پرچم هدايت
(سيماى شكوهمند حضرت مهدى عجل الله تعالى فرجه الشريف )

محمد رضا اكبرى

- ۷ -


نها انسان هايى نجيب و فقها، قضات و حكام دين هستند كه دست امام ، قلب آنها را نوازش داده و هيچ حكمى براى آنها مشتبه نخواهد شد.(192) اگر چه دست كم ، عدّه اى از اصحاب حضرت پيش از عصر ظهور به برخى از موقعيت هاى علمى دست مى يابند امّا نياز آنها با توجه به مسئوليت خطيرى كه دارند جز با دستگيرى خاص و امتيازهاى ويژه علمى براؤ رده نخواهد شد. يكى از اين عنايات ويژه همان است كه در روايت بيان شد كه دست پر مهر امام عليه السلام قلب هاى آنها را نوازش مى دهد. ماهيت اين نوازش هر چه كه باشد نتيجه آن ارتقاء ويژه علمى آنان است به گونه اى كه جهل و اشتباه را از انديشه و داورى آنها برطرف خواهد كرد.
عنايات ديگر علمى به اصحاب امام مهدى عليه السلام اين است كه امام صادق عليه السلام فرمود:
وقتى قائم ما قيام كند به هر كشورى مردى را مى فرستد و به او مى گويد: برنامه تو در كف دست توست . پس هر گاه امرى پيش آمد كه آن را نمى فهمى و نمى دانى چگونه بايد درباره آن قضاوت كنى به كف دست خود نگاه كن و به آنچه در آن مى بينى عمل كن .(193)
شمشيرهاى اصحاب مهدى عليه السلام نيز آنان را از توانمندى علمى خاص و گسترده اى برخوردار مى كند و ما در اين جا به نقل يك روايت اكتفا مى كنيم و بحث مفصل آن را به مباحث آينده وامى گذاريم .
امام صادق عليه السلام فرمود:
بر هر شمشيرى هزار كلمه نوشته شده است و هر كلمه اى كليد هزار كلمه ديگر است .(194)
6- موقعيت بى نظير
اصحاب امام مهدى عليه السلام در صدر بلند مرتبگان عالم تشيع و در ميان اصحاب انبياء و ائمه عليهم السلام كسى به بلندى مقام آنها بار نيافته و نخواهد يافت چه اين كه اميرالمؤمنين عليه السلام فرمود:
لم يسبقهم الاوّلون و لا يدركهم الآخرون .(195)
كسى از گذشتگان بر آنها پيشى نگرفته است و از آيندگان كسى به آنهانمى رسد.
امام باقر عليه السلام نيز درباره جايگاه بلند آنها فرمود:
گويا اصحاب قائم را مى بينم كه بر مغرب و مشرق احاطه پيدا كرده اند و چيزى نيست مگر اين كه مطيع آنهاست حتى درندگان زمين و آسمان به دنبال رضايت آنها هستند و بخشى از زمين بر بخشى ديگر افتخار مى كند و ميگويد: امروز يكى از اصحاب قائم از روى من عبور كرد.(196)
تجمع ياران
اصحاب امام مهدى عله السلام مانند ياران امام حسين عليه السلام از پيش ‍ تعيين شده اند چه اين كه در برخى روايات به نام و مكان آنها اشاره شده است . و هر كدام در نقطه اى از زمين زندگى مى كنند و حتى برخى از آنان از عالم برزخ رجعت كرده و در خدمت مولاى خود هستند. بنابراين هر يك از آنها هر كجا كه هستند بايد خود را به منجى عالم برسانند. حال چگونه اين اجتماع پر شكوه و بى سابقه تاريخى انجام مى گيرد، رواياتى وارد شده است كه برخى از آنها را نقل مى كنيم .
امام صادق عليه السلام فرمود:
همانند ابر پاييزى در يك ساعت معينى نزد او جمع مى شوند.(197)
و در روايت ديگرى فرمود:
جوانان شيعه بر پشت بامهاى خود خوابند كه در يك شب بدون وعده قبلى به سوى صاحب خود مى روند و در مكّه صبح مى كنند.(198)
امام جواد عليه السلام فرمود:
اصحاب قائم به تعداد افراد جنگ بدر كه سيصد و سيزده نفرند از نقاط دور زمين اطراف او جمع مى شوند و اين سخن خداى بزرگ در قرآن است كه فرمود: اينما تكونوا ياءت بكم اللّه جميعا ان اللّه على كل شى قدير(199) هر كجا كه باشيد خداوند همه شما را در يك جا جمع مى كند و او بر هر كارى تواناست .
