الغدير جلد ۹

علامه شیخ عبدالحسین احمد امينى نجفی (ره)
ترجمه زين العابدين قرباني

- ۱۵ -


دفن گرديد.

16- ابو حامد احمد بن محمد اسفرائينى كه پيشواى شافعى ها در زمانش بوده در سال 406 ه فوت كرد و در خانه اش دفن گرديد آنگاه در سال 410 يا 416 ه به مقبره اش واقع در باب الحرب منتقل و در آنجا مدفون گرديد.

17- ابو الحسن على بن عبد العزيز ابن حاجب نعمان، متوفى در سال 421 ه در خانه اش واقع در " بركه زلزل " دفن گرديد. پس تابوتش به مقابر قريش منتقل و در شب جمعه 25 ذى قعده سال 425 ه در آنجا مدفون گرديد.

18- خليفه القادر بالله در ذى حجه سال 422 ه فوت كرد و در خانه اش دفن شد. آنگاه بعد از يك سال يعنى پنجم ديقعده سال 423 ه تابوتش را به " رصافه " منتقل و در آنجا دفن گرديد.

19- احمد بن محمد ابو الحسين قدورى بغدادى حنفى "رئيس مذهب حنفى در عراق كه رياست مذهب به او منتهى گرديده بود" در سال 428 ه در بغداد فوت كرد و در خانه اش واقع در " كوچه ابى خلف " دفن گرديد، آنگاه به جاى ديگر واقع در خيابان منصور كنار قبر ابى بكر خوارزمى فقيه حنفى دفنش نموده.

20- ابو طاهر جلال الدين، متوفى در سال 435 ه در بغداد وفات يافت، و در خانه اش دفن شد، آن گاه در ششم ماه رمضان سال 436 ه تابوتش به مقبره خانوادگيش واقع در مقابر قريش منتقل و در آنجا دفن گرديد.

21- عبد السيد بن محمد مشهور به ابن الصباغ "پيشپاى شافعى ها در زمانش" در سال 447 ه فوت كرد. و در خانه اش واقع در كرخ دفن گرديد، پس به باب حرب منتقل و در آنجا مدفون گرديد.

22- ابو نصر احمد بن مروان كردى، در سال 453 ه فوت كرد و در مسجد " جامع المحدثه " و گفته شده: در قصر السدلى دفن شد، پس او را به بارگاه معروفه آنها كه به مسجد " جامع المحدثه " متصل بوده برده در آنجا دفنش كردند.

23- احمد بن محمد ابو الحسن السمنانى قاضى حنفى، متوفى در سال 466 ه در بغداد فوت كرد و در خانه اش واقع در " نهر القلائين " دفن گرديد، انگاه پس از يك ماه جنازه اش را به جانى واقع در خيابان منصور برده دفن كردند، پس او را در " خيزرانيه " دفن نمودند

24- خليفه القائم بامر الله در سال 467 ه فوت كرد و در كنار قبور نياكانش دفن گرديد، آنگاه به " رصافه " منتقل گرديد كه هم اكنون مورد زيارت است.

25- حسن بن عبد الودود ابو على شامى، متوفى در سال 467 ه در خانه اش واقع در " سكه الخرقى " دفن گرديد، آنگاه او را بيرون آورده و در مقبره اش در " مسجد جامع مدينه " دفن نمودند.

26- احمد بن على بن محمد، قاضى دمشق در سال 468 ه فوت كرد و در خانه دفن شد، پس او را به مقبره " الباب الصغير " برده در آنجا دفنش نمودند 27 - ابو عبد الله دامغانى حنفى، قاضى القضاه فقيه بزرك، در سال 478 ه فوت كرد و در خانه اش واقع در " درب العلابين " دفن شد، پس او را به محل دفن ابى حنيفه برده در آنجا دفنش كردند.

28- ابو المعالى عبد الملك بن عبد الله الجوينى، امام الحرمين فقيه شافعى در سال 478 ه در نيشابور فوت كرد و در خانه اش دفن گرديد، آنگاه بعد از سال ها جنازه اش را كنار مقبره حسين برده كنار مادرش دفن كردند و كسانى كه از علمش بهره مند شده بودند حدود چهار صد نفر بودند و در شهر دسته راه انداخته برايش مرثيه خوانى نمودند.

