پاداش و مجازات
(گزيده اى از كتاب : ثواب الاعمال و عقاب الاعمال )

شيخ صدوق
انتخاب و ويرايش : رضا شيرازى

- ۲ -


ثواب روزه دهه اول ذى حجه
1. راوى مى گويد: همانا جوانى اهل غنا بود و هنگامى كه ماه شب اول ذى حجه را مى ديد، روزه مى گرفت ، خبر به پيامبر صلى الله عليه و آله رسيد. شخصى را از پى او فرستاد، او را طلبيد و از او پرسيد: چرا اين روزه را روزه مى گيرى ؟
عرض كرد: پدر و مادرم فداى تو باد اى رسول خدا! اين روزها روزهاى مشعر و ايام حج است . خداوند مرا در دعاهاى آنان شريك نمايد.
آن حضرت عليه السلام فرمودند: همانا در مقابل هر روز روزه اى كه مى گيرى ، ثوابى برابر با ثواب آزاد كردن صد بنده و قربانى صد شتر و دادن صد اسب كه در راه خدا بر آن بر نهند، براى تو خواهد بود و هنگامى كه روز ترويه روز هشتم ذى حجه فرا رسد، ثوابى برابر با آزاد كردن هزار بنده و قربانى هزار شتر و دادن هزار اسب كه در راه خدا بر آن بار نهند، خواهى داشت . و هنگامى كه روز عرفه فرا رسد، ثوابى برابر با آزاد كردن دوهزار بنده و قربانى دو هزار شتر و دادن دو هزار اسب كه در راه خدا بر آن بر نهند، خواهى داشت . و نيز كفاره گناهان شصت سال قبل و شصت سال بعد از آن خواهد بود.
ثواب روزه روز غدير خم
1. راوى مى گويد: به امام صادق عليه السلام عرض كردند: آيا مومنين غير از دو عيد فطر و قربان و جمعه عيد ديگرى دارند؟
فرمود: بله . عيدى بزرگتر از اين دارند، روزى كه اميرالمؤ منين عليه السلام معين شد و رسول خدا صلى الله عليه و آله ولايت او را در غدير خم بر گردن مردان و زنان نهاد.
عرض كردم : اين عيد چه روزى است ؟
فرمود: روزها از پى يكديگر مى آيند.
آنگاه فرمودند: روز هجدهم ذيحجه . عمل در اين روز برابر با عمل در هشتاد ماه است . ذكر خداى عزوجل ، صلوات فراوان بر پيامبر و وسعت دادن به مخارج خانواده در اين روز نيكوست .
2. امام صادق عليه السلام فرمودند: روزه روزه غدير خم كفاره گناهان شصت سال است .
ثواب عبادت مستحبى؛ شب عيد
1. راوى مى گويد: كه پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله از جبرئيل و او از اسرافيل نقل مى كند كه خداى متعال فرمودند: كسى كه در شب عيد فطر ده ركعت نماز بخواند و در هر ركعت فاتحة الكتاب را يك مرتبه و قل هو الله احد را ده مرتبه بخواند و در ركوع و سجده خود بگويد؛سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اكبر و بين هر دو ركعت نيز سلام بدهد ( ده ركعت نماز را دو ركعت بخواند) و پس از نماز هزار بار استغفر الله و اتوب اليه بگويد، سپس سجده كرده و در سجده بگويد:يا حى يا قيوم يا ذالجلال و الاكرام يا رحمن الدنيا و الآخرة و رحيمها و يا اكرم الاكرمين يا ارحم الراحمين يا اله الاولين و الآخرين اغفرلى ذنوبى و تقبل صومى و صلاتى و قيامى ، سوگند به كسى كه مرا به حق به پيامبرى برانگيخت ، سرش را از سجده بر نمى دارد، مگر اين كه آمرزيده شده و ماه رمضان از او پذيرفته مى شود. و از گناهانش مى گذرند، گر چه هفتاد گناه مرتكب شده باشد كه هر كدام از آن گناهان بزرگتر از گناهان همه بندگان باشد.
گفتم : اى جبرييل آيا ماه رمضان فقط از او پذيرفته مى شود يا از جميع بندگان در همه جاى دنيا؟
گفت : سوگند به كسى كه تو را به حق به پيامبرى برانگيخت همانان به خاطر كرامت او نزد خدا و مقام بزرگش از او، از آنان و از همه يكتا پرستان در بين مشرق و مغرب عالم ، نماز و روزه آنان را پذيرفته ، گناهان آنها را آمرزيده و دعاهايشان را مستجاب مى نمايد؛ پس از آن كه آنان او را اجابت نمودند. سوگند به كسى كه تو را به حق به پيامبر برانگيخت ، اى محمد! كسى كه نماز را بخواند و با اين استغفار مغفرت جويد، خداوند نماز، روزه و عبادت او را پذيرفته و آمرزيده شده و دعايش را مستجاب مى شود؛ زيرا خداى عزوجل در كتاب خود فرموده است : از پروردگار خود آمرزش بخواهيد و از گناه توبه كنيد 2 و فرموده است : و كسانى كه هنگامى كه كار زشتى انجام مى دهند يا بر خويش ستم مى كنند، خدا را ياد كرده و براى گناهاش آمرزش ‍ خواهند. و چه كسى جز خداوند گناهان را مى آمرزد! 3 و فرموده است : از خداوند آمرزش بخواهيد كه همانا خداوند بخشنده و مهربان است 4 و فرموده است : از او آمرزش بخواهيد كه او آمرزنده است 5 اين نماز هديه اى است كه مخصوص من و مردان و زنان امت من مى باشد و به هيچ پيامبرى از پيامبران قبل از من ياد ديگرى ، داده نشده است .
