غدير و ولايت

ابراهيم على برزى ، حسن قاسميان

- ۱ -


مـتـن كـامـل خطبه پيامبر اكرم (ص ) در غدير خم
1 ـ حمد و ثناى الهى
بارِى ءُ الْمـَسْمُوكاتِ وَ داحِى الْمَدْحُوّاتِ وَ جَبّارُالاَْرَضينَ وَ ...
حمد و سپاس خدايى را كه در يگانگى خود بلند مرتبه ، و در تنهايى و فرد بودن خود نزديك اسـت . در قـدرت و سـلطـه خـود باجلالت ، و در اركان خود عظيم است . علم او به همه چيز احاطه دارد در حالى كه در جاى خود است ، و همه مخلوقات را با قدرت و برهان خود تحت سيطره دارد.
هـميشه مورد سپاس بوده و همچنان مورد ستايش خواهد بود. صاحب عظمتى دائمى است . ابتدا كننده و بازگرداننده ، اوست و هر كارى به سوى او بازمى گردد.
بـه وجـود آورنـده بـالا بـرده شـده هـا ( آسـمـان هـا و افـلاك ) و پهن كننده گسترده ها ( زمين )، يـگـانـه حـــكــمـران زمـيـن هـا و آسـمـان هـا، پـاك و مـنـزّه و تـسـبـيـح شده است . پروردگار ملائكه و روح ،تـفـضـّل كـنـنده بر همه آنچه خلق كرده و لطف كننده بر هر آنچه به وجود آورده است . هر چشمى زير نظر اوست ولى چشم ها او را نمى بينند.
كـَرم كـنـنـده و بردبار و تحمّل كننده است . رحمت او همه چيز را فرا گرفته و با نعمت خود بر همه آنها منّت گذارده است . در انتقام گرفتن خود عجله نمى كند، و به آنچه از عذابش ‍ كه مستحقّ آنند مبادرت نمى ورزد.
بـاطـن هـا و اسـرار و رازهـا را مى فهمد و ضماير را مى داند و پنهان ها بر او مخفى نمى ماند و مخفى ها بر او مشتبه نمى شود. احاطه او بر هر چيزى و غلبه بر همه چيز و قوّت در هر چيزى و قـدرت بـر هـر چيزى دارد و مانند او شيئى نيست . اوست به وجود آورنده شى ء (چيز) هنگامى كه چـيـزى نـبـود. دائم و زنـده است ، و به قسط و عدل قائم است . نيست خدايى جز او كه با عزّت و حكيم است .
بـالاتـر از آن است كه چشم ها او را درك كنند ولى او چشمها را درك مى كند و او لطف كننده و آگاه اسـت . هـيـچ كس نمى تواند با ديدن ، به صفت او راه يابد، و هيچ كس به چگونگى او از سرّ و آشكار دست نمى يابد مگر به آنچه خداوند عزوجل راهنمايى كرده است .
گواهى مى دهم براى او كه اوست خدايى كه قُدس و پاكى و منزّه بودن او روزگار را پر كرده است . او كه نورش ابديّت را فرا گرفته است . او كه دستورش را بدون مشورتِ مشورت كننده اى اجرا مى كند و در تقديرش شريك ندارد و در تدبيرش كمك نمى شود.
آنـچـه ايـجـاد كـرده بدون نمونه و مثالى تصوير نموده و آنچه خلق كرده بدون كمك از كسى و بدون زحمت و بدون احتياج به فكر و حيله خلق كرده است . آنها را ايجاد كرد، پس به وجود آمدند و خـلق كـرد، پـس ظـاهـر شدند. پس اوست خدايى كه جز او خدايى نيست ، صنعت او محكم و كار او زيبا است ، عادلى كه ظلم نمى كند و كَرم كننده اى كه كارها بسوى او بازمى گردد.
شـهـادت مـى دهـم كـه اوسـت خـدايـى كـه هـمـه چـيـز در مقابل عظمت او تواضع كرده و همه چيز در مـقـابـل عـزّت او ذليـل شـده و همه چيز در برابر قدرت او سر تسليم فرود آورده و همه چيز در برابر هيبت او خاضع شده اند.
پـادشـاهِ پادشاهان و گرداننده افلاك و مسخّر كننده آفتاب و ماه ، كه همه با زمانِ تعيين شده در حركت هستند. شب را بر روى روز و روز را بر روى شب مى گرداند كه به سرعت در پى آن مى رود. در هم شكننده هر زورگوى با عناد، و هلاك كننده هر شيطان سرِ پيچ و متمرّد است .
بـراى او ضدّى و همراه او معارضى نبوده است . يكتا و بى نياز است . زاييده نشده و نمى زايد و بـراى او هـيـچ هـمـتـايـى نـيست . خداى يگانه و پروردگار با عظمت مى خواهد، پس به انجام مى رسـانـد؛ و اراده مـى كند پس مقدّر مى نمايد؛ و مى داند پس به شماره مى آورد. مى ميراند و زنده مى كند، فقير مى كند و غنى مى نمايد، مى خنداند و مى گرياند، نزديك مى كند و دور مى نمايد، منع مى كند و عطا مى نمايد. پادشاهى از آن او و حمد و سپاس براى اوست . خير بدست اوست و او بر هر چيزى قادر است .
