ايام در نگاه امام (قدس سره )

مركز تحقيقات اسلامى

- ۴ -


19 بهمن
روز نيروى هوايى
روز 19 بهمن 1357 پرسنل فداكار نيروى هوايى در يك حركت متهورانه با حضور در اقامتگاه حضرت امام در مدرسه رفاه تهران و بيعت با ايشان سندى از افتخار و ايمان را در برگهاى زرين تاريخ انقلاب به ثبت رساندند. پس از پيروزى انقلاب ، اين روز افتخارآميز روز نيروى هوايى نامگذارى شد.
# تصميم شجاعانه پرسنل شريف ارتش اعم از افسران و درجه داران و سربازان آن چنان كوبنده و قاطع بود كه مجال تفكر و تصميم را از دشمنان خدا و خلق گرفت .
# و پيوستن ارتش خصوصا نيروى هوايى به صفوف الهى ملت ، لحظه شادى بندگان خدا و ياءس و نااميدى ستمگران گرديد كه آن روزها و ساعات شيرين و پر خاطره عشق ارتش به اسلام و ميهن اسلامى هرگز از ياد ملت نمى رود و حقا نيروى هوايى سهم بيشترى اداكرده است .
صحيفه نور جلد 21، ص 117
# شجاعت ها و رشادت هاى بى نظير نيروى هوايى و هوانيروز و خلبانان دلاور در نفوذ به اعماق خاك دشمن و رويارويى با مدرن ترين امكانات اهدايى استكبار به صداميان و دفاع از حريم هوايى كشور نشانه تعهد، عشق و ايمان آنان به خدا و اسلام و ميهن اسلامى است .
# مهيا نگهداشتن و تعمير و بازسازى ادوات و ابزار پيچيده هواپيماها و رادارها و سلاح هاى ضد هوايى و موشك ها و پدافند از كشور دليل مهارت و تخصص و ارزشهاى علمى والاى اين عزيزان است .
صحيفه نور جلد 21، ص 118
# اول كسى كه به ما و به اسلام ملحق شدند، شما بوديد و شما سابقين السابقين هستيد و مقرب هستيد پيش خدا.
صحيفه نور جلد 17،ص 118
# كارى كه شما عزيزان در اين روزها، در روز نوزدهم انجام داديد از حيث معنويت ، بزرگترين كارها و با ارزشهاى دنيايى هم بزرگترين ارزشها بود.
صحيفه نور جلد 16،ص 35
20 بهمن
عمليات فتح فاو
عمليات ظفرمند والفجر 8 در شامگاه 20 بهمن 1364 با رمز مقدس يا فاطمه الزهرا در ساحل اروند رود، شروع شد و پس از 75 شبانه روز درگيرى كه در طول جنگ بى سابقه بود، منطقه فاو به تصرف كامل سپاه اسلام درآمد. در اين عمليات 50 هزار نفر از نيروى دشمن كشته و زخمى ، 30 هزار نفر اسير و 80 كيلومتر مربع از زمينهاى دشمن به تصرف رزمندگان درآمد. انهدام 600 تانك ، 500 خودرو، 150 توپ 45 هواپيما، 10 هلى كوپتر و 3 ناوچه دشمن از نتايج ديگر اين عمليات بود.
# مسؤ ولين و فرماندهان ارتش و سپاه و بسيج با استفاده از امكانات مادى و معنوى خود، با تزلزل سخت و عميق حاكم بر پيكر پوسيده عراق در جبهه هاى جنگ خصوصا در نبرد قهرمانانه فاو به نبرد بى امان خود و مقاومت تا سقوط صداميان ادامه دهند و با وحدت و انسجام كامل در صفوفى به هم پيوسته امان را از آنان سلب نمايند.
# من با كمال تواضع ، از اين مدافعان پيروز مى خواهم كه هيچ گاه از نصرت حق و توكل بر خداى بزرگ غافل نباشند.
صحيفه نور جلد 19، ص 293
22 بهمن
پيروزى انقلاب اسلامى
در 21 بهمن پس از اعلام حكومت نظامى در تهران ، امام به مردم دستور دادند تابه خيابانها بريزند و به حكومت نظامى بى اعتنا باشند. مردم نيز به مراكز دولتى و پادگانها يورش بردند و به تدريج آنها را فتح كرده و در روز 22 بهمن 1357 كنترل امور را بدست گرفته و سلطنت 50 ساله پهلوى و 2500 ساله شاهنشاهى را منقرض كردند.
# يوم الله ، بيست و دوم بهمن سالروز شكست باطل و جنود ابليس به دست حق طلب جندالله .
صحيفه نور جلد 17،ص 188
# درود بر بيست و دوم بهمن يوم الله و آفرينندگان آن .
صحيفه نور جلد 17،ص 208
# در چنين روز فرخنده اى حق بر باطل و جنود رحمانى بر اولياء شيطان و حزب الله بر طاغوت و طاغوتيان غلبه نمود و حكومت عدل اسلامى مستقر گرديد و دست حق از آستين ملت رزمنده ايران بيرون آمد و نصرت اعجازآميز اسلام بر كفر تحقق يافت .
