اينجا تا خدا فاصله اي نيست

رئوف پيشدار

- ۹ -


عربستان ، بخشي از آنچه در زير پوست اين كشور مي گذرد

زنان در عربستان اگر چه مانند ديگر جوامع نيمه جمعيتي آنرا تشكيل مي دهند ، اما اصلا ! حتي تحصيل كرده هاي آنها در هيچ معادله اي دراين كشور كاملا مردانه – با نهايت احترام به خانم ها – به حساب نمي آيند. شايد مشهورترين حقي كه زنهادر سعودي از آن محروم هستند ،‌حق رانندگي باشد !! كه آنهم بواسطه پرداختن زياد رسانه هاي غربي به مقولاتي اين چنين است ، حال آنكه مساله اصلي زنان در عربستان سعودي را نه اين ، كه مسايلي تشكيل مي دهد كه آشكار است جامعه اين كشور نمي خواهد بشنوند . زن شهروند سعودي از بسياري حقوق اوليه سياسي و اجتماعي خود كاملا محروم است. ميان زن سعودي و جامعه اش از مدرسه تا دانشگاه ، از خانه تا آشپزخانه و اتاق خوابش حتي پنجره ها نيز با آجرهاي سفاليني كه فقط نور قدرت عبور از ميان سوراخ هاي كوچك آنها را دارد ، فاصله مي اندازد .بااين همه و از اين همه قوانين پدرسالارانه زن سعودي آنقدر رنج نمي برد كه از سايه كه نه ، از وجود زن و زن هاي ديگري در زندگي اش مي برد و از هر فرصتي براي بازگو كردن آن استفاده مي كند .

پارچه فروشي كه در مقابل ورودي هتل ما مغازه دارد امروز هم سلام و عليك معنا داري كرد و بدنبالش مثل هزار   دفعه !! قبلي گفت : حاجي ! سوغاتي نمي خري ؟ به او گفتم كه نه ! گفت چرا ؟ گفتم براي اينكه خانم نيست و من هم از سوغاتي خريدن خودم را كاملا معاف كرده ام . اين گفته من كه " خانم نيست "‌را فروشنده به معناي مجرد بودن من تلقي كرد ! كه براي از اشتباه بيرون آمدنش توضيح دادم كه نه تنها بنده سالهاست ازدواج كرده ام كه دستور خانم است كه به جز براي بچه ها ، براي  هيچ كس سوغاتي نخرم و فقط اگر وقت شد و رضايت خاطر داشتم ، براي آنها نماز و دعا بخوانم .

اين صحبت بهانه اي شد براي آنكه فروشنده با من سر صحبت را درباره وضعيت زندگي ايراني ها از جمله زندگي خانوادگي آنان باز كند و مثلا از جمله بپرسد كه :" آيا در ايران هم مردان چند زن مي گيرند ؟" جواب من اين بود  كه : ممكن است برخي مردان اين چنين كنند ولي اين معمول نيست و به علاوه تا به آنجايي كه من خبرنگار مي دانم مردان ايراني اغلب قايل به تك همسري هستند و در عين حال خوب است بداني كه كمتر زن ايراني است كه حاضر باشد وجود زن ديگري را در زندگي خود تحمل كند. و...

پارچه فروش كه اصليتي يمني دارد توضيح مي دهد كه در عربستان چند همسري تقريبا امري عادي است و داشتن دو همسر !! حداقلي  است كه مردان سعودي با آن سر مي كنند !!؟ و علاوه بر زن عرب ، حتما يك زن غير عرب نيز دارند.

بلوتوث تلفن همراهم را بر عكس هميشه يادم رفته خاموش كنم . در مسير رفتن به حرم براي نماز عصر وقتي از كنار مجموعه فروشگاههاي خيلي امروزي ضلع شمالي حرم مي گذرم ، تلفنم يكسره صدا مي كند . پشت سر هم اعلان مي كنند كه آماده اند فايلي را برايم بلوتوث كنند. گوشي هايي كه تماس گرفته اند همه از آخرين نوع و مدل است . اسم فايل ها نشان مي دهد كه همه جور چيزي را از قرآن گرفته تا موسيقي شمال آفريقا مي توانم در ميان آنها پيدا كنم .