ثواب شب زنده دارى
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه شب عيد و شب نيمه شعبان را زنده بدارد، در روزى كه دلها مى ميرند، دل او نخواهد مرد.
ثوب روزه روز بيست و پنجم ذى قعده
راوى مى گويد: در نوجوانى شبى با پدرم در شب بيست و پنجم ذى قعده نزد امام رضا عليه السلام شام خورديم . آن حضرت عليه السلام فرمودند: شب بيست و پنجم ذى قعده ، حضرت ابراهيم عليه السلام و عيسى بن مريم عليه السلام در آن متولد شده اند. در اين شب زمين از زير كعبه گسترده گرديده است و خصوصيت ديگرى نيز دارد كه كسى آن را ذكر نكرده است . كسى كه اين روز را روزه بگيرد، مانند كسى است كه شصت ماه روزه گرفته باشد.
ثواب افطار كردن با آب
امام صادق عليه السلام فرمودند: افطار كردن با آب ، گناهن دل را مى شويد.
ثواب روزه سه روز در ماه : پنجشنبه اول ، چهارشنبه وسط و پنج شنبه آخر
1. امام صادق عليه السلام نقل مى نمايد كه اميرالمؤ منين عليه السلام فرمودند: روزه ماه صب ( ماه رمضان ) و سه روز در هر ماه وسوسه سينه ها را از بين مى برد.
و روزه سه روز در هر ماه روزه روزگار است ؛ زيرا همانا خداى عزوجل در كتاب مى فرمايد: كسى كه حسنه اى انجام دهد، پاداش ده برابر آن خواهد داشت . 6
2. راوى مى گويد از امام صادق عليه السلام پرسيدم : سنت در روزه چگونه است ؟
فرمودند: سه روز در هر ماه : پنج شنبه در دهه اول ، چهارشنبه در دهه دوم و پنج شنبه در دهه آخر.
عرض كردم : اين تمام سنت در مورد روزه است ؟
فرمودند: بله .
ثواب يك درهم صدقه به جاى يك روز روزه براى كسى كه نمى تواند در هر ماه سهروز روزه را بگيرد
راوى مى گويد به امام صادق عليه السلام عرض كردم : همانا روزه سه روز در هر ماه برايم سخت شده است . آيا اگر به جاى هر روز درهمى صدقه بدهم كافى نيست ؟
فرمودند: يك درهم صدقه بهتر از يك روز روزه است .
ثواب افطار كردن در منزل برادر مؤ من
امام صادق ع فرمودند: كسى كه روزه باشد و بر برادر مومن خود وارد شود و نزد او افطار نمايد و به او نگويد تا بر او منت گذارد، خداوند روزه يك سال را براى او مى نويسد.
ثواب افطار كردن در منزل برادر مؤ من
1. امام باقر عليه السلام از پدران بزرگوار خود نقل نموده است كه امام حسين عليه السلام از رسول خدا صلى الله عليه و آله پرسيد: پدرم ! كسى كه ما را زيارت كند چه پاداشى دارد؟
آن حضرت عليه السلام فرمود: كسى كه مرا در زندگى و يا پس از مرگ زيارت نمايد و كسى كه پدرت را در زندگى يا پس از مرگ زيارت نمايد و كسى كه برادرت را در زندگى يا پس از مرگ زيارت نمايد و كسى كه تو را در زندگى يا پس از مرگ زيارت نمايد، سزاوار است بر من كه در روز قيامت از او را زيارت كنم ، او را از گناهانش رهايى بخشيده و وارد بهشت كنم .
ثواب گريه براى شهادت امام حسين عليه السلام و ...
امام باقر عليه السلام نقل مى نمايد كه امام زين العابدين عليه السلام فرمودند: هر مومنى كه براى قتل امام حسين عليه السلام اشكهايش جارى شود و بر رخسارش بريزد خداى تعالى او را در بالا خانه هايى مى دهد كه كه سالها در آن سكونت نمايد. و هر مومن به خاطر آزارهايى كه از دشمن ما در اين دنيا به ما رسيده است ، اشكش بر رخسارش بريزد، خداوند او را در بهشت در جايگاه صدق جاى دهد. و هر مومنى كه در راه ما آزار ببيند و به خاطر آزارى كه در ما ديده است دلش به درد مى آيد، چشمانش بگريد و اشك بر رخسارش بريزد، خداوند آزار را از چهره اش دور گردانيده و در روز قيامت او را از خشم خود و آتش ايمن مى گرداند.
ثواب شعر خواندن درباره امام حسين عليه السلام ، گريه كردن ، گرياندن و....
1. راوى مى گويد امام صادق عليه السلام به من فرمودند: اى ابوهارون ! درباره امام حسين عليه السلام شعرى بخوان . من نيز خواندم . به من فرمودند: آن طور بخوان كه مى خوانند. يعنى با رقت .
من نيز خواندم :

امرر على جدت الحسين
فقل لاعظمه الزكيه
حضرت عليه السلام گريستند آنگاه فرمودند: بيشتر بخوان من نيز قصيده ديگرى خواندم . باز حضرت عليه السلام گريستند و صداى گريه (زنان ) را از پشت پرده نيز شنيدم .
