

و امام، عليه السلام، خود را وظيفه‎دار مي‎دانست كه براي همين معني اگر هم باشد استقبال شهادت و آن مصائب جانسوز برود.

ولي از شما مي‎پرسيم طبق طرح شما كه امام، عليه السلام، براي تاسيس حكومت قيام كرده بود و در كربلا پيشنهادهاي سه گانه را براي همزيستي مسالمت‎آميز داد اگر اين پيشنهاد پذيرفته شده بود، و امام به شام رفته و دست در دست يزيد گذارده بود آيا از اين مفاسدي كه شما ذكر كرده‎ايد جلوگيري مي‎شد، و آيا كشور اسلام از بدنامي بيرون مي‎آمد؟ يقيناً نه.

ولي استقامت امام و تن به بيعت و تسليم ندادن و شهادت آن حضرت و آن مصائب دلخراش بر تمام اين توهمات، و سوء تفاهم‎ها خط بطلان كشيد، و به دنياي خارج و داخل فهماند كه يزيد نماينده حق و عدالت و نظام حكومت اسلام نيست، و اين آثار و بركاتي كه در ص 369 نوشته‎ايد بر شهادت امام، عليه السلام، مرتب شد و مقاومت و پايداري و شكيبايي آن حضرت اين همه عكس العمل‎هاي سودمند و اسلام گستر و اسلام پرور را داشت.

شما كه مي‎گوييد اگر امام، عليه السلام، تسليم بي‎قيد و شرط يزيد مي‎شد، كشور اسلام يعني كشوري كه رئيس خاندان پيغمبرش رسماً حكومت ضد عدالت و ضد آزادي را قبول كرده، و يزيد را به عنوان رهبر خود و رهبر اسلام پذيرفته است.

مگر اين طرح شما غير از اين را نتيجه مي‎دهد؟ شما كه  مي‎گوييد امام پيشنهاد داد42 برود به شام و با يزيد بيعت كند تا او درباره او تصميم بگيرد، مگر غير از اين را مي‎گوييد كه رئيس خاندان پيغمبر حاضر شد آن حكومت ضد آزادي را قبول كند و از او نپذيرفتند؟ اينكه اشكالش بيشتر است، سخني كه در بخش دوم گفته‎ايد چيست؟ و اين سخن اينجا يعني چه؟

شما كه اينجا تسليم بي‎قيد و شرط شدن امام، عليه السلام، را نمي‎پذيريد چرا آنجا پيشنهادهاي سه گانه را پذيرفتند و عقبة بن سمعان را غلام بي‎اطلاع شمرديد؟

برادر عزيز حقيقت همين است كه تسليم شدن امام، عليه السلام، و بيعت او با يزيد تحت هر عنوان براي اسلام، و براي افتخارات اسلام، و براي احكام اسلام، ضربتي جبران‎ناپذير بود كه امام، عليه السلام، تحمل بيش از سيصد و بيست ضربت شمشير و تير و نيزه و سنگ43 را با داغ جوانان و اصحاب از آن آسانتر و گواراتر ديد، و از آغاز قيام تا پايان از اين برنامه عدول نفرمود.

4ـ11. حمايت از دين و اسلام

142. در ص 369 مي‎نويسد: تا دنياي خارج بداند كه امام حسين، عليه السلام، تنها به خاطر ايمان و عشق به اسلام، و به خاطر حمايت از دين خود تا اين حد فداكاري كرد.

بديهي است امام، عليه السلام، به خاطر حمايت از دين و اسلام اينگونه فداكاري فرمود و عزيزانش را فدا كرد اما با منطق شما و طرحي كه داده‎ايد كه مي‎گوييد حمايت از اسلام فقط با تأسيس حكومت اسلامي ممكن بود و امام، عليه السلام، وقتي از تأسيس آن مأيوس شد، پيشنهادهاي سه گانه را داد و چون پذيرفته نشد، و به او پيشنهاد تسليم به ابن زياد دادند قبول نفرمود، و از خود دفاع كرد تا شهيد شد، اين فداكاري چگونه پاي حمايت از اسلام محسوب مي‎گردد، و دفاع از انسانيت و عدالت شمرده مي‎شود.

حقيقت اين است كه طبق اين طرح فاسد شما برنامه امام، عليه السلام، پس از يأس از تشكيل حكومت هيچ يك از اين مفاهيم عالي را ندارد، در حاليكه مفاهيم عالي اين قيام از حمايت از اسلام، و دفاع از حريم احكام، و روشن ساختن افكار بيشتر در همين قسمت درج شده و همين قسمت است كه انظار خودي و بيگانه را به فداكاري و همت و شجاعت امام، عليه السلام، متوجه كرده، و او را قهرمان نجات اسلام و نجات آزادي و نجات فضيلت معرفي كرده است، و همين مقام است كه شما با اين طرح از امام، عليه السلام، سلب مي‎كنيد، و براي اينكه قيام امام، عليه السلام، را شكست خورده معرفي مي‎نماييد، نام نامي آن حضرت را كه بايد در رأس دفتر قهرمانان پيروز نجات اسلام و نجات مقاصد عالي انساني ثبت شود از آن حذف مي‎كنيد.

ولي چه بخواهند و چه نخواهند روزبروز تجلّي حقيقت قيام موفق حسين بن علي، عليه السلام، بيشتر مي‎شود.