وقتى اين عده جمع شدند، خداوند امر خود را آشكار مى سازد و هنگامى كه گروه ده هزار نفرى ياران او كامل گرديد به اذن الهى قيام مى كند.(200)
مفضل گويد: امام صادق عليه السلام فرمود: اين سخن خدا كه ((هر كجا باشيد همه شما را در يك جا جمع مى كنم )) درباره اصحاب قائم نازل شده است . آنها شب در رختخواب خود گم مى شوند و صبح در مكّه هستند و بعضى از آنها در ابر حركت مى كنند و اسم هر يك از آنها و نام پدرش و نسبتش معلوم است . عرض كردم : فدايت شوم ، كدام يك از آنها ايمان بيشترى دارد؟ فرمود: آن كه در روز در ابر حركت مى كند.(201)
عيسى بن مريم يار امام مهدى عليه السلام
عيسى بن مريم عليه السلام از ياران گرانقدر و عالى رتبه ولى عصر عليه السلام است . اگر چه او جزء سيصد و سيزده نفر نمى باشد، امّا بزرگ ترين شخصيتى است كه در كنار بقية اللّه عليه السلام قرار مى گيرد البته اين در صورتى است كه هيچ يك از چهارده معصوم قبل از نزول او از آسمان ، به دنيا رجعت نكند.
عيسى عليه السلام اكنون در قيد حيات است و عمرى دو هزار ساله دارد. مسيحيت معتقد است كه او را به صليب كشيده اند و به قتل رسيده است امّا قرآن كريم مى فرمايد:
و ما قتلوه و ما صلبوه و لكن شبّه لهم (202)
او را نكشتند و به صليب نكشيدند لكن امر بر آنها مشتبه شد.
زمان ظهور عيسى بن مريم عليه السلام پس از ظهور امام مهدى عليه السلام است و اين فاصله زمانى طولانى نخواهد بود. او به هنگام نماز كه به امامت حجة بن الحسن عليه السلام در بيت المقدس انجام مى گيرد فرود مى آيد و پشت سر حضرت مهدى عليه السلام نماز مى گذارد.
امّا اين حقيقت كه چرا حضرت مسيح عليه السلام زنده نگه داشته شد و به صورت خاصى حيات معجزه آساى خود را گذراند از حكمتى الهى برخوردار است . ميسحيت ، جمعيت فراوانى در دنيا دارد كه مى توانند براى منجى عالم مشكل ساز باشند چه اين كه شيوه قاطع و اسلامى او در آن عصر با معيارهاى آنان هماهنگى ندارد. امّا ميسح عليه السلام اتصال بين مسيحيت و امام مهدى عليه السلام مى گردد و اين مشكل بزرگ را برطرف مى سازد. قرآن كريم مى فرمايد:
و ان من اهل الكتاب الّا ليومننّ به قبل موته و يوم القيامة يكون عليهم شهيدا.(203)
كسى از اهل كتاب ((مسيحى و يهودى )) نيست مگر اين كه قبل از مرگ مسيح و پيش از فرا رسيدن روز قيامت به او ايمان مى آورد و او شاهد بر كار آنان است .
امام باقر عليه السلام درباره اين آيه شريفه فرموده است :
عيسى بن مريم عليه السلام قبل از روز قيامت به دنيا فرود مى آيد و در آن هنكام ملتى از يهود و غير يهود ((مسيحيت )) باقى نمى ماند مگر اين كه قبل از مرگش به وى ايمان مى آورند و او پشت سر مهدى عليه السلام نماز مى گزارد.(204) حضرت مسيح عليه السلام با امام مهدى عليه السلام نماز مى گزارد تا به همه ثابت كند كه ولى امر، تنها امام زمان عليه السلام است و با ايمانى كه اهل كتاب در عصر ظهور به عيسى عليه السلام مى آورند آن حضرت همه را به سوى امام عليه السلام فرا مى خواند و چنانچه انقلاب جهنى منجى عالم در مواجه با غرب و مسيحيت به مشكلى برخورد كند با وساطت مسيح عليه السلام بر طرف مى گردد و به اين صورت جهان مسيحيت در خدمت اسلام قرار مى گيرد و مسلمان مى شود. البته معلوم نيست حكومت هاى آنها دست از مخالفت بردارند زيرا ظهور منجى عالم به معناى نفى حاكميت همه حاكمان روى زمين است ، به معناى بركنارى تمام پادشاهان ، رؤ ساى جمهور، وزراء، وكلا و هر زمامدار و صاحب منصبى است و طبيعى است كه آنها با او به مخالفت بر خيزند. امّا به توجه به اين كه مردم خود را از حكومت ها جدا مى دانند، حاكمان آنها دوام نياورده ، شكست مى خورند و تسليم بقية اللّه عليه السلام مى گردند و اسلام حاكميت جهانى پيدا مى كند.
