ولايت فقيه در حكومت اسلام ، جلد چهارم

علامه آية الله حاج سيد محمد حسين حسينى طهرانى

- ۲ -


درس سى و هشتم : وجوب جهاد ، تحت ولايت فقيه إلهى از خود گذشته و به خدا پيوسته

أعُوذُ بِاللَهِ مِنَ الشّيْطَانِ الرّجِيمِ

بِسْمِ اللَهِ الرّحْمَنِ الرّحِيمِ

وَ صَلّى اللَهُ عَلَى سَيّدِنَا مُحَمّدٍ وَ ءَالِهِ الطّيّبِينَ الطّاهِرِينَ

وَ لَعْنَةُ اللَهِ عَلَى أعْدَآئِهِمْ أجْمَعِينَ مِنَ الْأنَ إلَى قِيَامِ يَوْمِ الدّينِ

وَ لَا حَوْلَ وَ لَا قُوّةَ إلّا بِاللَهِ الْعَلِىّ الْعَظِيمِ

بحث مهمّى كه بايد در اينجا مطرح شود اين است كه : آيا أصل تشكيل حكومت إسلامى و تصدّى ولىّ فقيه يك أمر لازمى است يا لازم نيست ؟ و آيا أمر برپاداشتن ولايت فقيه بر مؤمنين و مسلمين واجب نيست ؟ و تعيين حاكم شرع در زمان غيبت كه إمام معصوم در پرده استتار است محلّى ندارد ؟ و آيا اين أمر اختصاص به خود آن حضرت دارد ؟ و در صورت غيبت ، تصدّى مقام إمامت و آمريّت و ولايت براى هر كس أيّا ما كانْ غصب مقام إمامت و وصايت و خلافت محسوب مى‏شود ؟ و بنابراين ، تشكيل حكومت بهر نحو ، حكومتى در مقابل حكومت او و ولايتى در مقابل ولايت اوست ؟ و نه تنها اين أمر ، أمر مُستحسنى نيست ، بلكه مذموم هم مى‏باشد ؛ چون غصب مقام خلافت و غصب مقام وصايت است ؟

و بر همين أساس ، بسيارى از أخباريّين قائل شده‏اند كه در زمان غيبت ولايتى نيست و حدود هم نبايد جارى شود و تشكيل نماز جمعه هم حرام است . و بعضى از فقهاء هم كه در وجوب نماز جمعه تشكيك كرده‏اند و احتمال حرمت داده‏اند بر همين أساس است كه نماز جمعه اختصاص به إمام معصوم يا إذن خاصّ از قِبَل او دارد . بنابراين ، بدون تصدّى وى يا منصوب از قِبل وى حرام است و تشكيل نماز جمعه جائز نيست .

در اينصورت يا أصلاً نماز جمعه خواندن حرام است ، يا اگر كسى احتياطاً نماز جمعه را بخواند بايد نماز ظهر را هم بخواند ؛ چون با وجود قطع به اشتغال ذمّه يقين به فراغ حاصل نشده است . و فراغ ذمّه در جائى حاصل مى‏شود كه إنسان در طرفين شبهه احتياط كند و آن ، نماز جمعه و نماز ظهر است .

و بعضى پا را از اين فراتر گذاشته و گفته‏اند : طبق رواياتى كه در دست است ، در زمان غيبت فساد در عالم زياد مى‏شود و منكرات رو به فزونى گذاشته ، ظلم و جور عالم را فرا مى‏گيرد ؛ و قيام حضرت وقتى است كه زمين پر از شرك و ظلم شده باشد ؛ آنوقت يَمْلَأُ اللَهُ بِهِ الْأَرْضَ قِسْطًا وَ عَدْلًا بَعْدَ مَا مُلِئَتْ ظُلْمًا وَ جَوْرًا . بنابراين ، هرچه فساد بيشتر شود فرج نزديكتر مى‏شود .

حتّى بعضى از عوام مى‏گويند : چه بهتر اينكه فساد بيشتر شود تا حضرت زودتر ظهور كنند . و هر قدمى يا قلمى كه براى إصلاح برداشته شود ، جز اينكه قدمى عليه آنحضرت است نخواهد بود ؛ زيرا ظهور آنحضرت را به تأخير مى‏اندازد . و ما كه عاشق زيارت آنحضرت هستيم بايد كارى كنيم كه آنحضرت زودتر ظهور كنند ؛ و با عمل صالح ما و أمر بمعروف و نهى از منكر در خارج صلاح پيش مى‏آيد ، و هر چه صلاح پيش بيايد ظهور آنحضرت به تأخير مى‏افتد .

تا جائى كه ميگويند : هر مقدار كه رؤساى ظلم و جور بيشتر بر ما تعدّى كنند و كفر عالم را فرا بگيرد و پرچم يهود و نصارى بر سر ما باشد مسأله‏اى نيست ، چون بَعْدَ مَا مُلِئَتْ ظُلْمًا وَ جَوْرًا خواهد بود . پس بايد اين را به فال نيك گرفت زيرا ظهور حضرت نزديك است .

در همين زمان پهلوى بعضى مى‏گفتند : اين بى‏حجابى كه آمد ظهور حضرت را نزديك كرد ؛ و إنسان داعى ندارد و نبايد اُصولاً بر خلاف اين مَمشى رفتار كند و مردم را أمر به حجاب نموده ، يا براى حجاب زنها قيام نمايد ؛ زيرا كه اين كارها ظهور را به تأخير مى‏اندازد .

أمّا مرحوم آية الله حاج آقا حسين قمّى رحمة الله عليه از عراق آمدند و با محمّدرضا پهلوى معاهده بستند كه حجاب بايد آزاد شود ، و مردم از بى‏حجابى إجبارى در أمان باشند ، رحمةالله عليه رحمةً واسعه .

