امام مهدی(ع) ذخیره امامت
امام زمان ، انتظار و رسالت منتظران در اندیشه امام خمینی(ره)

صفر فلاحی

- ۲ -


امام مهدی ، حاکم بر جمیع

امام رحمه الله در فرازی دیگر از سخنان خود می گوید: «همان طوری که رسول اکرم به حسب واقع حاکم بر جمیع موجودات است، حضرت مهدی همان طور حاکم بر جمیع موجودات است. آن خاتم رسل است و این [امام زمان] خاتم ولایت، آن خاتم ولایت کلی بالاصاله است و این خاتم ولایت کلی به تبعیت است». (29)

قرآن تام

به عقیده امام رحمه الله حاملان واقعی قرآن و دست یافتگان به حقایق و لطایف کلام وحی ائمه علیهم السلام هستند و این بزرگواران با تمام وجود تحقق بخش آیات طیبات الهی هستند . در این باره می فرماید:

«حمله قرآن کسی است که باطن ذاتش تمام حقیقت کلام جامع الهی است و خود، قرآن جامع و فرقان قاطع است مثل علی بن ابیطالب علیه السلام ، و معصومین از ولد طاهرینش(ع) که سراپا تحقق به آیات طیبات الهیه هستند و آن ها آیات اللّه عظمی و قرآن تام و تمام هستند.» (30)

شارح قرآن

امام در جایی دیگر معصومین علیهم السلام را شارحان کلام الهی و صاحبان مقام جمع می داند و چنین می گوید: «شارح و مبین، آن ذوات مطهره معصومین از رسول خدا تا حجت عصر عجل الله فرجه که مفاتیح وجود و مخازن کبریا و معادن حکمت و وحی و اصول معارف و عوارف و صاحبان مقام جمع و تفصیلند.» (31)

امام عصر غایت بعثت انبیاء

امام راحل رحمه الله حضرت ولی عصر علیه السلام را عصاره خلقت وتحقق بخش پیام رسالت پیامبران در همه شؤون زندگی می داند و اینکه امام زمان«عج» پرچمدار عدالتی است که همه انبیاء در پی آن بوده اند:

«حضرت خاتم الاوصیاء و مفخر الاولیاء حجت بن الحسن العسکری... بزرگ شخصیتی که برپا کننده عدالتی است که بعثت انبیاء - علیهم السلام - برای آن بود... ابر مردی که جهان را از شرّ ستمگران و دغلبازان تطهیر می نماید و زمین را پس از آن که ظلم و جور آن را فراگرفته، پر از عدل وداد می نماید و مستکبران جهان را سرکوب و مستضعفان جهان را وارثان ارض می نماید.» (32)

جایی دیگر آورده اند:

«چه مسعود و مبارک است روزی که جهان از دغلبازی ها و فتنه انگیزی ها پاک شود و حکومت عدل الهی بر سراسر گیتی گسترش یابد و منافقان و حیله گران از صحنه خارج شوند و پرچم عدالت و رحمت حق تعالی بر بسیط زمین افراشته گردد و تنها قانون عدل اسلامی بر بشریت حاکم شود و کاخ های ستم و کنگره های بیداد فرو ریزد و آن چه غایت بعثت انبیاء علیهم صلوات اللّه و حامیان اولیاء - علیهم السلام - بوده، تحقق یابد و برکات حق تعالی بر زمین نازل شود و قلم های ننگین و زبان های نفاق افکن شکسته و بریده شود و سلطان حق تعالی بر عالم پرتو افکن گردد و شیاطین و شیطان صفتان به انزوا گرایند.» (33)

آری در سایه دولت امام عصر«عج» جامعه بشری از سرگشتگی نجات یافته و جهان پر از عدل و داد خواهد شد و همانا هدف و خواست همه انبیاء علیه السلام جامه عمل خواهد پوشید ؛ چنان که آن بزرگوار را وارث سبزپوش رسالت رسولان می دانیم .

السلام علی وارث الانبیاء وخاتم الاوصیاء ، السلام علی القائم المنتظر والعدل المشتهر... (34).

فصل دوم

اصلاح عالم با فداکاری

امام راحل رحمه الله در جایی با اشاره به ظهور امام عصر«عج» این نکته را یادآور می شوند که، برخی گمان می کنند در یک شب همه امور معجزه آسا اصلاح می شود؛ در حالی که پس از ظهور حضرت کوشش ها و فداکاریها برای سرکوب ستمکاران صورت خواهد گرفت.

