سيره نبوى

متفكر شهيد استاد مرتضى مطهرى

- ۱ -


پيشگفتار

بسم الله الرحمن الرحيم

كتاب حاضر داراى سه بخش است . بخش اول كه ( ديباچه) نام گرفتهاست شامل دو مقاله تحت عنوانهاى ( دعوتهاى سه بعدى) و ( موج اسلامى) به قلم متفكر شهيد استاد مرتضى مطهرى است . اين دو مقاله در اصلمقدمه هاى جلدهاى اول و دوم كتاب ( محمد خاتم پيامبران) كه مجموعه مقالاتى از چند تن از نويسندگان اسلامى است و در سال 1346 هجرى شمسى برابربا 1400 هجرى قمرى به مناسبت آغاز پانزدهمين قرن هجرت از سوى مؤسسه حسينيه ارشاد ( قبل از استعفاى استاد ) منتشر گرديد مى باشد . البته در آنكتاب اين دو مقدمه به نام استاد چاپ نشده بلكه با امضاى مؤسسه مذكوردرج گرديده ولى اصل اين مقالات به خط استاد موجود است و مناسب ديديم كهاين دو مقاله را در ابتداى اين كتاب قرار دهيم تا هم كتاب پربا ر شود وهم آثار استاد تمركز بيشترى پيدا كند . بديهى است قسمتهاى اندكى از ايندو مقاله كه در توضيح مقالات آن كتاب مى باشد حذف گرديده است .
بخش دوم كه قسمت اصلى كتاب مى باشد مشتمل بر هشت سخنرانى استاد شهيدتحت عنوان( سيره نبوى) است كه در ايام فاطميه سال 1396 هجرى قمرىمطابق با فروردين 1354 هجرى شمسى در مسجد جامع بازار تهران ايراد شدهاست . عنوان اوليه اين بحث ( منابع شناخت از نظر اسلام) بوده است .كه استاد پس از برشمردن چند منبع , سيره اولياء دين را نيز به عنوان يكىاز منابع شناخت از نظر اسلام معرفى نموده و از آنجا وارد بحث( سيرهنبوى) مى شوند . قبل از ورود به اين بحث , استاد شهيد بحث كوتاهىپيرامون اين فكر انحرافى كه ( ما قادر به پيروى از اولياء دين نيستيم) مى نمايند . اين بحث را مقدمه آن هشت جلسه سخنرانى قرار داديم .
بديهى است بحث( سيره نبوى) بحثى بسيار گسترده است و اگر كسىبخواهد كتابى در اين باب بنگارد چند مجلد قطور خواهد شد , چنانكه استاددر همين كتاب مى فرمايند :
( چند سال پيش من فكر كردم كه در زمينه سيره پيغمبر اكرم كتابىبنويسم به همين سبكى كه عرض خواهم كرد . مقدار زيادى يادداشت تهيه كردمولى هر چه جلوتر رفتم ديدم مثل اين است كه دارم وارد دريايى مى شوم كه بهتدريج عميقتر مى شود . البته صرف نظر نكردم و مى دانم كه من نمى توانم ادعاكنم كه مى توانم سيره پيغمبر را بنويسم ولى ما لا يدرك كله لا يترك كلهبالاخره تصميم دارم به حول و قوه الهى روزى چيزى در اين زمينه بنويسم تابعد ديگران بيايند بهترش را بنويسند) .
به همين جهت بهتر آن ديديم كه نام اين كتاب را ( سيرى در سيره نبوى) بگذاريم .
همان طور كه استاد خود متذكر شده اند , درباره ( سيره نبوى) يادداشتهاى زيادى از ايشان موجود است . اين يادداشتها به فضل خدا جهت استفاده محققين در سلسله يادداشتهاى استاد منتشر خواهد شد .
بخش سوم اين كتاب كه ( ضميمه) نام گرفته است متشكل از يك سخنرانى و ترجمه صد سخن از پيامبر اسلام ( ص ) مى باشد . سخنرانى مذكور ,تاريخچه اى است از زندگى رسول اكرم ( ص ) و نيز تحليل سخنانى چند از آنبزرگوار كه در هفدهم ربيع الاول مصادف با زاد روز پيامبر ( ص ) و امام صادق ( ع ) و در حدود سال 1348 هجرى شمسى در حسينيه ارشاد ايراد شده است , و آن ( صد سخن) توضيحى دارد كه در همين كتاب ذكر شده است .
بخش اعظم اين كتاب يعنى نه سخنرانى مذكور قبلا با كسب اجازه ازمسؤولين امر به صورت كتابى تحت عنوان ( سيره نبوى) منتشر شده است .اگر چه تنظيم آن كتاب نسبتا خوب بود ولى جهت حفظ اصالت آثار استادلازم بود كه تنظيم مجددى با اعمال دقت كافى صورت گيرد . لهذا سخنرانيهاىمذكور از نوبه دقت از نوار استخراج شد و مجددا با دقت وامانت لازمتنظيم و خوشبختانه اشكالات جزئى موجود در چاپ گذشته برطرف گرديد واينك با اضافاتى به صورتى كه ملاحظه مى شود منتشر مى گردد . لازم به ذكراست كه غير از چاپ گذشته اول بار اين كتاب از سوى يكى از واحدهاىانتشاراتى بدون كسب اجازه از مسؤولين امر به صورت تلفيقى از آن هشت جلسه سخنرانى منتشر شد كه در آن . تنظيم كننده , مطالب استاد را به قلمخود درآورده و اصالت كلام استاد را از بين برده بود و به علاوه دقت لازمدر تنظيم آن به كار نرفته بود كه البته در همان ايام از نشر مجدد آنجلوگيرى به عمل آمد و بديهى است كه كتاب مذكور فاقد اعتبار مى باشد .
به هر حال از اين پس اين كتاب فقط به صورت حاضر عرضه خواهد شد واميد است كه همچون ديگر آثار آن متفكر گرانقدر در استحكام پشتوانه فرهنگى انقلاب اسلامى مفيد , و راهنماى عمل همه علاقمندانبه اين انقلاب الهى واقع شود , و چه راهنمايى بهتر از سيره و روش رسولاكرم , از خداى متعال توفيق بيشتر مسئلت مى نمائيم .

شوراى نظارت بر نشر آثار استاد شهيد مرتضى مطهرى