اينجا تا خدا فاصله اي نيست

رئوف پيشدار

- ۱۰ -


مدينه ؛ از پيشباز رمضان تا قرار گرفتن سنگ روي قبور در بقيع

مدينه منوره شهر پيامبر گرامي اسلام براي ورود به ماه مبارك رمضان آماده مي شود. سطح شهر بتدريج از اعلان هاي تبريك ورود به ماه خدا پوشيده مي شود و همگان چون عيدي بزرگ در تلاش براي ورود به اين ماه با بركت هستند. يك آگهي بزرگ در سرتاسر خيابانهاي شهر ديده  مي شود :" خداوندا ماه رمضان را برسان – خداوندا كمك كن رمضان را درك كنم " . درخيابانهاي مدينه مكان هاي زيادي براي نصب آگهي هاي تجاري تعبيه شده است . اين مكان ها در روزهاي معمول سال محل آگهي كالاها و خدمات است كه با نزديك شدن به ماه مبارك همين شركت ها و موسسات تجاري و خدماتي با تغيير مضمون آگهي هاي خود ، ضمن تبريك ماه رمضان كالاهاي خود را تبليغ مي كنند .

افطار و سحري دادن به روزه داران از اعمال نيك ماه صيام است . براي بسياري كه علاقه مندند در اين امر خير و خداپسندانه شركت كنند اما به دلايلي انجام شخصي آن ممكن نيست ، در مدينه منوره شركت هايي هستند كه اين كار را به نيابت از خيرين انجام مي دهند. براي اين كار كافي است كه فرد خير به شركت آگهي دهنده مراجعه كند و يا حتي تلفن بزند و عمل خيري را كه مايل به انجام آن است ، به آنها ارجاع داده و هزينه آنرا نيز بپردازد. شركت ها تمام كار را انجام خواهند داد.

از ماه رمضان در عربستان سعودي بسيار استقبال مي شود. به مناسبت اين ماه اغلب فروشگاهها كالاهاي خود را حراج مي كنند و از قيمت ها به ميزان قابل ملاحظه اي مي كاهند.  آگهي هاي متنوع و فراوان تخفيف در قيمت ، اين روزها بخش قابل ملاحظه اي از روزنامه هاي محلي و سراسري عربستان سعودي را پوشانده است.

در ماه مبارك رمضان كار و فعاليت هاي معمول در عربستان سعودي تحت تاثير ماه مبارك رمضان قرار مي گيرد. ساعت هاي كار تغييراتي خواهد داشت . امسال و سالهاي آينده كه ماه مبارك با فصل تابستان همزمان شده ، مدارس تعطيل است ولي در سالهايي كه اين چنين نبود ، ساعت حضور دانش آموزان و دانشجويان در مدارس و دانشگاهها نيز تغييراتي مي كرد تا آنها بتوانند در ساعتهاي مناسب تري از روز به كلاس درس بروند.

نگراني از آنفولانزاي نوع جديد و تقارن ماه مبارك رمضان با تعطيلات تابستاني شهروندان سعودي  به شكل كاملا آشكاري از عده زائران كه به مدينه مي آيند ، كاسته است.

از غذاهاي مخصوص ماه مبارك رمضان در عربستان سعودي شيريني هاي مخصوص اين ماه است كه چيزي شبيه به زولبيا و باميه ايراني است . عدسي همراه با روغن زياد و نيز چند نوع غذاي محلي كه آرد ، گوشت ،‌روغن و شكر مواد اصلي تشكيل دهنده آنها است ، در ماه مبارك رمضان مصرف زيادي در مدينه منوره و ديگر شهرهاي عربستان سعودي دارد.

به مناسبت ماه رمضان ارگانهاي خيريه عربستان هدايايي را به افراد مستضعف اهدامي كنند و از سوي ملك  نيز معمولا هر سال بسته هايي از مواد غذايي براي محرومين اختصاص مي يافته است.

زيباترين لحظه هاي ماه مبارك رمضان در مدينه منوره لحظه افطار و انداختن سفره هاي افطاري است كه در گوشه گوشه شهر و بخصوص در حرم مطهر رسول الله الاعظم ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم )  از طرف افراد خير گسترده مي شود و در آن انواع غذاها و آشاميدني ها ارايه مي شود.