«اگر توقع دارید که در یک شب همه امور بر طبق اسلام و احکام خداوند تعالی متحول شود، یک اشتباه است و در تمام طول تاریخ بشر چنین معجزه ای روی نداده است و نخواهد داد و آن روزی که ان شاءاللّه تعالی مصلح کل ظهور نماید. گمان نکنید که یک معجزه شود و یک روزه عالَم اصلاح شود؛ بلکه باکوشش ها و فدارکاری ها، ستمکاران سرکوب و منزوی می شوند...». (35)

ریشه کنی اختلافات

از جمله برکات حکومت حضرت ولی عصر علیه السلام این است که اختلافات از بین می رود و این در سایه تعلیمات حیات بخش قرآنی است که دوران پس از ظهور به دست حضرت در جامعه گسترش می یابد . امام خمینی رحمه الله در این باره آورده اند:

«به ما این وعده را داده اند که در یک وقتی که امام زمان - سلام الله علیه - ظهور کند، این اختلافات از بین می رود و همه برادروار با هم هستند، دیگر زورمند و ... زورکشی در کار نیست.» (36)

این جمله امام خمینی پرتوی است از کلام نورانی امام رضا علیه السلام که فرمود:

«وقتی مهدی ظهور کند زمین از نورش روشن و ترازوی عدالت بین مردم قرار داده می شود و هیچ کس نمی تواند کوچکترین ظلمی به دیگران روا دارد». (37)

پرچم دار رهایی و منادی توحید

رسول خدا صلی الله علیه و آله درکلامی به زمان ظهور اشاره دارد :

«در روی زمین هیچ خانه خشت و گلی و خیمه مویین باقی نمی ماند ، مگر اینکه خداوند آیین اسلام را در آن وارد می کند ...» (38)

امام رحمه الله پیرامون شخصیت امام عصر علیه السلام آورده اند:

«آخرین ذخیره امامت حضرت بقیة اللّه ارواحنا فداه و یگانه دادگستر ابدی و بزرگ پرچمدار رهایی انسان از قیود ظلم و ستم استکبار [است]». (39)

یا می فرماید:

«ابراهیم خلیل در اول زمان و حبیب خدا و فرزند عزیزش، مهدی موعود - روحی فداه - در آخر زمان از کعبه ندای توحید سردادند و می دهند... مهدی منتظر در لسان ادیان و به اتفاق مسلمین از کعبه ندا سر می دهد و بشریت را به توحید می خواند». (40)

طبیبان واقعی بشر

از خصوصیات و صفات امام زمان که در ادعیه و روایات به آن پرداخته شده این است که حضرت آثار همه امراض و انحرافات را از بین می برد؛ از جمله در دعای «ندبه» می خوانیم : «این طامس آثار الزیغ و الاهواء». کجاست آن کسی که آثار مریضی ها و انحرافات و هواهای نفسانی را از بین برده بشر را درمان می نماید.

امام راحل رحمه الله درباره این که امام زمان طبیب واقعی بشر هستند و اوست که با دم مسیحائی اش جانها را اصلاح می کند ، می فرماید:

«واقعا دنیا الآن یک مرضی دارد. مرض مزمنی دارد که خوب شدنش به این چیزها نمی تواند باشد، دنیا علیل است... یکی می خواهد که بیاید احیا کند این افکار را و من امیدوارم که ان شاءاللّه حضرت بقیة اللّه زودتر تشریف بیاورند و این طبیب واقعی بشر، با آن دم مسیحائی خود اصلاح کند این ها را». (41)

امام مهدی مجری و مجدد شریعت

یکی از شئون امام معصوم علیه السلام به عنوان جانشین پیامبر صلی الله علیه و آله اجرای قوانین الاهی و توحیدی است . امام خمینی رحمه الله درباره اجرای قوانین اسلام به دست امام زمان علیه السلام می فرماید:

«ما که از امام مهدی، که قوه اجرایی اسلام است، صحبت می کنیم و می گوییم که عدل در زمان او فراگیر خواهد شد و از طرق خود آن ها هم همین معنا هست که: «یملأ الارض قسطا و عدلاً بعد ما ملئت ظلما و جورا» ما که راجع به آن می گوییم و می گوییم که انبیاء موفق نشده اند اجرا کنند مقاصد خودشان را و خداوند در آخر زمان کسی را می آورد که اجرا کند مسائل انبیاء را... ما حضرت مهدی را یکی از افرادی می دانیم که تابع اسلام است، تابع پیغمبر اسلام است ... که نور چشم پیغمبر اسلام است و اجرا می کند آن مطالبی را که حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله وسلم فرموده است.» (42)

شمع جمع

امام صادق علیه السلام می فرماید:

«صاحب این امر (غیبت) به طور معمول در میان مردم زندگی می کند . در بازارهایشان رفت و آمد دارد و در مجالس آنان به طور ناشناس حضور می یابد ؛ ولی آنها وی را نمی شناسند تا آن که خدا به او اجازه بدهد که خود را معرفی کند». (43)

به عقیده ما زمین هیچ گاه بدون حجت نبوده و نخواهد بود. ماندگاری کره زمین به واسطه وجود انسان کامل است که امام باقر علیه السلام فرمود:

«کره زمین به واسطه وجود انسان کامل و امام معصوم از ما (اهل بیت) خاندان پیامبر پابرجاست. اگر زمین یک روز بدون امام معصوم از خاندان پیامبر بماند زمین اهلش را در خود فرو می برد». (44)

امام راحل رحمه الله درباره حضور حضرت ولی عصر علیه السلام در میان جامعه بشری می گوید: «ما مفتخریم که ائمه معصومین از علی بن ابیطالب گرفته تا منجی بشر حضرت مهدی صاحب زمان علیهم آلآف التحیات و السلام که به قدرت خداوند قادر، زنده و ناظر امور است، ائمه ما هستند». (45)

