بشنو از نى

على صفايى حائرى

- پى‏نوشت‏ها -


1- خيال مى كنيد به بهشت راه مى يابيد، با آن كه هنوز به شما نرسيده گرفتارى ها و رنج هايى كه به پيشينيان رسيد و آنها را گرفت و تكان داد و زير و رو شدند و به زلزله افتادند تا پيامبر و كسانى كه با او بودند بگويند: يارى و نصر در كجاست ، متى نصرالله ...الا ان نصرالله قريب .
در اين آيه دو نكته است : يكى اين كه گرفتارى هايى كه انسان را مى گيرند و او را تكان مى دهند و مى لرزانند. به اين كه مى لرزنند. به اين خاطر به او مى رسند كه او در جستجو نرسيده اند. اين ها به جاى اين كه در گرفتاريها خورد شوند و بشكنند، مى تواننداز زلزله ها به دنبال نصر راه بيفتند و به نصر و يارى حق چشم بدوزند.
نكته ى ديگر پس ازاين مرحله از طلب و جست وجو، باز نصر واصل نيست ، نرسيده است كه نزديك است . نصرالله قريب ،
بايد مرحله ى ديگر بگذرد و اين جست وجو و طلب ، به عمل و تصميم تبديل شود تا به نصر خدا واصل شوند وگرنه با اينكه نصر نزديك است تو منصور نيستى و كارى از پيش نرفته است . كسانى كه در جا مى سوزند و سوز مى زنند، به جايى نمى رسند؛بايد راه افتاد. گندكى كه در انبار مانده طعمه ى سوسگ هاست ، ولى هنگامى كه راه افتادو در جاى خود نسست ، همان عاملى كه او را مپوساندت همان سنبله اش مى كند.
2-دخان 51.
3-ابراهيم 72.
4-فرقان 32.
5-مزمل ، 2-6.
6-دو سوره ى مزمل و مدثر، براى تربيت رهبر و روش تربيت او حرف هايى دارند. در سوره مزمل از عواملى گفت و گو مى كند كه قيام است و ترتيل است و تسبيح است و ياد نشانه هاى اوست و انقطاع از غير اوست .
چون هنگامى ياءس و يا جامه ى بلند فراموشى ، انسان به سكوت و خلوتى مى رسند كه مى تواند در ان معبد، پيوندى و نيايشى داشته باشد. انهاكه روز پرشورى دارند و داد و ستدها دارند، بايد ريشه در شب داشته باشند. كسى كه روز را به خلق مى گذراند، بايد شب را با حق باشد وگرنه كم مى اورد و شكسته مى شود و مى ماند.
و با ان روش زمينه سازى براى انتخواب ، اين رسالت سنگين ، در اين وسعت و اين عمق و اين روش ، به اين عبوديت و پيوند نيازدارد.
7- فرقان 58.
8- صبحى صالح ، نهج البلاغه ، من غريب كلامه ح 9، ص 515.
9-فرقان ، 32.
10- و عزتى و جلالى و ارتفاعى على عرشى لاقطعن امل كل امل سواى . كافى ، ج 2، ص 66 ح 7.
11-كافى ، ج 5 ص 83 ح 2.
12-كافى ، ج 2 ص 446 تا ص 468 باب فضل الدعا و الحث عليه .
13-كافى ج 2 كتاب الدعا، ص 476.
14-مفاتيح الجنان ، دعاى عاليه المضامين .
15-كافى ج 2 باب الاقبال على الدعا، ص 473.
16-كافى ج 2، من لا تستجاب دعوته ، صص 510 و 511.
17-حيله ها و حائل هايى دارد. مى خواهى در اين جداكردن با بازى نكند. مكر نقشه كشيدن است .
18-واقه ، 82.
19-بينش مترفى و دقيقى كه از قرآن مايه بگيرد مى تواند اين نكته را احساس كند، كه عقوبت ها و عذاب هات نه ظلم خدا هستند و نه تشفى خاطر او ونه حتى عكس ‍ العمل ما، كه خود عمل ما هستند، كه تجزون ما كنتم تعلون (طور 16) پاداش شما، خود عمل شماست . البته در آيه هاى هم هست كه پاداش شما به خاطرعمل شماشت و 20- روم 41