در كنار پاساژي بزرگ از مغازه هاي جور واجور چند جوان روي سكوها نشسته اند . دختراني رو بنده پوش نيز ظاهرا براي خريد آمده اند . خيلي از اين دخترها خارجي هستند .

عربستان سعودي يکي از کشورهايي است که مذهب و سنت ريشه عميق و قوي در آن دارد . نفت و در آمدهاي سرشار ناشي از برداشت و صدور آن ، زندگي مردم در عربستان سعودي را خيلي سريع تغيير داده و بالطبع نيز فرهنگ و آداب و رسوم آنان نيز دچار تغييراتي شده است.

در اطراف حرم شريف نبوي صدها فروشگاه بخصوص در ضلع شمالي حرم ديده مي شود که هر آنچه را كه بخواهي بعضا با برندهاي مشهور و البته بسياري اش تقلبي عرضه مي كنند . اغلب اين اجناس از چين و بخشي نيز از کشورهاي اروپايي و آمريکايي مي آيد . عربستان با آنکه دلارهاي نفتي را به ظاهر خوب در اين کشور سرمايه گذاري کرده ، ولي بنظر مي رسد که هنوز هم توليدات اروپايي و آمريکايي مثل خودرو در اين کشور بيشتر مورد استقبال قرار دارد.

اين گوشه اي بسيار کوچک از عربستان سعودي امروز است که در آن مدرنيته و سنت مي کوشند تا به جهت پيوندي حياتي که با هم و از هم يافته اند، با يکديگر کنار آمده و فرمولي مشترک را براي بقاء پيدا کنند .

خانواده ها در شهرهاي عربستان حتي در رياض پايتخت و جده که در آنها مدرنيته چند قدمي جلوتر از سنت رفته است ، براي آمد و شد در شهر از خودروهايي استفاده مي کنند که شيشه هاي آن رنگي است و سرنشينان آن ديده نمي شوند و بيشترين عده خانم هايي که البته همراه محارم و يا به صورت گروهي با خانم هاي ديگر در معابر و يا مغازه هاي عموما فروشنده مارک هاي مشهور جهان شب هاي تابستان را به سحر پيوند مي زنند ،خانم هايي مي باشند که روبنده پوش هستند و اگر در گرماي شديد تابستان در زير چادر مشکي گرمشان شود ، از بي شمار دستگاههاي فروش نوشابه و يا بي نهايت سوپر مارکت در طول همه ي خيابانها نوشنيدني مورد علاقه خود و يا بستي توليد روز! فلان کشور اروپايي را خريداري مي کنند .

زندگي شبانه در عربستان سعودي تعريف خود را دارد . در شهرهاي اين کشور روزها بواسطه گرماي بالا، افراد کمتر بيرون از خانه و يا محل هاي سرپوشيده بسر مي برند و زندگي و تحرک شبانه ساعتي قبل از غروب خورشيد شروع مي شود و در شهرهاي مقدس مکه و مدينه به عنوان يک سنت به سحر و نماز صبح به جماعت در حرمين منتهي  مي گردد .

به رغم نفوذ شديد مدرنيته در جامعه عربستان ، اعتقادات ديني و سنت هاي برگرفته و ريشه دار در دين همچنان قوي هستند و مقوله اي به نام حجاب امري کاملا پذيرفته شده است و اختلاط مردان و زنان نامحرم معني ندارد .ظاهر امر چنين نشان مي دهد که حتي در شهرهاي بزرگ سعوديها بيشتر درون گرا هستند و مايل به حفظ حريم هاي خصوصي زندگي خويش باشند .اين مهم را حتما توليد کنندگان مشهورترين مارک هاي لباس و لوازم آرايش در پر فروش ترين بازار جهان هم مي دانند.

با همه تسهيلاتي که دولت عربستان براي ازدواج مردان اين کشور با دختران هموطن خود قائل شده به دلايلي چند که يکي ازآنها هزينه هاي بالاي ازدواج و انتظارهاي خانواده هاي دو طرف است ، سعودي ها ازدواج با ديگر دختران عرب را ترجيح مي دهند و دختران سعودي خواستگاران خود را بايد از ميان تنوعي از مهاجراني بپذيرند که ازدواج با اين دختران مي تواند در عين حال تضميني براي ادامه اقامت آنها در اين کشور باشد .