در جایی آورده اند : «... تمام دستگاه هایی که الآن به کار گرفته شده اند در کشور ما و امیدوارم که در سایر کشورهاهم توسعه پیدا بکند باید توجه به این معنا داشته باشند که خودشان را مهیا کنند برای ملاقات حضرت مهدی سلام اللّه علیه». (46)

امام خمینی با اشاره به عنایت الهی، هدایت ها و کمکهای حضرت ولی نسبت به ملت ایران در جریان نهضت اسلامی می گوید:

«یک کشور سی و چند میلیونی با اختلاف گروه ها با اختلاف آمال و آرزوها با اختلاف فهم و شعور، آن ها همه با هم مجتمع شدند و همه با هم دست به هم دادند و یک مطلب را خواستند . این نیست الاّ این که دست غیبی در کار است . خدای تبارک و تعالی به وسیله امام زمان - سلام اللّه علیه -... [این عنایت را کردند]، از آن وقت، یأس در من هیچ وقت نبوده است». (47)

«... با سپاس از خدای تبارک و تعالی که توفیق به ملّت داد و ملّت را برانگیخت برای احقاق حق و این نبود جز هدایت خدای تبارک و تعالی واعانت ولی امر - صلوات الله و سلامه علیه - و با اعانت ولی امر و هدایت ذات مقدس حق تعالی....» (48)

«...بحمداللّه این کشور الآن در تحت عنایت حق تعالی و در تحت حمایت ولی عصر - سلام اللّه علیه - به مقامی رسیده است که می تواند راه خودش را طی کند... .» (49)

«... نامه اعمال ما می رود پیش امام زمان - سلام اللّه علیه - هفته ای دو دفعه (به حسب روایت)،... نکند که خدای نخواسته از من و شما و سایر دوستان ... امام زمان سلام اللّه علیه یک وقت چیزی صادر بشود که موجب افسردگی امام زمان - سلام اللّه علیه - بشود.» (50)

جایی دیگر می فرماید:

«رهبر همه شما و همه ما وجود مبارک بقیة اللّه است باید ماها و شماها طوری رفتار کنیم که رضایت آن بزرگوار را که رضایت خداست به دست بیاوریم». (51)

مقدمات ظهور و فرج

امام خمینی رحمه الله دربار فرآهم آوردن شرایط و مقدمات ظهور امام زمان علیه السلام به وظیفه خطیر منتظران پرداخته و می گوید:

«امید آن است که مسلمانان و مستضعفان جهان بپاخیزند و داد خود را از مستکبران بگیرند و مقدمات فرج ال محمّد صلی الله علیه و آله را فراهم نمایند». (52)

«... از خداوند تعالی مسألت می کنم که ظهور ولی عصر - سلام اللّه علیه - را نزدیک فرماید و چشم های مارا به جمال مقدسش روشن. ماهمه انتظار فرج داریم و باید در این انتظار، خدمت بکنیم. انتظار فرج، انتظار قدرت اسلام است و ما باید کوشش کنیم تا قدرت اسلام در عالم تحقق پیدا بکند و مقدّمات ظهور ان شاءاللّه تهیه بشود». (53)

«...امید است آفتاب درخشان اسلام بر جهانیان نور افشاند ، و مقدّمات ظهور منجی بشریت را فراهم آورد «و ما ذلک علی اللّه بعزیز». (54)

«... ما باخواست خدا دست تجاوز و ستم همه ستمگران را در کشورهای اسلامی می شکنیم، و با صدور انقلابمان که در حقیقت صدور اسلام راستین و بیان احکام محمدی صلی الله علیه و آله است، به سیطره و سلطه و ظلم جهانخواران خاتمه می دهیم، و به یاری خدا راه را برای ظهور منجی ، مصلح کل و امامت مطلق حق، امام زمان ارواحنا فداه هموار می کنیم... خداوندا!... انقلاب اسلامی ما را به انقلاب مصلح کلّ متصل فرما». (55)

تفسیر انتظار

با توجه به برداشت های مختلف از مفهوم انتظار و گاهی متضاد، و ترویج برخی اندیشه هاکه از سرکج فهمی بوده و مردم را به سکوت و سکون فرا می خواند، امام خمینی قدس سره در تفسیر انتظار سازنده ، تحرک بخش و امیدآفرین می فرمایند:

«نگویید بگذار تا امام زمان(ع) بیاید شما نماز را هیچ وقت می گذارید ... امام زمان(ع) آمد بخوانید؟ حفظ اسلام واجب تراز نماز است. منطق حاکم خمین را نداشته باشید که می گفت: «باید معاصی را رواج داد تا امام زمان(ع) بیاید. اگر معصیت رواج پیدا نکند حضرت ظهور نمی کند!

اینجا ننشینید فقط مباحثه کنید، بلکه در سایر احکام اسلام [هم] مطالعه کنید، حقایق را نشر دهید، جزوه بنویسید و منتشر کنید. البته مؤثر خواهد بود. من تجربه کرده ام که تأثیر دارد». (56)

«... من امیدوارم که ان شاءاللّه برسد روزی که آن وعده مسلم خداتحقق پیداکند و مستضعفان مالک ارض بشوند. این مطلب وعده خداست و تخلف ندارد، منتهی آیاما درک کنیم یا نکنیم، آن به دست خداست. ممکن است در یک برهه کمی وسایل فراهم بشود و چشم ما روشن بشود به جمال ایشان. این چیزی که ما در این وقت، در این عصر وظیفه داریم، این مهم است. همه انتظار داریم وجود مبارک ایشان را، لکن با انتظار تنها نمی شود.