پس از حاكميت اسلام و مسلمان شدن مردم روى زمين ، مسيح عليه السلام چه سرنوشتى خواهد داشت ؟ آيا او هم از سوى امام مهدى عليه السلام زمامدار بخشى از زمين مى گردد يا در سمت معاونت و مشاورت قرار مى گيرد و يا ماءموريت او پايان يافته تلقى مى گردد؟ اينها امورى است كه پس از ظهور معلوم مى گردد. البته از رسول خدا صلى اللّه عليه و آله نقل شده است كه عيسى عليه السلام دجّال را به هلاكت مى رساند و چهل سال زندگى مى كند و سپس مى ميرد و مسلمانان بر او نماز مى گزارند.(205)
اگر چه اين روايت ، معارفى را درباره عيسى بن مريم عليه السلام بيان كرده است امّا نقش او را در چهل سالگى كه زنده است آشكار نساخته است پس ‍ منتظر مى مانيم تا با دميدن صبح ظهور مقدس ، آنچه تقدير خداى حكيم است به اجرا در آيد.
فصل هشتم : ظهور و قيام پيشواى جهان
زهى خجسته زمانى
كه يار باز آيد.
ظهور مصلح جهان
ظهور امام مهدى عليه السلام بزرگ ترين واقعه دينى عالم است كه در پايان جهان به وقوع مى پيوندد. اين زور را روايات ، يوم اللّه ، يوم الخروج ، يوم الفتح و يوم الموعود ناميده اند. اگر چه تاريخ اين واقعه جهانى معلوم نيست و مانند روز پايانى دنيا از اسرار الهى است امّا به برخى از ويژگى هاى زمانى آن اشاره شده است . امام صادق عليه السلام فرمود:
قائم ما روز جمعه ظهور مى كند.(206)
و در روايت ديگرى فرمود:
قائم ما جز در يكى از سال هاى فرد خروج نمى كند، سال هاى يكم ، سوم ، پنجم ، هفتم و نهم .(207)
هم چنين آن حضرت درباره ماه ظهور و قيام بقية اللّه عليه السلام فرمود:
نام قائم ما در شب بيست و سوم ((ماه رمضان )) همه جا طنين انداز مى شود و سپس در روز عاشورا قيام مى كند. روزى كه حسين عليه السلام در آن به شهادت رسيد.(208)
امام مهدى عليه السلام با قيافه اى جوان ظهور مى كند.
امام حسن مجتبى عليه السلام فرمود:
در صورت جوانى كمتر از چهل سال ظاهر مى شود.(209)
و امام رضا عليه السلام فرمود:
سن او زياد است امّا ظاهرى جوان دارد به گونه اى كه نگاه كننده به او گمان مى برد چهل ساله و يا كمتر از چهل سال دارد و از علائم ديگر او اين است كه با گذشت زمان پير نمى شود تا اجل او فرا رسد.(210)
ظهور امام مهدى عليه السلام ناگهانى است او مانند شهابى كه در شب تاريك مى درخشد يك مرتبه طلوع مى كند تا به همه سياهى ها پايان بخشد. چه اين كه پيامبر صلى اللّه عليه و آله فرمود:
مثل او، مثل رسيدن قيامت است كه به طوى ناگهانى فرا مى رسد.(211)
امام صادق عليه السلام درباره آيه امن يجيب المضطر اذا دعاه و يكشف السوء و يجعلكم خلفاء الارض (212) چه كسى است كه دعاى مضطر را اجابت مى كند و گرفتارى را برطرف مى سازد و شما را جانشينان و حاكمان زمين قرار مى دهد؟
فرمود: اين آيه درباره قائم نازل شده است . به خدا قسم مضطر اوست وقتى كه دو ركعت نماز در مقام مى گزارد و خدا را مى خواند، خداوند هم او را اجابت مى كند و بدى را برطرف مى سازد و او را خليفه زمين قرار مى دهد.(213)
طليعه عصر ظهور
عصر ظهور با نداهاى جبرئيل عليه السلام كه در همه زمين طنين انداز مى شود آغاز مى گردد و مردم به پايان زمان غيبت آگاه مى گردند.