شـب را در روز و روز را در شـب فـرو مـى بـرد. نـيست خدايى جز او كه با عزّت و آمرزنده است . اجابت كننده دعا، بسيار عطا كننده ، شمارنده نَفَس ها و پروردگار جنّ و بشر، كه هيچ امرى بر او مـشـكـل نمى شود، و فرياد دادخواهان او را منضجر نمى كند، و اصرار اصرار كنندگانش او را خـسـتـه نـمـى كـنـد. نـگـهـدارنـده صـالحـان و مـوفـّق كـنـنـده رستگاران و صاحب اختيار مؤ منان و پـروردگـار عـالمـيـان . خدايى كه از هر آنچه خلق كرده مستحق است كه او را در هر حالى شكر و سپاس گويند.
او را سپاسِ بسيار مى گويم و دائماً شكر مى نمايم ، چه در آسايش و چه در گرفتارى ، چه در حـال شـدّت و چـه در حـال آرامش . و به او و ملائكه اش و كتاب هايش و پيامبرانش ايمان مى آورم . دسـتـور او را گوش مى دهم و اطاعت مى نمايم و به آنچه او را راضى مى كند مبادرت مى ورزم و در مـقـابـل مـقـدّرات او، بـه عنوان رغبت در اطاعت او و ترس از عقوبت او تسليم مى شوم ؛ چرا كه اوسـت خـدايـى كـه نـمى توان از مكر او در امان بود و از ظلم او هم ترس نداريم (يعنى ظلم نمى كند).
2 ـ فرمان الهى براى مطلبى مهمّ
اقـرار مـى كـنـم براى خداوند بر نفس خود به عنوان بندگى او، و شهادت مى دهم براى او به پروردگارى ، و آنچه به من وحى نموده ادا مى نمايم از ترس آنكه مبادا اگر انجام ندهم عذابى از او بـر مـن فـرود آيد كه هيچ كس نتواند آن را دفع كند هر چند كه حيله عظيمى به كار بندد و دوستى او خالص باشد ـ نيست خدايى جز او ـ زيرا خداوند به من اعلام فرموده كه اگر آنچه در حـقّ على بر من نازل نموده ابلاغ نكنم رسالت او را نرسانده ام ، و براى من حفظ از شرّ مردم را ضمانت نموده و خدا كفايت كننده و كريم است .
خـداونـد بـه مـن چنين وحى كرده است : (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ، يا اَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما اُنْزِلَ اِلَيـْكَ مِنْ رَبِّكَ ـ في علي يعنى في الخلافة لعليّ بن ابى طالب ـ وَ إ نْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسـالَتـَهُ وَاللّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النّاسِ)، (اى پيامبر ابلاغ كن آنچه از طرف پروردگارت بر تو نـازل شـده ـ دربـاره عـلىّ، يـعـنى خلافت علي بن ابى طالب ـ و اگر انجام ندهى رسالت او را نرسانده اى ، و خداوند تو را از مردم حفظ مى كند.)
اى مـردم ، مـن در رسـانـدن آنـچـه خـداونـد بـر مـن نـازل كـرده كـوتـاهـى نـكـرده ام ، و مـن سـبـب نزول اين آيه را براى شما بيان مى كنم :
جـبـرئيل سه مرتبه بر من نازل شد و از طرف خداوندِ سلام پروردگارم ـ كه او سلام است ـ مرا مـاءمـور كـرد كـه در ايـن مـحلّ اجتماع به پا خيزم و بر هر سفيد و سياهى اعلام كنم كه ((علىّ بن ابـى طـالب ، بـرادرِ مـن و وصـىّ مـن و جـانـشين من بر امّتم و امام بعد از من است . نسبت او به من هـمـانـنـد نسبت هارون به موسى است ، جز اينكه پيامبرى بعد از من نيست . و ا و صاحب اختيار شما بـعـد از خـدا و رسـولش اسـت ))، و خـداونـد در ايـن مـورد آيـه اى از كـتـابـش بـر مـن نـازل كـرده اسـت : (اِنَّمـا وَلِيُّكـُمُ اللّهُ وَ رَسـُولُهُ وَالَّذيـنَ آمـَنـُوا الَّذينَ يُقيمُونَ الصَّلاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكاةَ وَ هُمْ راكِعُونَ)، (صاحب اختيار شما خدا و رسولش هستند و كسانى كه ايمان آورده و نماز را بـه پـا مـى دارنـد و در حال ركوع زكات مى دهند) و علىّ بن ابى طالب است كه نماز را به پا داشـتـه و در حـال ركـوع زكـات داده و در هـمـه حـال ، خـداونـد عزوجل را قصد مى كند.