صحيفه نور جلد 11، ص 265
# در چنين روز مسعودى همبستگى قشرهاى ملت دلير روز افزون و ارتش و ساير قواى انتظامى ، وفادارى خود را به اسلام و ايران نشان دادند و ميهن خود را از شر طاغوت هاى زمان كه در راءس آنان دولت آمريكاست رهاى بخشيدند.
# ماها و نويسندگان و گويندگان و سخنوران اگر بخواهيم ارزش عمل اين شهيدان و جانبازان راه خدا و فداكارى و حجم پيامد اين شهادتها و جان نثارى ها را بشماريم ، شايد ناچار باشيم ، به عجز خود اعتراف كنيم .
صحيفه نور جلد 17،ص 188
# 22 بهمن بايد سرمشق ما باشد در طول زندگى و براى نسل هاى آينده كه همه آنها 22 بهمن را كه غلبه ايمان بر كفر و الله بر طاغوت و اسلام بر كفر بود، بايد حفظ كنند و بزرگ بشمارند.
صحيفه نور جلد 14، ص 70
# بزرگ بشمارند روزى را كه خداى تبارك و تعالى به ملت ما منت گذاشت كه اين ملت را يكپارچه و ملت را غلبه داد.
صحيفه نور جلد 14،ص 70
25 بهمن
حكم تاريخى امام قدس سره در ارتداد رشدى
به دنبال انتشار كتاب آيات شيطانى بوسيله سلمان رشدى نويسنده هندى الاصل كه در آن به مقام شامخ حضرت ختمى مرتبت و مقدسات مسلمانان توهين شده بود امام خمينى در يك فتواى تاريخى در 25 بهمن 1367 حكم قتل نويسنده مرتد آن كتاب را صادر كرده و آنرا بر تمام مسلمانان واجب دانستند.مسلمانان سراسر دنيا از اين حكم استقبال كردند و رشدى نيز تحت حفاظت دولت انگليس قرار گرفت .
# مؤ لف كتاب آيات شيطانى - كه عليه اسلام و پيامبر و قرآن تنظيم و چاپ و منتشر شده است - همچنين ناشرين مطلع از محتواى آن ، محكوم به اعدام مى باشند. از مسمانان غيور مى خواهم تا در نقطه كه آنان را يافتند، سريعا آنها را اعدام نمايند تا ديگر كسى جراءت نكند به مقدسات مسلمين توهين نمايد و هر كس در اين راه كشته شود شهيد است انشاءالله . ضمنا اگر كسى دسترسى به مؤ لف كتاب دارد ولى قدرت اعدام او را ندارد، او را به مردم معرفى نمايد تا به جزاى اعمالش ‍ برسد.
صحيفه نور جلد 21،ص 86
# سلمان رشدى اگر توبه كند و زاهد زمان هم گردد، بر همه مسلمان واجب است با جان و مال ، تمامى هم خود را به كار گيرد تا او را به درك واصل گرداند.
# اگر غير مسلمانى از مكان او مطلع گردد و قدرت اين را داشته باشد تا سريعتر از مسلمانان او را اعدام كند، بر مسلمانان واجب است آنچه را كه در قبال اين عمل مى خواهد به عنوان جايزه و يا مزد عمل به او بپردازند.
صحيفه نور جلد 21، ص 87
# مساءله عرب و عجم و فارس و ايران نيست بلكه اهانت به مقدسات مسلمانان از صدر اسلام تا كنون و از امروز تا هميشه تاريخ است و نتيجه نفوذ بيگانگان در فرهنگ مكتب اسلام است كه اگر غفلت كنيم اين اول ماجراست و استعمار از اين مارهاى خطرناك و قلم بدستان اجير شده در آستين فراوان دارد.
صحيفه نور جلد 21،ص 99
# ترس من اين است كه تحليل گران امروز ده سال ديگر بر كرسى قضاوت بنشينند و بگويند كه بايد فتواى اسلامى و حكم اعدام سلمان رشدى مطابق اصول و قوانين ديپلماسى بوده است يا خير و نتيجه گيرى كنند كه چون بيان حكم خدا آثار و تبعاتى داشته است و بازار مشترك و كشورهاى غربى عليه ما موضع گرفته اند، پس بايد خامى نكنيم و از كنار اهانت كنندگان به مقام مقدس پيامبر و اسلام و مكتب بگذريم .
