احكام روابط زن و شوهر

سيد مسعود معصومى

- ۳ -


روابط اقتصادى زن و شوهر

23- سؤال: آيا اعضاى خانواده موظف هستند درباره حلال بودن درآمد سرپرست خانواده تحقيق و بررسى كنند؟
جواب: اعضاى خانواده مكلف به تحقيق نيستند و تا يقين به وجود مال حرام در بين اموال حاصل نشود تصرف مانع ندارد. امام: استفتائات، ج 2، ص 49، سؤل 134.

24- سؤال: شوهر من نماز نمى‏خواند وخمس نمى‏پردازد:
الف - آيا پولى را كه از او مى‏گيرم برايم حلال است و يا بايد خمس آن را بپردازم ؟
ب - حكم مواد غذايى كه به منزل مى‏آورد و يا لباسهايى كه براى من و فرزندانم مى‏خرد، چيست ؟
ج - حكم اقامت در خانه‏اى كه او با اين پول تهيه كرده است چيست ؟
جواب:
تبريزى: براى شما جايز است. استفتاء
فاضل: اگر يقين نداشته باشد كه عين آن پول و عين آن غذا و لباس متعلق خمس است، براى شما اشكالى ندارد و راجع به اقامت در خانه چنين شخصى، اگر مى‏توانيد او را نصيحت كنيد و با او مدارا نماييد و اگر مؤثر نشد حكم ديگرى دارد. استفتاء

25- سؤال: آيا زن و شوهر مى‏توانند طبق موازين شرعى و قوانين رسمى چيزى رابه يكديگر بفروشند؟
جواب: هر يك مى‏توانند ملك شرعى ديگرى را از او بخرد.
امام - با استفاده از استفتائات، ج 2، ص 105، سؤال 85.
26- سؤال: آيا مرد مى‏تواند همسر خود را مجبور به فروش اموالش نمايد، مثلاً زن را وادار كند خانه يا ملكش را بفروشد؟
جواب: حق ندارد، و شوهر اختيار همسرش را (در اينگونه موارد) ندارد و طرفين حقوق متقابله‏اى دارند كه بايد عمل كنند .
امام، استفتائات، ج 2، ص 78، سؤال 27.
تبريزى - فاضل - مكارم: استفتاء.

27- مسأله: اگر زن يا شوهر چيزى را به ديگرى هبه كنند، تا زمانى كه آن چيز موجود باشد مى‏توانند آن را پس بگيرند. لكن بنابر احتياط مستحب بهتر است آن را پس نگيرد. امام - تحريرالوسيله، ج 2، كتاب الهبه، مسأله 8.

28- مسأله: در صبح هر روز زن مالك نفقه همان روز از مال شوهر مى‏شود، البته به مقدارى كه در آن روز مصرف مى‏كند. (موارد و مقدار نفقه زن در قسمت حقوق ذكر خواهد شد، مراجعه نماييد.) بنابراين اگر مرد پول بيشترى به زن بدهد كه او به اندازه نفقه خود از آن پول بردارد، زن زائد بر آن را مالك نيست و شوهر مى‏تواند آن را از زن پس بگيرد.
امام: تحرير الوسيله، كتاب نكاح، فصل فى النفقات، مسأله 10.
تبريزى - فاضل - مكارم: استفتاء.