پيامبر صلى اللّه عليه و آله درباره آگاهى بقية اللّه عليه السلام از به سر آمدن عصر غيت فرمود:
قائم پرچمى دارد كه هر گاه وقت خروج او فرا رسد گشوده مى شود و خداوند آن را به سخن مى آورد و مى گويد: خروج كن اى ولى خدا و دشمنان خدا را بكش . و شمشير غلاف شده اى دارد كه چون وقت خروج او فرا رسد از غلاف خارج مى شود و خداوند آن را به سخن در مى آورد و مى گويد:
قيام كن اى ولى خدا ديگر جايز نيست كه در برابر دشمنان خدا بنشينى .(214)
ظهور امام مهدى عليه السلام ارزشى ترين واقعه تاريخ است كه نظيرى در قبل و بعد خود ندارد. روز ظهور، بزرگ ترين عيد بشريت است كه پس از تحقق آن تا قيامت ، مردم حرمت آن را اس مى دارند و در آن اظهار شادمانى مى كنند. امام صادق عليه السلام فرمود:
چيزى براى قلب من مسرت بخش تر و براى چشم من روشن كننده تر از ظهور نيست .(215)
و در حديث ديگرى فرمود: ميت مؤمنى نيست ، مگر اينكه شادى ظهور در قبرش به او مى رسد و يكديگر را در قبرهايشان زيارت مى كنند و به قيام قائم بشارت مى دهند.(216)
آغاز قيام شكوهمند مهدوى
پس از اعلام متوالى ظهور امام مهدى عليه السلام و اين كه حق با اوست و بايد
مورد اطاعت قرار گيرد، حجّت بارى همه تمام مى شود و قيام مهدوى آغاز مى گردد. نقطه شروع نهضت با تكيه بقية اللّه عليه السلام بر كعبه آغاز مى شود.
امام صادق عليه السلام فرمود:
وقتى قيام مى كند پشتش را به كعبه تكيه مى دهد و سيصد و سيزده نفر دور او جمع مى شوند و اولين كلامى كه مى گويند اين آيه است : بقية اللّه خير لكم ان كنتم مؤمنين (217) آن گاه مى فرمايد: من بقية اللّه در زمين هستم .(218)
آرى قيام از كعبه آغاز مى شود جايى كه ميعادگاه انبيا و اولياى خدا بود و قرآن كريم درباره آن فرمود: جعل اللّه الكعبة البيت الحرام قياما للناس (219)
شروع قيام از خانه خدا، الهى بودن آن را اثبات مى كند و تكيه دادن بر آن رمز اتكال آن حضرت به خداى -تعالى - است . مكان قيام ، نقطه وفاق همه مسلمانان جهان است و پيامبر صلى اللّه عليه و آله نيز از مكّه آغاز كرد. امّا اين قيام مقدس در چه زمانى آغاز مى گردد كه همانند مكانش ممتاز باشد، خداوند زمان آن را روز عاشورا قرار داده است . امام صادق عليه السلام فرمود:
قائم روز عاشورا قيام مى كند روزى كه حسين عليه السلام در آن روز به شهادت رسيد.(220)
از انتخاب الهى اين روز معلوم مى گردد نهضت مهدوى ريشه در نهضت حسينى دارد چه اين كه ياران مهدى عليه السلام با شعار يالثارات الحسين (221) حركت مى كنند.
اسلام ، نبوى الحدوث ، حسينى البقاء و مهدوى الحيات است .