به نشانه شادي و خرسندي از ورود به ماه مبارك رمضان هنوز هم در عربستان سعودي با رويت ماه ، توپ در مي شود ، ولي اذان مانند ديگر روزهاي سال  از راديو وتلويزيون و نيز ماذنه هاي مساجد پخش مي شود.

عمره گذاري در ماه رمضان بسيار مورد تاكيد قرار گرفته است . سعوديها و شهروندان حوزه خليج فارس در اين ماه تلاش مي كنند تا چنانچه عذري جدي نداشته باشند ،‌ حتما و حداقل يك بار عمره انجام دهند و از اين رو پيش بيني مي شود كه در اين ماه مكه مكرمه روزهاي شلوغي را شاهد باشد و عده اي ازآنها نيز براي زيارت به مدينه منوره بيايند.

شيعيان هم به عمره گذاري در ماه رمضان بسيار اصرار دارند و توصيه شده اند . در منابع اهل سنت و شيعه احاديث و روايات بسياري درباره فضيلت عمره گذاري در ماه رمضان آمده است .  از امام جعفر صادق ( علیه السلام )‌نقل شده است كه فرموده اند: " عمره ماه رمضان برتر (عمره ها)‌ است."

امسال شيوع بيماري آنفولانزا نوع جديد و مشاهده شدن مواردي از آن در عربستان سعودي ، زائران را از سفر به اين كشور و حضور در اجتماعات پرشور و پرتعداد مذهبي نگران كرده است . سال گذشته و درآخرين شب از ماه مبارك رمضان نزديك به سه ميليون نفر – به تعداد همه ي حجاج تمتع سال گذشته – گرداگرد كعبه شريف و محوطه هاي اطراف آن در مكه مكرمه نماز تراويح اقامه كردند .

تراویح لغتی عربی است و به نمازهایی اطلاق می‌شود که اهل سنت  در شب های ماه رمضان به جماعت می‌خوانند. این نماز پس از نماز عشاء خوانده می‌شود. در بین اهل سنت رسم است که هر شب یک جزء قرآن را در این نمازها تلاوت کنند تا در پایان ماه رمضان، قرآن ختم شود.نماز تراویح بیست رکعت است اما پس از هر دو رکعت سلام داده می‌شود، و پس از هر چهار رکعت استراحت (ترویحه) انجام می شود و از این رو آنرا نماز تراویح می نامند. نماز تراویح در مساجد اهل سنت در کشورهای مختلف برگزار می‌شود.هر ساله در ماه‌ رمضان جمعیت بسیاری برای شرکت در نماز تراویح مسجدالحرام در مکه و مسجد نبوی در مدینه جمع می‌شوند. نماز تراويح از سنت هاي عمربن خطاب است .

* دم غروب به زيارت ائمه معصوم ( علیهم السلام ) در بقيع مي روم و حضرت ام البنين ( علیه السلام ) را نيز زيارت مي كنم . از صبح تا حالا تغيير عمده اي كه البته شايد به چشم خيلي ها نيايد در بقيع رخ داده است . در قطعه اي از گورستان بر روي گورها قطعات بتني يك سان و يك شكل قرار گرفته  و  مشخصات ميت در قالب يك پلاك فلزي روي قطر بلوك ثبت شده است ! اين كار كاملا برخلاف سنت گذشته وهابيون و باورهاي آنهاست. به اين ترتيب صاحبان اموات از پس به راحتي  مي توانند محل دفن مرده خود را پيدا و يادي از او كنند. اين قطعه در جوار قطعه شهداي احد و واقعه حره قراردارد و  در ضلع شمالي قبرستان بقيع واقع شده است. وهابيون پيشتر اجازه ثبت ويا قرار دادن هيچ گونه نشاني را روي قبرها نمي دادند . افراطیون که در 8 شوال 1343 با تخریب گسترده مشاهد و زیارتگاههای اسلامی مورد احترام تمامی فرق اسلامی از جمله ائمه معصوم ( علیهم السلام ) در بقیع ،  قدرت مذهبی در عربستان را در دست گرفته اند ، افکار و باورها و برداشت های خاصی از اسلام دارند . مرور زمان بخشی از این باورها را از جمله در مورد استفاده از فناوریها و به نفع آن تعدیل کرده است . پدر بزرگهای جوانان وهابی امروز  با همه ی مظاهر تمدن مخالف بودند وآنرا شرك ! مي دانستند ، اما نوه های آنها امروز حتی در حرم شریف نبوی از آخرین نوع و پیشرفته ترین تلفن هاي همراه برای ارتباطات خود استفاده می کنند . بارها و بارها در تشرف به حرم مامورين سلفي موسوم به امر به معروف را ديدم كه سرگرم بازي با تلفن هاي همراه خود بودند و حداقل در يك بار ديدم ماموري كه وظيفه داشت زائران را در مقابل مضجع شريف رسول الله ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم ) براي خروج از حرم راهنمايي كند ، مشغول نوشتن و ارسال پيامك بود .