29- مسأله: اگر مرد نفقه يك روز يا يك هفته و يا مثلاً يك ماه را يك جا به زن بدهد، و زن با صرفه جويى و يا استفاده كردن از پولهاى ديگر، مقدارى از اين پول را پس انداز كند، زن مالك آن است و شوهر حق پس گرفتن آن را ندارد.
امام: تحرير الوسيله، كتاب نكاح، فصل فى النفقات، مسأله 11.
بهجت: با استفاده از توضيح المسائل، مسأله 1897.
تبريزى: با استفاده از توضيح المسائل، مسأله 2421.
فاضل: با استفاده از توضيح المسائل، مسأله 2480.
توجه: معمولاً مردها علاوه بر نفقه زن مخارج بچه ها را هم به زن مى‏پردازد، در مسأله فوق، زن فقط صاحب آن مقدارى از پول مى‏شود كه در تفقه خودش صرفه جويى كرده باشد. ولى صاحب مازاد بر مخارج فرزندان نيست. مگر آنكه شوهر آن را به زن تمليك كند.
30- مسأله: اگر مردى نفقه يك روز زن را نپردازد، در پايان آن روز به مقادر نفقه به گردن مرد، دين مى‏آيد و به زن مقروض مى‏شود. چه زن آن را از مرد طلب كرده باشد يا نه.
31- مسأله: زن مى‏تواند نفقاتى را كه شوهر نداده در هر زمانى از او مطالبه كند، و اگر شوهر نپرداخت، زن مى‏تواند با مرجعه به حاكم شرع نفقه خود را از شوهر بگيرد، و در صورتى كه شوهر نداشته باشد كه نفقه را بپردازد به او مهلت داده مى‏شود كه هر گاه توان پرداختن پيدا كرد بپردازد.
امام - تبريزى - فاضل - مكارم: با استفاده از مدارك مسأله قبل.
بهجت: (6)
امام: تحرير الوسيله، كتاب نكاح، فصل فى الفتضات، مسأله 10
بهجت: با استفاده از توضيح المسائل، مسأله 1897
تبريزى: با استفاده از توضيح المسائل، مسأله 2421
فاضل :با استفاده از توضيح المسائل، مسأله 2480
32- مسأله: اگر مردى نفقه زن را نپردازد، زن مى‏تواند از تمكين به شوهر خود دارى نمايد و همچنين مى‏تواند نزد حاكم رفته تا او شوهر را با مجبور به پرداخت مخارج زندگى زن كند و اگر دسترسى به حاكم ممكن نباشد، زن مى‏تواند از اموال مرد به اندازه نفقه خودش بدون اذن او بردارد.
امام: تحريرالوسيله، كتاب نكاح، القول فى نفقه الاقارب، مسأله 14.
33- مسأله: زنى كه از شوهر اطاعت مى‏كند (يعنى ناشزه نيست) اگر مطالبه خرجى كند و شوهر ندهد مى‏تواند در هر روز به اندازه خرجى آن روز بدون اجازه از مال او بردارد و اگر ممكن نيست چنانچه ناچار باشد معاش خود را تهيه كند، در موقعى كه مشغول تهيه معاش است اطاعت از شوهر بر او واجب نيست.
امام: توضيح المسائل، مسأله 2416.
تبريزى: توضيح المسائل، مسأله 2425.
فاضل - مكارم: (7)

34- مسأله: اگر مردى بعد از عقد از پرداخت نفقه معذور شد (يعنى عذرى كه شرع آن را قبول كند) زن نمى‏تواند عقد را فسخ كند. بلكه اگر مرد مى‏تواند نفقه زن را بپردازد ولى نمى‏پردازد، زن مى‏تواند طبق مسأله قبل عمل نمايد. در هر حال يا حاكم از مال شوهر نفقه زن را مى‏پردازد و يا اگر زن راضى باشد حاكم از جانب شوهر طلاق را جارى مى‏كند.
امام: تحريرلوسيله، كتاب نكاح، القول فى الكفر، مسأله 10.
تبريزى - فاضل - مكارم: با استفاده از مدارك مسأله قبل و استفتاء.

35- مسأله: زن نمى‏تواند نفقه روزهاى آينده را از شوهرش طلب نمايد.
امام - بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم: استفتاء

36- مسأله: نفقه را مى‏توان به صورت پول يا عين به زن پرداخت، مثلاً مى‏توان غذا را پخته يا نپخته و يا پول آن را به زن داد و زن نيز مالك آن مى‏شود و هيچكدام از طرفين حق ندارند ديگرى را ملزوم به پرداخت يا دريافت پول كنند.
امام: تحريرالوسيله، كتاب نكاح، فصل فى النفقات، مسائل 13 و 14.