اى مـردم ، مـن از جـبـرئيـل درخـواسـت كردم كه از خدا بخواهد تا مرا از ابلاغ اين مهم معاف بدارد، زيـرا از كـمـى مـتـّقـيـن و زيـادى منافقين و افساد ملامت كنندگان و حيله هاى مسخره كنندگانِ اسلام اطـلاع دارم ، كـسـانـى كـه خـداوند در كتابش آنان را چنين توصيف كرده است كه با زبانشان مى گـويـنـد آنـچـه در قلب هايشان نيست و اين كار را سهل مى شمارند در حاليكه نزد خداوند عظيم اسـت . و هـمـچـنـيـن بخاطر اينكه منافقين بارها مرا اذيّت كرده اند تا آنجا كه مرا ((اُذُن )) (گوش دهـنـده بـر هر حرفى ) ناميدند، و گمان كردند كه من چنين هستم به خاطر ملازمت بسيار او (على ) بـا مـن و تـوجـّه مـن بـه او و تـمـايـل او و قبولش از من ؛ تا آنكه خداوند عزّوجلّ در اين باره چنين نازل كرد: (وَ مِنْهُمُ الَّذينَ يُؤْذُونَ النَّبِىَّ وَ يَقُولُونَ هُوَ اُذُنٌ قُلْ اُذُن ـ على الذين يزعمون اءنّه اُذن ـ خـَيـْر لَكـُمْ، يـُؤْمـِنُ بـِاللّهِ وَ يُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنينَ...)، (و از آنان كسانى هستند كه پيامبر را اذيّت مى كـنـنـد و مـى گـويـند او ((اُذُن )) (گوش دهنده بر هر حرفى ) است ، بگو: گوش است ـ بر ضدّ كـسـانـى كـه گمان مى كنند او ((اُذُن )) است ـ و براى شما خير است ، به خدا ايمان مى آورد و در مقابل مؤ منين اظهار تواضع و احترام مى نمايد.)
و اگر من بخواهم گويندگان اين نسبت (اُذُن ) را نام ببرم مى توانم ، و اگر بخواهم به شخص ‍ آنـهـا اشـاره كنم مى نمايم ، و اگر بخواهم با علائم آنها را معرّفى كنم مى توانم . ولى به خدا قسم من در كار آنان با بزرگوارى رفتار كرده ام .
بـعـد از هـمـه ايـنـهـا، خـداونـد از مـن راضـى نـمـى شـود مـگـر آنـچـه در حـق عـلىّ بـر مـن نازل كرده ابلاغ نمايم .
[سپس حضرت اين آيه را تلاوت فرمودند:] (يا اَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما اُنْزِلَ اِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ ـ فى حـقّ عـليّ ـ و إ نْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَاللّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النّاسِ)، (اى پيامبر برسان آنـچـه ـ در حـق عـلى ـ از پـروردگـارت بـر تـو نـازل شـده و اگـر انـجـام نـدهى رسالت او را نرسانده اى ، و خداوند تو را از مردم حفظ مى كند.)
3 ـ اعلام رسمى ولايت و امامت دوازده امام (ع )
اى مـردم ، ايـن مـطـلب را درباره او بدانيد و بفهميد، و بدانيد كه خداوند او را براى شما صاحب اخـتـيـار و امـامـى قرار داده كه اطاعتش را واجب نموده است بر مهاجرين و انصار و بر تابعين آنان بـه نيكى ؛ و بر روستايى و شهرى ؛ و بر عجمى و عربى ؛ و بر آزاد و بنده ؛ و بر بزرگ و كـوچـك ؛ و بـر سـفـيـد و سـيـاه . بـر هـر يـكـتـاپـرسـتـى حـكـم او اجـرا شـونده و كلام او مورد عـمـل و امـر او نـافذ است . هر كس با او مخالفت كند ملعون است ، و هر كس تابع او باشد و او را تـصـديـق نمايد مورد رحمت الهى است . خداوند او را و هر كس را كه از او بشنود و او را اطاعت كند آمرزيده است .
اى مردم ، اين آخرين بارى است كه در چنين اجتماعى به پا مى ايستم ؛ پس بشنويد و اطاعت كنيد و در مـقـابـل امـر خـداونـد پـروردگـارتـان سـر تـسـليـم فـرود آوريـد، چـرا كـه خـداونـد عـزوجـل صـاحـب اخـتـيـار شما و معبود شما است ، و بعد از خداوند رسولش و پيامبرش كه شما را مـخـاطب قرار داده ، و بعد از من على صاحب اختيار شما و امام شما به امر خداوند است ، و بعد از او امامت در نسل من از فرزندان اوست تا روزى كه خدا و رسولش را ملاقات خواهيد كرد.
حـلالى نـيـسـت مـگـر آنـچـه خـدا و رسـولش و آنـان (امـامـان ) حـلال كـرده بـاشـنـد، و حرامى نيست مگر آنچه خدا و رسولش و آنان (امامان ) بر شما حرام كرده بـاشـنـد. خـداونـد عزول حلال و حرام را به من شناسانده است ، و آنچه پروردگارم از كتابش و حلال و حرامش به من آموخته به او سپرده ام .
اى مـردم ، عـلى را (بـر ديـگـران ) فضيلت دهيد. هيچ علمى نيست مگر آنكه خداوند آن را در من جمع كرده است و هر علمى را كه آموخته ام در امام المتقين جمع نموده ام . و هيچ علمى نيست مگر آنكه آن را بـه عـلى آمـوخـتـه ام . اوسـت ((امام مبين )) كه خداوند در سوره يس ذكر كرده است : (وَ كُلَّ شَيْى ءٍ اَحْصَيْناهُ في إِمامٍ مُبينٍ)، (و هر چيزى را در امام مبين جمع كرديم .)