نهضت امام مهدى عليه السلام همانند نهضت كربلا گرم و قاطع و آتشين است ، حق طلبانه ، اصلاح گر و بر مبناى دين خداست . جهاد و ايثار و شهادت مايه هاى اصلى آن را تشكيل مى دهند و شكوه و قدرت و عزّت بر آن سايه انداخته است . انقلاب امام مهدى عليه السلام ماهيتى الهى ، عدالت خواهانه و جهانى دارد و به طور بنيادين جهان بشريت را در مسيرى صد در صد متفاوت از گذشته خود قرار مى دهد و به آرزوى به زمين مانده همه مؤمنين به ويژه انبياء و اولياء دين پاسخ مثبت مى دهد.
سخنرانى در جمع ياران
وقتى مصلح جهان ظهور مى كند سخنرانى هايى ايراد مى فرمايد كه به بيان يك مورد آن مى پردازيم .
امام باقر عليه السلام فرمود:
مهدى شب هنگام در مكّه ظاهر مى شود، در حالى كه پرچم رسول خدا صلى اللّه عليه و آله و پيراهن و شمشير او و علايم و نور و بيان را به همراه دارد. وقتى نماز عشا را به جا مى آورد با صداى بلند مى گويد:
اذكّركم اللّه ايّها الناس ، و مقامكم بين يدى ربّكم . فقد اتّخذ الحجّة و بعث الانبياء و انزل الكتاب و امركم ان لا تشركوا به شيئا و ان تحافظوا على طاعته و طاعة رسوله ، و ان تحيوا ما احيى القرآن و تميتوا ما امات القرآن و تكونوا اعوانا على اهدى و وزرا على التقوى . فانّ الدّنيا قد دنا فناوها و زوالها و اذنت بالوداع و انّى ادعوكم الى اللّه و الى رسوله و العمل بكتابه و امامة الباطل و احياء سنّتة .(222)
اى مردم ! اينك در پيشگاه پروردگارتان خدا را به ياد شما مى آورم ، خدايى كه حجّت را تمام كرد و پيامبران را برانگيخت و قرآن را نازل گرداند. و به شما فرمان داد كه چيزى را شريك او قرار ندهيد و بر اطاعت از او و رسولش ‍ كوشا باشيد و آنچه را قرآن زنده كرد زنده كنيد و آنچه را از ميان برد بميرانيد و كمك كار بر هدايت و يارى دهنده بر تقوا باشيد.
اكنون فنا و نابودى دنيا نزديك شده است و بانگ وداع آن برخاسته است و من شما را به سوى خدا و رسولش و عمل به كتاب او و نابودى باطل و زنده كردن سنت رسول خدا دعوت مى كنم .
مراسم شكوهمند بيعت باامام مهدى عليه السلام
مراسم بيعت با امام مهدى عليه السلام از صحنه هاى شكوهمند عصر ظهور است . امام صادق عليه السلام فرمود:
وقتى خداى -تعالى - به قائم عليه السلام اجازه خروج مى دهد در مكّه بر فراز منبر مى رود و مردم را به سوى خود فرا مى خواند و آنها را قسم مى دهد و به حقوقى كه بر آنها دارد فرا مى خواند تا او هم به سنت رسول خدا صلى اللّه عليه و آله و علم خويش عمل كند. در اين هنگام خداوند جبرئيل عليه السلام را نزد او مى فرستد. وقتى نزد قائم مى آيد مى پرسد مردم را به چه دعوت مى كنى ؟ و او پاسخ جبرئيل را مى دهد. جبرئيل عليه السلام با شنيدن سخنانش مى گويد: من اولين كسى هستم كه با تو بيعت مى كند، دست خود را بده تا بيعت كنم . آن گاه با او بيعت مى كند و پس از او سيصد و سيزده نفر با او بيعت مى كنند.(223)
جبرئيل نه تنها اولين كسى است كه با امام مهدى عليه السلام بيعت مى كند كه ديگران را به بيعت با او فرا مى خواند. بيعت با آخرين جانشين رسول خدا صلى اللّه عليه و آله و خدمت به او بزرگ ترين توفيقاتى است كه ممكن است نصيب كسى بشود زيرا بيعت و تلاش بر سر جهانى كردن اسلام گسترده ترين حركت دينى است كه براى اولين بار تحقق مى يابد. همه انيا آرزوى توفيقى محدودتر از آن را داشتند و به آن دست نيافتند امّا امام مهدى عليه السلام به آن دست مى يابد.
امام صادق عليه السلام مى فرمايد:
لو ادركته لخدمته ايام حياتى .(224)
اگر به او برسم در تمام عمر به او خدمت خواهم كرد.