بلکه با وضعی که بسیاری دارند. انتظار نیست. ما باید ملاحظه وظیفه فعلی شرعی - الهی خودمان را بکنیم و باکی از هیچ امری از امور نداشته باشیم». (57)

تکالیف فردی و اجتماعی

براساس روایات فراوانی که از معصومین علیه السلام رسیده است انتظار تنها یک حالت نیست ، بلکه انتظار هم «حالت» است و هم «عمل» است و در برخی احادیث «افضل اعمال» (58)

معرفی شده است . وقتی چنین شد پس منتظران دارای وظیفه و تکلیف هستند ؛ آن هم تکالیف شخصی و اجتماعی . امام خمینی رحمه الله درباره تکالیف منتظران می گوید:

«ما منتظران مقدم مبارکش مکلف هستیم تا با تمام توان کوشش کنیم تا قانون عدل الهی را در این کشور ولی عصر - عجل اللّه تعالی فرجه - حاکم کنیم و از تفرقه و نفاق و دغلبازی بپرهیزیم و رضای خداوند متعال را در نظر بگیریم و همگان در مقابل قانون خاضع باشیم و با صلح و صفا و برادری و برابری به پیشبرد انقلاب اسلامی کوشا باشیم و حق متعال را در همه احوال حاضر و ناظر بدانیم و تخلف از دستورات اسلام ننماییم و به وسوسه فتنه انگیزان اعتنا نکنیم». (59)

«... ارزش دارد که انسان در مقابل ظلم بایستد، در مقابل ظالم بایستد و مشتش را گره کند و توی دهنش بزند و نگذارد که این قدر ظلم زیاد بشود، این ارزش دارد، ما تکلیف داریم آقا! این طور نیست که حالا که ما منتظر ظهور امام زمان - سلام اللّه علیه - هستیم پس دیگر بنشینیم تو خانه هایمان، تسبیح را دست بگیریم و بگوییم عجل علی فرجه، عجّل، با کار شما باید تعجیل بشود، شما باید زمینه را فراهم کنید برای آمدن او و فراهم کردن این که مسلمین را با هم مجتمع کنید، همه با هم بشوید، ان شاءاللّه ظهور می کند ایشان». (60)

سلام بر منتظران مهدی

امام راحل رحمه الله که خودشیفته و شیدای امام زمان«عج» بود و با نفس مسیحایی خویش ملتی را دلباخته آن بزرگوار کرد و نهضت اسلامی رابه یاری این مردم به پیروزی رساند در یکی از پیام های خود به مناسبت نیمه شعبان ویژگیهای منتظران امام زمان علیه السلام را «معرفت» ، «فداکاری» ، «ایثار» و «شهادت» دانسته چنین می فرماید:

«با سلام و درود به پیشگاه مقدس مولود نیمه شعبان و آخرین ذخیره امامت حضرت بقیة اللّه ارواحنا فداه و یگانه دادگستر ابدی و بزرگ پرچمدار رهایی انسان از قیود ظلم و ستم استکبار، سلام بر او و سلام بر منتظران واقعی او، سلام بر غیبت و ظهور او، و سلام بر آنان که ظهورش را با حقیقت درک می کنند و از جام هدایت و معرفت او لبریز می شوند. سلام بر ملت بزرگ ایران که با فداکاری و ایثار و شهادت راه ظهورش را هموار می کنند». (61)

امام صادق علیه السلام می فرماید:

«ای شیعیان زینت ما باشید و موجب زشتی و سرشکستگی ما نباشید، با مردم سخن نیکو و درست بگویید و زبان هایتان راحفظ کنید و آن را از حرف های اضافی و ناروا بازدارید». (62)

امام امت در جمله ای به پیروان و شیعیان امام عصر علیه السلام سفارش می کند:

«آن خلیفه به حق خدا بود و شماها باید به او اقتدا بکنید. همه ما باید اقتدا بکنیم . البته هیچ کدام طاقت نداریم مثل او باشیم. لکن این قدر باشد که اگر نامه ما را بردند آن جا بگویند این ها هم شیعه هستند. این ها هم تابعند، وقتی نامه های ما را بردند پیش امام زمان... اعمال ما جوری باشد که نمایش از این بدهد که ما تابعیم. ما آن طور نیست که خودسر بخواهیم یک کاری را انجام بدهیم». (63)

منتظر علاوه بر خودسازی ، تربیت جسم و جان و آمادگی برای ظهور و عمل پرهیزکارانه در خدمت به دیگران و دگرسازی نیز پیشقدم است امام خمینی که «خادم ملت» بودن را برای خود افتخار می دانست می گوید:

«رهبر همه شماو همه ما وجود مبارک بقیة اللّه است باید ماها و شماها طوری رفتار کنیم که رضایت آن بزرگورا را که رضایت خداست به دست بیاوریم». (64)