ايشان سيّد غيور و پابرجائى بود ، وايستادگى كرد و زنها را از إسارت آنها بيرون آورد . چندين سال بود كه زنها چادر بسر نكرده بودند و بعضى هم چادرها را با كفن‏هاى خود بسته بودند ؛ چون مى‏دانستند تا هنگامى كه بميرند روزى نخواهد آمد كه دومرتبه حجاب برگردد . و آن مرد ايستادگى كرد و پنج مادّه را از تصويب دولت گذراند كه يكى از آن پنج مادّه آزادى حجاب بود ، تا اينكه زنها آزاد باشند و أفرادى كه مى‏خواهند چادر سرشان كنند مجبور به بى‏حجابى نباشند .

اكنون شاهد اينجاست كه در همان زمان عدّه‏اى مخالفت مى‏كردند و مى‏گفتند : اين سيّد آمده است ظهور إمام زمان را به تأخير اندازد ! يا أخيراً كه در همين مجالس دومرتبه زمزمه بى‏حجابى بود ، أشرف پهلوى گفته بود : من نمى‏گذارم زحمات پدرم هدر برود ؛ و همان كارى كه شده بود (مدارس و دانشگاهها بى‏حجاب شدند) دو مرتبه بايد انجام شود ! و وزارت فرهنگ هم براى إقدام به اين كار دست به كار شده بود ؛ و بعضى هم واقعاً خوشحال بوده و مى‏گفتند : اين كار به ظهور إمام زمان كمك مى‏كند و تعجيل در ظهور مى‏شود !

و من خود از واعظى شنيدم كه يكساعت در بالاى منبر بحث مى‏كرد و به أدلّه مُتقنه شرعيّه إثبات مى‏كرد كه دنيا مال دنياپرستان است . أئمّه را به دنيا دارى ، به رياست ، به آمريّت ، به حاكميّت چكار ؟! دخالت در اُمور سياسى و اجتماعى مردم و رياست بر مردم و أمر و نهى أصلاً مربوط به قضيّه إمامت نيست . و قضيّه إمامت و ولايت در مسير ديگرى است . و قيام حضرت سيّد الشّهداء عليه السّلام أصلاً براى مبارزه با يزيد نبوده است ، به هيچ وجه من الوجوه ، حضرت از طرف پروردگار مأموريّتى داشتند كه بيايند و در كربلا كشته بشوند ؛ و بر أساس ميعادى كه خداوند با آن حضرت در عهد ألست نهاده بود ، حضرت در همان مسير حركت كردند و به فوز شهادت رسيدند !

حقّاً بايد از نفهمى و جهالت به خدا پناه برد ؛ كه چقدر إنسان بايد جاهل باشد ، چقدر بايد از قرآن و سنّت دور افتد كه طرز تفكّرش درست همان طرز تفكّرى باشد كه دشمنان براى ما ترسيم كرده‏اند ، و خواسته‏اند ما را به اين طرز تفكّر متفكّر كنند !

اين مسكينان نمى‏دانند كه ظهور حقيقى إمام زمان عليه السّلام تنها ظهور شخصى و جسمى و عينى نيست . ظهور إمام زمان يعنى ظهور دين ، يعنى ظهور صدق ، يعنى ظهور عدالت ، يعنى ظهور توحيد . و به هر درجه‏اى كه دين در ميان مردم ظهور پيدا كند آن حضرت ظهور پيدا كرده‏است ؛ و به هر درجه‏اى كه مردم راست بگويند و بر أساس عدالت رفتار كنند ، حقيقت آن حضرت ظهور پيدا كرده است ؛ و به هر درجه‏اى كه مردم گرفتار معصيت و جنايت شوند ، حقيقت آن حضرت بيشتر غائب شده است . آنوقت با اين أعمال ، عوض اينكه خود را به ظهور نزديك كنند دور مى‏كنند ؛ و بر خلاف كتاب و سنّت عمل مى‏كنند . و فقط به عشق اينكه ما عاشق إمام زمان هستيم به يك دعاى ندبه و گريه كردن اكتفا مى‏كنند ؛ بعد دست به هر كارى كه بگوئيد مى‏زنند و از گرانفروشى و احتكار و از سائر اُمور مادّى و طبيعى كه نهى شده است دست بردار نيستند ؛ و دلخوشند به اينكه اين كافى است .

با اينكه اين كافى نيست . دعاى ندبه بايد خوانده شود ؛ ولى بايد با دعاى ندبه فكر خود را به حقيقت إمام زمان نزديك كرد ، نه اينكه دور كرد و به گريه ظاهرى اكتفا نمود و خود را در پوشش جهالت در مسيرى حركت داد كه خلاف رضاى آن حضرت است .

على كلّ تقدير ، اين منطقى است كه الآن هم ممكن است بعضى كم و بيش به آن پايبند باشند و بگويند : هر قيامى قبل از قيام حضرت قائم عجّل الله تعالى فرجه الشّريف صورت بگيرد ، آن قيام باطل است ، أيّا ما كان ؛ و هيچكس دست به كار خير و عدالت نبايد بزند ـ ولو به نحو موجبه جزئيّه ـ چون خلاف نظريّه آن حضرت است .

اكنون بحث ما در اين جهت است كه أوّلاً : كلّياتى كه در قرآن مجيد و سنّت است بما چه مى‏گويد ؟ و ثانياً : وظيفه ما در زمان غيبت چيست ؟ و ثالثاً : روايات و آيات و تواريخ مستندى كه در اين قضيّه داريم چه مى‏باشد ؟ و آيا واقعاً مطلب همين است كه اينها مى‏گويند يا نه ؟! بلكه إيجاد حكومت إسلام و ولايت فقيه و تبعيّت از فقيه عادل أعلم از ضروريّات دين است و هر كسى كه در اين أمر اهتمام نورزد نماز و روزه‏اش قبول نيست ؛ حجّ و أمر به معروف و نهى از منكرش قبول نيست ؛ و تشكيل حكومت إسلام از أهمّ وظائف مسلمين است .