29- محمد بن هلال ابو الحسن الصابى ملقب به " غرس النعمه " در سال 480 ه در بغداد فوت كرد و در خانه اش واقع در خيابان " ابن عوف دفن شد، سپس به نجف كنار قبر امير المومنين عليه السلام منتقل و در اينجا دفن گرديد

30- ابو محمد رزق الله عبد الوهاب التميمى، در سال 588 ه فوت كرد و در خانه اش واقع در " باب المراتب " دفن گرديد و در سال 491 ه بعد از مرگ فرزندش در كنار قبر احمد دفنش كردند.

31- محمد بن ابى نصر ابو عبد الله اندلسى، حافظ مشهور، در سال 488 ه فوت كرد و در مقبره " باب ابرز " از بارگاه شيخ ابى اسحاق شيرازى دفن شد و در صفر 491 ه منتقل به مقبره " باب حرب " شد و در كنار قبر " بشر بن الحارث معروف به " حافى دفن گرديد.

32- طراد بن محمد عباسى بغدادى، متوفى در سال 491 ه در خانه اش واقع در " باب البصره " دفن شد و در ذى الحجه سال 422 ه جنازه او را به مقابر شهداء نقل كرده و در آنجا دفن كردند.

33- ابو الحسن عقيل بن ابى الوفاء على، بزرك طائفه حنبلى ها، در سال 510 ه سيزده سال پيش از فوت پدرش، فوت كرد و در خانه اش دفن گرديد. هنگامى كه پدرش فوت كرد با او در " دكه امام احمد " دفن شد.

34- محمد بن محمد ابو حازم، فقيه حنبلى، در سال 527 ه فوت كرد و در خانه اش واقع در " باب الازج " دفن گرديد. و در سال 534 ه از آنجا منتقل و نزديك مقبره احمد كنار قبر پدرش دفن گرديد.

35- حسين بن حميد تميمى "يكى از مردان حديث" در سال 531 ه فوت كرد و در خانه اش واقع در " باب البريد " دفن گرديد و سپس از آنجا به كوه " قاسيون " برده در آنجا دفنش كردند.

36- احمد بن جعفر ابو العباس حربى، متوفى در سال 534 ه در " حربيه " دفن گرديد پس از آن به مقبره " باب الحرب " منتقل و در آنجا دفنش كردند.

37- شيخ ابو يعقوب يوسف همدانى در سال 535 ه فوت كرد و در " يامن " سر راه " مرو " دفن گرديد، و پس از مدتى جنازه اش را به مرو منتقل كرده و در انجا دفنش نمودند.

38- احمد بن محمد بن على ابو جعفر عدل بغدادى، متوفى در سال 536 ه كه همواره جز ايام محرم روزه دار بوده وقتى كه مرد در خانه اش واقع در خرابه " الهراس " دفن گرديد پس از مدتى جنازه اش را به مقبره " باب الحرب " منتقل و در آنجا دفنش كردند.

39- على بن طراد ابو القاسم زينبى بغدادى، متوفى در سال 538 ه در خانه كنار دجله اش واقع در " باب الراتب " دفن گرديد و در شب سه شنبه شانزده رجب 544 ه او را به مقبره اش واقع در " الحربيه " منتقل كردند.

هنگامى كه مى خواستند جنازه او را منتقل كنند شب تا سحر واعظان و قراء و علماء در خانه اش جمع شده موعظه كردند، آنگاه با شمع هاى فراوان و زياد او را به مقبره اش برده و در آنجا دفنش نمودند.

40- شيخ الاسلام محمد بن محمد الخلمى، مفتى حنفى كه رياست مذهب به او منتهى شده بود، در سال 544 ه فوت كرد و در بلخ مدفون گرديد، آنگاه او را به ناحيه " خلم " منتقل و در آنجا مدفونش كردند.

41- على بن محمد ابو الحسن الدرينى، در سال 549 ه فوت كرد و در خانه اش واقع در جلو مسجد دفن گرديد، پس از آن در سال 574 ه جنازه اش را به " باب ابرد " نزديك مدرسه ناجيه برده، در آنجا دفنش نمودند.

42- جمال الدين محمد بن على بن ابى منصور، در سال 559 ه فوت كرد و در موصل دفن گرديد، سپس او را به مكه حمل كرده دور خانه خدا طوافش دادند و با او روى كوه عرفات توقف كردند و مادامى كه در مكه بودند هر روز چند دفعه او را طواف مى دادند، آنگاه به مدينه منوره حملش كردند و بعد از طواف مكرر دور حرم رسول خدا در كاروانسرائى كه در شرقى مسجد پيغمبر بنا شده بود دفنش نمودند.

43- عمر بن بهليقا الطحان، متوفى در سال 560 ه جلو در مسجدى كه تعميرش كرده بود دور از ديوار دفن شد، پس از مدتى قبرش را نبش كرده به خاطر اينكه دانسته شود او بنا كننده مسجد است، در جائى كه متصل به ديوار بوده دفنش كردند.