در پايان حضرت فرمودند: اى اباهارون ! كسى كه درباره امام حسين عليه السلام شعرى بگويد، گريه كند و ده نفر را بگرياند، براى همه آنها بهشت را مى نويسند. و كسى كه درباره امام حسين عليه السلام شعرى بخواند و گريه كند و پنج نفر را بگرياند، براى آنان بهشت را مى نويسند. و كسى كه درباره امام حسين عليه السلام شعرى بگويد كه و گريه كند و يك نفر را بگرياند، براى آنان بهشت را مى نويسند. و كسى كه امام حسين عليه السلام را نزد او ياد كنند و از چشمان او به اندازه پر مگسى اشك خارج شود، ثواب او به عهده خداى عزوجل بوده و براى او كمتر از بهشت راضى نمى شود.
ثواب زيارت امام حسين عليه السلام
1. امام رضا عليه السلام فرمودند: كسى كه قبر امام حسين عليه السلام را در كنار روز فرات زيارت نمايد، مانند كسى است كه خداوند را در بالاى عرشش زيارت نموده است .
2. راوى مى گويد به امام صادق عليه السلام عرض كردم : مردم نقل مى كنند كسى كه قبر امام حسين عليه السلام را زيارت كند، مانند اين است كه حج عمره به جا آورده است .
حضرت عليه السلام فرمودند: به خدا سوگند كسى كه با شناخت حقش او را زيارت نمايد، خداوند حتما گناهان او را از اول تا آخر مى آمرزد.
3. راوى مى گويد در حضور من از امام صادق عليه السلام پرسيد: كسى كه قبر امام حسين عليه السلام را زيارت نمايد، چه ثواب دارد؟
فرمودند: همانا خداوند بر سر قبر امام حسين عليه السلام چهار هزار فرشته
ژوليده موى غبار آلوده گمارده است كه تا روز قيامت براى او گريه كنند.
به او عرض كردم : پدر و مادرم فداى تو باد! از پدرت روايت شده است كه ثواب زيارتش مثل ثواب حج است .
فرمودند: بله ، يك حج و يك عمره ( و همين طور شمردند) تا ثواب آن را به حج و ده عمره رسانيدند.
4. امام باقر عليه السلام فرمودند: ولايت ما بر همه شهرها عرضه شد ولى هيچ كدام مانند اهل كوفه آن را قبول نكردند و اين بدين جهت است كه قبر اميرالمؤ منين عليه السلام در آن است . و نزديك آن قبر ديگرى است . يعنى قبر امام حسين عليه السلام - و هيچ زيارت كننده اى به زيارت او نمى آيد و در كنار او دو ركعت يا چهار ركعت نماز نمى خواند و آنگاه از خداوند حاجات خود را نمى خواهد، مگر اين كه خداوند حاجتش را برآورده سازد.
و همانا محققا هر روز هزار فرشته گرداگرد او را مى گيرند.
5. بشير دهان مى گويد: به امام صادق عليه السلام عرض كردم : اى بسا كه توفيق حج نمى يابم و روز عرفه به زيارت امام حسن عليه السلام مى روم .
فرمودند: كار خوبى مى كنى اى بشير! هر مؤ منى كه با شناخت حق امام حسين عليه السلام در غير روز عيد به زيارت قبر او برود، براى او بيست حج و بيست عمره بدون گناه و مقبول و بيست جنگ همراه با پيامبر مرسل فرستاده شده يا امام عادل نوشته مى شود. و كسى كه در روز عيد به زيارت او برود، صد حج و صد عمره و صد جنگ همراه با پيامبر مرسل يا امام عادل براى او نوشته مى شود. كسى كه در روز عرفه با شناخت حق او به زيارتش برود، هزار حج و هزار عمره مقبول و هزار جنگ همراه پيامبر مرسل يا امام عادل براى او نوشته مى شود.
عرض كردم : من چگونه مى توانم به ثوابى همانند ثواب وقوف در عرفات برسم ؟
آن حضرت با شنيدن اين سخن به گونه اى به من نگريستند كه گويا خشمگين شدند. آنگاه فرمودند: اى بشير! همانا مومن ، هنگامى كه در روز عرفه با زيارت قبر امام حسين عليه السلام برود و در فرات غسل كند و آنگاه به طرف قبر مطهر آن حضرت عليه السلام برود، در مقابل هر گامى كه بر مى دارد، يك حج با مناسكش براى او نوشته مى شود....
6. حسين بن ثوير مى گويد: امام صادق عليه السلام فرمودند: اى حسين ! كسى كه به قصد زيارت مرقد امام حسين عليه السلام از منزل خود خارج شود، اگر پياده باشد خداوند در مقابل هر گامى براى او حسنه اى نوشته و گناهى را از او پاك مى كند و اگر سوار باشد، خداوند به عدد هر قدمى كه مركبش بر مى دارد، و مى گذارد، حسنه اى براى او نوشته است و گناهى را از او پاك مى نمايد و تا زمانى كه به كربلا برسد.
و در اين هنگام خداوند او را از رستگاران و حاجت داده شدگان مى نويسد.
و هنگامى كه اعمالش را انجام داد، خداوند او را از پيروز شدگان مى نويسد.
و زمانى كه خواست برگردد، فرشته اى پيش او آمده و به او مى گويد: همانا رسول خدا صلى الله عليه و آله سلام تو را رسانيده و مى فرمايد: عملت را از نوع شروع كن كه محققا خداوند گذشته ات را آمرزيد.
7. امام صادق عليه السلام فرمودند: همانا خداوند عزوجل فرشتگانى را بر قبر امام حسين عليه السلام گمارده است و هنگامى كه مردى بخواهد به زيارت او برود، خداوند گناهان او را به آن شكل محو مى كند، و زمانى كه گام ديگرى بردارد، حسناتش را دو چندان مى نمايد و پيوسته حسناتش دو چندان مى گردد تا زمانى كه حسناتش او را بهشتى نمايند. آنها گرداگرد او را گرفته و او را پاك و طاهر مى نمايند و فرشتگان آسمان را ندا مى كنند: زوار قبر حبيب حبيبان خدا را پاك نماييد.