مهاجرت هاي متنوعي که عربستان اجازه انجام آنرا داده است و ازدواج هاي صورت گرفته ، نسلي از دو رگه هايي را وارد جامعه اين کشور کرده است که ضمن داشتن ريشه هاي خود ، تحت تاثير فرهنگ و آموزه هاي جامعه عربستان سعودي است و هجرت هر يک از آنها به سرزمين پدري مي توانند اين انديشه ها را هر چه بيشتر نشر دهد .

" دي ولت " چاپ آلمان در شماره اول ماه مه سال 2007خود در گزارشي از زندگي خصوصي برخي مردان سعودي كه از بركت نفت جيب هاي پرپولي پيدا كرده اند ، نوشت  :  آپارتمان های مبله در ریاض پایتخت عربستان سعودی خیلی طرفدار و متقاضی پیدا کرده است. به ویژه در تعطیلات آخر هفته،  این آپارتمان ها مقصد زوج هایی هستند که برای میعاد مخفیانه خود یک فضای خانگی را به اتاق های سرد و بی روح هتل ترجیح می دهند .اغلب آنها چند ساعتی بیشتر در آنجا نمی مانند. از همین رو کارکنان این آپارتمان ها به آنها «مهمانان سریع» می گویند. زوج هایی که به این آپارتمان ها مراجعه می کنند نمی توانند قباله خود را که به طور معمول ارائه آن در عربستان سعودی ضروریست، ارائه کنند. به جای آن یک صیغه نامه نشان می دهند که بیانگر ازدواج موقت آنهاست و هر روز بیش از پیش طرفدار پیدا می کند.

در مصر، ازدواج موقت در سال 1999 توسط شیخ محمد سعید طنطاوی مشروع اعلام شد. مجمع عمومی فقهای اسلامی در مکه، در سال 2006 به تقلید از مصر یک فتوا صادر کرد که طبق آن ازدواج موقتی که در آن «زن از حق خود در مورد مسکن و هزینه زندگی صرف نظر  کند و به این وسیله موافقت خود را اعلام نماید که مرد هر وقت که خواست، شب یا روز، به خانه وی برود» مشروع است. فقهای اسلامی عربستان به وسیله این فتوا به کاهش نرخ ازدواج واکنش نشان دادند. هر روز بیش از پیش مردان جوان از تأمین هزینه عروسی و ازدواج در می مانند و صیغه به عنوان یک ازدواج ساده و بدون قید و بندهای اداری می باید این مشکل را حل کند.

بسياري از زنان خارجي كه در عربستان به ازدواج مردان اين كشور در مي آيند زناني از كشورهاي شرق آسيا مانند فيليپين ،‌ مالزي و  اندونزي هستند كه براي كار در خانه ها به عربستان مي روند و بعد از مدتي در آنجا ازدواج مي كنند . مقامات مسوول در جاكارتا پایتخت اندونزی در ابتداي شهريور ماه امسال فاش كردند ، تعداد دختران اندونزیایی كه برای ازدواج موقت به عربستان سعودی سفر می‌كنند، طی 3 ماه خرداد – تير و مرداد ماه امسال چندین برابر شده است.این دختران با هدف یافتن كار ‌یا كارگری در منازل سعودی‌های ثروتمند به عربستان سفر كرده‌اند اما بعد از رسیدن به ازدواج اعراب در می‌آیند!

این مقامات اندونزیایی در ادامه افزودند:این دختران با كمك شركت‌های اندونزیایی اعزام كارگر، خود را به عربستان سعودی می‌رسانند.

البته بیشتر خانواده‌های این دختران از ازدواج موقت دختران خود خبر داشته و از این مسأله رضایت كامل دارند تا شاید به اصطلاح راهی باشد برای ثروتمند شدن آنان!

در همین راستا هر ساله سفارت عربستان سعودی در جاكارتا هزاران شكایت از سوی خانواده‌های این دختران دریافت می‌كند كه از وضعیت به وجود آمده برای فرزندانشان شكایت داشته و خواستار رسیدگی فوری به آن را دارند زیرا این شهروندان عربستانی حتی قوانین و احكام ازدواج موقت را زیر پا گذاشته و بنام آن، انواع رفتارهای غیراخلاقی را مرتكب‌می‌شوند. البته بسیاری از این دختران اندونزیایی نیز از ازدواج با جوانان و مردان عربستانی ابراز رضایت كرده‌اند زیرا خود را خوشبخت می‌دانند.