37- سؤال: آيا مرد مى‏تواند پولهايى را كه زن با صرفه جويى در مخارج خانه پس انداز كرده، از زن طلب كند؟
جواب: اگر از نفقه زن بوده و زن با كم گذاشتن از خود صرفه جويى كرده، خير نمى‏تواند. اما اگر از مخارج بچه‏ها بوده و يا عنوان ديگرى داشته، بله مى‏تواند پس بگيرد.
امام - بهجت - فاضل - مكارم: استفتاء

38- سؤال: اگر خانمى ماهانه از شوهرش براى مخارج تغذيه خانواده پول مى‏گيرد ولى هر ماه مقدارى از آن را پس انداز مى‏كند، آيا مى‏تواند بدون اذن شوهر براى خودش يا بچه‏ها با اين پول لباس يا چيز ديگرى بخرد؟
جواب: اگر شوهر ماهيانه را تمليك زن كرده، و اختيار مصرف را به او داده و يا ماهيانه نفقه خود زن است، بله مى‏تواند بدون اجازه شوهر آن را خرج كند. اما نسبت به مخارج فرزندان و يا غير آن اگر صرفه جويى كند، بايد از شوهر اجازه بگيرد.
امام - بهجت - فاضل - مكارم: استفتاء.

39- مسأله: مخارج سفر زن اگر بيشتر از مخارج وطن باشد، با شوهر نيست، ولى اگر شوهر مايل باشد كه زن را سفر ببرد،بايد مخارج سفر او را بدهد.
امام: توضيح المسائل، مسأله 2415.
تبريزى: توضيح المسائل، مسأله 2424.
فاضل: توضيح المسائل، مسأله 2483.

40- مسأله: وسايلى همچون فرش، روانداز، پرده، وسايل منزل و هر آنچه را كه مرد به عنوان نفقه در اختيار زن قرار مى‏دهد اگر عين آن باقى باشد در ملك شوهر است. بنابراين اگر زن ناشزه شود يا طلاق داده شود، همه آن وسايل به شوهر مسترد مى‏گردد. مگر آنكه آنها را به زن تمليك كرده باشد.
امام: تحرير الوسيله، كتاب نكاح، فصل فى النفقات، مسأله 15.

41- سؤال: شوهر من اكثر حقوق خود را خرج دوستان و بستگان و پدر و مادرش مى‏كند و من و بچه‏ها را به شدت در مضيغه قرار داده است آيا مى‏توانم در هر ماه بخشى از حقوقش را از او بگيرم تا آن را صرف ديگران نكند؟
جواب: شما مى‏توانيد نفقه هر روز خود را در صبح همان روز از او مطالبه نماييد و بر مرد نيز واجب است ابتدا نفقه زن و مخارج بچه‏ها را بپردازد و اگر در آمد زيادترى داشت مى‏تواند به ديگران ببخشد.
امام: با استفاده از تحريرالوسيله، كتاب نكاح، فصل فى النفقات، مسأله 20.

42- مسأله: اگر مرد فقط به اندازه نفقه پول يا امكانات داشته باشد نمى‏تواند آن را به اقارب خود ببخشد، بله اگر بيش از نفقه داشت مى‏تواند مازاد را ببخشد.
امام: تحريرالوسيله، كتاب نكاح، فصل فى النفقات، مسأله 20.

43- مسأله: تصرف در اموال شوهر بدون اذن او جايز نيست مگر آنكه زن علم به رضايت او داشته باشد. و همينطور تصرف مرد در اموال زن .
امام: با استفاده از تحرير الوسيله، كتاب غصب، مسائل 6 و 7 .
تبريزى: توضيح المسائل، مسأله 2424.
فاضل: توضيح المسائل، مسأله 2483.
در نتيجه: در صورتى كه مرد نفقه زن را مى‏پردازد، زن نمى‏تواند بدون اجازه شوهر دست در جيب او كرده پول بردارد؛ و يا از وسائل او اعم از جوراب، انواع لباس يا وسايل منزل يا هر آنچه كه متعلق به شوهر است استفاده نمايد. البته اگر زن بداند كه شوهر راضى است مى‏تواند در اموال او تصرف كند، اگر چه اجازه نگرفته باشد.
و هينطور مرد حق ندارد بدون اجازه زن در اموال او تصرف كند. مثلاً زينت آلات او را بدون اجازه او بفروشد و يا اگر صاحب ملك يا مستغلاتى است آنها را بدون اجازه زن تصرف كند و...
البته در اين موارد، تصرف در مواد خوراكى جهت خوردن استثناء شده است. زيرا در مواد خوراكى كافى است انسان علم به عدم رضايت صاحب مال نداشته باشد ولى علم به رضايت او لازم نيست .