هنگامى كه غسل كردند، حضرت محمد صلى الله عليه و آله آنان را ندا مى دهد: اى مهمانان خداوند! مژده بدهيد با من در بهشت .
آنگاه اميرالمؤ منين على عليه السلام آنها را ندا مى دهد؛ من ضامن برآورده شدن حاجات شما و دور نمودن بلا از شما و آخرت هستم .
آنگاه آن فرشتگان از چپ و راست آنان را احاطه مى نمايند تا به خانه هايشان برگردند.
8. امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه با شناخت حق امام حسين عليه السلام به زيارت قبر او برود، مانند كسى است كه صد بار با پيامبر صلى الله عليه و آله حج به جا آورده است .
9- امام صادق عليه السلام فرمودن : كسى كه قبر امام حسين عليه السلام را زيارت كند ، خداوند براى او هضتاد حج بدون گناه مى نويسد.
10. راوى مى گويد: شنيدم كه امام صادق عليه السلام فرمودند: هيچكدام از مخلوقات خداوند بيشتر از فرشتگان نيستند.
همانا و محققا در هر شب هفتاد هزار فرشته از آسمان پايين آمده و تمامى شب خانه كعبه را طواف مى كنند و هنگام طلوع فجر بر سر قبر پيامبر صلى الله عليه و آله آمده و بر او سلام مى كنند. آنگاه سر قبر اميرالمؤ منين آمده و بر او سلام مى كنند. آنگاه بر سر قبر حسين عليه السلام آمده و بر او سلام مى كند. آنگاه قبل از طلوع خورشيد به سوى آسمان باز مى گردند. سپس ‍ فرشتگان روز كه هفتاد هزار فرشته هستند، پايين آمده و تمامى روز خانه كعبه را طواف مى كنند، و هنگامى كه غروب آفتاب نزديك شد، سر قبر پيامبر صلى الله عليه و آله آمده و به او سلام مى كنند. آنگاه سر قبر امام حسين آمده و به او سلام مى كند و سپس بر سر قبر امام حسن عليه السلام آمده و بر او سلام مى كنند. آنگاه بر سر قبر امام حسين عليه السلام آمده و بر او سلام مى كنند. آنگاه قبل از غروب خورشيد به آسمان باز مى گردند .
ثواب زيارت قبور ائمه عليه السلام
1. راوى مى گويد خدمت امام رضا عليه السلام عرض كردم : كسى كه قبر يكى از امامان عليه السلام را زيارت نمايد چه ثوابى دارد؟ فرمودند: ثواب زيارت قبر امام حسين عليه السلام را دارد. عرض كردم : كسى كه قبر امام كاظم عليه السلام را زيارت نمايد، چه ثوابى دارد؟ فرمودند: ثواب زيارت قبر امام حسين عليه السلام را دارد.
2. راوى گويد خدمت امام جواد عليه السلام عرض كردم : كسى كه قبر امام رضا عليه السلام را زيارت كند چه ثوابى دارد؟
فرمودند: به خدا سوگند پاداش او بهشت است .
3. راوى گويد: در نامه امام رضا عليه السلام چنين آمده بود: به شيعيان من بگوييد كه زيارت من نزد خداوند برابر با هزار حج است . راوى مى گويد: به امام جواد عليه السلام عرض كردم : هزار حج ؟! فرمودند: آرى به خدا سوگند! و براى كسى كه او را با شناخت حقش زيارت نمايد، برابر با يك هزار هزار حج است .
ثواب زيارت زيارت حضرت معصومه عليه السلام در قم
راوى مى گويد: از امام رضا عليه السلام پرسيدم : كسى كه فاطمه دختر امام كاظم عليه السلام را زيارت كند چه ثوابى دارد؟
فرمود: كسى كه او را زيارت كند، بهشت از آن اوست .
ثواب زيارت حضرت عبدالعظيم عليه السلام در رى
راوى مى گويد يكى از اهالى رى كه به ديدن امام هادى عليه السلام رفته بود گفت : به ديدن امام هادى عليه السلام رفتم : آن حضرت فرمودند: از كجا مى آيى ؟
عرض كردم از زيارت امام حسين عليه السلام .
فرمودند: بدان كه همانا از اگر قبر عبدالعظيم را كه پيش خودتان است زيارت كرده بودى ، محققا مانند اين بود كه امام حسين عليه السلام را زيارت كرده اى .
ثواب نيكى به دوستان صالح اهل بيت و...
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه نتواند به ما نيكى كند و به دوستان صالح ما نيكى كند، ثواب نيكى به ما براى او نوشته مى شود.
و كسى كه نتواند ما را زيارت كند و دوستان صالح ما را زيارت نمايد، ثواب زيارت ما براى او نوشته مى شود.
ثواب اهل قرآن
امام صادق عليه السلام از پدرش نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: اهل قرت آن بالاترين درجات را پس از پيامبران و رسولان دارند. بنابراين ، اهل قرآن را ضعيف و حقوق آنها را كم نشماريد؛ زيرا آنان نزد خداوند مقام ارجمندى دارند.
ثواب ختم قرآن در مكه
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه در مكه از يك جعمه تا جمعه ديگر يا كمتر يا بيشتر از اين قرآن را ختم نمايد و در روز جمعه قرائت قرآن را به پايان برساند، خداوند تمام پاداشها و حسناتى را كه از اولين جمعه دنيا تا آخرين جمعه آن هست ، براى او خواهد نوشت .