وهابيون كه به هنگام قدرت يابي همه مظاهر زندگي نو از جمله راه آهن مدينه را به اين بهانه كه بدعت در دين است !! از بين بردند ، امروز در صحنه ارتباطات و تبليغ تا به آنجا به رسانه هاي نو روي آورده اند كه جاي پاي آنها را همه جا از تلويزيونهاي ماهواره اي گرفته تا راديو و بي شمار سايت در شبكه اينترنت مي توان ديد كه درآنها باورهاي خود را تبليغ مي كنند ، گمان هايي كه با همه ي مذاهب اسلامي مورد اختلاف است. وهابيون در محيط سايبر بيشتر از همه به شيعيان مي تازند اگر چه اهل سنت نيز از تيغ تهمت ها و ادعاهاي آنها عليه شان در امان نيستند . وهابيون در عين حال شهرت دارند كه ازبهترين هكرها هستند ! و شايع است كه براي اين كار از سوي برخي جناح هاي در قدرت نيز حمايت مي شوند. چند شب پيش براي نوشتن مطلبي درباره اعتقادات شيعه نياز به جستجوي اطلاعاتي در شبكه اينترنت داشتم . در يك جستجو در موتور سرچ مشهور گوگل در 10 آورده صفحه اول حول عبارت " شيعه "‌  و درخواست اطلاعاتي درباره آن ، تماما مطالبي ارايه شد كه در سايت هاي وهابي عليه شيعيان و باورهاي شيعي نوشته شده است.  وهابيون درشهرهاي مقدس مدينه منوره ومكه مكرمه نيز در قالب جلسات سخنراني و يا عرضه كتاب و نشريه ، سي دي و كاست ،اهانت هايي را به باورهاي ديني مسلمانان از مذاهب مختلف به عمل مي آورند .

پرونده عمره بسته شد ، پرونده "تلصيق" ي ها همچنان باز است

با ورود آخرين گروه زائران ايراني به مدينه منوره پرونده اين دوره از عمره هم بامداد امروز بسته  شد . سفرهاي عمره ايراني ها طبق روال همه ساله قرار بود تا پايان نيمه اول ماه رمضان ادامه يابد كه شيوع آنفولانزا و بيم از آن ، اين سفرها را امسال محدود كرد و ايران ترجيح داد عمره ماه رمضان را لغو كند.

در دوره عمره امسال در مجموع 792 هزار و 550 نفر توفيق انجام عمره داشتند  و اگر عمره ماه رمضان تعطيل نمي شد اين عده به 800 هزار نفر و بيشتر از آن هم  مي رسيد . زائران ايراني امسال در دوره هاي 12 روزه به عربستان سعودي اعزام شدند حال آنكه سال قبل عمره گزارها معمولا سفر خود را طي 14 روز انجام مي دادند. كاهش دوره عمره اين امكان را به سازمان حج و زيارت داد تا عده بيشتري از انبوه افراد منتظر تشرف را به زيارت حرمين شريفين ببرد . براي اسكان زائران ايراني در مدينه منوره و مكه مكرمه امسال 136 هتل اجاره شده بود و يك هزار و 370 نفر آشپز ايراني روزانه دهها هزار پرس غذاي گرم و سنتي ايراني را براي آنها طبخ و عرضه كردند. براي خدمت به زائران يك هزار و 140 مدير ثابت هتل و 220 رابط فرهنگي بكار گرفته شدند .