صحيفه نور جلد 21،ص 100
1 اسفند
شهادت شهيد محلاتى و همراهان
در اول اسفند 1364، شهيد شيخ فضل الله محلاتى نماينده امام قدس ‍ سره در سپاه به همراه هشت تن از نمايندگان مجلس و چند تن از قضات و مسؤ ولان ديگر عازم جبهه هاى جنگ بودند كه هواپيماى آنها مورد حمله دو فروند جنگنده عراقى قرار گرفت و در 25 كيلومترى اهواز سقوط كرد و كليه سرنشيان آن كه 50 تن بودند، به شهادت رسيدند.
# يكى از چهره هاى درخشان انقلاب بود و در اين راه - كه راه خداوند است - تحمل سختى ها نمود و رنج ها كشيد و با قامت استوار ايستادگى كرد.
صحيفه نور جلد 19،ص 277
# از ياران با وفاى اينجانب و از سختى كشيدگان دوران مبارزات خونبار انقلاب اسلامى ايران و همچنين مردى صالح و فداكار و برادرى دلسوز براى پاسداران عزيز انقلاب اسلامى بود.
صحيفه نور جلد 21،ص 104
1 اسفند
انتخاب اولين فقهاى شوراى نگهبان
بر اساس اصل 91 قانون اساسى ، به منظور پاسدارى از احكام اسلام و قانون اساسى از نظر عدم مغايرت مصوبات مجلس شوراى اسلامى با آنها شوراى نگهبان تشكيل شده است اين شورا متشكل از شش نفر از فقهاى عادل آگاه به مقتضيات زمان و مسائل روز با انتخاب مقام معظم رهبرى است . همچنين شش نفر حقوقدان در رشته هاى مختلف حقوقى را راءى مجلس انتخاب مى شوند. حضرت امام خمينى قدس ‍ سره فقهاى شوراى نگهبان را در اول اسفند براى نخستين بار انتخاب كرد.
# از شوراى محترم نگهبان مى خواهم و توصيه مى كنم چه در نسل حاضر و چه در نسلهاى آينده كه با كمال دقت و قدرت وظايف اسلامى و ملى خود را ايفاء و تحت تاءثير هيچ ملاحظه جلوگيرى نمايند و با ملاحظه ضرورات كشور كه گاهى با احكام ثانويه و گاهى به ولايت فقيه بايد اجراء شود توجه نمايند.
صحيفه نور جلد 21، ص 187
# از حضرات فقهاى نگهبان تقاضا مى شود كه در ماءموريت مهم خود به هيچ وجه ملاحظه اشخاص و يا گروه هاى انحرافى را ننموده و به وظيفه بسيار خطير خود قيام و اقدام نموده و نگهبانى از اسلام و احكام مترقى آن نمايند و خدمت خود را با قدرت تمام در پيشگاه خداوند متعال و ولى مطلق او حضرت ولى الله اعظم امام عصر عج الله تعالى فرجه الشريف عرضه دارند.
صحيفه نور جلد 12،ص 123
# اصولا آنچه كه بايد در نظر گرفته شود خداست نه مردم . اگر صد ميليون آدم ، اگر تمام مردم دنيا يك طرف بودند و شما ديديد كه همه آنان حرفى مى زنند كه برخلاف اصول قرآن است بايستيد و حرف خدا را بزنيد ولو اينكه تمام بر شما بشورند. انبياء همين طور عمل مى كردند.
صحيفه نور جلد 12،ص 280
# هشدار مى دهم كه تضعيف و توهين به فقهاى شوراى نگهبان امرى خطرناك براى كشور و اسلام است .
صحيفه نور جلد 18،ص 280
# من با نهاد شوراى نگهبان صد درصد موافقم و عقيده ام هست كه بايد قوى و هميشگى باشد.
صحيفه نور جلد 19،ص 51
9 اسفند
تاءسيس بنياد مستضعفان و جانبازان
در 9 اسفند 1357، در پى حكم خمينى به شوراى انقلاب ، بنياد مستضعفان تاءسيس شد. به موجب اين حكم تمام اموال منقول و غير منقول سلسله پهلوى و كار گردانان اصلى اين رژيم به نفع اين بنياد مصادره شد. در دوران دولت مهندس موسوى ، با دستور امام خمينى قدس سره اين بنياد مسؤ ول رسيدگى به امور جانبازان هم شد.
# (خطاب به آقاى مير حسين موسوى ) جناب عالى را مسؤ ول اداره كليه امور جانبازان عزيز نمودم كه با استفاده از همكارى و تجربيات بنياد شهيد انقلاب اسلامى و جانبازان و نيز اختصاص بهترين امكانات بنياد مستضعفان به ايجاد تشكيلات جديدى در اين امر مقدس و بزرگ همت گماريد.