اى مـردم ، از او (عـلى ) بـه سـوى ديـگرى گمراه نشويد، و از او روى برمگردانيد و از ولايت او سـربـاز نـزنـيـد. اوسـت كـه بـه حـق هـدايـت نـمـوده و بـه آن عمل مى كند، و باطل را ابطال نموده و از آن نهى مى نمايد، و در راه خدا سرزنش ملامت كننده اى او را مانع نمى شود.
او (عـلى ) اوّل كـسـى اسـت كـه بـه خـدا و رسولش ايمان آورد و هيچ كس در ايمانِ به من ، بر او سـبـقـت نـگـرفـت . اوست كه با جان خود در راه رسول خدا فداكارى كرد. اوست كه با پيامبر خدا بود در حالى كه هيچكس از مردان همراه او خدا را عبادت نمى كرد. اوّلين مردم در نماز گزاردن ، و اوّل كـسـى اسـت كـه بـا مـن خـدا را عـبادت كرد. از طرف خداوند به او امر كردم تا در خوابگاه من بخوابد، او هم در حالى كه جانش را فداى من كرده بود در جاى من خوابيد.
اى مـردم ، او را فـضـيـلت دهـيـد كـه خـدا او را فـضـيـلت داده اسـت ، و او را قبول كنيد كه خداوند او را منصوب نموده است .
اى مردم ، او از طرف خداوند امام است ، و هر كس ولايت او را انكار كند خداوند هرگز توبه اش را نمى پذيرد و او را نمى بخشد. حتمى است بر خداوند كه با كسى كه با او مخالفت نمايد چنين كند و او را به عذابى شديد تا ابديّت و تا آخر روزگار معذّب نمايد. پس بپرهيزيد از اينكه با او مخالفت كنيد و گرفتار آتشى شويد كه آتشگيره آن مردم و سنگ ها هستند و براى كافران آماده شده است .
اى مـردم ، به خدا قسم پيامبران و رسولان پيشين به من بشارت داده اند، و من به خدا قسم خاتم پـيـامبران و مرسلين و حجّت بر همه مخلوقين از اهل آسمان ها و زمين ها هستم . هر كس در اين مطالب شـكّ كـند مانند كفر جاهليت اوّل كافر شده است . و هر كس در چيزى از اين گفتار من شكّ كند در همه آنـچـه بـر مـن نازل شده شكّ كرده است ، و هر كس در يكى از امامان شك كند در همه آنان شكّ كرده است ، و شكّ كننده درباره ما در آتش ‍ است .
اى مـردم ، خداوند اين فضيلت را بر من ارزانى داشته كه منّتى از او بر من و احسانى از جانب او به سوى من است . خدايى جز او نيست . حمد و سپاس از من بر او تا ابديّت و تا آخر روزگار و در هر حال .
اى مـردم ، عـلى را فضيلت دهيد كه او افضل مردم بعد از من از مرد و زن است تا مادامى كه خداوند روزى را نـازل مـى كـند و خلق باقى هستند. كسى كه اين گفتار مرا ردّ كند و با آن موافق نباشد مـلعـون اسـت مـلعـون اسـت ، مـورد غـضـب اسـت مـورد غـضـب اسـت . بـدانـيـد كـه جبرئيل از جانب خداوند اين خبر را براى من آورده است و مى گويد: ((هر كس با على دشمنى كند و ولايت او را نپذيرد لعنت و غضب من بر او باد)). هر كس ببيند براى فردا چه پيش فرستاده است . از خدا بترسيد كه با على مخالفت كنيد و در نتيجه قدمى بعد از ثابت بودن آن بلغزد، خداوند از آنچه انجام مى دهيد آگاه است .
اى مـردم ، او (على ) ((جَنبِ اللّه )) است كه خداوند در كتاب عزيزش ذكر كرده و درباره كسى كه بـا او مـخـالفـت كند فرموده است : (اَنْ تَقُولَ نَفْسٌ يا حَسْرَتا عَلى ما فَرَّطْتُ في جَنْبِ اللّهِ)، ((اى حسرت بر آنچه درباره جنب خداوند تفريط و كوتاهى كردم )).
اى مـردم ، قـرآن را تـدبـّر نـمـائيـد و آيـات آن را بـفـهـمـيـد و در مـحـكـمـات آن نـظـر كنيد و به دنـبـال مـتـشـابـه آن نـرويـد. بـه خدا قسم ، باطن آن را براى شما بيان نمى كند و تفسيرش را بـرايـتـان روشن نمى كند مگر اين شخصى كه من دست او را مى گيرم و او را به سوى خود بالا مـى بـرم و بـازوى او را مـى گيرم و با دو دستم او را بلند مى كنم و به شما مى فهمانم كه : ((هـر كـس من صاحب اختيار اويم اين على صاحب اختيار او است ))، و او علىّ بن ابى طالب برادر و جـانـشـيـن مـن اسـت ، و ولايـتِ او از جـانـب خـداونـدِ عـزوجـل اسـت كـه بـر مـن نازل كرده است .