ما در قرآن مجيد آياتى بر وجوب أمر به معروف و نهى از منكر و قيام به قسط داريم ؛ و اين آيات إطلاق داشته و اختصاصى به زمانى دون زمانى ندارد . پس إطلاق آنها شامل زمان غيبت ، و نسبت به يك يك أفراد مسلمان خواهد بود كه آنها نبايد با يهود و نصارى آشنايى و مودّت و دوستى داشته باشند و آنها را به خود راه بدهند .

يَأَيّهَا الّذِينَ ءَامَنُوا لَاتَتّخِذُوا بِطَانَةً مّن دُونِكُمْ لَايَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدّوا مَا عَنِتّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَآءُ مِنْ أَفْوَ هِهِمْ وَ مَا تُخْفِى صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ . (1)

و يا مانند آيه : يَأَيّهَا الّذِينَ ءَامَنُوا كُونُوا قَوّ مِينَ لِلّهِ شُهَدَآءَ بِالْقِسْطِ وَ لَايَجْرِمَنّكُمْ شَنَئَانُ قَوْمٍ عَلَى‏ أَلّا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتّقْوَى‏ وَ اتّقُوا اللَه إِنّ اللَه خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ . (2)

اى كسانى كه إيمان آورديد ، شما بايد برپادارندگان و برافرازندگان در راه خدا و براى خدا باشيد ! قوّام در راه خدا و هر چه فى سبيل الله است (أعمّ از نماز و روزه و أمر بمعروف و نهى از منكر و جهاد و صدقات و زكوات و نكاح و كسب و كار) باشيد ؛ و هر چيزى كه در راه خدا إمضاء شده ، بر عهده شماست .

يعنى قيام به حقّ كنيد و لواء حقّ را برافرازيد ، تا مردم در زير لواى شما و در تحت قيام شما از بهره‏هاى معنوى متمتّع باشند . شما بايد نسبت به تمام مردم عالم ، شهداء بالقسط و گواهان به عدل و ناظر و گواه باشيد (گواهى لَهِ خود و عليه ديگرى نداده ، گواه به صدق و به حقّ باشيد) . و اگر أفرادى با شما دشمنى ورزيدند موجب اين نشود كه شما از راه عدالت انحراف پيدا كنيد و حكم عليه آنها و لَهِ دوستان خود بدهيد . در هر حال بايد حكم به عدالت كنيد ، خواه به دشمنان خود و خواه به دوستان خود . اين طريق و مسير به تقوى نزديكتر است و شما را در پاكيزگى و مصونيّت از حوادث نفسانى و شيطانى بهتر نگاه مى‏دارد .

يَأَيّهَا الّذِينَ ءَامَنُوا كُونُوا قَوّ مِينَ بِالْقِسْطِ شُهَدَآءَ لِلّهِ وَلَوْ عَلَى‏ أَنْفُسِكُمْ أَوِ الْوَ لِدَيْنِ وَالْأقْرَبِينَ إِن يَكُنْ غَنِيّا أَوْ فَقِيرًا فَاللَهُ أَوْلَى‏ بِهِمَا فَلاَتَتّبِعُوا الْهَوَى‏ أَن تَعْدِلُوا وَ إِن تَلْوُوا أَوْ تُعْرِضُوا فَإِنّ اللَه كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا . (3)

باز در اين آيه بنحو عموم مى‏فرمايد : يَأَيّهَا الّذِينَ ءَامَنُوا ، اى كسانيكه إيمان آورديد ، شما برافرازندگان و برپادارندگان حقّ و قسط در ميان مردم باشيد و پرچم عدالت را در دست بگيريد ؛ و نه تنها خود قائم به قسط بوده ، بلكه قوّام به قسط باشيد . يعنى نه اينكه شما فقط در بين خود و خانواده خود عدالت و قسط را عملى كنيد ، بلكه بايد همه أفراد قيامشان به شما باشد و در قسط و عدل نگهدار و پاسدار و نگهبان باشيد . شما بايد گواه باشيد ؛ گواه لِلّه ، گواه بحقّ ، گواه به صدق ؛ و اگرچه گواهى و شهادت عليه شما يا نزديكانتان باشد ، گواهى به حقّ بدهيد . اگر ديديد شخصى فقير است ، به واسطه فقر بر او دل نسوزانيد و حكم شهادت لَهِ او ندهيد و نگوئيد اين شخصِ بيچاره و ضعيفى است . حكم را بر أساس حقّ قرار بدهيد . خدا أولى است بر آن فقير و غنىّ ؛ و ولايتش بر آنها بيشتر است از خود آنها . او بيشتر ملاحظه حقّ را دارد و حكم به حقّ مى‏كند . پس متابعت از هواى خود نكنيد و هميشه در راه عدالت حركت كنيد . در أداى شهادت صريح و روشن حقيقت را بيان كنيد ؛ نه اينكه به قسمى مجمل و مبهم باشد كه بالمآل لَهِ شخص محبوب خود قرار گيرد . يا اينكه با وجود علم و اطّلاع از واقعيّت بكلّى از شهادت إعراض كنيد و شهادت ندهيد . و بدانيد كه خداوند به أعمال و نيّات شما مطّلع و خبير است . و در آنچه انجام خواهيد داد مورد بازخواست قرار خواهيد گرفت .

در اين آيات ، عنوان يَأَيّهَا الّذِينَ ءَامَنُوا بدون إشكال خطاب به عامّه مكلّفين است ، أعمّ از مرد و زن .