رخداد مهم ديگر امروز آزادي 11 ايراني از زندان مدينه بود. خبر آزادي اين عده را تلويزيون ايران چند روز پيش از آنكه اتفاق بيفتد به عنوان عمل صورت گرفته ! پخش كرده بود. اين افراد عمدتا به جرم همراه داشتن مواد مخدر در مدينه منوره بازداشت شده بودند . با آزاد شدن اين عده ، 24 ايراني ديگر همچنان به جرم حمل مواد مخدر در زندان مدينه منوره بازداشت هستند .

در طول عمره امسال 161 نفر ايراني در مدينه منوره بازداشت شدند كه جرم 158 نفر آنان همراه داشتن مواد مخدر بوده است. پليس عربستان سعودي علاوه بر تجهيزات الكترونيك و سگ هاي تربيت شده براي يافتن مواد مخدر ، از پليس هاي با تجربه اي بهره مي گيرد كه گفته مي شود بدون اينكه  فردي را كه مواد مخدر همراه دارد بازرسي و يا حتي به او نزديك شوند ، صرفا از روي تجربه و با استفاده از اصول قيافه شناسي و رفتارشناسي به دام مي اندازند و در فرودگاه مدينه ماموري ميانسال به نام " رحيم " دارند كه در 70درصد موارد ، حاملين مواد مخدر را درست شناسايي كرده است .

ظاهرا درج يك خبر در روزنامه هاي ايران داير بر استقرار گسترده مامورين مبارزه با مواد مخدر سعودي همراه با تجهيزات ويژه در فرودگاه جده ، در دوره عمره امسال معتاديني كه مي خواستند عمره انجام دهند را براي تغيير مسير پروازي خود به سمت فرودگاه مدينه هدايت مي كند كه مامورين سعودي نيز از اين فرصت استفاده كرده و آنها را به دام انداختند . 158 حامل مواد مخدر بالاترين تعداد حاملين ايراني دستگير شده در عربستان طي دوره هاي عمره در سالهاي اخير است.گرچه اغلب بازداشت شدگان ايراني در مدينه منوره به جرم داشتن مواد مخدر افراد سالخورده اي هستند ، اما اين موجب آن نشد كه با آنها برخورد لازم صورت نگيرد . آزاد شدگان هركدام مدتي را در زندان بسربردند و جريمه مالي سنگيني را نيز متقبل شدند. حاملين ايراني مواد مخدر و يا مشتقات آن كه در عربستان سعودي تاكنون بازداشت شده اند قاچاقچي حرفه اي شناخته نشده اند. اين افراد عمدتا معتادين و يا بيماراني هستند كه براي مصرف شخصي مواد مخدر و يا داروهاي حاوي اين مواد را همراه داشته اند. با اين وصف طبق قانون هم در ايران و هم در عربستان سعودي با آنها قويا برخورد مي شود.

اين افراد اگر در ايران بازداشت شوند علاوه بر آنكه از سفر باز خواهند ماند ، بر طبق قانون به زندان و يا حتي مجازاتهاي بيشتر محكوم مي شوند و در مواردي حتي ممكن حكم اعدام دريافت كنند و در عربستان نيز همين سرنوشت شايد هم شديدتر در انتظار آنها باشد .

معتادين به مواد مخدر در ميان زائران بيت الله الحرام چه در دوران عمره و چه در دوره حج تمتع عده قابل توجهي نيستند اما همين عده بسيار كم و انگشت شمار هم بواسطه دردسرهاي بسياري كه براي زائران ديگر ، مديران كاروانها و نيز مسئولين نهادهاي ايراني فراهم مي كنند ، علاوه بر آنكه حلاوت سفر را بر خود و ديگران تلخ مي كنند ، توان فكري و فيزيكي بسياري را از مديران كاروانها و مسئولين نهادهاي ايراني كه ناچار به پيگيري وضعيت آنها هستند ، مي گيرند.