صحيفه نور جلد 21، ص 55
# اين قدرت الهى است كه شما جوان ها را وادر مى كند كه در بنياد مستضعفين به خدمت مستضعفين باشيد.
صحيفه نور جلد 15،ص 228
# ... براى خدا در بنياد مستضعفين خدمت مى كنند و براى خدا زحمت و مشقت را خريدارى مى كنند.
صحيفه نور جلد 15،ص 228
14 اسفند
تاءسيس كميته امداد امام خمينى
با پيروزى انقلاب اسلامى حمايت از نيازمندان در صدر برنامه ها قرار گرفت از اين رو در 14 اسفند 1357 كميته امداد امام خمينى ، با صدور فرمانى از جانب ايشان تشكيل شد. هدف اصلى اين نهاد رسيدگى به خانواده محرومين در همه زمينه هاى زندگى است .
# بايد اين عمل با يك ظرافتى انجام بگيرد كه مستمندان ، محرومان خيال نكنند كه آنها از باب اينكه در صف پايين جامعه واقع شده اند مورد امداد واقع شده اند. آنها در صف مقدم جامعه اند.
# آنها لايق اين هستند كه ما با تواضع به خدمت آنها برويم و براى آنها خدمت كنيم .
# همه ما خدمتگزار آنها (محرومان ) بايد باشيم . آنها به ما منت دارند كه اسلام عزيز را در اين كشور حاكم كردند.
# آنها ما را رساندند به آنجايى كه بتوانيم در مقابل همه قدرتها بايستيم سرفراز باشيم .
صحيفه نور جلد 17، ص 246
# آنهايى كه داراى يك مكنتى هستند توجه داشته باشند كه به اين مستمندان كه ولى نعمت ما هستند رسيدگى كنند.
صحيفه نور جلد 17، ص 247
22 اسفند
تشكيل بنياد شهيد انقلاب اسلامى
بنياد شهيد انقلاب اسلامى در 22 اسفند 1358 به فرمان امام خمينى قدس سره براى سامان دادن بيشتر به امور شهدا و خانواده هاى آنان آغاز به كار كرد. احيا، حفظ و ترويج فرهنگ ايثار و شهادت ، زنده نگهداشتن ياد شهيدان و حفظ آثار آنان و بسيج امكانات نظام به منظور پراكندن عطر ملكوتى شهادت در جامعه از جمله محورهاى فعاليت اين نهاد است .
# شهادت در راه خداوند زندگى افتخارآميز ابدى و چراغ هدايت براى ملت هاست .
صحيفه نور جلد 10،ص 110
# مقام شهادت خود اوج بندگى و سير و سلوك در عالم معنويت است .
# شهادت يك هديه اى است از جانب خداى تبارك و تعالى براى آن كسانى كه لايق هستند.
صحيفه نور جلد 10، ص 111
# شرف بزرگ شهداى در راه حق حيات عندالرب و ورود در ضيافت الله است .
صحيفه نور جلد 18،ص 223
# اينك ما شاهد آنيم كه سبكبالان عاشق بر توسن شرف و عزت به معراج خون تاخته اند و در پيشگاه عظمت حق مقام جمع الجمع به شهود و حضور رسيده اند و بر بسيط ارض ثمرات رشادت ها و ايثارهاى خود را نظاره مى كنند.
صحيفه نور جلد 20، ص 59
# شهدا در قهقهه مستانه شان و در شادى وصولشان (( (عند ربهم يرزقون ))) و از نفوس مطمئنه اى هستند كه مورد خطاب (( فادخلى فى عبادى و ادخلى جنتى )) پروردگارند.اين جا صحبت عشق است و عشق و قلم در ترسيمش بر خود مى شكافد.
صحيفه نور جلد 21، ص 32
# همين تربت پاك شهيدان است كه تا قيامت مزار عاشقان و عارفان دلسوختگان و دارالشفاى آزادگان خواهد بود.
صحيفه نور جلد 20، ص 238
# مفقودين عزيز محور درياى بيكران خداوندى اند و فقراى ذاتى دنياى دون در حسرت مقام والايشان در حيرتند.
صحيفه نور جلد 21،ص 32
# بنياد شهيد از همه بنيادها افضل است كه براى اين كه شهيد از همه افراد افضل است .
# خدمت به شهيد ارزشش بيشتر از همه خدمتهاست .
صحيفه نور جلد 13،ص 273
# خدمت شما به آنها (شهدا) خدمت به نبى اكرم است ، خدمت به انبياست .
صحيفه نور جلد 13، ص 274
23 اسفند
رحلت آية الله سيد ابوالقاسم كاشانى
مجاهد نستوه آية الله ابوالقاسم كاشانى از پيشگامان مبارزه مردم عراق با انگليس ، نماينده دوره 14 تا 16 مجلس شوراى ملى ، از رهبران نهضت ملى شدن صنعت نفت و رهبر فكرى فدائيان اسلام ، پس از سالها مبارزه با استعمار انگليس و استبداد پهلوى و تحمل شدايد تبعيدها و زندان ها، در 23 اسفند دعوت حق را لبيك گفت و در حرم حضرت عبدالعظيم به خاك سپرده شد.