در سوره مائده در سه مورد : ذيل آيات 44 و 45 و 47 به ترتيب وارد است : وَ مَن لّمْ‏يَحْكُم بِمَآ أَنزَلَ اللَهُ فَأُولَنِكَ هُمُ الْكَفِرُونَ ـ وَ مَن لّمْ‏يَحْكُم بِمَآ أَنزَلَ اللَهُ فَأُولَنِكَ هُمُ الظّلِمُونَ ـ وَ مَن لّمْ‏يَحْكُم بِمَآ أَنزَلَ اللَهُ فَأُولَنِكَ هُمُ الْفَسِقُونَ .

كسانيكه حكم نكرده‏اند به آنچه خداوند نازل فرموده است اين جماعت همه كافرند ؛ همه ظالمند ؛ همه فاسقند .

آيا در زمان غيبت اين عناوين (كفر ، فسق ، ظلم) بر كسى كه حكم بِما أنزَلَ اللَه نكند ديگر صادق نيست ؟! و آيا مردم در زمان غيبت از تكليف رها شده ، مثل هَمَجٌ رَعآء و مانند حيوانات ، بَلْ هُمْ أضَلّ مى‏شوند ؟ و آيا خداوند آنها را مانند بهائم قرار داده است ؛ و اگر بخلاف ما أنزَلَ اللَه حكم كنند مورد مؤاخذه قرار نمى‏گيرند ؟!

و خلاصه آيا قرآن در آخر الزّمان مرده يا منسوخ شده است ؟ و آداب جاهلى و سنن ملّى و آراء و أفكار شهوانى ، قرآن را نسخ كرده‏اند ؟ و آيات مَنْ لّمْ‏يَحْكُم بِمَآ أَنزَلَ اللَهُ ديگر در اينجا صادق نيست ؟ و إنسان در هر جا منظره‏اى از قباحت و فساد و ظلم و ستم ـ شخصى يا اجتماعى ـ ديد بايد سكوت اختيار كند ، چون اين قيام و أمر به معروف بر خلاف مسير و نظر إمام به حقّ است ؟!

عجبا ! اگر اينطور باشد ، آن إمام ديگر إمام به حقّ نيست ؛ آن إمام ظلم است . آن إمامى كه نخواهد إنسان قيام به عدل و قيام به حقّ كند ، إغاثه مظلوم كند ، بلكه دوست داشته باشد ظالم بر ظلم خود إدامه دهد ، يا به ظالم كمك كند ، يا در دستگاههاى ظالمانه وارد بشود و اين أمر با روح آن إمام ملايمت داشته باشد ، آن إمام ديگر إمام زمان نيست ؛ او شيطانى است رجيم در تمام عوالم إلى يَوْمِ الوَقتِ المَعْلوم ، و اين فرد بشر را إغوا مى‏كند .

پيغمبر أكرم صلّى الله عليه و آله و سلّم وقتى از جنگ تبوك برگشتند (جنگ تبوك خيلى طول كشيد و مشكلاتى داشت ، گرچه انجام نشد ، ولى طول سفر در تابستان و حركت از مدينه تا به شام موجب بسيارى از مرارت‏ها و مشكلات شد.) خبر دادند كه ديگر جنگى واقع نمى‏شود ؛ يعنى ديگر جنگى در زمان حيات خود پيغمبر واقع نمى‏شود ، و همين طور هم شد و غزوه تبوك آخرين غزوه‏ايست كه رسول خدا انجام دادند . و در اين وقت مسلمين شروع كردند به فروش أسلحه‏هاى خود و مى‏گفتند : جهاد پايان يافت ؛ و مردم متمكّن هم بواسطه تمكّن خود آن سلاحها را مى‏خريدند . چون اين جريان به گوش رسول خدا رسيد آنها را از اين عمل نهى كرده و فرمودند : لَاتَزَالُ عِصَابَةٌ مِنْ أُمّتِى يُجَاهِدُونَ عَلَى الْحَقّ حَتّى يَخْرُجَ الدّجّالُ (4) . دائماً جماعتى از اُمّت من در راه حقّ جهاد مى‏نمايند تا زمانى كه دجّال خروج كند .

طبرى در تاريخ خود نقل و روايت مى‏كند از أبومِخْنَف از عَقَبة بن أبى العيزار كه او روايت كرده است كه حضرت سيّدالشّهداء عليه السّلام أصحاب خود و أصحاب حُرّ را در بَيْضة مخاطب قرار داده و به اين خطبه مشغول شدند :

فَحَمِدَ اللَه وَ أَثْنَى عَلَيْهِ ، ثُمّ قَالَ : أَيّهَا النّاسُ ! إنّ رَسُولَ اللَهِ صَلّى اللَهُ عَلَيْهِ وَ ءَالِهِ قَالَ : مَنْ رَأَى سُلْطَانًا جَآئِرًا مُسْتَحِلاّ لِحُرُمِ اللَهِ نَاكِثًا لِعَهْدِ اللَهِ مُخَالِفًا لِسُنّةِ رَسُولِ اللَهِ صَلّى اللَهُ عَلَيْهِ وَ ءَالِهِ ، يَعْمَلُ فِى عِبَادِ اللَهِ بِالْإثْمِ وَ الْعُدْوَانِ ، فَلَمْ يُعَيّرْ عَلَيْهِ بِفِعْلٍ وَ لَا قَوْلٍ ، كَانَ حَقّا عَلَى اللَهِ أَنْ يُدْخِلَهُ مَدْخَلَهُ . (5)

پس حمد خداوند را بجاى آورد و ثنا بر او فرستاد و پس از آن فرمود : اى مردم ! رسول خدا صلّى الله عليه و آله و سلّم فرمود : هر كسى بنگرد سلطان ستمگرى را كه حرام خدا را حلال شمرد ، و عهد خدا را بشكند ، و خلاف سنّت رسول خدا صلّى الله عليه و آله رفتار كند ، و در ميان بندگان خدا به گناه و ستم عمل كند و آن شخص بيننده سكوت اختيار كند و نه از راه كردار و نه گفتار او را سرزنش ننمايد و در مقام إنكار و عيب گوئى بر نيايد ، بر خدا واجب است او را به همان جائى ببرد كه آن سلطان جائر را مى‏برد .