اگر در غير جمعه قرائت قرآن را به پايان برسان ، باز هم همين طور است .
ثواب فراگيرى قرآن به سختى يا به آسانى
راوى مى گويد: شنيدم كه از امام صادق عليه السلام كه فرمودند: كسى كه قرآن را به سختى ياد بگيرد، دو پاداش دارد و كسى كه قرآن را به آسانى ياد بگيرد همراه با نيكوكاران مى باشد.
ثواب قرآن خواندن جوان مؤ من
امام صادق عليه السلام فرمودند: جوان مومنى كه قرآن بخواند، قرآن را با گوشت و خونش مخلوط مى شود و عامل همنشينى او با فرشتگان بزرگوار وحى كه هرگز مرتكب گناهى نشده اند خواهد شد، و در روز قيامت نيز قرآن مانعى براى او در مقابل آتش خواهد بود.
قرآن در آن روز (خطاب به خداوند) مى گويد: هر عمل كننده اى به پاداش ‍ عمل خواهد رسيد، جز عمل كنندگان به من . پس بهترين عطاياى خود را به او عنايت فرما.
خداوند عزوجل نيز در دو لباس بهشتى به او مى پوشاند و بر سرش تاج كرامت مى گذارد. آنگاه خطاب به قرآن مى فرمايد: آيا راضى شدى ؟
قرآن مى گويد: من بهتر از اين را براى او مى خواستم .
خداوند در امان بودن را به دست راست و جاودانگى در بهشت را به دست چپش مى دهد. سپس وارد بهشت مى شود. در بهشت به او مى گويند: يك آيه بخوان و يك درجه بالا برو.
آنگاه به قرآن خطاب مى شود: به آرزويت رسيدى و راضى شدى ؟
قرآن مى گويد: خداوندا! بله .
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه خير قرآن بخواند و آن را حفظ نمايد، خداوند دو بار اين ثواب را به او مى دهد.
ثواب خواندن صد آيه تا پانصد آيه در نماز
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه در نماز شب صد آيه بخواند، خداوند نماز يك شب را براى او مى نويسد، و كسى كه دويست آيه را شب هنگام ، ولى در غير نماز شب بخواند، خداوند براى او در لوح ، قنطارى را از حسنانت مى نويسد كه هر قنطارى هزار و دويست اوقيه و هر اوقيه اى بزرگتر از كوه احد است .
ثواب حافظه قرآن و عمل كننده به آن
امام صادق عليه السلام فرمودند: حافظ قرآن و عمل كننده به آن ، همنشين فرشتگان بزرگوار وحى است كه پاكيزه از گناه مى باشند.
ثواب قارى از روى آن
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه قرآن بخواند، بى نياز است ، و پس ‍ از خواندن قرآن فقرى نيست . و اگر قرآن نخواند، به هيچ وجه بى نياز نيست .
ثواب خواندن قرآن از روى آن
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه از روى قرآن ، آن را بخواند، چشمش تقويت خواهد شد، و اگر چه پدر و مادرش كافر باشند، عذاب آنها كمتر مى شود.
ثواب بودن قرآن در خانه
امام صادق عليه السلام از پدرش عليه السلام نقل نموده كه فرمودند: دوستت دارم در خانه قرآن باشد تا خداوند به خاطر آن شيطان را طرد كند.
ثواب خواندن ده تا هزار آيه در شب
امام باقر ع نقل مى نمايد كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه در شب ده آيه بخواند، از غافلين نوشته نمى شود.
و كسى كه پنجاه آيه بخواند، از دگر گويندگان نوشته مى شود.
و كسى كه دويست آيه بخواند. از نماز خاشعين نوشته مى شود. و كسى كه سيصد آيه بخواند، از رستگاران نوشته مى شود. و كسى كه پانصد آيه بخواند، از كوشش كنندگان نوشته مى شود. و كسى كه هزار آيه را بخواند، از يك قنطار براى او نوشته مى شود. كه هر قنطارى پانصد هزار مثقال طلاست . هر مثقال بيست و چهار قيراط است و كوچكترين قيراط به اندازه كوه احد و بزرگترين آن به اندازه وسعت ما بين زمين و آسمان است .
ثواب قرائت سوره حمد
امام صادق عليه السلام فرمودند: اسم اعظم خداوند در سوره حمد است .
ثواب قرائت سوره بقره و آل عمران
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره بقره و آل عمران را بخواند، اين دو در روز قيامت مانند دو پاره ابر يا دو سايبان بر سر او سايه مى اندازند. ثواب خواندن آية الكرسى هنگام خواب و پس از هر نماز
راوى مى گويد: از امام رضا عليه السلام شنيدم كه فرمودند: كسى كه به هنگام خواب آيت الكرسى بخواند، انشاء الله از فلج شدن ترسى نخواهد داشت . و كس كه آن را پس از هر نمازى بخواند، هيچ گزنده زهردارى به او آسيب نخواهد رساند.
ثواب قرائت سوره نساء در هر جمعه
اميرالمؤ منين عليه السلام فرمودند: كسى كه در هر جمعه سوره نساء را بخواند، از فشار قبر ايمن خواهد بود.
ثواب قرائت سوره مائده
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه هر پنجشنبه سوره مائده را قرائت كند، ايمانش لبسا ظلم نپوشيده و هيچ گاه شرك نخواهد ورزيد.