"نجم الدین فواد" سركنسول اندونزی در عربستان سعودی روز 8 شهريور ماه امسال در این باره به خبرنگاران گفت : تعداد زیادی از این دختران نیز فرزنددار می‌شوند.تا بدین لحظه نام بیش از 600 كودك سعودی - اندونزیایی را در سفارت ثبت كرده‌ و گذرنامه اندونزی را دریافت كرده‌اند.

همه علمای اسلام معتقدند كه ازدواج موقت در زمان پیامبر( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم ) وجود داشت و گروهی از علمای اهل سنت می‌گویند در عصر خلیفه دوم و بوسیله او و گروه دیگری نیز می‌گویند در عصر خود پیامبر( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم ) تحریم شد.

جالب این كه حتی منكران ازدواج موقت (یعنی غالب اهل سنت) هنگامی كه تحت فشار جوانان و دیگر اقشار محروم (از ازدواج دائم) قرار گرفته‌اند تدریجا به نوعی ازدواج - شبیه ازدواج موقت - تن ‌داده‌اند و آن را "ازدواج مسیار" نامیدند، هر چند نام آن را ازدواج موقت نمی‌گذارند اما در عمل هیچ تفاوتی با ازدواج مؤقت ندارد.

به این ترتیب اجازه می‌دهند فرد نیازمند به ازدواج، با زنی ازدواج دائم كند در حالی كه قصد دارد بعد از مدت كوتاهی او را طلاق دهد و با او شر ط می‌كند كه حق نفقه ندارد و نمي تواند از او ارث ببرد . یعنی دقیقا شبیه ازدواج موقت با این تفاوت كه در ازدواج مسیار با طلاق جدا می‌شوند و در ازدواج موقت با پایان مدت یا بخشیدن باقی مانده ی مدت آن ازدواج به پایان می‌رسد.

سالروز تخريب بقيع ؛ اگر متحد بوديم نمي شد

وهابيون درسال 1343هجري قمري بر عربستان سعودي حاکم شدند. در اين کشور قدرت به دو بخش مذهب و سياست تقسيم شده است . امور سياست در دست خاندان آل سعود است که بنيانگذار عربستان شناخته مي شود .پسوند نام اين کشور از آن خانواده گرفته شده است و داراي چند شاخه خانوادگي است و شاخه فرزندان عبدالعزيز قدرتمند تر هستند و ملک عبدالله پادشاه کنوني عربستان از اين شاخه است . شاخه دوم قدرت يا مذهب که انديشه هاي محمد عبدالوهاب بنيانگذار انديشه وهابي را نمايندگي مي کند ، افکار تندرويانه اي دارد که در بسياري از زمينه ها با چهار مذهب اصلي اهل سنت و نيز مذهب تشييع در مخالفت کامل قرار دارد و اين مخالفت عموما به هنگام زيارت حرم شريف پيامبراکرم حضرت محمد مصطفي ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم ) و بقيع شريف خود را نمايش مي دهد که موجب درگيريهاي پليس حافظ و مروج افکار وهابي و زائران از هر يک از مذاهب اسلامي مي شود.

سلفي هاي وهابي ارديبهشت ماه امسال در اقدامي كه هر زائر بقيع شريف را ياد جنايات سلفي ها در ويران ساختن قبور ائمه ( علیهم السلام ) و صحابه مي انداخت ، با نصب موانعي چند ، مانع از زيارت بصري قبور مطهر ائمه و اولاد و اهل بيت رسول الله ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم )  در مقابل ورودي بقيع شدند.

اين عمل گستاخانه چنان واكنش تندي در جهان اسلام به دنبال داشت كه وهابي را ناچار ساخت در كمتر از دو روز ، موانع را برچينند . واكنشي كه حتم دارم اگر در هشتم شوال سال 1344 هجري قمري ( در روزي چون امروز ) هم اين چنين مي بود و مي شد ، سلفي ها هرگز جرات آنرا نمي كردند كه به قبور مطهر ائمه ( علیهم السلام ) و صحابي هاي رسول الله ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم ) توهين كرده و به ويران ساختن آنها مي پرداختند. بخشي از اين حركت بزرگ عليه اقدام موهن سلفي بود مديون توسعه رسانه هاست .