خطبه حضرت إدامه دارد ، و فقط بَدْو آن خطبه كه شاهد كلام ما بود در اينجا ذكر شد .

أفرادى كه مى‏گويند در زمان غيبت إنسان نبايد به هيچ وجه من الوجوه قيامى و إقدامى كند به چند روايت تمسّك مى‏كنند :

أوّل روايتى است كه كلينى در «روضه كافى» عن محمّد بن يحيى ، عن أحمد بن محمّد ، عن الحسين بن سعيد ، عن حَمّاد بن عيسى ، عن الحسين بن المختار ، عن أبى بصير ، عن أبى‏عبدالله عليه السّلام روايت مى‏كند كه :

قَالَ : كُلّ رَايَةٍ تُرْفَعُ قَبْلَ قِيَامِ الْقَآئِمِ فَصَاحِبُهَا طَاغُوتٌ يُعْبَدُ مِنْ دُونِ اللَهِ عَزّوَجَلّ . (6)

سلسله سند را به حضرت صادق عليه السّلام مى‏رساند كه آن حضرت فرمود :

«هر پرچمى كه قبل از قيام قائم برافراشته گردد ، صاحب آن پرچم طاغوت است ؛ و مردم او را عبادت مى‏كنند و دست از عبادت پروردگار عزّوجلّ برداشته ، او را معبود خود قرار مى‏دهند .» يعنى آن صاحب پرچم ، طاغوت است و در مسير غير پروردگار حركت مى‏كند ؛ و خود را معبود مردم قرار داده است و أفرادى كه به او مى‏گروند عابد او هستند و عبادتشان هم در غير راه خدا قرار دارد .

و اين رايت هم اختصاص به يك رايت ندارد (كُلّ رَايَةٍ) هر پرچمى برافراشته گردد (كُلّ اضافه به راية شده است ، رايت هم نكره است و إفاده عموم مى‏كند) . بنابراين ، اين حكم تا قبل از قيام قائم إدامه دارد . اين است مفاد اين روايت .

حال از سند كه بگذريم آيا خود اين متن قابل قبول است ، يا اينكه منظور خاصّى را در بر دارد ؟ از قرينه قَبْلَ قِيَامِ الْقَآئِمْ مى‏توان استفاده كرد كه آن رايتى كه برداشته شود ، نه هر رايتى است كه در راه قائم و در مسير دين و در مسير قرآن و در مسير ولايت و در مسير رضايت خود حضرت قائم برافراشته گردد ؛ بلكه آن رايتى است كه در مقابل رايت قائم است .

چون قائم عليه السّلام فقط يك قيام دارد و آن قيام بحقّ است ؛ و آن قيام وقتى تحقّق پيدا ميكند كه به موقع انجام شود و بجاى خود و به منصّه خود نشسته باشد . و هر كسى قبل از قيام قائم رايتى را ـ و لو بنام دين ـ برافرازد ، اگر در غير مسير حضرت قائم باشد بعنوان خودپسندى و شخصيّت طلبى و يا لاأقلّ بعنوان خودمحورى تحقّق خواهد يافت ؛ و ولايتى را كه به خود نسبت مى‏دهد در مقابل ولايت قائم عليه السّلام است نه مندكّ و فانى در ولايت و قيام قائم ، و نه در مسير و ممشاى آن حضرت .

پس هر رايتى كه در مقابل قيام قائم باشد فَصَاحِبُها طَاغُوتٌ . چون قيام قائم إنسان را با از بين رفتن شخصيّت و استكبار و خودمنشى كه در أفراد موجود است بسوى پروردگار حركت مى‏دهد ؛ و اين رايت أفراد را بسوى خود دعوت مى‏كند و هر جائى كه محورى و مركزى از شخصيّت طلبى باشد ، آن طاغوت است و يُعْبَدُ مِنْ دُونِ اللَهِ عَزّوَجَلّ .

مجلسى در «مرآت العقول» (7) اين روايت را موثّق دانسته است .

روايت ديگر در «بحار الأنوار» علّامه مجلسى است در أحوالات حضرت باقر عليه السّلام كه از «مناقب» ابن شهر آشوب روايت مى‏كند :

يُرْوَى أَنّ زَيْدَ بْنَ عَلِىّ لَمّا عَزَمَ عَلَى الْبَيْعَةِ قَالَ لَهُ أَبُوجَعْفَرٍ عَلَيْهِ السّلاَمُ : يَا زَيْدُ ؛ إنّ مَثَلَ الْقَآئِمِ مِنْ أَهْلِ هَذَا الْبَيْتِ قَبْلَ قِيَامِ مَهْدِيّهِمْ مَثَلُ فَرْخٍ نَهَضَ مِنْ عُشّهِ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَسْتَوِىَ جَنَاحَاهُ ؛ فَإذَا فَعَلَ ذَلِكَ سَقَطَ فَأَخَذَهُ الصّبْيَانُ يَتَلاَعَبُونَ بِهِ . فَاتّقِ اللَه فِى نَفْسِكَ أَنْ تَكُونَ الْمَصْلُوبَ غَدًا بِالْكُنَاسَةِ ! فَكَانَ كَمَا قَالَ.» (8)