«ما همه انتظار فرج داریم و باید در این انتظار خدمت بکنیم. انتظار فرج، انتظار قدرت اسلام است و ما باید کوشش کنیم تا قدرت اسلام در عالم تحقق پیدا بکند و مقدمات ظهور ان شاءاللّه تهیه بشود». (65)

کافی نبودن انتظار و برداشت های نادرست

«بعضی ها انتظار فرج را به این می دانند که در مسجد، در حسینیه در منزل بنشینند و دعا کنند و فرج امام زمان - سلام اللّه علیه - را از خدا بخواهند. این ها مردم صالحی هستند که یک همچو اعتقادی دارند؛ بلکه بعضی از آن ها راکه من سابقا می شناختم بسیار مرد صالحی بود، یک اسبی هم خریده بود. یک شمشیری هم داشت و منتظر حضرت صاحب - سلام اللّه علیه - بود.

این ها به تکالیف شرعی خودشان هم عمل می کردند و نهی از منکر هم می کردند و امر به معروف هم می کردند؛ لکن همین، دیگر غیر از این کاری ازشان نمی آمد و فکر این مهم که یک کاری بکنند، نبودند.

یک دسته دیگری بودند که انتظار فرج را می گفتند این است که ما کار نداشته باشیم به این که در جهان چه می گذرد، بر ملت ها چه می گذرد، بر ملت ما چه می گذرد. به این چیزها ما کار نداشته باشیم. ما تکلیف های خودمان را عمل می کنیم. برای جلوگیری از این امور هم خود حضرت بیایند ان شاءاللّه درست می کنند. دیگر ما تکلیفی نداریم. تکلیف ما همین است که دعا کنیم ایشان بیایند و کاری به کار آن چه در دنیا می گذرد یا در مملکت خودمان می گذرد، نداشته باشیم. این ها هم یک دسته ای، مردمی بودند که صالح بودند». (66)

جواب برخی برداشتها

امام خمینی رحمه الله در مقابل کسانی که می گفتند باید منتظر بود تا امام زمان خود بیایند و کارها را درست کنند، می فرماید:

«یکی از علما این جوری می گفت - خدا رحمتش کند - که: «من که دلم بیشتر نسوخته به اسلام از حضرت صاحب - سلام اللّه علیه - خوب، ایشان هم که می بینند این را، خود ایشان بیایند، چرا من بکنم؟» این منطق اشخاصی است که می خواهند از زیر بار در بروند. اسلام اینها را نمی پذیرد ، اسلام اینها را به هیچ چیز نمی شمرد ، اینها می خواهند از زیر بار دربروند ، یک چیزی درست می کنند، دو تا روایت از این طرف از آن طرف می گردند پیدا می کنند که خیر با سلاطین مثلاً بسازید دعا کنید به سلاطین! این خلاف قرآن است. اینها نخوانده اند قرآن را. اگر صد تا همچو روایتهایی بیاید ضرب به جدار می شود. خلاف قرآن است ، خلاف سیره انبیاست با اینکه روایتی نیست.

شما وقتی ملاحظه می کنید آن همه روایاتی که اگر کسی میل به این بکند که روایتی است که اگر مایل باشی که زنده باشد این سلطان، تو هم با او محشوری. مسلمان مگر می شود مایل باشد به اینکه یکی زنده باشد و ظلم کند، آدم بکشد؟ رابطه داشته باشد با یک کسی که آدم می کشد، عالم می کشد؟ علما را می کشد؟... مسلمان اگر بخواهد اهتمام به امور مسلمین نداشته باشد که مسلمان [نیست]. لیس بمسلم «مَن اصبح و لَم یهتَمَّ بامور المسلمین فلیس بمسلم» هی هم بگو: «لا اله الا اللّه .» (67)

در بعض روایات که من حالا نمی دانم صحت و سقمش را، هست که یکی از چیزهای مستحب این است که مؤمنین در حال انتظار اسلحه هم داشته باشند. اسلحه مهیا، نه اینکه اسلحه را بگذارند کنار و بنشینند منتظر ، اسلحه داشته باشند برای اینکه با ظلم مقابله کنند، با جور مقابله کنند. تکلیف است... نهی از منکر است، به همه ما تکلیف است که باید مقابله کنیم با این دستگاههای ظالم، خصوصا دستگاههایی که با اساس مخالفند.» (68)

در جایی دیگر در جواب آنانی که قائلند باید معصیت زیاد بشود تا حضرت صاحب سلام اللّه علیه بیاید می فرماید:

«نگویید بگذار تا امام زمان(ع) بیاید. شما نماز را هیچ وقت می گذارید تا وقتی امام زمان علیه السلام آمد بخوانید؟ حفظ اسلام واجب تر از نماز است. منطق حاکم خمین را نداشته باشید که می گفت: «باید معاصی را رواج داد تا امام زمان(ع) بیاید.» اگر معصیت رواج پیدا نکند حضرت ظهور نمی کند! (69)

«...حضرت صاحب مگر برای چی می آید؟ حضرت صاحب می آید معصیت را بردارد. ما معصیت کنیم که او بیاید!؟ (70)