# يك گروهى كه با اسلام و روحانيت اسلام سرسخت مخالف بودند، از اولش هم مخالف بودند، اولش هم وقتى كه مرحوم آيت الله كاشانى ديد كه اينها خلاف دارند مى كنند و صحبت كرد. اينها كارى كردند كه يك سگى را نزديك مجلس عينك به آن زدند اسمش را آيت ا... گذاشته بودند، اين در زمان آن بود كه اينها فخر مى كنند به وجود او، او هم مسلم نبود.
صحيفه نور جلد 19، ص 15
24 اسفند
انفجار بمب در نماز جمعه تهران
در زمانى كه رژيم بعث عراق تهديد به بمباران و موشك باران نماز جمعه ها مى كرد، منافقين در يك همكارى نزديك با رژيم صدام ، در 24 ساعت اسفند 1363 در حالى كه حضرت آيت الله خامنه اى مشغول ايراد خطبه بودند، با انفجار بمبى نماز جمعه تهران را به خاك و خون كشيدند و 14 نفر را شهيد و 88 نفر را مجروح كردند.
# من فراموش نمى كنم قصه روز جمعه را كه آن طور با شكوه ، با نورانيت ، با استقامت گذشت ، آن طور مردم با طماءنينه ، با آن صداهايى كه مى آمد، با آن رگبارهايى كه مى آمد، من ملاحظه مى كردم ... نديدم حتى يك نفر را كه يك تزلزلى درش پيدا باشد. و آن وقت امام جمعه آن طور با آن طنين قوى صحبت كرد.
# مردم آن طور گوش كردند، آن طور فرياد زدند كه ما براى شهادت آمديم ... با يك همچو ملتى كسى نمى تواند مقابله كند... آن روزى كه اعلام مى كنند كه مى خواهيم بمباران كنيم نماز جمعه را، بيايند و بيشتر بيايند.
# يك همچو ملتى را نمى تواند كسى به واسطه بمباران كردن يك جايى ، به واسطه شرارت هايى كه دارد مى شود، اين را منسحب اش كند از اين كه دارد.)
صحيفه نور جلد 19، ص 124 و 125
# شما مى آييد نماز جمعه را مى زنيد، نماز جمعه را كه مى زنيد خيال مى كنيد ملت ما عقب مى نشيند! مى بينيد كه در نماز جمعه چه كردند. اين يك مطلبى است گفتنى تاريخى ، تا كسى نبيند آن جا را، آن منظره را نبيند، باورش نمى آيد كه زن و بچه اش تو بغلش است ، مرد بچه اش ‍ پهلويش است ، هيچ حركت نكنند، اين همه فشار، هيچ حركت نكند.
صحيفه نور جلد 19، ص 127
# از آن ور انفجار آن نامردها، از آن طرف هم آن طور رگبارى كه ملاحظه كرديد، همه مع ذلك همه هم با طماءنينه نشسته اند سر جاى خودشان و هيچ ابدا حركتى نمى كنند.
صحيفه نور جلد 19، ص 127
25 اسفند
رحلت يادگار امام قدس سره حاج سيد احمد خمينى
حجة الاسلام و المسلمين حاج سيد احمد خمينى فرزند گرامى امام راحل قدس سره كه ساليان متمادى در كنار حضرت امام قدس سره عهده دار امور رهبر كبير انقلاب بود، پس از تحمل چند سال غم جانكاه دورى از پدر كه مهلك ترين ضربه بر روح و جسم او بود، در شامگاه 25 اسفند 1373 نداى حق را لبيك گفت .
# اينجانب در پيشگاه مقدس حق شهادت مى دهم كه از اول انقلاب تاكنون و از پيش از انقلاب در زمانى كه احمد وارد اين نحو مسائل سياسى شده است از او رفتار يا گفتارى كه بر خلاف مسير انقلاب اسلامى ايران باشد نديده ام و در تمام مراحل از انقلاب پشتيبانى نموده و در مراحل پيروزى شكوهمند انقلاب معين و كمك كار من بوده و است و كارى كه بر خلاف نظر من است انجام نمى دهد و در امور مربوطه چه در اعلاميه ها يا ارشادها بدون مراجعه به من تصرف و دخالتى نمى كند حتى در الفاظ اعلاميه ها بدون مراجعه دخالت نمى كند و اگر در امرى نظرى دارد تذكر مى دهد كه تذكراتش نيز صادقانه و بر خلاف مسير انقلاب و مصلحت نيست و من اگر تذكراتش را نپذيرفتم تخلف از قول من نمى كند.