ابن شهرآشوب مى‏گويد : «روايت شده است : هنگامى كه زيد بن علىّ بن الحسين عليهم السّلام عازم بر خروج شد و مى‏خواست از مردم براى قيام خود بيعت بگيرد و عليه حكومت اُموى و هشام بن عبدالملك جهاد كند ، حضرت أبوجعفر إمام باقر عليه السّلام ، يعنى برادرشان به او فرمودند : اى زيد ! مَثَل كسى از اين أهل بيت كه قبل از قيام مهدىّ آنها قيام كند ، مَثَل جوجه‏اى را مى‏ماند كه از لانه و آشيانه خود پرواز كند قبل از اينكه بالهاى اين جوجه استوار شده و قدرت بر پرواز داشته باشد ؛ در اين صورت آن جوجه مى‏افتد ؛ و وقتى جوجه افتاد بچّه‏ها او را مى‏گيرند و با او بازى مى‏كنند . بنابراين ، خدا را در ريخته شدن خون خود در نظر بدار كه مبادا تو را فردا در كناسه و مزبله كوفه بر دار زنند ! و مطلب هم همين طور بود كه حضرت فرمود.»

يعنى زيد در كوفه خروج كرد و سه روز (چهارشنبه و پنج شنبه و جمعه) مردم را دعوت به بيعت كرد ، و أفرادى دور او جمع شدند و روز قيام هم چهارشنبه بود . در روز جمعه هنگامى كه لشكر شام ظاهر شد ، تمام أفرادى كه با او بيعت كرده بودند فرار كردند و تنها سيصد نفر با او ماندند و همه كشته شدند ؛ و تيرى هم به خود زيد إصابت كرد و بواسطه آن تير در ميدان افتاد و جنازه او را در كناسه كوفه بر دار آويختند و چهار سال جنازه‏اش بر بالاى دار بود .

به اين روايت استدلال مى‏كنند كه : بنابراين ، قيامى هم كه زيد نمود قيام باطلى بوده است و حضرت آنرا منع كرده‏اند ؛ و چون بر خلاف دستور و منع حضرت بوده است ـ همانطورى كه حضرت فرمودند ـ كشته و مصلوب شد و در مزبله كوفه به دار آويخته شد . و اين جمله حضرت كه : إنّ مَثَلَ الْقَآئِمِ مِنْ أَهْلِ هَذَا الْبَيْتِ قَبْلَ قِيَامِ مَهْدِيّهِمْ مَثَلُ فَرْخٍ نَهَضَ مِنْ عُشّهِ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَسْتَوِىَ جَنَاحَاهُ ؛ «مَثَل كسى كه از أهل اين بيت قيام كند قبل از مهدىّ آنها ، مَثَل جوجه‏اى است كه بال در نياورده از لانه خود بپرد و بيفتد و بچّه‏ها او را بگيرند و با او بازى كنند» همين معناست . يعنى هر كسى قبل از قيام مهدىّ نهضت كند به همين كيفيّت مبتلا خواهد گشت ، و لذا هيچ كس قبل از قيام مهدىّ ـ على نحو الْإطلاق ـ نبايد نهوض كند . پس إطلاق اين روايت شامل همه زمانها مى‏شود حتّى زمان غيبت ، و هيچ كس حقّ نهوض ندارد ؛ و إلّا مانند پرواز جوجه‏اى است كه بال و پرش استوار نشده ، كه دچار آفات و مصائب مى‏شود و دشمنان حمله مى‏كنند و او را از پا درمى‏آورند .

وليكن اين روايت با إطلاق خود در صدد بيان اين معنى نيست كه هر كسى از هر حقّى دفاع كند ، مَثَل او مثل فَرْخ است ؛ حضرت در اينجا مى‏فرمايد ما يك مهدىّ داريم و بس ! مهدىّ آخرالزّمان يكى است ، و اوست كه قيام مى‏كند ؛ و مهدىّ نوعى هم نيست ، بلكه مهدىّ شخصى است . مهدىّ يك شخص از خاندان ماست كه در روايات هم تمام خصوصيّاتش آمده است ، كه پس از إمام يازدهم به ولايت و إمامت مى‏رسد ، و پيامبر هم به اسم او تصريح فرموده است ، كه او مهدىّ آخرالزّمان است . آن مهدىّ ، كسى است كه قيام مى‏كند و تمام دنيا را زير پرچم عدل خود مى‏گيرد و با سيف ، تمام دشمنان را از بين مى‏برد و هيچ كس در مقابل او تاب مقاومت ندارد . حالا اگر كسى از أهل اين بيت (يعنى از خاندان ما أهل بيت) بخواهد قيام كند و كار او را بكند ، نخواهد توانست . آن مهدىّ وقتى قيام مى‏كند كه بالهايش استوار شده باشد ؛ و وقتى بخواهد از آشيانه بپرد ، يك مرتبه پرواز مى‏كند و بر روى آسمانها و بر فراز قلّه كوهها سير مى‏كند ؛ نه اينكه روى زمين بيفتد و بچّه‏ها او را بگيرند و با او بازى كنند . و هركس قبل از آن قيام بخواهد كار او و قيام او را بكند و دشمنان را در هم بكوبد و لواى مهدىّ را خود بدست گيرد ، يعنى خود مهدىّ بشود ، آن شخص مهدىّ نخواهد بود ؛ زيرا مهدويّت نوعيّه نيست ، بلكه مهدويّت شخصيّه است و قائم به اوست .