...اگر نظر شماها مثل نظر بعض عامیهای منحرف آن است که برای ظهور آن بزرگوار باید کوشش در تحقق کفر و ظلم کرد تا عالم را ظلم فرا گیرد و مقدمات ظهور فراهم شود. «فانا للّه و انا الیه راجعون.» (71)

«یک دسته ای از این بالاتر بودند می گفتند باید دامن زد به گناهها، دعوت کرد مردم را به گناه تا دنیا پر از جور و ظلم بشود و حضرت سلام اللّه علیه تشریف بیاورند. این هم یک دسته ای بودند که البته در بین این دسته منحرف هایی هم بودند، اشخاص ساده لوح هم بودند. منحرف هایی هم بودند که برای مقاصدی به این دامن می زدند.» (72)

«... و از همه شکننده تر. شعار گمراه کننده حکومت قبل از ظهور امام زمان علیه السلام باطل است و هزاران «ان قلت» دیگر، مشکلات بزرگ و جانفرسایی بودند که نمی شد با نصیحت و مبارزه منفی و تبلیغات، جلوی آنها را گرفت. تنها راه حل مبارزه و ایثار و خون بود... دیروز مقدس نماهای بی شعور می گفتند دین از سیاست جداست و مبارزه با شاه حرام است. امروز می گویند مسؤولین نظام کمونیست شده اند. تا دیروز مشروب فروشی و فساد و فحشا و فسق و حکومت ظالمان برای ظهور امام زمان - ارواحنا فداه - را مفید و راه گشا می دانستند...». (73)

مبارزه با ظلم و گناه هدف امام زمان

یک دسته دیگری بودند که می گفتند که هر حکومتی اگر در زمان غیبت محقق بشود. این حکومت باطل است و بر خلاف اسلام است. آنها مغرور [گول خورده[ بودند. آنهایی که بازیگر نبودند، مغرور بودند به بعض روایاتی (74) که وارد شده است بر این امر که هر عَلَمی بلند بشود قبل از ظهور حضرت آن عَلَم، علم باطل است. آنها خیال کرده بودند که نه، هر حکومتی باشد، در صورتی که آن روایات[اشاره دارد] که هر کس عَلَم بلند کند با علم مهدی، به عنوان مهدویت، بلند کند [باطل است] . حالا ما فرض می کنیم که یک همچو روایاتی باشد، آیا معنایش این نیست که ما تکلیفمان دیگر ساقط است؟ یعنی خلاف ضرورت اسلام، خلاف قرآن نیست این معنا که ما دیگر معصیت بکنیم - تا پیغمبر بیاید - تا حضرت صاحب بیاید!؟ حضرت صاحب که تشریف می آورند، برای چی می آیند؟ برای اینکه گسترش بدهند عدالت را، برای اینکه حکومت را تقویت کنند. برای اینکه فساد را از بین ببرند. ما بر خلاف آیات شریفه قرآن دست از نهی از منکر برداریم. دست از امر به معروف برداریم و توسعه بدهیم گناهان را برای اینکه حضرت بیایند؟ حضرت بیایند چه می کنند؟ حضرت می آیند می خواهند همین کارها را بکنند. الان دیگر ما هیچ تکلیفی نداریم؟ دیگر بشر تکلیفی ندارد؛ بلکه تکلیفش این است که دعوت کند مردم را به فساد!

به حسب رای این جمعیت که بعضی شان بازیگرند و بعضی شان نادان، این است که ما باید بنشینیم دعا کنیم به صدام! هر کسی نفرین به صدام کند خلاف امر کرده است. برای اینکه حضرت دیر می آیند! و هر کسی دعا کند به صدام برای اینکه این فساد زیاد می کند. ما باید دعاگوی آمریکا باشیم... وامثال اینها، تا اینکه اینها عالم را پر کنند از جور و ظلم، و حضرت تشریف بیاورند! بعد حضرت تشریف بیاورند چه کنند؟ حضرت بیایند که ظلم و جور را بردارند. همان کاری که ما می کنیم و ما دعا می کنیم که ظلم و جور باشد، حضرت می خواهند همین را بَرِش دارند.

ما اگر دستمان می رسید، قدرت داشتیم، باید برویم تمام ظلم و جورها را از عالم برداریم.

تکلیف شرعی ماست، منتها ما نمی توانیم. اینی که هست این است که حضرت، عالم را پر می کند از عدالت، نه شما دست بردارید از تکلیفتان، نه اینکه شما دیگر تکلیف ندارید... .