وعده ديدار، ص 100
# پسرم تو با آنكه در هيچ شغلى از شغلهاى سران اسلامى ايدهم الله تعالى وارد نيستى ، اين سيلى هاى طاقت فرسا را كه مى خورى براى آن است كه فرزند منى و به حسب فرهنگ غرب و شرق بايد من و هر كس به من نزديك و به ويژه تو كه از هر كس نزديكترى مورد تهمت و آزار و افترا واقع شود. در حقيقت جرم تو اين است كه فرزند منى و اين در نظر آنان كم جرمى نيست .
وعده ديدار، ص 129
# بايد منتظر و مهيا باشى و اعتماد به حكمت و رحمت بى پايان او بكنى ، خواهى اين تهمتها و افترا و آزارهاى بى پايان را تحفه اى از دوست براى سركوب نفسانيت خود بدانى و ابتلا امتحانى است الهى براى خالص كردن بندگان خود، پس سيلى ها را بخور و شكر خداوند را به جا آور كه چنين عنايتى فرموده و آرزوى بيشتر كن .
وعده ديدار، ص 129
# پسر عزيزم ! بارها به من گفتى كه درباره تو صحبتى كه دال بر تبرئه تو از اين تهمتها است نكنم و اين را براى اسلام و مصلحت جمهورى اسلامى مى گفتى ، لكن من اگر در اين ورقه بر خلاف آنچه گفتى درباره تو چيزى بگويم براى اداء تكليف الهى است ... لكن تو مى دانى ساكت ماندن در مقابل تهمتها جرم و گناه است .
وعده ديدار، ص 129 - 130
# احمد تاكنون براى مصارف خود دينارى از بيت المال صرف نكرده و من از مال شخصى خودم زندگى او را اداره مى كنم .
وعده ديدار، ص 130
مناسبتهاى قمرى
1 محرم
هفته امر به معروف و نهى از منكر
امر به معروف و نهى از منكر از بزرگترين فرائض دينى و مهمترين اهداف نهضت مقدس امام حسين عليه السلام است كه ضامن استقرار و تداوم بخش تمامى واجبات و ارزش هاى اسلامى و محو گناه و پليدى در جامعه است . در روايات درباره اهميت آن آمده است : (تمامى كارهاى نيك حتى جهاد در راه خدا، در برابر امر به معروف و نهى از منكر، همچون قطره اى در برابر دريايى پهناور است .) براى احياى اين دو فريضه بزرگ و بهره مندى جامعه اسلامى از آثار و بركات آنها، و هفته اول محرم ، هفته امر به معروف نهى از منكر نام گرفته است .
# امر به معروف و نهى از منكر دو اصلى است در اسلام كه همه چيز را مى خواهد اصلاح كند، يعنى با اين دو اصل مى خواهد تمام قشرهاى مسلمين را اصلاح كند، به همه ماءموريت داده ، به همه ، تمام افراد زير پرچم ماءموريت داده كه بايد وادار كنيد همه را به كارهاى صحيح و جلوگيرى كنيد از كارهاى فاسد.
صحيفه نور جلد 9، ص 195
# كوشش كنيد كه احكام اسلام را، هم عمل كنيد و هم وادار كنيد كه ديگران عمل كنند.
صحيفه نور جلد 9، ص 285
# همانطورى كه هر شخص و هر فردى موظف است كه خودش را اصلاح كند، موظف است كه ديگران را هم اصلاح كند. اصل امر به معروف و نهى از منكر براى همين است كه جامعه را اصلاح كند.
صحيفه نور جلد 9، ص 285
# ...اگر چنانچه شخص يا گروهى بخواهند يك جامعه را تباه كنند، يك حكومتى را كه حكومت عدل است ، تباه كنند، با بينات با آنها بايد صحبت كرد، نشنيدند با موازين ، موازين عقلى ، نشنيدند با حديد.
صحيفه نور جلد 15، ص 146
# انبياى عظام ، تا آن جا كه توانستند جديت كردند كه ظلم را از اين بشر ظالم بزدايند؛ به موعظه ، به نصيحت ، به امر به معروف ، به نهى از منكر، به (( (انزلنا الحديد و فيه باءس شديد) (اءخر الدواءالكى )؛)) بعد از آنكه موعظه نشد، نصيحت نشد، آخر دوا اين است كه داغش كنند، شمشير، آخر دواست .
صحيفه نور جلد 19، ص 20
# شما و ما موظفيم كه هم در تمام امورى كه مربوط به دستگاههاى اجرايى است امر به معروف كنيم و اگر اشخاصى پيدا مى شوند كه خلاف مى كنند، معرفى كنيم به مقاماتى كه براى جلوگيرى مهيا هستند.