اى مـردم ، عـلى و پـاكـان از فـرزنـدانـم از نـسـل او ثـقـل اصـغـرنـد و قـرآن ثـقـل اكـبـر اسـت . هر يك از اين دو از ديگرى خبر مى دهد و با آن موافق است . آنها از يكديگر جدا نمى شوند تا بر سر حوض كوثر بر من وارد شوند. بدانيد كه آنان امين هاى خداوند بين مردم و حاكمان او در زمين هستند.
بدانيد كه من ادا نمودم ؛ بدانيد كه من ابلاغ كردم ؛ بدانيد كه من شنوانيدم ؛ بدانيد كه من روشن نـمـودم ؛ بـدانـيـد كـه خـداونـد فـرمـوده اسـت و مـن از جـانـب خـداونـد عـزوجـل مـى گـويـم ؛ بـدانـيـد كـه امير المؤ منينى جز اين برادرم نيست ؛ بدانيد كه اميرالمؤ منين بودن بعد از من ، براى احدى جز او حلال نيست !
4 ـ معرفى و بلند كردن اميرالمؤ منين (ع ) به دست پيامبر(ص )
سـپـس پـيـامـبـر(ص ) دستش را بر بازوى على (ع ) زد و آن حضرت را بلند كرد. و اين درحالى بود كه اميرالمؤ منين (ع ) از زمانى كه پيامبر(ص ) بر فراز منبر آمده بود يك پلّه پايين تر از مـكـان حـضـرت ايـسـتـاده بـود و نـسـبـت بـه صـورت حـضـرت بـه طـرف راسـت مايل بود كه گويى هردو در يك مكان ايستاده اند.
پـس پيامبر(ص ) با دستش او را بلند كرد و هر دو دست را بسوى آسمان باز نمود و علىّ(ع ) را از جا بلند نمود تا حدّى كه پاى آن حضرت موازى زانوى پيامبر(ص ) رسيد. سپس فرمود:
اى مردم ، اين على است برادر من و وصىّ من و جامع علم من ، و جانشين من در امّتم ، بر آنان كه به مـن ايـمـان آورده انـد؛ و جـانـشـيـن مـن در تـفـسـيـر كـتـاب خـداونـد عـزوجّل و دعوت به آن ، و عمل كننده به آنچه او را راضى مى كند، و جنگ كننده با دشمنان خدا و دوستى كننده بر اطاعت او و نهى كننده از معصيت او.
اوسـت خـليـفـه رسـول خـدا، و اوسـت امـيـرالمـؤ مـنـيـن و امـام هـدايـت كـنـنده از طرف خداوند، و اوست قاتل ناكثان و قاسطان و مارقان به امر خداوند.
خـداونـد مـى فـرمـايـد: (مـا يـُبـَدَّلُ الْقـَوْلُ لَدَيَّ)، (سـخـن در پـيـشـگـاه مـن تـغـيير نمى پذيرد)، پـروردگـارا، بـه امـر تو مى گويم : ((خداوندا دوست بدار هر كس على را دوست بدارد و دشمن بـدار هـر كـس عـلى را دشمن بدارد، و يارى كن هر كس على را يارى كند و خوار كن هر كس على را خوار كند، و لعنت نما هر كس على را انكار كند و غضب نما بر هر كس كه حقّ على را انكار نمايد)).
پروردگارا، تو هنگام روشن شدن اين مطلب و منصوب نمودن على در اين روز اين آيه را درباره او نازل كردى : (اَلْيَوْمَ اَكْمَلْتُ لَكُمْ دينَكُمْ وَ اَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتي وَ رَضيتُ لَكُمُ الاِْسْلامَ ديناً). (وَ مَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الاِْسْلامِ ديناً فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَ هُوَ فِي الاَّْخِرَةِ مِنَ الْخاسِرينَ)، (((امروز دين شما را بـرايـتـان كامل نمودم و نعمت خود را بر شما تمام كردم و اسلام را به عنوان دين شما راضى شـدم ))، ((و هـر كـس ديـنـى غـيـر از اسـلام انـتـخـاب كـنـد هـرگـز از او قـبـول نخواهد شد و او در آخرت از زيانكاران خواهد بود.))) پروردگارا، تو را شاهد مى گيرم كه من ابلاغ نمودم .
5 ـ تاءكيد بر توجه امّت به مساءله امامت
اى مـردم ، خداوند دين شما را با امامت او كامل نمود. پس هر كس اقتدا نكند به او و به كسانى كه جـانـشـيـن او از فـرزنـدان مـن و از نـسـل او هـسـتـنـد تـا روز قيامت و روز رفتن به پيشگاه خداوند عزوجل ، چنين كسانى اعمالشان در دنيا و آخرت از بين رفته و در آتش ‍ دائمى خواهند بود. عذاب از آنان تخفيف نمى يابد و به آنها مهلت داده نمى شود.
اى مـردم ، ايـن عـلى اسـت كـه يـارى كـنـنـده تـرين شما نسبت به من و سزاوارترين شما به من و نـزديـك تـريـن شـمـا بـه مـن و عـزيـزتـريـن شـمـا نـزد مـن اسـت . خـداونـد عـزوجـل و مـن از او راضـى هـسـتـيـم . هـيـچ آيـه رضـايـتـى در قـرآن نـازل نـشـده اسـت مـگـر درباره او، و هيچ گاه خداوند مؤ منين را مورد خطاب قرار نداده مگر آن كه ابـتـدا او مـخاطب بوده است ؛ و هيچ آيه مدحى در قرآن نيست مگر درباره او، و خداوند در سوره (هَلْ اَتـى عـَلَى الاِْنـْسـانِ...) شـهـادت بـه بـهـشـت نـداده مـگر براى او و اين سوره را درباره غير او نازل نكرده و با اين سوره جز او را مدح نكرده است .