در طول ساعت هايي كه موانع وجود داشت ، خبر آن در صدر خبرهاي رسانه هاي جهان اسلام بود و در اغلب كشورهاي اسلامي ، ديپلمات هاي عربستان احضار و پيامدهاي منفي آن به نمايندگان سياسي دولت رياض تذكر داده شد. اين موانع را اگر چه برچيده اند ولي همچنان مي توان ديد كه در گوشه اي از بقيع انبار شده است . زائراني كه اينك به بقيع مشرف مي شود با ديدن اين "پالت هاي پلاستيكي " در آن گوشه ، ضمن مغرور بودن به خود براي نمايش يك وحدت عظيم و قوي اسلامي در سرتاسر جهان اسلام در برابر اقدامي موهن ، در عين حال اين درس را مي گيرند كه  اگر جهان اسلام با هم متحد بود و امكانات و ظرفيت عظيم خود را به كار مي گرفت ، بيش از يك ميليارد مسلمان امروز وضعيتي به مراتب بهتر درتعاملات مبتني بر قدرت در سطح جهان داشتند .

و اما امروز همان قصه پرغصه دهه ها همچنان در بقيع شريف جريان دارد . از در بقيع که رو به سوي حرم مطهر رسول الله ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم )  دارد ، وارد مي شوي ، اولين چيزي که به جهت قد و اندازه فوري به چشم مي خورد ، تابلويي است به چند زبان و از جمله فارسي و اردو و انگليسي که روي آن تذکر داده شده است که دعا کردن – شفاعت طلبيدن – ابراز ارادت کردن و... به نوشته تابلو نسبت به " مردگان " !! بنا به قران و حديث جايز نيست !! نتيجه اينکه شما و يا هر زائري در مقابل ائمه معصوم ( علیهم السلام ) که دهها حديث و روايت در تاييد نظارت ابدي آنها بر رفتار و کردار امت شان وجود دارد ، ودر مقابل رسول الله ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم )  که محدثين بزرگ اهل سنت هم نقل کرده اند که روح مطهرشان کاملا ما را مي بينند و حاضر و ناظر هستند ، حق دعا کردن ، شفاعت خواستن از رسول خدا ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم )  و ائمه معصوم ( علیهم السلام ) را نداري که در غير اين صورت اگر دستت به نشانه دعا خواني بلند باشد و يا اينکه پليس حافظ مذهب وهابي کتاب دعايي در دستتت ببينند ، بلافاصله تذکر داده مي شود که اين کار کافران !!! است ، ممکن است کتاب ضبط شود و درهمان قدم اول زائر از بقيع بيرون انداخته شود .

از نظر برخي علماي اسلامي ، وهابيت يک جريان انحرافي است که از شرايط مکاني و زماني و با سوء استفاده از موقعيت ميزباني زائران رسول الله ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم )  و بيت الله الحرام ، براي تبليغ باورهاي خود آنهم به خش ترين شکل خود !! استفاده مي کند . علماي اسلامي که سالهاست با اين فرقه و انديشه هاي آن به عنوان يک تهديد براي جهان اسلام روبرو هستند ، مي گويند که وهابيون اگر بر باورهاي خود راسخ هستند، بايد بگذارند که جريانهاي اصيل اسلامي نيز در نقد نظر آنها ديدگاههاي خود را بيان و نشر دهند ، و بپذيرند که مردم – همانطور که در قران مجيد نيز آمده است - بهترين را انتخاب خواهند کرد. وهابيون درنشر باورهاي متحجرانه خود که متاسفانه حتي آيات قران نيز توسط اين گروه تحريف معنوي مي شود ،براي نمونه آياتي مانند آيه شريفه " فانک لاتسمع الموتي – سوره روم آيه 52" را که با مطالعه آيات قبل و بعد از آن روشن مي شود که مربوط به کفار و لجوج و مرده دلان است ، العياذبالله به شخص پيامبر اکرم ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم )  و اهل بيت آن حضرت ( علیهم السلام ) اطلاق مي کنند حال آنکه با نگاه و تعامل و دقت در آيات 79 و 93 از سوره مبارکه اعراف و احاديث بسيار که از جمله توسط صحيح بخاري نقل شده ، به صراحت در مي يابيم که ادعاي برخي مبلغان فرقه اي درحرمين قدسي داير بر قطع ارتباط اموات با اين دنيا ، نه تنها صحيح نيست که در مخالفت است.