صحيفه نور جلد 13، ص 245
ماه محرم
محرم از ماههاى حرام است كه جنگ در آن تحريم شده است و در مكتب تشيع ، يادآور حماسه سرخ سالار شهيدان ابا عبدالله الحسين عليه السلام و يارانش ، و خطابه هاى آتشين امام سجاد عليه السلام و حضرت زينب عليهاالسلام در سال 61 هجرى قمرى مى باشد.
اين ماه ، خاطره هاى تلخ بر خاندان پيامبر صلى الله عليه و آله ، ماه عزادارى بر شهيدان كربلا و بالاخره ، ماه پيروزى خون بر شمشير است .
# ماه محرم ، ماه حماسه و شجاعت و فداكارى آغاز شد، ماهى كه خون بر شمشير پيروز شد... ماهى كه بايد مشت گره كرده آزادى خواهان و استقلال طلبان و حق گويان بر تانك ها و مسلسل ها و جنود ابليس غلبه كند و كلمه حق ، باطل را محو نمايد.
صحيفه نور جلد 3، ص 225
# محرم ماهى است كه عدالت در مقابل ظلم و حق در مقابل باطل قيام كرده و به اثبات رسانده است كه در طول تاريخ ، هميشه حق بر باطل پيروز شده است .
صحيفه نور جلد 4، ص 27
# محرم و صفر است كه اسلام را زنده نگه داشته است .
صحيفه نور جلد 15، ص 204
# بايد محرم و صفر را زنده نگه داريم به ذكر مصائب اهل بيت عليهم السلام با مصائب اهل بيت عليهم السلام زنده مانده است اين مذهب .
صحيفه نور جلد 15، ص 203
# بدانيد كه حيات اين ملت به همين روضه خوانى ها، به همين اجتماعات ، به همين دستجات است .
صحيفه نور جلد 15، ص 208
# روضه سيدالشهدا براى حفظ سيدالشهداست .
صحيفه نور جلد 8، ص 69
# مايك ملتى هستيم كه با همين گريه ها يك قدرت دو هزار و پانصد ساله را از بين برديم .
صحيفه نور جلد 16، ص 207 تا 210
# محرم ماه نهضت بزرگ سيد شهيدان و سرور خداست كه با قيام خود در مقابل طاغوت ، تعليم سازندگى و كوبندگى به بشر داد و راه فناى ظالم و شكست ستمكار رابه فدايى دادن و فدايى شدن دانست و اين خود سرلوحه تعليمات اسلام است براى ملتها تا آخر دهر.
صحيفه نور جلد 12، ص 11
10 محرم
عاشوراى حسينى
از تلخ ‌ترين ايام تاريخ شيعه كه اندوه هميشگى در جان شيعيان نهاده ، حوادث روز عاشورا تاسوعا يعنى محاصره سالار شهيدان و يارانش و عاشورا يعنى شهادت مظلومانه آن سرور و اولاد و ياران بى گناهش در ماه محرم سال 61 در دشت خونين نينوا است .
# اكنون ملت ما دريافته است ك (( (كل يوم عاشورا و كل ارض ‍ كربلا))) مجالس حال و دعاى اينان شب عاشوراهاى اصحاب سيدالشهداء را در دل زنده مى كند.
صحيفه نور جلد 16، ص 99
# اگر عاشورا و گرمى و شور انفجارى آن نبود، معلوم نبود چنين قيامى (قيام 15 خرداد) بدون سابقه و سازماندهى واقع مى شد. واقعه عظيم عاشورا از 61 هجرى تا خرداد 61 و از آن تا قيام عالمى بقية الله ارواحنا لمقدمه الفداء در هر مقطع انقلاب ساز است .
صحيفه نور جلد 16، ص 219
# عاشورا را زنده نگه داريد كه با زنده نگه داشتن عاشورا كشور شما آسيب نخواهد ديد.
صحيفه نور جلد 15، ص 205
# انقلاب اسلامى ايران پرتوى از عاشورا و انقلاب الهى آن است .
صحيفه نور جلد 18، ص 12
# مجالس بزرگداشت سيد مظلومان و سرور آزادگان ... هر چه باشكوهتر و فشرده تر برپا شود و بيرق هاى خونين عاشورا به علامت حلول روز انتقام مظلوم از ظالم ، هر چه بيشتر افراشته شود.
صحيفه نور جلد 3، ص 226
# امروز روز عاشورا است و ما بايد مقابل ظلم بايستيم و همين جا هم كربلاست و بايد نقش كربلا را ما پياده كنيم .
صحيفه نور جلد 9، ص 202
# اگر عاشورا و فداكارى خاندان پيامبر نبود، بعثت و زحمات جانفرساى نبى اكرم را طاغوتيان آن زمان به نابودى كشانده بودند.
صحيفه نور جلد 14، ص 265
# اين ملت ، شيعه بزرگترين مرد تاريخ است كه با تنى چند، نهضت عظيم عاشورا را بر پا نمود و سلسله اموى را براى ابد در گورستان تاريخ دفن نمود.