بنابراين ، اى برادر من ! با كمال علم و دانش و درايت و حقيقتى كه دارى ، و با اينكه نيّتت نيّت صحيح (قيام عليه باطل) است ، من نصيحت مى‏كنم كه اين كار بر صلاح نخواهد بود ؛ زيرا در وراء هر مسأله يك مسأله غامض‏ترى وجود دارد و هر ظاهرى يك باطنى دارد و آن باطن هم باطنى دارد . و اين قيام تو گرچه بعنوان جلوگيرى از ظلم و فساد و كوتاه كردن دست تعدّى دشمنان است و نيّتت هم نيّت حقّ است ، وليكن با توجّه به مسائل ديگر كه از آن غافلى ، خون تو و أفراد ديگر ريخته خواهد شد و بدون نتيجه مسأله فيصله پيدا خواهد نمود . بنابراين ، اين كار را نكن ! و من مى‏بينم كه فردا تو را مى‏كشند و در كوفه هم به دار مى‏زنند ، فَاتّقِ اللَه فِى نَفْسِكَ !

اين روايت به اين خوبى كجا دلالت مى‏كند كه هيچ كس نخواهد توانست در زمان غيبت إيجاد حكومت إسلامى كند ؟! كجا دارد كه هيچ كس حقّ دفع از ظلم را ندارد ؟ كجا دارد كه هيچ كس نمى‏تواند أمر بمعروف و نهى از منكر كند ؟! إنّ مَثَلَ الْقَآئِمِ مِنْ أَهْلِ هَذَا الْبَيْتِ ، يعنى هر كس از أهل اين بيت قيام كرد ؛ مثل محمّد (صاحب نفس زكيّه) و إبراهيم غَمْر ، كه اين دو نفر پسران عبدالله بن محض بودند و قيام كردند وحضرت إمام جعفر صادق عليه السّلام آنها را نصيحت كرد كه اين كار را نكنيد ؛ و هر دو به بدترين وضعى كشته شدند .

آنها هم مردم را به عنوان مهدويّت به خود دعوت مى‏كردند و مى‏گفتند : ما آن مهدىّ هستيم كه پيغمبر خبر داده است . و عبدالله بن محض كه پسر حسن بن حسن بن علىّ بن أبى‏طالب عليه السّلام (يعنى پسر حسن مُثنّى) بود ، آن هم مردم را به بيعت با اينها به عنوان مهدويّت دعوت مى‏كرد ، و خودش با محمّد به عنوان مهدىّ بيعت نمود .

حضرت مى‏گويند : اين كارها را نكنيد ؛ آن مهدىّ يك شخص خاصّ است . اگر شما تمام دنيا را هم جمع كنيد كه بعنوان مهدويّت با شما بيعت كنند ، شما مهدىّ نخواهيد شد ؛ چون مهدىّ آن فرد خاصّ است و إنسان بايد دنبال آن مهدىّ برود .

بر أساس اين گفتار روايتى است در «فرآئد السّمْطَين» و «عيون أخبار الرّضا» كه وقتى حضرت إمام محمّد باقر عليه السّلام مى‏خواستند ولايت را به حضرت صادق عليه السّلام بسپارند ، زيد بن علىّ بن الحسين يعنى برادرشان حاضر بود و گفت : اى برادر جان ! اگر تو كار حضرت إمام حسن عليه السّلام را مى‏كردى كه چون مى‏خواست از دنيا برود ، إمامت و ولايت را به برادر خود منتقل كرد نه به پسر خود ، كار پسنديده‏اى بود . حضرت فرمود : اين كار به دست ما نيست ؛ اختيار اين أمر به دست ما نيست ؛ من كه نمى‏خواهم از طرف خودم ولايت را به فرزندم جعفر بدهم ؛ اين مطلب از قبل معيّن شده است و از اختيار من خارج است .

«فرآئد السّمطين» و «عيون أخبار الرّضا» با سند متّصل خود از أبو نَضْرَة حديث مينمايند كه : چون حالت احتضار به حضرت أبوجعفر محمّد بن علىّ عليه السّلام دست داد ، فرزند خود صادق عليه السّلام را فرا خواند تا عهد و ميثاق إمامت را به او واگذار نمايد . برادرش زيدبن علىّ گفت :

لَوِ امْتَثَلْتَ فِى تِمْثَالِ الْحَسَنِ وَ الْحُسَيْنِ عَلَيْهِمَا السّلاَمُ لَرَجَوْتُ أَلّا تَكُونَ ءَاتَيْتَ مُنْكَرًا . «تو در اين پيمان اگر مثل انتقال إمامت از حسن به حسين عليهما السّلام (كه از برادر به برادر ديگر بود ، نه به فرزند) عمل مى‏نمودى ، من اميدوار بودم كه عمل زشت و منكرى را در اينجا بجا نياورده باشى.»

حضرت إمام باقر عليه السّلام در پاسخ فرمود : يَا أَبَا الْحُسَيْنِ ! إنّ الْأَمَانَاتِ لَيْسَ بِالْمِثَالِ وَ لَا الْعُهُودَ بِالسّوْمِ ؛ وَ إنّمَا هِىَ أُمُورٌ سَابِقَةٌ عَنْ حُجَجِ اللَهِ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى . (9)

«اى أبوالحسين (كنيه زيد برادر آنحضرت أبوالحسين بود) مواثيق و عهود إمامت و أمانت‏هاى ولايت را راهى به قياس و به مَثَل عمل نمودن نيست ؛ و پيمانها و التزامهاى آن به معامله و عرض متاع و ثَمن نمى‏ماند ؛ بلكه تنها مربوط به اُمور سابقه و وصيّت‏ها و التزامهائى است كه از حجّت‏هاى خداوند تبارك و تعالى رسيده است.»

در اينحال حضرت ، جابر بن عبدالله أنصارى را طلب كردند و به او گفتند : اى جابر ، آنچه خودت بالعيان از صحيفه فاطمه مشاهده كرده‏اى براى ما بيان كن !

جابر عرض كرد : آرى يا أباجعفر ؛ من وارد شدم بر سيّده و خانم خودم فاطمه دختر رسول خدا صلّى الله عليه و آله تا آنكه وى را به ميلاد حسين عليه السّلام تهنيت گويم ؛ در آنجا صحيفه‏اى در دست او ديدم از جنس دُرّ سفيد (دُرّةٌ بَيْضآء) .