بنا بر صراحت کلام الله و حديث که از جمله در " الجنائز باب الميت يسمع قرع النغال و باب قول الميت و هو علي الجنازه قدموني – صحيح بخاري " آمده ، ميت اگر صالح باشد حتي زماني که جسد او بسوي قبر برده مي شود ، صداي پاي تشيع کنندگان را مي شنود و مي گويد که زودتر او را ببرند ، ولي اگر ميت فرد صالحي نباشد ، خواهد پرسيد که مرا کجا مي بريد ؟

بقيع قديمي ترين و همچنان تنها گورستان شهر مدينه منوره است . اين مکان شريف مدفن بسياري از اعضاي خانواده و اهل بيت رسول الله ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم )  و صحابه آن حضرت است. تا پيش از قدرت يابي وهابيون در عربستان سعودي ، بنابرشواهد و مدارک و عکس ها و ساير مستندات ، قبور ائمه ( علیهم السلام ) و اغلب بزرگان مدفون دراين گورستان داراي قبه و بارگاه بود که توسط وهابيون تخريب شد . حوادث اخير مدينه منوره مانند هجوم پليس حافظ مذهب وهابي به عزاداران رسول الله ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم ) ‌ و نيز ايجاد موانع مقابل قبور ائمه اطهار (س) که عمدتا در سايه توسعه رسانه هاي ارتباطي و حساسيت يابي هرچه بيشتر مسلمين بسرعت در سطح جهان انعکاس داشت ، و واکنش هاي قابل پيش بيني آن در جهان اسلام ، به باور عموم اگر در دهه 1340  هجري قمري وجود داشت ، هم مانع از قدرت يابي افراطيون مي شود و هم بربقيع شريف و ساير مشاهد مقدسه آن نمي رفت که گردشگري در همان ايام در وصف بقيع شريف و مطهر نوشت :‌گويي در اين مکان قوي ترين زمين لرزه ها واقع شده – همه چيز از بين رفته و سرتاسر گورستان پوشيده از سنگ ، چوب و شيشه و ساير مصالح ساختماني است .

اين آخرين كميل خواني مدينه

مدينه النبي ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم )‌ امشب پرسوزترين كميل خواني شيعيان علي ( علیه السلام ) را شاهد خواهد بود. امشب زائراني كه در مدينه النبي ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم )‌ آخرين روزهاي اقامت در اين شهر را مي  گذارنند در واپسين روزهاي دوره عمره امسال ، به ياد مظلوميت مولي الموحدين ، امير المومنين حضرت علي ( علیه السلام ) در شهري كه مولي سر در چاههاي آن مي كرد و از زمانه و مردم آن  به خدا شكايت مي برد  ، در شهري كه نخلستانهايش بدون مولي  قرنهاست كه ساكت ،  و در  ماتم غربت اهل بيت رسول خدا ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم ) آنهم در زادگاهشان ، سرخم كرده اند ، و به ياد همه ي شهداي انقلاب اسلامي و جنگ تحميلي و امام شهيدان رهبر كبير انقلاب اسلامي حضرت امام خميني (ره) به كميل خواني مي پردازند. كميل خواني امشب در بعثه مقام معظم رهبري در مدينه منوره هديه به محضر اميرالمومنين ( علیه السلام ) ، اهل بيت ( علیهم السلام ) ‌و شهداي  انقلاب اسلامي و جنگ تحميلي خواهد بود . باني مراسم خانواده محترم شهدا هستند كه در بعثه مقام معظم رهبري و كارگزاري سازمان حج و نيز كاروانها افتخار خدمت به زائران بيت الله الحرام را دارند. آقاي علافي مدير ثابت هتل "بدرالمحمديه " كه بعثه مقام رهبري نيز در آن مستقر است ، دو برادرش در جنگ تحميلي به شهادت رسيده اند. او را از صبح زود مي بينم كه در تدارك برگزاري مراسم است . او و همكارانش روزانه از چند صد نفر زائر در هتل پذيرايي مي كنند و مراسم امشب نيز اضافه بر كارهاي معمول آنهاست. آقاي علافي هر روز و در هر وعده از صبحانه – نهار و شام سر ميزها مي رود و با صداي بلند زيارت قبول مي گويد و ضمن عذرخواهي از اينكه نتوانسته شايسته تر پذيرايي كند ، مي پرسد : اگر كمي و كسري هست درخدمتم ؟