اى مـردم ، او يـارى دهـنـده ديـن خـدا و دفـاع كـنـنـده از رسـول خـدا است ، و اوست با تقواى پاكيزه هدايت كننده هدايت شده . پيامبرتان بهترين پيامبر و وصيّتان بهترين وصىّ و فرزندان او بهترين اوصياء هستند.
اى مـردم ، نـسـل هـر پـيـامـبـرى از صـلب خـود او هـسـتـنـد ولى نسل من از صلب اءميرالمؤ منين على است .
اى مردم ، شيطان آدم را با حسد از بهشت بيرون كرد. مبادا به على حسد كنيد كه اعمالتان نابود شـود و قـدمهايتان بلغزد. آدم به خاطر يك گناه به زمين فرستاده شد در حالى كه انتخاب شده خـداونـد عزوجل بود، پس شما چگونه خواهيد بود در حالى كه شماييد و در بين شما دشمنان خدا هستند.
بدانيد كه با على دشمنى نمى كند مگر شقىّ، و با على دوستى نمى كند مگر با تقوى ، و به او ايـمـان نـمـى آورد مـگـر مـؤ مـن مـخـلص . بـه خـدا قـسـم دربـاره عـلى نـازل شـده اسـت سـوره ((والعـصـر)): (بـِسـْمِ اللّهِ الرَّحـْمـنِ الرَّحيمِ، وَالْعَصْرِ، اِنَّ الاِْنْسانَ لَفي خُسْرٍ)، ((قسم به عصر، انسان در زيان است )) مگر على كه ايمان آورد و به حق و صبر راضى شد.
اى مـردم ، مـن خـدا را شـاهـد گـرفـتـم و رسـالتـم را بـه شـمـا ابـلاغ نـمـودم ، و بـرعـهـده رسـول جـز ابـلاغ روشـن چيزى نيست . اى مردم از خدا بترسيد آنطور كه بايد ترسيد و از دنيا نرويد مگر آنكه مسلمان باشيد.
6 ـ اشاره به كارشكنى هاى منافقين
اى مـردم ، ((ايـمـان آوريـد بـه خـدا و رسـولش و بـه نـورى كـه هـمـراه او نازل شده است ، قبل از آنكه وجوهى را هلاك كنيم و آن صورت ها را به پشت برگردانيم يا آنان را مـانـنـد اصـحـاب سـَبـت لعـنـت كـنيم .)) به خدا قسم ، از اين آيه قصد نشده است مگر قومى از اصـحابم كه آنان را به اسم و نسبشان مى شناسم ولى ماءمورم كه از آنان پرده پوشى كنم . پس هر كس عمل كند مطابق آنچه در قلبش از حبّ يا بغض نسبت به علىّ مى يابد.
اى مـردم ، نـور از جـانـب خـداونـد عـزوجل در من نهاده شده و سپس در على بن ابى طالب و بعد در نـسـل او تـا مـهـدى قـائم كـه حـق خـداوند و هر حقّى كه براى ما باشد مى گيرد؛ چرا كه خداوند عـزوجـل مـا را بـر كـوتاهى كنندگان و بر معاندان و مخالفان و خائنان و گناهكاران و ظالمان و غاصبان از همه عالميان حجّت قرار داده است .
اى مـردم ، شـمـا را مـى تـرسـانـم و انـذار مـى نـمـايـم كـه مـن رسـول خـدا هـسـتـم و قـبـل از مـن پيامبران بوده اند. آيا اگر من بميرم يا كشته شوم عقب گرد مى نـمـايـيـد؟ هـر كس به عقب برگردد به خدا ضررى نمى رساند، و خداوند به زودى شاكرين و صـابـريـن را پـاداش ‍ مـى دهـد. بدانيد كه على است توصيف شده به صبر و شكر و بعد از او فزندانم از نسل او چنين اند.
اى مـردم ، بـا اسـلامتان بر من منّت مگذاريد، بلكه برخدا منّت نگذاريد، كه اعمالتان را نابود مـى نـمـايـد و بـر شما غضب مى كند و شما را به شعله اى از آتش و مس (گداخته ) مبتلا مى كند، پروردگار شما در كمين است .
اى مـردم ، بـعـد از مـن پـيـشوايانى خواهند بود كه به آتش دعوت مى كنند و روز قيامت كمك نمى شـونـد. اى مـردم ، خـداونـد و مـن از آنان بيزار هستيم . اى مردم ، آنان و يارانشان و تابعينشان و پيروانشان در پايين ترين درجه آتش اند و چه بد است جاى متكبّران ! بدانيد كه آنان ((اصحاب صحيفه )) هستند، پس هر يك از شما در صحيفه خود نظر كند.
راوى مـى گويد: وقتى پيامبر(ص ) نام ((اصحاب صحيفه )) را آورد اكثر مردم منظور حضرت از اين كلام را نفهميدند و برايشان سؤ ال انگيز شد و فقط عدّه كمى مقصود حضرت را فهميدند.