افکار استعماری و ترویج آن

اینهایی که می گویند که هر علمی بلند بشود - و هر حکومتی - خیال کردند که هر حکومتی باشد این بر خلاف انتظار فرج است. اینها نمی فهمند چی دارند می گویند اینها تزریق کرده اند بهشان که این حرفها را بزنند. نمی دانند دارند چی چی می گویند. حکومت نبودن؛ یعنی اینکه همه مردم به جان هم بریزند. بکشند هم را، بزنند هم را، از بین ببرند، بر خلاف نص آیات الهی رفتار بکنند. ما اگر فرض می کردیم دویست تا روایت هم در این باب داشتند، همه را به دیوار می زدیم برای اینکه خلاف آیات قرآن است. اگر هر روایتی بیاید که نهی از منکر را بگوید نباید کرد. این را باید به دیوار زد. اینگونه روایت قابل عمل نیست و این نفهم ها نمی دانند چی می گویند، هر حکومتی باشد حکومت [باطل] است، بلکه شنیدم بعضی از اشخاص گفته اند که خوب، با این وضعی که هست، الان در ایران هست، دیگر ما نباید تهذیب اخلاق بکنیم - دیگر- غلط است این حرفها چیزی نیست دیگر حالا، حتما باید استاد اخلاق در یک محیطی باشد که همه مردم فاسدند! شرابخانه ها همه بازند و - عرض می کنم که - جاهای فساد همه بازند . اگر یک جایی باشد که خوب باشد، آنجا دیگر تهذیب اخلاق لازم نیست! نمی شود! باطل است!... آنها می خواهند ما را کنار بزنند.

بله البته آن پر کردن دنیا را از عدالت، آن را ما نمی توانیم [پر] بکنیم، اگر می توانستیم می کردیم؛ اما چون نمی توانیم بکنیم، ایشان باید بیایند. الان عالم پر از ظلم است. شما یک نقطه هستید در عالم، عالم پر از ظلم است، ما بتوانیم جلوی ظلم را بگیریم، باید بگیریم، تکلیفمان است. ضرورت اسلام و قرآن [است] تکلیف ما کرده است که باید برویم همه کار را بکنیم؛ اما نمی توانیم بکنیم، چون نمی توانیم بکنیم . باید او بیاید تا بکند. اما ما باید فراهم کنیم کار را. فراهم کردن اسباب این است که کار را نزدیک بکنیم. کار را همچو بکنیم که مهیا بشود عالم برای آمدن حضرت سلام اللّه علیه. در هر صورت این مصیبت هایی هست که به مسلمان ها وارد شده است و سیاست های خارجی دامن بهش زده اند برای چاپیدن اینها و برای از بین بردن عزت مسلمین [است] و باورشان هم آمده است خیلی ها، شاید الآن هم بسیاری باور بکنند که نه؛ حکومت نباید باشد زمان حضرت صاحب باید بیاید حکومت؛ و هر حکومتی در غیر زمان حضرت صاحب باطل است، یعنی هرج و مرج بشود، عالم به هم بخورد تا حضرت بیاید درستش کند! ما درستش می کنیم تا حضرت بیاید. (75)

آماده دیدار شوید

امام کاظم علیه السلام :

«خوشا به حال شیعیان ما که در زمان غیبت قائم ما ، به ریسمان ما چنگ می زنند و بر دوستی ما و دشمنی دشمنان ما ثابت می مانند ... .» (76)

امام خمینی رحمه الله در کلامی به شیعیان عصر غیبت جهت مهیاشدن برای آمدن حضرت چنین می گوید:

«... ما باید در این طور روزها و در این طور ایام اللّه توجه کنیم که خودمان را مهیا کنیم از برای آمدن آن حضرت. من نمی توانم اسم رهبر روی ایشان بگذارم، بزرگتر از این است. نمی توانم بگویم که شخص اول است برای اینکه دومی در کار نیست. ایشان را نمی توانیم ما با هیچ تعبیری تعبیر کنیم الا همین که مهدی موعود است. آنی است که خدا ذخیره کرده است برای بشر و ما باید خودمان را مهیا کنیم از برای اینکه اگر چنانچه موفق شدیم ان شاء اللّه به زیارت ایشان، طوری باشد که رو سفید باشیم پیش ایشان. تمام دستگاه هایی که الان به کار گرفته شده اند در کشور ما و امیدوارم که در سایر کشورها هم توسعه پیدا بکند. باید توجه به این معنا داشته باشند که خودشان را مهیا کنند برای ملاقات حضرت مهدی سلام اللّه علیه... من امیدوارم که ملت ایران در این روز مبارک پانزده شعبان که روز مبارکی است، در سعادت و سلامت و آرامش تمام به سر ببرند و خداوند این مولود سعید را بر همه مبارک کند.» (77)

جایی دیگر آورده اند :

«و خداوند این مولود مبارک را، ما را موفق کند به دیدار ایشان که چشمهای ما روشن بشود به زیارت این وجود مبارک که واقعا شخصی است که نمی توانم بگویم شخص اول دنیا و نمی توانم بگویم رهبر، بالاتر از این مسائل هست. خدا همه ما را موفق کند به خدمت ایشان و به خدمت به اسلام و به خدمت به کشور خودمان». (78)

«از خداوند تعالی مسألت می کنم که ظهور ولی عصر سلام اللّه علیه را نزدیک فرماید و چشمهای ما را به جمال مقدسش روشن. ما همه انتظار فرج داریم و باید در این انتظار، خدمت بکنیم. انتظار فرج، انتظار قدرت اسلام است و ما باید کوشش کنیم تا قدرت اسلام در عالم تحقق پیدا بکند و مقدمات ظهور ان شاء اللّه تهیه بشود.» (79)

«از خدای تبارک و تعالی می خواهم که ظهور مسعود ایشان را نزدیک کند و تشریف بیاورند و ما هم جمال او را ببینیم. و ایشان هم در میان ما، شماها را از نزدیک ببینند، گر چه ایشان مطلعند بر مسائل و مصائب، ما مرهون زحمتهای شماها و عزیزان شماها هستیم.» (80)