زارع زاده مسئول روابط عمومي بعثه مقام معظم رهبري نيز يك برادرش آسماني شده است . برادر شهيد فهميده  حماسه ساز بزرگ جنگ هم از جمله بانيان مراسم است .

مراسم كه شروع مي شود جايي براي سوزن انداختن در سالنن بسيار بزرگ اجتماعات هتل نيست . انگار همه ي ايراني هايي كه امشب در مدينه منور هستند ، به دعا خواني آمده اند. مقابل جايگاه با تمثالهاي نوراني شهدا تزيين شده است . چند شمع به ياد شهدا روشن است. زائران هماهنگ با قاري دعا را مي خوانند و اشك هاست كه فرو مي ريزد.

در اين ميان مي شنوم خانمي از زائران به يكي از هماهنگ كنندگان مراسم مي گويد ، من دختر شهيدم . اسم پدرش را هم مي گويد ولي من دريادم نماند و مي خواهد كه در مراسم يادي هم از او كنند. آن دوست در جواب آن خواهر محترم مي گويد: ما همه ميهمانان شهدا هستيم . مراسم متعلق به آنهاست . آنها انشاالله ما را ياد كنند . ما كه با نهايت افتخار به ياد آنها هستيم و خواهيم بود و ذكر نام پدر شهيد شما هم روي چشم .

بعثه مقام معظم رهبري براي پذيرايي از شركت كنندگان در مراسم تدارك مفصلي ديده است ولي هدايا و نذوراتي كه زائران با خود آورده اند ، آنقدر زياد و درعين حال متنوع است كه نيازي به تداركات بعثه نيست . اغلب اين نذورات را زائران از ايران با خود آورده اند . شكلات – نخود كشمش مشهد – قطاب يزد – باقلواي قزوين و... زائراني كه در اين دوره از عمره در مدينه منوره حضور دارند بيشتر اهالي يزد – قزوين – گرگان – تهران و مشهد هستند .

حالا ديگر قطعي شده است كه امسال در ماه مبارك رمضان عمره نخواهيم داشت . همه دست اندركاران به آنفولانزا لعنت مي فرستند من چند بار!!  مثلا  خواسته بودم زرنگ بازي دربيارم و ماه رمضان مشرف شوم كه هم توفيق روزه داري در شهر خدا را داشته باشم كه اگر سفر طبق برنامه جلو مي رفت من اول ماه رمضان بايد در مكه  مكرمه مي بودم ، و هم اينكه بتوانم دو عمره شعبانيه و رمضانيه انجام دهم كه خيلي هم سفارش شده است و خلاصه يك دل سير هم رسول الله ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم ) و ائمه بقيع ( علیه السلام ) را زيارت كنم .

سخنران مراسم دعا حجت الاسلام و المسلمين "محمد محمديان " رييس نهاد نمايندگي ولي فقيه در دانشگاهها  است . او در سخنراني خود به تشريح و تبيين رحمت عمومي و رحمت خاص خداوند مي پردازد. وي در سخنان خود از جمله مي گويد :آيه شريفه بسم الله الرحمن الرحيم خلاصه و رمز همه ي هستي است .صفت رحمان ، رحمت عمومي خداوند و صفت رحيم ، رحمت خاص خداوند است. قران كتاب اسرار زندگي است  اين كتاب همه ي رازهاي هستي را در برمي گيرد. انبيا ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم ) همه برانگيخته شده اند تا انسان را براي بهره بردن از رحمت هاي خاص خداوند آماده كند .

يك پژوهش معاونت آموزش و پژوهش بعثه مقام معظم رهبري در مدينه منوره نشان مي دهد كه اغلب زائران ايراني در دوره عمره ،  به شركت در جلسات قرائت قران و نيز همخواني دعاي كميل علاقه نشان  مي دهند .