ثواب قرائت سوره انعمام
امام صادق عليه السلام فرمودند: سوره انعام يك جا نازل شده و در حال نزول هفتاد هزار فرشته آن را بدرقه مى كردند تا بر حضرت محمد صلى الله عليه و آله نازل شد. پس آن را بزرگ بدانيد و تكريم نماييد. و اگر مردم مى دانستند در آن چيست ، آن را ترك نمى كردند.
ثواب قرائت سوره اعراف
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره اعراف را در هر ماه بخواند، در روز قيامت از كسانى خواهد بود كه هيچ ترس و اندهى ندارد . و اگر در هر جمعه آن را قرائت نمايد، از كسانى خواهد بود كه در روز قيامت مورد محاسبه قرار نمى گيرند. و آگاه باشيد كه يكى ز محكمات قرآن در اين سوره اين است . و همانا در روز قيامت براى هر كسى كه آن را خوانده باشد، گواهى مى دهد.
ثواب قرائت سوره انفال و توبه
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه در هر ماه سوره انفال و توبه را بخواند، هيچگاه گرفتار هيچ نوع نفاقى نخواهد شد و از شيعيان اميرالمومنين عليه السلام خواهد بود .
ثواب قرائت سوره يونس
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه هر دو ماه يا سه ماه يك بار سوره يونس را بخواند، نمى ترسد كه از جاهلان باشد و در روز قيامت از مقربين خواهد بود.
ثواب قرائت سوره هود
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه در هر جمعه سوره هود را بخواند، خداى عزوجل در روز قيامت او را در گروه پيامبران برمى انگيزد و در آن روز او را بى گناه خواهند دانست .
ثواب قرائت سوره يوسف
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره يوسف را در هر شب يا روز بخواند، خداى متعال او را در روز قيامت در حالى بر مى انگيزد كه مانند، يوسف زيباست و در روز قيامت هيچ ترسى به او نخواهد رسيد و از بهترين بندگا صالح خداوند خواهد بود. و نيز فرمودند: اين سوره در تورات نيز آمده است .
ثواب قرائت سوره رعد
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره رعد را زياد قرائت نمايد، هيچگاه خداوند او را گرفتار صاعقه نخواهد نمود؛ گر چه دشمن اهل بيت عليه السلام باشد. و اگر مومن باشد، بدون حساب او را وارد بهشت خواهد نمود و شفاعت او در مورد همه خاندان و برادرانش كه آنها را مى شناسد، پذيرفته مى شود.
ثواب قرائت سوره ابراهيم و حجر
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه در هر جمعه سوره ابراهيم و حجر را در دو ركعت با هم بخواند، 7 هيچ گاه دچار فقر، ديوانگى و مصيبت نخواهد شد.
ثواب قرائت سوره نحل
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه در هر ماه سوره نحل را بخواند، از جريمه دادن و هفتاد بلا كه كوچكترين آن ديوانگى ، جذام و پيسى است ، محفوظ خواهد بود. و مسكن او در جنت عدن كه وسط بهشت است خواهد مرد.
ثواب قرائت سوره بنى اسرائيل
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره بنى اسرائيل را در هر شب جمع زيارت كند، تا قائم آل محمد صلى الله عليه و آله را درك نكند و از اصحاب او نباشد، نخواهد مرد.
ثواب قرائت سوره كهف
1. اميرالمومنين عليه السلام فرمودند: هيچ بنده اى آيه قل انما ان بشر مثلكم .... را نمى خواند، مگر اين كه نورى خواهد داشت از خوابگاه خود تا كعبه و اگر از اهل مكه باشد نور او را تا بيت المقدس خواهد بود.
2. امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره كهف را در هر جمعه بخواند، نمى ميرد، مگر شهيد و خداوند او را با شهدا بر مى انگيزاند و در روز قيامت همراه با شهدا خواهد بود.
ثواب قرائت سوره مريم
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه بر خواندن سوره مريم مداومت نمايد، تا زمانى كه از لحاظ جانى و مال و فرزندان به بى نيازى نرسد، نخواهد مرد و در آخرت از ياران حضرت عيسى عليه السلام خواهد بود و نيز در آخرت مانند دارايى سليمان در دنيا را به او خواهند داد.
ثواب قرائت سوره طه
امام صادق عليه السلام فرمودند: خواندن سوره طه را ترك نكنيد. زيرا خدوند آن سوره و كسى را كه آن را تلاوت كند، دوست مى دارد. كسى كه بر قرائت آن مداومت نمايد، خداوند در روز قيامت نامه عملش را به دست راستش خواهد داد ؛ درباره كارهاى او در زمان مسلمانيش محاسبه نخواهد شد و در آخرت آن قدر پاداش به او مى دهند، كه راضى مى شود.
ثواب قرائت سوره انبياء
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه به خاطر علاقه به سوره انبياء، آن را تلاوت نمايد، مانند كسى خواهد بود كه در بهشتهاى ناز و نعمت با همه پيامبران همنشين است . و در طول زندگانى خود در چشم مردم شخص ‍ متشخصى خواهد بود
ثواب قرائت سوره حج
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه هر سه روز يك بار سوره حج را تلاوت نمايد، يك سال نمى گذرد كه به حج برود. و اگر در سفر حج بميرد، وارد بهشت مى شود. عرض كردم : اگر از مخالفين ( سنى ) باشد چطور؟ فرمودند: از عذابش كاسته مى شود.
ثاب قرائت سوره مومنين
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره مؤ منين را قرائت نمايد، خداوند او را تا آخر عمر سعادتمند مى نمايد. و اگر بر قرائت آن در هر جمعه مداومت نمايد، منزل او در فردوس اعلى ( بهشت برتر) همراه با پيامبران و رسولان خواهد بود.