...امید است آفتاب درخشان اسلام بر جهانیان نور افشاند، و مقدمات ظهور منجی بشریت را فراهم آورد و «ما ذلک علی اللّه بعزیز». (81)

گویی جهان مهیا می شود برای طلوع آفتاب ولایت از افق مکه معظمه و کعبه آمال محرومان و حکومت مستضعفان... (82)

ضرورت تشکیل حکومت در همه دورانها

درباره لزوم تشکیل حکومت حتی در عصر غیبت کبری آن هم برای بسط عدالت، تعلیم، تربیت، حفظ نظام جامعه، رفع ظلم و حراست از مرزهای کشور، امام خمینی رحمه الله در موارد متعدد مطالب علمی ، دقیق و خواندنی ارائه داده اند: همان دلایلی که لزوم امامت پس از نبوت را اثبات می کند عینا، لزوم حکومت در دوران غیبت حضرت ولی عصر«عج» را در بردارد. ...آیا می توان تصور کرد که آفریدگار حکیم، امت اسلامی را به حال خود رها کرده، تکلیفی برای آنان معین نکرده باشد؟ و آیا خردمندانه است که بگوئیم خداوند حکیم به هرج و مرج میان مسلمین و پریشانی احوال آنان رضا داده است؟ و آیا چنین گمانی به شارع مقدس رواست که بگوییم حکمی قاطع جهت رفع نیازهای اساسی بندگان خدا تشریع نکرده است تا حجت بر آنان تمام شده باشد؟ آری، لزوم حکومت به منظور بسط عدالت و تعلیم و تربیت و حفظ نظام جامعه و رفع ظلم و حراست مرزهای کشور و جلوگیری از تجاوز بیگانگان، از بدیهی ترین امور است، بی آنکه بین زمان حضور و غیبت امام و این کشور و آن کشور فرقی باشد. (83)

امام راحل در پاسخ کسانی که می گویند طبق حدیث «کل رایة ترفع قبل قیام القائم فصاحبها طاعوت یعبُدُ من دون اللّه » (84) می فرماید: «این نویسنده (85) مطالب را درهم و برهم کرده و روی هم ریخته [و] بی خردانه به اعتراض برخاسته. این احادیث هیچ مربوط به تشکیل حکومت خدایی عادلانه که هر خردمند لازم می داند نیست؛ بلکه در روایت اول دو احتمال است: یکی آنکه راجع به خبرهای ظهور ولی عصر باشد و مربوط به علامات ظهور باشد و بخواهد بگوید عَلَمهایی که به عنوان «امامت» قبل از قیام قائم بر پا می شود، باطل است ، چنانچه در ضمن همین روایات علامت های ظهور هم ذکر شده است؛ و احتمال دیگر آنکه از قبیل پیشگویی باشد از این حکومت هایی که در جهان تشکیل می شود تا زمان ظهور. که هیچ کدام به وظیفه خود عمل نمی کنند و همین طور هم تاکنون بوده شما چه حکومتی در جهان از بعد از حکومت علی بن ابیطالب علیه السلام سراغ دارید که حکومت عادلانه باشد و سلطانش طاغی و بر خلاف حق نباشد؟... .» (86)

«اکنون که دوران غیبت امام علیه السلام پیش آمده و بناست احکام حکومتی اسلام باقی بماند و استمرار پیدا کند و هرج و مرج روا نیست، تشکیل حکومت لازم می آید. عقل هم به ما حکم می کند که تشکیلات لازم است تا اگر به ما هجوم آوردند، بتوانیم جلوگیری کنیم، اگر به نوامیس مسلمین تهاجم کردند دفاع کنیم...» (87)

آفتاب ولایت

حضرت امام رضوان اللّه علیه درباره عظمت امام عصر سلام اللّه علیه و تشبیه آن وجود مبارک به خورشید می گوید:

«گویی جهان مهیا می شود برای طلوع آفتاب ولایت از افق مکه معظمه و کعبه آمال محرومان و حکومت مستضعفان... (88)

«امید است آفتاب درخشان اسلام بر جهانیان نور افشاند و مقدمات ظهور منجی بشریت را فراهم آورد و «ما ذلک علی اللّه بعزیز». (89)

«چه مسعود و مبارک است روزی که جهان از دغلبازی ها و فتنه انگیزی ها پاک شود و حکومت عدل الهی بر سراسر گیتی گسترش یابد.» (90)

«با سلام و درود به پیشگاه مقدس مولود نیمه شعبان و آخرین ذخیره امامت حضرت بقیة اللّه - ارواحنا فداه - و یگانه دادگستر ابدی و بزرگ پرچمدار رهایی انسان از قیود ظلم و ستم استکبار، سلام بر او و سلام بر منتظران واقعی او، سلام بر غیبت و ظهور او، و سلام بر آنان که ظهورش را با حقیقت درک می کنند و از جام هدایت و معرفت او لبریز می شوند. سلام بر ملت بزرگ ایران که با فداکاری و ایثار و شهادت، راه ظهورش را هموار می کنند. (91)