44- محمد بن ابراهيم ابو عبد الله كنانى، شافعى مصرى، "پرهيزگار پارسا در سال 562 ه در مصرف فوت كرد و نزديك قبه امام شافعى در " قرافه كوجك " دفنش كردند، آنگاه از آنجا به پائين كوه " المقطم " نزديك حوض معروف به " ام مودود " منتقل و در آنجا دفنش نمودند و اكنون قبرش در آنجا مشهور و مورد زيارت است و خودم بارها آن را زيارت كرده ام.

45- جعفر بن عبد الواحد ابو البركات ثقفى، متوفى در سال 563 ه كه پدرش ماه ها قاضى بوده وقتى كه مرد او را در خانه " درب بهروز " دفن كردند، هنگامى كه پسرش مرد هر دو را كنده و نزديك كاروانسراى زوزنى، مقابل مسجد جامع منصور دفن نمودند.

46- مهذب الدين سعد الله بن نصر بن الدجاجى فقيه حنبلى، در سال 564 ه فوت كرد و در مقبره " الرباط " دفن شد، پس از پنج روز جنازه اش را انتقال داده در مقبره امام احمد پيش پدر و مادرش دفن كردند.

ابن جوزى در المنتظم جلد 10 صفحه 228 گفته است: او را در ناحيه كاروانسراى زوزنى كه محل توقف و انجمن صوفيه بوده دفن كردند و علت آن اين بوده كه مدتى پيش آنها توقف كرده بود.

همواره حنبلى ها پسرش را براى اين عمل ملامت مى كردند و مى گفتند: مثل اين مرد بزرك حنبلى چرا بايد پيش صوفى ها دفن شود؟ پسرش بعد از پنج روز شبانه قبر او را نبش كرد و طبق وصيتش او را كنار قبر پدر و مادرش ذفن نمود. امينى گويد: ببيند براى چه منظورهائى نبش قبر و انتقال مرده از جائى به جائى ديگر پيش اهل سنت جائز شمرده شده است؟

47- خليفه المستنجد بالله در هشتم ربيع الاخر سال 566 ه فوت كرد و در دار الخلافه دفن شد، سپس در شبانگاه دوشنبه 28 شعبان همان سال، جنازه اش را به " الرصافه " برده و در آنجا دفنش نمودند.

48- امير نجم الدين ايوب الدوينى، در سال 568 ه فوت كرد و كنار برادرش در قاهره دفن شد، پس در سال 579 ه يا 580ه آنها را به مدينه منوره منتقل و در آنجا دفنشان كردند.

49- ملك عادل نور الدين محمود بن زنگى، در سال 569 ه فوت كرد و در خانه اش واقع در قلعه دمشق دفن گرديد، پس او را به مدرسه اش برده در آنجا دفنش نمودند.

50- احمد بن على بن معمر ابو عبد الله طاهر حسينى، متوفى در سال 569 فوت كرد مدتى در خانه اش "حريم طاهرى" دفن گريد سپس او را " به مشهد صبيان " واقع در مدائن انتقال داده و در آنجا دفنش كردند.

51- جلال الدين بن جمال الدين اصفهانى در سال 574 در شهر " دنيسر " فوت كرد. او را به موصل برده در آنجا دفنش كردند، سپس او را در مدينه در مقبره مادرش دفن نمودند.

52- خليفه الناصر لدين الله ابو العباس احمد بن المستضى ء بامر الله: در يكشنبه آخر رمضان سال 622 ه فوت كرد و در دار الخلافه دفن گرديد، سپس در دوم ذى الحجه، سال 622 ه، او را بيرون اورده در " الرصافه " بخاك سپردند.

53- خليفه الظاهر بامر الله عباسى، متوفى در سال 623 ه فوت كرد و در دار الخلافه دفن گرديد، سپس او را به " الرصافه " برده در آنجا دفنش كردند.

54- شرف الدين عيسى الحنفى "متصلب در مذهبش" مولف كتاب "السهم المصيب" در رد بر طخيب بغدادى در سال 624 ه در دمشق فوت كرد و در قلعه اش دفن گرديد، سپس از آنجا به كوه صالحيه منتقل و در مدرسه اش به خاك سپرده شد و اين كار در سال 627 ه صورت گرفته است.