بر طبق وظيفه قانوني ، نهادهاي ايراني مانند وزارت امورخارجه وظيفه خود را در قبال همه ي شهروندان ايراني انجام مي دهند اما اين به معناي آن نيست كه آنها قادر هستند موجباتي ويژه براي رهايي مجرمي فراهم كنند كه به قدر كافي در معرض اطلاع رساني و آگاه سازي در مورد پيامدهاي اقدام مجرمانه خود قرار گرفته و به علاوه با عمل مجرمانه خود موجب هتك حرمت شخصيت  و وجه ملي گرديده است.

هر كشوري براي خود قوانين و مقررات ويژه و خاصي را در مورد برخورد با مجرمان و قانون شكنان دارد. در عربستان سعودي علاوه بر قانون فوق العاده سخت گيرانه اي كه براي مبارزه با مواد مخدر وجود دارد ، قضات مختار به عمل به تشخيص خود در تعيين مجازات فرد مجرم هستند كه به طور معمول بسيار شديدتر و خشن تر از احكامي است كه در قانون پيش بيني و مقرر شده است . قضات سعودي براين باورند كه كشف مواد مخدر در نزد فرد ، خود سند و مدرك كافي دال بر مجرم بودن او مي باشد و از اين رو هيچ استدلال و بهانه اي مسموع نخواهد بود. برحسب قانون مبارزه با مواد مخدر سعودي ، زندانهاي طولاني مدت و جريمه بسيار سنگين كمترين مجازات فردي است كه مواد مخدر و يا مشتقات آنرا به هر شكل و ميزان همراه داشته باشد و به علاوه قضات مختارند كه حتي حكم گردن زدن فرد حامل را صادر كنند .

يكي ديگراز اتهام هايي كه سلفي ها عليه زائران خانه خدا و رسول الله ( صلَّی اللّه علیه و آله وسلَّم ) طرح و با ادعاي آن به دستگيري زائران مي پردازند ، " تلصيق " است كه البته بيشترين عده بازداشتي ها به اين اتهام در مكه مكرمه و موقع طواف و بخصوص استلام حجر الاسود اتفاق مي افتد كه شلوغي زيادي براي آن است. مامورين سعودي هر روز به اين بهانه عده اي از مردان زائر خانه خدا را بازداشت و در مواردي نيز ديده شده كه مانع از اعمال فرد محرم شده اند. امسال هم چند نفري ايراني را به اين اتهام بازداشت و به زندان انداختند .

تلصيق را " چسباندن " معني كرده اند و يكي از كاربردهاي آن در ادبيات رايج در عربستان سعودي ، تماس فيزيكي – برخورد فيزيكي ، مرد نامحرم با زن نامحرم بخصوص در هنگام طواف خانه خدا و يا لمس حجر الاسود است . حکم تلصيق در عربستان مستند به قوانين مشخصي نيست و متهم  به نظر قاضي مي تواند از 100 تا 400 ضربه شلاق و همچنين 2 تا 6 ماه زندان متحمل شود. زائران خارجي و حتي در مواردي ايراني هايي بودند که ناخودگاه به خاطر تجمع بيش از حد زائران براي لمس حجر الاسود به اين جرم متهم شده و در زندان هاي بدون امکانات عربستان مدتي را به سر برده اند.  در دوره عمره امسال نيز چند نفري از زائران ايراني خانه خدا به اتهام تلصيق بازداشت و راهي زندان شدند.

در اين آخرين روزهاي عمره سال 1388 " رضا عزت پور " 32 ساله اهل كرج و برادر شهيد ، بسيار خوش شانس بوده است كه بعد از نزديك به 4 ماه تحت نظر و ممنوع الخروج بودن به اتهام تلصيق ، بدون اينكه دادگاه بتواند جرمي براي او اثبات كند ،‌ اجازه يافته است تا عربستان سعودي را ترك كند. چند نفرديگر همچنان در زندان هستند و معلوم نيست كه تا كي بايد در آن بمانند. اغلب آنها محاكمه نشده اند .