21- اسراء، 100.
22-كافى ج 2 ص 578.
23-در آن آيه هست ؛ لاتطيعو اءمر المسرفين الدين بفسدون فى الارض و لايصلحون .شعراء، 151 و 155 هر فسادى از اسراف بر مى خيزد و هر كس كه مصلح نيست مسرف است و مفسد.
24-كافى ، 2،ص 72، ح 3. -25الهى لو علمت الارض بذنوبى لساخت بى او الجبال لهد تنى . مفاتيح الجنان ، دعاى پس از زيارت حضرت رضا عليه السلام .
25- در روايات هست ، در هنگامه ى حساب و بازرسى ، رسول در پيشگاه قدرت حق دست برمى دارد و از روى راءفت به امت خواب زده اش مى خواهدكه خداى من ! اين ها را در برابر تمام چشمها به حساب مكش و محاكمه مكن كه من نمى خواهم
افتضاحشان را در برابر چشم ها ببينم . 26-مفاتيح الجنان ، دعاى افتتاح .
27- ظهر الفساد فى البر و البحر بما كسبت اءيدى الناس ليذ يقهم بعض ما كسبوا
لعلهم يرجعون .
روم 41. از فسادها به ما چشاند تا مگر باز گرديم .
28-تزهق اءنفسهم و هم كافرون . تو به ، 55.
29-نازعات ، 40.
30-هيچ شده دريك شب ، دزدى به سراغت بيايد و يا صداى و حشتناكى را شنيده باشى و يا در انتظار دوستى مدت ها صبر كرده باشى و صداى پايش را شنيدى باشى ؟ چگونه از رختخواب و از خوابگاهد بر مى خيزى ؟ آرام و نرم و از اين دنده به آن دنده ؟ يا با تمام وجود و بى آرام و يك دفعه ناگهانى ؟
تتجافى جنوبهم ، يعنى پهلوها اين گونه از خوابگاه ها خالى و جدا مى شود و اين گونه به پا مى ايستد.اين حالت آن دلداده هايى است كه شب ها براى بيدار شان مى كنند.
31 - در روايت است كسانى كه از نماز شب محروم مى شود بايد در روز خود دقت كنند كه چه ذنبى و چه حالتى بر ان ها رفته مه به محروميت رسيده اند.
32- انمايخشى اللّه من عباده العملماء. فاطر، 28
33- از گفت و گوى يسد الشهداء با على فرزندش ؛ راه نينوا. شيخ مفيد، ارشاد، ج 2، ص 82.
34- براى شناخت مرض ، به ميزان و حجت نياز داريم و براى عشق به سلامت ، توجه ببه آينده اى كه مشروط به سلامت است و براى تحمل داور،شدت درد دخالت دارد و مانبايد كمى درد را در امروز حساب بكنيم ؛ چون در حركت دردها ضريب مى گيرند. 3
35- داستان لوط كه در برابر فرشته هاى رحمت و نجات به تنگنا افتاد و گرفتار شد، علامت اين محدوديت ماست مه در آن آيه هست :ع فلما جائت رسلنالوطا سيى ء بهم و ضاق بهم ذرعا. هود، 77.
36- در داستان يوسف ، دعايش در زندان او را به رنج انداخت . در روايت هست كه بهتر بود از او نجات مى خواست ، نه زندان را.
37- رضى الله عنهم و رضوا عنه ذلك لمن خشى ربه ، بينه 8. انما يخشى الله من عباده العلماء. فاطر، 28.ان تشكروا يرضه لكم . ،زمر 7.
38- بدلوا انعمته الله كفراو اءحلوا قومهم دارالبوار. ابراهيم 28
39- آل عمران ، 139.
40- 2 لازينن لهم و لاغوينهم . حجر، 39.
41- يخرجونهم من النور. بقره 252. فاستخف قومه فاطاعوه . زخرف ، 54. جعل اهلها شيعا. قصص ، 4.
42- انهم فى العذاب مشتركون . زخوف ، 39.
43-انشقاق ، 6.
44- نور، 22.
45- تكاثر، 6.