اى مـردم ، مـن امـر خـلافـت را بـه عـنـوان امـامـت و وراثـتِ آن در نـسـل خـودم تـا روز قـيامت به وديعه مى سپارم ، و من رسانيدم آنچه ماءمور به ابلاغش بودم تا حجّت باشد بر حاضر و غائب و بر همه كسانى كه حضور دارند يا ندارند، به دنيا آمده اند يا نيامده اند. پس ‍ حاضران به غائبان و پدران به فرزندان تا روز قيامت برسانند.
و بـه زودى امـامت را بعد از من به عنوان پادشاهى و با ظلم و زور مى گيرند. خداوند غاصبين و تـعـدّى كـنـنـدگـان را لعـنـت كند! و در آن هنگام است ـ اى جنّ و انس ـ كه مى ريزد براى شما آنكه بايد بريزد و مى فرستد بر شما شعله اى از آتش و مس (گداخته ) و نمى توانيد آن را از خود دفع كنيد.
اى مردم ، خداوند عزوجل شما را به حال خود رها نخواهد كرد تا آنكه خبيث را از پاكيزه جدا كند، و خداوند شما را بر غيب مطلع نمى كند.
اى مـردم ، هـيـچ سـرزمـيـن آبـادى نـيـسـت مـگـر آنـكـه در اثـر تـكـذيـبـِ (اهـل آن آيـات الهى را) خداوند قبل از روز قيامت آنها را هلاك خواهد كرد و آن را تحت حكومت حضرت مهدى خواهد آورد، و خداوند وعده خود را عملى مى نمايد.
اى مـردم ، قـبل از شما اكثر پيشينيان هلاك شدند، و خداوند آنها را هلاك نمود و اوست كه آيندگان را هـلاك خواهد كرد. خداى تعالى مى فرمايد: ((آيا ما پيشينيان را هلاك نكرديم ؟ آيا در پى آنان ديگران را نفرستاديم ؟ ما با مجرمان چنين مى كنيم . واى بر مكذّبين در آن روز)).
اى مـردم ، خـداونـد مـرا امر و نهى نموده است ، و من هم به امر الهى على را امر و نهى نموده ام ، و عـلم امر و نهى نزد اوست . پس امرِ او را گوش دهيد تا سلامت بمانيد، و او را اطاعت كنيد تا هدايت شـويـد و نـهى او را قبول كنيد تا در راه درست باشيد، و به سوى مقصد و مراد او برويد و راه هاى بيگانه ، شما را از راه او منحرف نكند.
7 ـ پيروان اهل بيت (ع ) و دشمنان ايشان
اى مردم ، من راه مستقيم خداوند هستم كه شما را به تابعيّت آن امر نموده ، و سپس على بعد از من ، و سـپس فرزندانم از نسل او كه امامان هدايت اند، به حق هدايت مى كنند و به يارى حق به عدالت رفتار مى كنند.
سپس حضرت چنين خواندند: (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ، اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمينَ...) تا آخر سوره و سپس فرمودند:
ايـن سـوره دربـاره مـن نـازل شـده ، و بـه خـدا قـسـم دربـاره ايـشـان (امـامـان ) نـازل شـده اسـت . بـه طور عموم شامل آنهاست و به طور خاصّ درباره آنان است . ايشان دوستان خدايند كه ترسى بر آنان نيست و محزون نمى شوند، بدانيد كه حزب خداوند غالب هستند.
بـدانـيـد كـه دشـمـنـان ايـشـان سـفـهـاء گـمـراه و بـرادران شـيـاطـيـن انـد كـه اباطيل را از روى غرور به يكديگر مى رسانند.
بـدانـيد كه دوستان ايشان (اهل بيت ) كسانى اند كه خداوند در كتابش آنان را ياد كرده و فرموده است : (لا تَجِدُ قَوْماً يُوْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الاَّْخِرِ يُوادُّونَ مَنْ حادَّاللّهَ وَ رَسُولَهُ وَ لَوْ كانُوا آبائَهُمْ اَوْ اَبـْنـائَهُمْ اَوْ إ خْوانَهُمْ اَوْ عَشيرَتَهُمْ، اُولئِكَ كَتَبَ في قُلُوبِهِمُ الاْيمانَ...) تا آخر آيه ، ((نمى يـابـى قـومـى را كـه بـه خـدا و روز قـيـامـت ايـمـان آورده بـاشـنـد، و در عـيـن حـال بـا كـسـانـى كـه بـا خـدا و رسـولش ضـدّيـت دارنـد روى دوسـتـى داشته باشند، اگر چه پدرانشان يا فرزندانشان يا برادرانشان يا فاميلشان باشند. آنان اند كه ايمان در قلوبشان نوشته شده است ...)).
بـدانـيـد كـه دوسـتـان ايـشـان (اهـل بـيـت ) كـسـانـى انـد كـه خـداونـد عـزوجـل آنـان را توصيف كرده و فرموده است : (اَلَّذينَ آمَنُوا وَ لَمْ يَلْبَسُوا ايمانَهُمْ بِظُلْمٍ اُولئِكَ لَهـُمُ الاَْمـْنُ وَ هـُمْ مـُهـْتـَدُونَ) (كسانى كه ايمان آورده اند و ايمانشان را با ظلم نپوشانده اند، آنان اندكه برايشان امان است و آنان هدايت يافتگان اند.)