در پژوهش صورت گرفته ، 87 درصد زائراني كه امسال توفيق انجام عمره داشتند،  گفته اند كه در تمامي جلسات قرائت قران ودعاي كميل شركت داشته اند همچنين در دوره عمره سا ل1388 زائران به ختم قران نيز علاقه زيادي نشان دادند و به طور نسبتي هر 4 زائر يك ختم قران داشته اند كه با توجه به عده زائران به اين ترتيب نزديك به 200 هزار ختم قران توسط زائران صورت گرفته است. بعثه مقام معظم رهبري در مدينه منوره براي تشويق زائران فعال در عرصه هاي ديني و فرهنگي در اين دوره از عمره 10 هزار جايزه به آنان اهدا كرد كه شامل هدايايي فرهنگي مي شد.

مراسم قرائت دعاي كميل تا نيمه شب طول مي كشد و در پايان اتوبوس ها زائران را به هتل هايشان مي برند و من به اتاق كارم برمي گردم تا خبر مراسم را ارسال كنم . مشعول نوشتن خبر هستم كه زائر جواني از راه مي رسد و شديدا شاكي و گله مندكه : چرا آقا نرفتيم حرم آنجا دعا بخوانيم – حداقل مي رفتيم كنار بقيع و...

از او پرسيدم كه چند روز است به مدينه آمده ؟ – هر چي گفت نشان مي داد كه هنوز در جو و شرايط اينجا قرار نگرفته است. برايش توضيح مفصلي در مورد باورهاي وهابيون دادم و اينكه آنها نه تنها قائل به دعا خواندن نيستند بلكه برخي از آنها اين كار را شرك ! هم مي دانند. برايم سند مي آورد پس اين فيلم مراسم دعاي كميل كه كانال پنجم تلويزيون ايران هر شب جمعه نشان مي دهد و زير نويس هم مي كند " مراسم دعاي كميل در مدينه منوره " چيه ؟ برايش توضيع دادم كه با همه ي تلاش هايي كه صورت گرفته و فشارهايي كه شيعيان داشته اند آنهم در دوره تمتع زائران در سالهاي قبل توانسته اند دو نوبت دعاي كميل را آنهم باعده محدود در بين الحرمين بخوانند و آن فيلم از آن مراسم است.

براي نوشتن مطلبي درباره اعتقادات شيعه نياز به جستجوي اطلاعاتي در شبكه اينترنت دارم . روي چند آيتمي كه همان اول صفحه آورده ها  مي آيد ، كليك مي كنم . پيام مي آيد كه اين سايت فيلتر شده است !!  اين فيلترينگ از جمله شامل سايت چند نهاد آموزشي شيعي در ايران مي شود. به جستجوي خودم ادامه مي دهم در مي يابم  به موازات فيلترينگ صورت گرفته ، وهابيون عربستان كه برداشت خود را از اسلام دارند ، سايت هاي متعددي را راه اندازي كرده اند كه در آنها به تبليغ عليه باورهاي فرق اسلامي اعم از اهل سنت و تشييع و بخصوص شيعيان  مي پردازند.

در يك جستجو در موتور سرچ مشهور گوگل در 10 آورده صفحه اول حول عبارت " شيعه "‌  و درخواست اطلاعاتي درباره آن ، تماما مطالبي ارايه مي شود كه در سايت هاي وهابي عليه شيعيان و باورهاي شيعي نوشته شده است.  وهابيون درشهرهاي مقدس مدينه منوره ومكه مكرمه نيز در قالب جلسات سخنراني و يا عرضه كتاب و نشريه ، سي دي و كاست ، اهانت هايي را به باورهاي ديني مسلمانان از مذاهب مختلف به عمل مي آورند.

ايران امسال هم در پايان عمليات عمره ! تهديد كرده كه اگر رفتارهاي توهين آميز سلفي ها ي سعودي با زائران ايراني ادامه يابد ! ممكن است در اعزام ها و عده زائران تجديد نظر كند. هربار كه اين عبارت را نوشته و يا خوانده ام به خودم گفته ام و ازخودم پرسيده ام كه :‌آيا نمي شود اين تهديد را همان ابتداي عمليات به عمل آوريد و براي يك بار هم كه شده حداقل تا حدودي آنراعملي كنيد ؟