حماسه مهدوى
وقتى امام مهدى عليه السلام در كنار خانه خدا ظهور مى كند و يارانش از نقاط مختلف زمين به او مى پيوندند همان انديشه هاى ناپاكى كه در زمان توّلد او به دنبال از ميان بردن آن حضرت بودند با همكارى فكر جهانى كمر به مبارزه و نابودى او مى بندند تا نور خدا را خاموش كنند و ختم مهدويت را به خيال خام خود به همه جهان اعلام نمايند امّا خداوند بر خلاف اراده آنها حجّت خود را يارى مى كند و او رابر همه آنها پيروز مى گرداند هر چند مشركين خشنود نباشند.
درگيرى از همان ابتدا آغاز مى شود و امام عليه السلام مكّه و مدينه را به تصرف خود در مى آورد. تصرف مكّه و مدينه بدون سقوط حكومت عربستان ممكن نيست از اين رو اولين كشورى كه فتح مى شود عربستان خواهد بود. وقتى امام زمان عليه السلام در مكّه و مدينه به پيروزى رسيد ياران رزمنده اش به او مى پيوندند تا دومين كشور اسلامى فتح گردد. ابو بصير گويد:
امام صادق عليه السلام فرمود:
قائم از مكّه خارج نمى شود مگر اين كه حلقه كامل شود. عرض كردم : حلقه چند نفر است ؟ فرمود: ده هزار نفر و جبرئيل در سمت راست و ميكائيل در سمت چپ آنها قرار دارند.(225)
وقتى مصلح جهان از مكّه حركت مى كند، مقصد خود را كوفه اعلام مى نمايد تا حاكميت خود را از مركز حكومت جدّ بزرگوارش امير المؤمنين عليه السلام اعمال كند. البته عراق به سرعت تسليم نمى شود و جنگ هايى رخ خواهد داد كه امام عليه السلام در همه آنها با اقتدار به پيروزى مى رسد. امام باقر عليه السلام فرمود: وقتى قائم عليه السلام قيام كند به طرف كوفه حركت مى كند. در آنجا بيش از ده هزار نفر مسلح كه به آنها ((بتريّه )) مى گويند خروج مى كنند و به او مى گويند: برگرد به همان جايى كه بودى ، زيرا ما نيازى به فرزندان فاطمه نداريم . قائم هم شمشير در ميان آنها مى گذارد تا اين كه همه را به قتل مى رساند. آن گاه وارد كوفه مى شود و هر منافق شكاكى را مى كشد و قصرهاى آن را تخريب و جنگجويانش را مى كشد تا خداوند راضى مى شود.(226)
با تصرف عراق حركت پرشور و شكوه سپاه مقتدر امام مهدى عليه السلام به سوى شام آغاز مى گردد و در همين اثنا ساير كشورهاى اسلامى فتح مى شوند و سپاه آن حضرت با تصرف شام وارد فلسطين مى شود و آن را مى گشايد و سفيانى را كه در آن هنگام در فلسطين به سر مى برد شكست داده و كل منطقه را از شر حكومت هاى ستمكاران نجات مى بخشد و آن گاه آماده برخورد با غرب مى شود. در اين هنگام مسيح عليه السلام در بيت المقدس فرود مى آيد و زمينه پيوزى او بر غرب را فراهم مى آورد.
امير المؤمنين عليه السلام فرمود:
مهدى وارد بيت المقدس مى شود و امام نماز جماعت مردم مى شود. وقتى روز جمعه فرا مى رسد و مردم آماده برگزارى نماز مى شوند عيسى بن مريم عليه السلام در حالى كه دو پيراهن درخشنده بر تن دراد... از آسمان فرود مى آيد. مهدى عليه السلام او را مى بيند و مى گويد: اى فرزند بتول ! امام جماعت مردم باش . عيسى عليه السلام مى گويد: نماز جماعت به امامت شما برگزار مى شود آم گاه مهدى عليه السلام جلو مى ايستد و با مردم نماز مى گزارد و عيسى عليه السلام پشت سر او نماز مى گزارد و با او بيعت مى كند.(227)
مدت و گستره جهاد مصلح جهان
جبهه مبارزه و جهاد امام مهدى عليه السلام همه زمين را در بر دارد از مكّه آغاز مى شود و با فتح كشورهاى غير اسلامى و غير مذهبى پايان مى يابد و همه مردم روى زمين را در برابر اسلام تسليم مى كند.