44- مسأله: اگر منزل ملك شوهر باشد، زن اجازه ندارد كسى را كه شوهر راضى نيست به خانه او بيايد، دعوت كند، اگر چه آن شخص از بستگان نزديك باشد.
امام: با استفاده از تحرير الوسيله، كتاب، غضب، مسأله 6.
تبريزى: توضيح المسائل، مسأله 2424.
فاضل: توضيح المسائل، مسأله 2483.
در نتيجه: اگر شوهر بگويد راضى نيستم فلان شخص را دعوت كنى، زن اجازه ندارد او را جهت آمدن به منزل دعوت نمايد. البته اگر او خودش آمد بر زن واجب نيست او را به منزل راه ندهد .

45- مسأله: اگر منزل ملك زن باشد، شوهر نمى‏تواند زن را از دعوت بستگان و نزديكانش نهى كند، مگر آنكه اين كار با حقوق مرد منافات داشته باشد. البته مرد مى تواند به زن اجازه ندهد كه از وسائل و يا از پول و يا امكاناتى كه جزء اموال مرد است استفاده نمايد.
امام - تبريزى : با استفاده از مدارك مسأله قبل.
توضيح: از آنجا كه مرد فقط داراى حقوق خاصى نسبت به زن مى‏باشد و اجازه ندارد در موارد غير آن، زن را امر و نهى كند، بنابراين اگر به زن بگويد فلان شخص را به منزل دعوت نكن، در صورتى كه منزل ملك زن باشد، اطاعت از او واجب نيست. مشروط به آنكه اين دعوت با حقوق مرد منافات نداشته باشد و يا مثلاً اگر وظايف زن در خانه نسبت به مرد به واسطه اين دعوت ترك نشود و يا موجب استفاده از وسائل و اموال مرد نگردد. اگر چه بهتر است در اين صورت رضايت شوهر را كسب كند. بنابراين، اگر اين دعوت موجب هتك حرمت زن يا شوهر مى‏شود و يا لطمه به آبرو يا ناموس خانواده مى‏زند و يا موجب مى‏گردد كه خداى نكرده تعلق زن نسبت به شوهر كم شود، در نتيجه حقوق مرد را، مانند آرايش كردن يا دور كردن منافرات از خود و... را به خوبى اداء ننمايد، دعوت كردن جايز نيست و زن بايد شوهر را اطاعت كند.

46- سؤال: اگر زنى بدون اجازه شوهرش از پول يا مال او بردارد ولى مى‏داند شوهرش راضى است، آيا گرفتن اجازه واجب است يا به همين اطمينان مى‏تواند اكتفا كند؟ و در صورتى كه احتمال دهد او راضى است، حكم چگونه است؟
جواب: با احراز رضايت مانعى ندارد. ولى در صورت احتمال جايز نيست .
امام - بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم: استفتاء.

47- سؤال: آيا جايز است زن از پولى كه شوهرش براى مخارج خانه مى‏دهد در منزل مجلس روضه يا ختم انعام و يا مانند اينگونه مجالس بر پا كند؟
جواب: اگر شوهر پول را تمليك زن كرده و اختيار مصرف آن را به زن داده، يا بداند شوهر راضى است مانعى ندارد والا جايز نيست.
امام - بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم - استفتاء.

48- سؤال: بر پا كردن مهمانى يا مجالس جشن ميلاد ائمه عليهم السلام و يا مجالس عزادارى بدون اجازه شوهر در منزل براى زن چگونه است؟ و اگر شوهر راضى نباشد حكم چيست؟
جواب: بدون اذن شوهر جايز نيست و دعوت كردن بيگانه و ورود به منزل شوهر بدون اذن جايز نيست، مگر احراز رضايت شود.
امام: با استفاده از تحرير الوسيله، كتاب غصب، مسائل 6 و 7.
بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم: استفتاء.