55- ابو سعيد كو كبورى بن ابى الحسن مظفر الدين صاحب " اربل "، در سال 630 ه فوت كرد. جنازه اش را به قلعه " اربل " انتقال داده و در آنجا دفنش كردند، پس طبق وصيتش او را به مكه معظمه كه در آنجا براى خود مقبره اى زير كوه فراهم كرده بود، منتقل نمودند.

و هنگامى كه كاروانى در سال 631 ه او را به سوى حجاز حركت مى داد، طورى اتفاق افتاد كه حاجيان با خستگى از مكه مراجعت مى كردند در نتيجه آنان نيز رفتن به مكه منصرف و به كوفه باز گشته او را نزديك " مشهد " دفن كردند.

56- ابو العباس احمد بن عبد السيد " اربلى "، در سال 631 ه فوت كرد و پشت " الرها " در مقبره باب حران، دفن شد، پس پسرش او را به مصر برده، در مقبره اش واقع در " قرافه صغرى " دفن كرد.

57- اشرف موسى بن عادل، در پنجشنبه چهارم محرم سال 645 ه فوت كرد و در قلعه منصوره دفن گرديد تا مقبره اى كه براى او در شمال " كلاسه " ساخته بودند تكميل شد، در جمادى الاولى همان سال به آنجا منتقل و مدفون گرديد.

58- كامل محمد بن عادل، متوفى در 22 رجب سال 635 ه در قلعه دفن شد تا آنكه مقبره مشبكى كه در ديوار شمالى مسجد جامع نزديك مقصوره ابن سنان برايش ساخته بودند تكميل گرديد در شب جمعه بيست و يك رمصان همان سال به آنجا برده مدفونش كردند.

59- خليفه مستنصر بالله عباسى، متوفى در سال 640 ه در دار الخلافه دفن شد، سپس او را به " الرصافه " برده در آنجا مدفونش نمودند.

60- امير عز الدين، متوفى 645 ه در مصر فوت كرد و در باب النصر دفن گرديد، سپس او را به مقبره اش واقع در بالاى " الوراقه " برده در آنجا دفنش كردند.

61- پادشاه صالح نجم الدين ايوب، در نيمه شب شعبان 647 ه فوت كرد و در المنصوره دفن گرديد و در سال 649 ه او را به مدرسه اش منتقل و در آنجا دفنش كردند.

62- شيخ حسن بن محمد بن حسن عدوى عمرى، امام حنفى ها از فرزندان عمر در سال 650 ه در بغداد فوت كرد. او را در خانه اش واقع در حريم طاهرى دفن كرده، آنگاه طبق وصيتش او را به مكه حمل نموده و در آنجا دفن نمودند و به هر كسى كه او را حمل مى كرد و در مكه دفن نموده بود پنجاه دينار دادند.

63- شيخ ابو بكر بن قوام بالسى، در سال 658 ه در حلب فوت كرد و در آنجا دفن گرديد، سپس در اول سال 670 ه تابوتش را به كوه " قاسيون " برده در آنجا دفنش نمودند.

64- الملك السعيد بن الملك الطاهر ابو المعالى در سال 678 ه فوت كرد ابتدا نزديك قبر جعفر دفنش كردند، سپس در سال 680 ه جنازه اش را به دمشق برده در مقبره پدرش به خاك سپردند.

65- سعد الدين تفتازنى دوشنبه 22 محرم سال 791 يا 792 ه در سمرقند فوت كرد، آنگاه در چهارشنبه نهم جمادى الاولى سال 792 ه به سرخس منتقل و در آنجا دفن گرديد.

66- شيخ زين الدين خافى در سال 738 ه فوت كرد و در قريه " مالين از توابع خراسان دفن گرديد، سپس طبق فرمانش او را به درويش آباد منتقل و در آنجا دفن كردند و اكنون مدفنش آباداست.

67- شيخ محمد بن سليمان جزولى مالكى، در سال 870 ه فوت كرد و پس از 77 سال جنازه او را در حالى كه تغيير نكرده بود به جاى ديگر منتقل كردند.

68- عبد الرحمن بن احمد جامى در سال 898 ه در هرات فوت كرد و در آنجا مدفون گرديد.

هنگامى كه اردبيلى ها به سوى خراسان حمله مى كردند، وپسرش او را از قبر در آورده و در ولايتى ديگر دفن نمود، وقتى كه آنان به آن محل رفتند و قبر را شكافتند جسد او را در آنجا نيافتند فقط چوب هاى قبرا سوزاندند.

69- شيخ حسين ابن احمد خورارزمى، عابد، دهم شعبان سال 958 ه در حلب فوت كرد و در توى تابوتى گذارده همانجا دفنش كردند، و پس از چهار ماه او را كه