بدانيد كه دوستان ايشان كسانى اند كه ايمان آورده اند و به شكّ نيفتاده اند.
بـدانـيـد كـه دوسـتـان ايـشـان كـسـانـى انـد كـه بـا سـلامـتـى و در حـال امـن وارد بـهـشت مى شوند، و ملائكه با سلام به ملاقات آنان مى آيند و مى گويند: ((سلام بر شما، پاكيزه شديد، پس ‍ براى هميشه داخل بهشت شويد)).
بدانيد كه دوستان ايشان كسانى هستند كه بهشت براى آنان است و در آن بدون حساب روزى داده مى شوند.
بدانيد كه دشمنان ايشان (اهل بيت ) كسانى اند كه به شعله هاى آتش وارد مى شوند، بدانيد كه دشمنان ايشان كسانى اند كه از جهنّم در حالى كه مى جوشد صداى وحشتناكى مى شنوند و شعله كشيدن آن را مى بينند.
بـدانـيـد كـه دشـمـنـان ايـشان كسانى اند كه خداوند درباره آنان فرموده است : (كُلَّما دَخَلَتْ اُمَّةٌ لَعَنَتْ اُخْتَها...) تا آخر آيه ، (هر گروهى كه داخل (جهنم ) مى شود همتاى خود را لعنت مى كند...)
بـدانـيـد كـه دشـمـنـان ايـشـان كـسـانـى انـد كـه خـداونـد عـزوجل مى فرمايد: (كُلَّما اُلْقِيَ فيها فَوْجٌ سَاءَلَهُمْ خَزَنَتُها اَلَمْ يَاءْتِكُمْ نَذيرٌ، قالُوا بَلى قَدْ جـاءَنـا نـَذيـرٌ فـَكـَذَّبـْنـا وَ قـُلْنـا مـا نـَزَّلَ اللّهُ مـِنْ شَيْى ءٍ، اِنْ اَنْتُمْ اِلاّ في ضَلالٍ كَبيرٍ... اَلا فـَسـُحـْقـاً لاَِصْحابِ السَّعيرِ))، (هرگاه گروهى (از ايشان ) را در جهنم مى اندازند خزانه داران دوزخ از ايشان مى پرسند: آيا ترساننده اى براى شما نيامد؟ مى گويند: بلى ، براى ما نذير و تـرسـانـنـده آمـد ولى مـا او را تـكـذيـب كـرديـم و گـفـتـيـم : خـداونـد هـيـچ چـيـز نازل نكرده است ، و شما در گمراهىِ بزرگ هستيد... پس دور باشند اصحاب آتش ).
بدانيد كه دوستان ايشان (اهل بيت ) كسانى هستند كه در پنهانى از پروردگارشان مى ترسند و براى آنان مغفرت و اجر بزرگ است .
اى مردم ، چقدر فاصله است بين شعله هاى آتش و بين اَجر بزرگ !
اى مـردم ، دشـمـن مـا كـسـى اسـت كـه خـداونـد او را مذمت و لعنت نموده ، و دوست ما آن كسى است كه خداوند او را مدح نموده و دوستش بدارد.
اى مردم ، بدانيد كه من نذير و ترساننده ام و على بشارت دهنده است .
اى مردم ، بدانيد كه من مُنذر و برحذر دارنده ام و على هدايت كننده است .
اى مردم ، من پيامبرم و على جانشين من است .
اى مردم ، بدانيد كه من پيامبرم و على امام و وصىّ بعد از من است ، و امامان بعد از او فرزندان او هستند. بدانيد كه من پدر آنانم و آنها از صلب او به وجود مى آيند.
8 ـ حضرت مهدى عجل اللّه فرجه
بـدانـيـد كـه آخـريـنِ امامان ، مهدى قائم از ماست . اوست غالب بر اديان ، اوست انتقام گيرنده از ظـالمـيـن ؛ اوسـت فـاتـح قـلعـه هـا و مـنـهـدم كـنـنـده آنـهـا؛ اوسـت غـالب بـر هـر قـبـيـله اى از اهل شرك و هدايت كننده آنان .
بدانيد كه اوست گيرنده انتقام هر خونى از اولياء خدا. اوست يارى دهنده دين خدا.
بدانيد كه اوست استفاده كننده از دريايى عميق . اوست كه هر صاحب فضيلتى را به قدر فضلش و هـر صـاحـب جـهـالتى را به قدر جهلش نشانه مى دهد: اوست انتخاب شده و اختيار شده خداوند: اوست وارث هر علمى و احاطه دارنده به هر فهمى .
بدانيد كه اوست خبر دهنده از پروردگارش ، و بالا برنده آيات الهى . اوست هدايت يافته محكم بنيان . اوست كه كارها به او سپرده شده است .
اوسـت كـه پـيـشـيـنيان به او بشارت داده اند، اوست كه بعنوان حجّت باقى مى ماند و بعد از او حجّتى نيست . هيچ حقّى نيست مگر همراه او، و هيچ نورى نيست مگر نزد او.