ثواب قرائت سوره نور
امام صادق عليه السلام فرمودند: با تلاوت سوره نور مال و عفت خود و زنانتان را حفظ كنيد. زيرا هر كسى كه هر روز يا هر شب بر قرائت آن مداومت نمايد، تا زمان مرگش هيچ يك از افراد خاندانش زنا نخواهد كرد؛ و هنگامى كه بميرد، هفتاد هزار فرشته او را تا قبرش تشييع مى نمايند، و تمامى اين فرشتگان تا زمان ورود او به قبر براى او دعا و از خدا برايش ‍ آمرزش مى خواهند.
ثواب قرائت سوره فرقان
امام كاظم عليه السلام به ابن عمار فرمودند: اى ابن عمار! تلاوت سوره تبارك الذى نزل الفرقان على عبده را ترك نكن . زيرا همانا هر كسى كه هر شب آن را بخواند، خداوند هيچ گاه او را عذاب ننموده ، او را مورد محاسبه قرار نداده و در منزل او در فردوس اعلى (بهشت برتر ) خواهد بود.
ثواب قرائت سوره نمل ، شعرا و قصص
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره هاى طواسين ( سه سوره نمل ، شعرا، و قصص ) را در شب جمعه بخواند، از دوستان خدا و در پناه او امان نخواهد بود؛ هيچگاه دچار فلاكت نخواهد شد، در آخرت به اندازه رضايت و حتى بالاتر از رضاى او از بهشت به او خواهند داد؛ و خداوند صد همسر از حوالعين به او عطا مى نمايد.
ثواب قرائت سوره عنكبوت و روم
امام صادق عليه السلام فرمودند: اى ابامحمد! به خدا سوگند كه كسى در شب بيست و سوم ماه رمضان سوره هاى عنكبوت و روم را بخواند، اهل بهشت خواهد بود و هيچ كسى را از آن استثنا نمى كنم . و خداوند براى اين سوگند گناهى بر من نخواهد داشت . و اين دو سوره نزد خداوند منزلت زيادى دارند.
ثواب قرائت سوره لقمان
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره لقمان را در هر شب بخواند، خداوند در آن شب فرشتگانى را بر او مى گمارد كه تا صبح او را از شيطان و لشكريان او حفظ نمايد. و اگر در روز آن را تلاوت كند، تا شب او را از شيطان و لشكرياش حفظ مى نمايد.
ثواب قرائت سوره سجده
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه در هر جمعه سوره سجده را بخواند، خداوند نامه عملش را به دست راستش داده و كارهايش را مورد محاسبه قرار نمى دهد؛ و از همنشينان حضرت محمد و اهل بيت عليه السلام او مى باشد.
ثواب قرائت سوره احزاب
عبدالله بن سنان مى گويد امام صادق عليه السلام فرمود: كسى كه سوره احزاب را زياد بخواند، روز قيامت در پناه حضرت محمد صلى الله عليه و آله و همسران او مى باشد. سپس آن حضرت عليه السلام فرمودند: رسواييهاى زنان و مردان قريش و غير آنها در سوره احزاب است . اى ابن سنان ! همانا سوره احزاب زنان قريش را رسوا نمود. و اين سوره طولانى تر از سوره بقره بود ولى آن را تحريف و ناقص نمودند.
ثواب قرائت سوره سبا و فاطر
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه يك بار در عمر خود سوره يس را بخواند، خداوند به شماره هر آفريده اى در دنيا و هر آفريده اى در آخرت و در آسمان دو هزار حسنه براى او نوشته و دو هزار گناه او را پاك مى نمايد و دچار فقر، زيان مالى ، زير آوار ماندن ، بيچارگى ، ديوانگى ، جذام ، وسواس و بيماريهاى زيانبخش نمى شود. و خداوند سختيهاى مرگ و ترسهاى آن را براى او آسان نموده و قبض روح او را خود به دست مى گيرد و از كسانى خواهد بود كه خداوند براى آنان گستردگى در زندگى ، خوشحالى هنگام زيارت خداوند، و رضايت به ثواب الهى را در آخرت براى آنان تضمين نموده است . و خداوند متعال به تمام فرشتگان آسمانى و زمينيش ‍ مى فرمايد: همانا كه از فلاى راضى شدم ، پس براى او استغفار نماييد.
ثواب قرائت سوره صافات
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه در هر جمعه سوره صافات را بخواند، پيوسته از هر آفتى محفوظ بوده و هر گرفتارى در زندگى دنيا از او دور مى شود و خوشرزقترين مردم خواهد بود و هيچ شيطان رانده شده اى و ستمگر حق كشى نمى تواند ضرر مالى و جانى به او بزند و اگر در آن روز يا شب پس از آن مى ميرد، خداوند او را شهيد بر مى انگيزد و شهيد مى ميراند و او را با شهيدان در يك مقام و منزل وارد بهشت مى نمايد.
ثواب قرائت سوره ص
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره ص را در شب جمعه بخواند، آن قدر خير دنيا و آخرت به او مى دهند كه به هيچ كسى ، جز پيامبر مرسل يا فرشته مقرب نداده اند و خداوند او و هر كسى از خانواده اش را كه او بخواهد، حتى خدمتكارش را به بهشت مى برد؛ اگر چه او هم رتبه افراد خانواده اش يا كسانى نباشد كه شفاعتشان مى نمايد.