49- سؤال: آيا شرط بندى بين زن و شوهر جايز است؟
جواب: اگر مراد از شرط بندى قمار و برد و باخت است، جايز نيست.
بهجت - فاضل - مكارم: استفتاء
نذر، عهد، قسم

50- مسأله: نذر يا عهد زن بدون اجازه شوهرش صحيح نيست، اگر چه بخواهد از مال خودش آن را اداء كند.
امام: تحريرالوسيله، القول فى النذر، مسأله 3 و توضيح المسائل، مسأله 2644.
بهجت: توضيح المسائل، مسأله 2136.
تبريزى - فاضل - مكارم: (8)

51- مسأله: اگر شوهر به زنش اجازه داد نذر كند و او نذر كرد، نمى‏تواند نذر او را باطل كند؛ و يا نمى‏تواند مانع وفاى به نذرش گردد.
امام: توضيح المسائل، مسأله 2645.
تبريزى: توضيح المسائل، مسأله 2654.
فاضل - مكارم: (9)

52- سؤال: اينجانب كارمند هستم و حقوق مى‏گيرم، آيا مى‏توانم بدون اجازه شوهرم مقدارى از اين حقوق را نذر كنم؟
جواب: نذر بدون اجازه شوهر باطل است.
امام: كتاب استفتائات، ج 2، نذر، سؤالات 10 و 11.
بهجت: با استفاده از توضيح المسائل، مسأله 2136.
تبريزى: فاضل - مكارم: (10)

53- سؤال: من بدون اجازه شوهرم نذر كردم اگر خدا حاجت مرا بدهد، فلان مقدار پول در فلان مورد مصرف كنم و چند ركعت نماز بخوانم و چند روز روزه بگيرم، ولى براى هيچكدام از شوهرم اجازه نگرفتم، مسأله را با او در ميان گذاردم و او اجازه داد. آيا نذر من با اجازه او درست مى‏شود يا نه؟
جواب: نذر بدون اذن شوهر باطل است و اجازه بعدى آن را تصحيح نمى‏كند.
امام: كتاب استفتائات، ج 2، نذر، سؤال 9.
تبريزى - فاضل - مكارم (11)

54- مسأله: اگر زن بدون اجازه شوهر قسم بخورد بعيد نيست كه قسم او صحيح نباشد لكن نبايد احتياط را ترك كند(وجوباً).
امام: توضيح المسائل، مسأله 2673.
بهجت - تبريزى - مكارم (12)
فاضل: توضيح المسائل، مسأله 2750.

55- مسأله: اگر شوهر از قسم خوردن زن نهى كند قسم او صحيح نيست .
امام: توضيح المسائل، مسأله 2672.
بهجت: توضيح المسائل، مسأله 2123.
تبريزى: توضيح المسائل، مسأله 2681.
فاضل: توضيح المسائل، مسأله 2749.
مكارم: توضيح المسائل، مسأله 2301.

هبه
56- سؤال: آيا زن مى‏تواند از مال خودش بدون اذن شوهرش به كسى ببخشد(هبه كند)؟
جواب: هبه او از مال خودش صحيح است حتى اگر شوهر او را نهى كند.
امام: با استفاده از كتاب استفتائات، ج 2، نذر، سؤال 11.

57- سؤال: اگر زنى مهر خود را به شوهر ببخشد بعد پشيمان شود مى‏تواند آنرا طلب كند؟
جواب: تبريزى: اگر مهر در ذمه شوهر بوده و ابراء كرده نمى‏تواند مطالبه كند، و اگر عين خارجى بوده و بخشيده و در اختيار او قرار داده بنابر احتياط نمى‏تواند پس بگيرد.
استفتاء
فاضل: اگر مهريه بر ذمه شوهر باشد با بخشيدن آن ديگر جاى برگشت نيست. و اگر مهريه مانند خانه، زمين و امثال آنها باشد و در اختيار شوهر قرار داده باشد مى‏تواند رجوع كند و پس بگيرد.
استفتاء.
58- سؤال: اگر در عقد شرط شود پرداخت مهريه از ناحيه شوهر ((عندالاستطاعه)) باشد، آيا زن مى‏تواند على رغم عدم قدرت شوهر بر پرداخت مهر، آن را از او طلب كند؟
جواب:
فاضل: در صورت عدم قدرت زوج، زوجه نمى‏تواند مطالبه نمايد.
استفتاء.
تبريزى: در صورت عدم استطاعت، زن نمى‏تواند مهر را مطالبه كند حتى در ليله زفاف .
استفتاء.