رسول خدا صلى اللّه عليه وآله فرمود:
تمام شهرهاى مشركين را فتح مى كند.(228)
و امام باقر عليه السلام درباره قلمرو دولت كريمه او فرمود:
گويا اصحاب قائم را به چشم خود مى بينم كه تمام شرق و غرب عالم را تحت سيطره خود در آورده اند. وقتى امام مهدى عليه السلام كشورهاى اسلامى را فتح كرد، نوبت به فتح كشورهاى غربى مى رسد و با گشايش آنها كه بخش عظيمى از مردم روى زمين را تشكيل مى دهند كشورهايى كه نظير چين ، روسيه ، كوبا كه اعتقادى به خداوند ندارند تحت تاثير تحول جهانى امام مهدى عليه السلام قرار گرفته و با رغبت يا اكراه تسيلم او مى گردند. و به اين صورت براى اولين بار همه كره زمين تحت حكومت جهانى يك مرد آسمانى قرار مى گيرد.
بحث ديگر، مدت جهاد منجى عالم آسمانى عالم است . باتوجه به امكانات گسترده و خارق العاده او و حضور فعال و چشمگير جبرئيل عليه السلام در لشكر رهايى بخش او و بسيارى از امتيازات ديگر نظير: بهره گيرى آن حضرت از ميراث مؤ ثر و اعجاز آور انبياء و شركت جن و انس و ملك به ويژه عيسى بن مريم عليه السلام و رجعت شخصيت هاى كليدى تاريخ و اقتدار فوق بشرى آنها و قرار گرفتن طبيعت در جهت پيروزى آن يگانه جهان ، به سرعت جهان فتح مى شود.
امام حيسن عليه السلام در اين باره مى فرمايد:
مدت هشت ماه شمشير بر دوش خود مى گذارد.(229)
اين مدت كوتاه ترين زمانى است كه مى توان همه حكومت هاى روى زمين را وادار به تسليم كرد و سختى غير قابل تحملى هم براى اصحاب و انصار آن حضرت نخواهد داشت . امام مهدى عليه السلام مقتدر است و با امكانات حيرت آورى كه در اختيار دارد با سهولت به پيش مى رود و انتقال قدرت به سرعت و آسانى انجام مى گيرد. چنان كه امير المؤمنين عليه السلام فرمود: يملا الارض
عدلا بلا صعوبة .(230)

((مهدى عليه السلام )) زمين را بدون سختى پر از عدل مى كند.
موانع نهضت امام مهدى عليه السلام
موانعى برسر راه انقلاب جهانى منجى عالم ايجاد مى كنند و مخالفت هايى با او صورت مى گيرد كه سبب بروز فتنه هايى خواهد شد امّا هيچ كدام نمى توانند تاءثير مهمى بر سر راه نهضت آسمانى او داشته باشند. جنگ او با برخى از مخالفين به مراتب سخت تر از جنگ پيامبران و از جمله رسول خدا صلى اللّه عليه و آله با دشمنان است . جنگ او شبيه جنگ خوارج نهروان است كه عدّه اى منحرف امّا مدعى اسلام با امير المؤمنين عليه السلام جنگيدند. جنگ براى هدايت كفار آسان تر از مبارزه با منحرفين است . رسول خدا صلى اللّه عليه و آله درباره ماهيت جنگ امام مهدى عليه السلام فرمود:
او بر تاءويل قرآن مى جنگد همان گونه كه من بر تنزيل آن مى جنگيدم .(231)
مخالفان مصلح جهان كسانى هستند كه خود را در علوم و معارف اسلامى صاحب نظر و انديشه مى دانند و بر اساس برداشت خود از اسلام ، با او به مخالفت بر مى خيزند و حتى آن حضرت را مخالف اسلام و قرآن و سيره رسول خدا صلى اللّه عليه و آله معرفى مى كنند و با همين نگرش هاى خود، فتوا به جنگ با او مى دهند و كشتن وصى رسول خدا صلى اللّه عليه و آله را يك عمل عبادى و اسلامى تلقى مى كنند. اين افراد كه چه بسا فقهايى هم در ميان آنها باشد خوارج زمان امام مهدى عليه السلام به حساب مى آيند كه جنگ با آنها مشكل تر از جنگ با دشمنان قسم خورده اسلام است .