ثواب قرائت سوره زمر
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره زمر را قرائت نمايد و قرائت آن را آسان بداند، خداوند شرف دنيا و آخرت را به او عطا مى فرمايد و بدون مال و اقوام و خويشان ، او را عزيز مى نمايد؛ بگونه اى كه در چشم كسانى كه او را مى بينند، بزرگ مى نمايد؛ بدنش را بر آتش حرام مى گرداند و در بهشت براى او هزار شهر مى سازد كه در هر شهرى هزار قصر و در هر قصرى صد هورالعين است . و علاوه بر اين ، دو چشمه آب جارى ، دو چشمه آب كه زير درختان جارى است ، دو چشمه سر سبز و خرم ، حوالعين هاى در سراپرده ( كه چشم كسى به آنها نيفتاده است ) و انواع گوناگون نعمتها و ميوه ها و از هر ميوهاى دو نوع ( كه يك نوع آن دنيايى و نوع ديگر آخرتى است ) خواهد داشت .
ثواب قرائت سوره غافر
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره غافر را هر شب بخواند، خداوند گناهان او را از اول تا آخر مى آمرزد، او را با تقوى نموده و آخرت را براى او بهتر از دنيايش مى گرداند.
ثواب قرائت سوره فصلت
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره فصلت را بخواند، اين سوره در روز قيامت مايه خوشحالى او بوده و براى او نورى خواهد بود كه تا جايى كه چشمانش مى بيند، نور افشانى مى كند. در اين دنيا هم زندگى خوبى داشته و مورد غبطه ديگران واقع مى شود.
ثواب قرائت سوره شورى
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه بر خواندن سوره شورى مداومت نمايد، روز قيامت در حالى او را بر مى انگيزاند كه صورتش مانند برف سفيد يا مانند خورشيد تابان است . و هنگامى كه در پيشگاه خداوند عزوجل ايستاد، خداوند مى فرمايد: بنده ام ! بر قرائت سوره شورى مداومت نمودى ولى ثواب آن را نمى دانستى . و گر مى دانستى كه اين سوره چيست و چه ثوابى دارد هيچ گاه از قرائت آن دلتنگ نمى گشتى . اما من به زودى تو را به پاداشتى مى رسانم . ( آنگاه خداوند مى فرمايد:) او را به بهشت ببريد. و قصرى از ياقوت سرخ در بهشت براى اوست كه درها، بالاى آن و پله هاى آن نيز از همان ياقوت سرخ است . بيرون آن از داخل و داخل آن از بيرون ديده مى شود. علاوه بر اين ، هزار كنيز و هزار غلام كودك خواهد داشت كه هميشه كودك باقى مى مانند و خداى عزوجل در قرآن آنها را توصيف نموده است .
ثواب قرائت سوره زخرف
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه بر تلاوت سوره زخرف مداومت نمايد، خداوند در قبر، او را از حشرات و حيوانات سمى زمين و فشار قبر ايمن مى نمايد تا زمانى كه در پيشگاه خداوند حاضر شود. آنگاه اين سوره حاضر شده و به دستور خداى متعال او را به بهشت مى برد.
ثواب قرائت سوره دخان
امام باقر عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره دخان را در نمازهاى واجب و مستحب بخواند، خداوند او را امان يافته و بر مى انگيزد؛ در زير عرش خود بر او سايه مى افكند، در حساب و بر او آسان گرفته و نامه عملش را در دست راستش مى دهد.
ثواب قرائت سوره جاثيه
امام صادق عليه السلام فرمودند: ثواب كسى كه سوره جاثيه را بخواند، اين است كه هيچگاه جهنم را نديده سر و صداى آتش را نخواهد شنيد و همراه با حضرت محمد صلى الله عليه و آله خواهد بود.
ثواب قرائت سوره احقاف
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه هر شب يا هر جمعه سوره احقاف را بخواند، خداوند در اين دنيا او را گرفتار ترس ننموده و از ترس روز قيامت او را ايمن مى نمايد؛ ان شاء الله .
ثواب قرائت سوره هاى كه با حم آغاز مى شوند
مام صادق عليه السلام فرمودند: سوره هايى كه با حم آغاز ى شوند، گياهان خوشبوى قرآنند. بنابراين ، هنگامى كه آن را تلاوت نموديد، خداى را به خاطر تلاوت آن حمد و ثنا و ستايش گوييد. زيرا همانا وقتى كه بنده اى
اين سوره را تلاوت كند، از دهان او بويى خوشتر از مشك اعلى و عنبر خارج مى شود؛ و همانا خداى عزوجل محققا به خواننده و قارى آن ترحم نموده و نيز همسايگان ، دوستان ، آشنايان و همه نزديكان او را مورد رحمت خود قرار مى دهد، و همانا، عرش ، كرسى و فرشتگان مقرب خدا در روز قيامت براى او استغفار مى نمايند.
ثواب قرائت سوره محمد صلى الله عليه و آله
امام صادق عليه السلام فرمودند: كسى كه سوره محمد صلى الله عليه و آله را تلاوت نمايد، هيچگاه شك و شبهه اى برايش پيش نيامده ، هيچگاه در دينش شك نخواهد كرد، خداوند هيچ گاه او را دچار فقر و ترس از شيطان نخواهد نمود و پيوسته از شرك و كفر محفوظ است تا بميرد. و هنگامى كه وفات يافت خداوند هزار فرشته را در قبر او مى گمارد كه نماز بخوانند و ثواب نمازشان هم براى او خواهد بود. و نيز آن فرشتگان ، او را تا رسيدن به جايگاه امان يافتگان در پيشگاه خداوند عزوجل بدرقه مى نمايند. و او در امان خدا و امان حضرت محمد صلى الله عليه و آله خواهد بود .