گفتم : اى خانم و سيّد و سرور بانوان ! اين صحيفه‏اى را كه من با تو مى‏بينم چيست ؟

گفت : در آن أسامى أئمّه ، از فرزندان من مى‏باشد . عرض كردم : آنرا به من بده تا ببينم .

گفت : اى جابر اگر منع و نهيى نبود به تو مى‏دادم ؛ وليكن نهى شده است از اينكه كسى او را مسّ كند مگر پيغمبر يا وصىّ پيغمبر يا أهل بيت پيغمبر ، و أمّا تو إجازه دارى از ظاهر آن نگاه به درون آن بيندازى .

جابر گفت : من آنرا خواندم . سپس شرح مى‏دهد كه : در آن أسماء دوازده إمام عليهم السّلام ، و قبل از آنان پيغمبر أكرم صلّى الله عليه و آله و سلّم كه نام وى أبوالقاسم محمّد بن عبدالله المصطفى و مادرش آمنه است ، تا به آخر كه اسم آنحضرت أبوالقاسم محمّد بن الحسن است كه حجّت قائم و مادرش جاريه‏اى است به نام نرجس ، صلوات الله عليه أجمعين ، موجود بود .

در اين روايت حضرت باقر عليه السّلام در حضور زيد ، جابر را إحضار كردند و جابر براى زيد اين روايت را از صحيفه فاطمه بيان كرد ، تا براى حضرت زيد موجب اطمينان شود كه عهود و مواثيق بواسطه انتخاب و اختيار نيست و از سابق بوده است .

همه اين مطالب دلالت مى‏كند بر اينكه زيد مردى بزرگوار و عامل بالقسط ، و قيامش قيام به قسط بوده است ؛ وليكن درجه و مقام حضرت باقر عليه السّلام را نداشته ، و آنچه از علوم بر حضرت باقر منكشف شده بود ، بر زيد منكشف نشده بود ؛ و تمام اشتباهاتى را هم كه زيد مرتكب شد فقط بر اين أساس بود كه مقام حضرت باقر را نداشت .

زيد مردى كامل ، جامع ، فقيه و عالم به قرآن و از زهّاد و عبّاد بود ، و در راه خدا قيام كرد و حضرت صادق بر او گريه كردند ؛ ولى مقام حضرت باقر و صادق عليهما السّلام و مقام إمامت را نداشت ؛ و همين فرقِ بين او و حضرت صادق و باقر عليهما السّلام بود .

زيد ، عالم و حضرت باقر و صادق أعلم بودند ؛ و چون با وجود أعلم إقدام به قيام كرد ، قيامش ثمره نداد و موجب كراهت هم شد .

اللَهُمّ صَلّ عَلَى مُحَمّدٍ وَ ءَالِ مُحَمّد

پى‏نوشتها:‌


1) صدر آيه 118 ، از سوره 3 : ءَال عمران

2) آيه 8 ، از سوره 5 : المآئدة

3) آيه 135 ، از سوره 4 : النّسآء

4) مغازى» واقدى ، طبع دار المعرفة الإسلاميّة ، ج 2 ، ص 1057

5) لمعات الحسين» ص 18 ؛ و «تاريخ طبرى» طبع 1358 ، ج 4 ، ص 304 ؛ و «نفس المهموم» ص 219 ؛ و «بحار الأنوار» طبع حروفى ، ج 78 ، ص 128 از «أعلام الدّين» و در ملحقات «إحقاق الحقّ» ج 11 ، ص 634 از «البيان و التّبيين» ج 3 ، ص 255 ، و از «أهل البيت» ص 448 آورده است ، و در «كشف الغمّة» ص 185 ذكر كرده است ؛ و ابن أثير در «كامل» ج 3 ، ص 280 گويد : اين خطبه را به عنوان نامه‏اى آنحضرت در ابتداى ورود به كربلا به أهل كوفه نوشتند . و در عاشر «بحارالأنوار» طبع كمپانى ، ص 188 و 189 از سيّد بن طاووس نقل شده است . و در نسخه طبرى و مجلسى فَلَمْ يُغَيّرْ با غين معجمه ضبط شده است .

6) روضه كافى» ص 295 ، حديث 452

7) مرءَاة العقول» طبع سنگى ، ج 4 ، ص . 378 آنگاه مجلسى گفته است : قَوْلُهُ عَلَيْهِ السّلامُ : طَاغُوتٌ ، قال الجوهرىّ : الطّاغوتُ ، الْكاهِنُ وَ الشّيْطانُ وَ كُلّ رَأْسٍ فى الضّلالِ ؛ قَدْ يَكونُ واحِدًا كَقَوْلِهِ تَعالَى : يُرِيدُونَ أَن يَتَحَاكَمُوا إِلَى الطّغُوتِ وَ قَدْ أُمِرُوا أَن يَكفُرُوا بِهِ ؛ وَ قَدْ يَكونُ جَمِيعًا ؛ قالَ اللَهُ تَعالَى : أَوْلِيَآؤُهُمُ الطّغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ .

وَ طاغوت إنْ جَآءَ عَلَى وَزْنِ لاهوتٍ فَهُوَ مَقْلوبٌ لِأَنّهُ مِنْ طَغَى وَ لاهوتٌ غَيْرُ مَقْلوبٍ لِأَنّهُ مِنْ لَاه بِمَنْزِلَةِ الرّغَبوتِ وَ الرّهَبوتِ ؛ وَ الْجَمْعُ الطّواغيتُ .

8) بحار الأنوار» طبع آخوندى ، ج 46 ، ص 263

9) فرآئد السّمطين» طبع بيروت ، ج 2 ، ص 140