رضا در روز 29 فروردين 1388 وقتي مادر پيرش را براي زيارت كعبه شريف و استلام حجر الاسود برده بود و مي كوشيد از مادر در برابر هجوم زائران محافظت كند ، به اين دليل كه به زن نامحرم !!! مادرش !! برخورد كرده است ، بازداشت شد .

بقيه ماجرا را از زبان رضا بشنويد كه ساعتي قبل از خروج از عربستان در گفت وگو با من اين ماجرا را توضيح داد:

من رضا عزت پور 32 ساله اهل نظر آباد كرج هستم  . در تاريخ 29 فروردين 1388 توسط مامورين معروف به امر به معروف عربستان سعودي به اتهام تلصيق بازدداشت شدم .

آن روز من مادرم را كه مادر شهيد نيز هست براي زيارت كعبه شريف و استلام حجر الاسود برده بودم . جمعيت مطابق معمول خيلي زياد بود. براي آنكه راهي باز شود و در عين حال مادر از فشارهايي كه از هر سوي وارد مي شد ، آسيب نبيند ،‌ دستم را به دور او حايل گرفتم . به هر شكل و دشواري مادر زيارت خودش را كرد .

زيارت مادر كه تمام شد ، خودم براي زيارت كعبه شريف رفتم و در حاليكه داشتم ديوار خانه خدا را مي بوسيدم به يكهو دستي به شانه ام خورد و سپس محكم من را به كناري كشيد . آن مامور بدون اينكه هيچ توضيحي به من بدهد من را به اتاقي در بيرون از صحن مطاف برد و در آنجا به من گفت كه تلصيق كرده اي !! هر چه گفتم كه آن زن مادر من است و مي خواست زيارت كند و.. به علاوه هيچ انسان شريفي آنهم در شريف ترين نقطه دنيا ، چنين عملي را مرتكب نمي شود و  اين اتهام امري نيست كه با عقل جور در آيد ،  فايده اي نداشت . حتي به من اجازه ندادند برگردم و خبر بازداشتم را به مادر پيرم اطلاع دهم .

در آنجا بعد از ساعتي توقف ، متن از پيش نوشته شده اي را در مقابل من قرار دادند و يكي از همان مامورين فارسي و عربي به من گفت :" لا مشكله – امضا  كن مرخص " و دائم هم اين عبارت را تكرار مي كرد .

من كه نگران وضعيت مادرم بودم ، ورقه را امضا كردم . در همين حال يكي از مامورين كه معلوم بود از سلفي ها  است ،‌از من پرسيد : شيعه يا سني !

و من درجواب گفتم : شيعه

و او بدون درنگ سيلي بسياري محكمي در گوش من زد . من كه به اين كار او اعتراض كردم گفتند بايد در بازداشت بمانم تا به دادگاه بروم .

آن روز گذشت . فردا من را دست بسته به دادگاه بردند . در دادگاه قاضي به من تفهيم اتهام كرد و من هم همان جا آن را رد كردم . هر چه از قاضي خواستم كه مدركي اگر عليه من دارد ارايه كند ، او فقط يك كلام مي گفت كه مامورين ما ديده اند و شاهد نيز هست.

او حتي اجازه نداد كه من مادرم را به دادگاه بيارم . شاهد او نيز حاضر نشد كه به صراحت ادعاي خودش را شهادت دهد .

به اين ترتيب من بايد آزاد مي شدم ولي قاضي راي به دو ماه زندان من و 100 ضربه شلاق داد.

من به حكم اعتراض كردم و تا دادگاه تجديد نظر تشكيل شود و راي نهايي صادر گردد خودش دو ماه ديگر طول كشيد كه در مجموع باعث شد تا بيش از 4 ماه را در زندان و هتل تحت نظر باشم و سرانجام هم چون دادگاه سندي عليه من نداشت ،‌ مرا آزاد كردند .

به اين اتهام الان چند زائر ايراني نيز در بازداشت هستند كه اميدوارم قبل از اتمام دوره عمره آنها نيز آزاد شوند.

افرادي كه به اتهام تلصيق بازداشت مي شوند فقط ايراني نيستند . من در بازداشت كه بودم افرادي از مليت هاي ديگر را هم ديدم .