صحيفه نور جلد 4، ص 9
25 محرم
شهادت امام سجاد عليه السلام
امام سجاد عليه السلام در دوره 34 ساله امامت خويش با پنج مروانى و اموى معاصر بود. آن حضرت شاهد حادثه جانسوز كربلا هم بود و سرانجام پس از يك زندگى سراسر رنج و مبارزه ، در 25 محرم ، سال 95 هجرى در مدينه به وسيله هشام بن عبدالملك مسموم و در سن 57 سالگى به شهادت رسيد. بارگاه نورانى آن حضرت در قبرستان بقيع مى باشد.
# على بن الحسين عليه السلام ، امام معصوم ، گريه و زارى هايش و مناجات و عجز و ناله هايش دل را پاره پاره مى كند.
چهل حديث ، ص 24
# شما خيال مى كنيد گريه هاى ائمه طاهرين و ناله هاى حضرت سجاد عليه السلام براى تعليم بوده و مى خواستند به ديگران بياموزند؟ آنان با تمام آن معنويات و مقام شامخى كه داشتند از خوف خدا مى گريستند و مى دانستند راهى كه در پيش دارند پيمودنش چه قدر مشكل و خطرناك است .
جهاد اكبر، ص 57
# حضرت على بن الحسين سلام الله عليه با آن حال نقاهت ، آن طورى كه شايسته است تبليغ كرد.
صحيفه نور جلد 17، ص 60
1 صفر
جنگ صفين
حضرت على عليه السلام با فرستادن نماينده اى به شام ، معاويه را به تسليم و پذيرش حكومت خويش فراخواند و آنگاه كه نپذيرفت ، در روز چهارشنبه پنجم شوال سال 36 هجرى با لشكر 90 هزار نفرى ، اردوگاه نخليه را به عزم صفين ترك كرد. و در برابر سپاه 85 هزار نفرى معاويه صف آرايى نمود. سپاهيان حضرت پس از ماهها جنگ در آستانه پيروزى قرار گرفتند كه عمرو عاص حيله بر سر نيزه كردن قرآن را آزمود كه كارگر افتاد. مسلمانان سطحى نگر، حضرت را به پذيرش حكميت مجبور و ابوموسى اشعرى را به عنوان نماينده برايشان تحميل نمودند. عمرو عاص ، ابوموسى را فريب داد و معاويه را به عنوان خليفه معرفى كرد.
# قيام بر ضد حكومت اسلامى در حكم كفر است ، بالاتر از همه معاصى است ، همان بود كه معاويه قيام مى كرد، حضرت امير قتلش را واجب مى دانست .
صحيفه نور جلد 10، ص 15
# على عليه السلام ،در مقابل ستمكارى بود كه با امامت جمعه و جماعت و تشبث به اسلام ، خون مردمان را مى مكيد، قيام در مقابل ظلم و ظالم بود و چندين هزار فدايى داد.
صحيفه نور جلد 2، ص 104
3 صفر
ولادت امام محمد باقر عليه السلام
پيشواى پنجم شيعيان به نقلى در سوم صفر، سال 57 هجرى ديده به جهان گشود دهها سال پيش از تولد، نياى بزرگوارش پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله نام خود (محمد) را براى وى برگزيد و او را (باقر) ملقب فرمود.
امام باقر عليه السلام در ميان خاندان پيامبر صلى الله عليه و آله نخستين كسى بود كه هم پدر و هم مادر وى فاطمى و علوى بودند. پدرش امام سجاد عليه السلام و مادرش فاطمه دختر امام حسن مجتبى عليه السلام بود.
# باقرالعلوم بالاترين شخصيت تاريخ است و كسى جز خداى تعالى و رسول الله صلى الله عليه و آله و ائمه عليهم السلام ، مقام او را درك نكرده و نتوانند درك كرد.
صحيفه نور جلد 21، ص 171
7 صفر
ولادت امام موسى كاظم عليه السلام
پيشواى هفتم شيعيان ، روز هفتم ماه صفر، سال 128 هجرى در يكى از روستاهاى مدينه متولد شد. پدر گرامى اش امام جعفر صادق عليه السلام و مادرش (حميده اندلسى ) بود. نام مباركش موسى ، كنيه اش ابوالحسن و مشهورترين القابش (عبد صالح )، (باب الحوائج ) و (كاظم ) است .
# موسى بن جعفر عليه السلام توى حبس هم مقابله مى كرد.
صحيفه نور جلد 1، ص 173
# حكام جائر مى ديدند كه اگر موسى بن جعفر عليه السلام آزاد باشد، زندگى را بر آنها حرام خواهد كرد و ممكن است زمينه اى فراهم شود كه حضرت قيام كند و سلطنت را براندازد از اين مهلت نداند اگر مهلت داده بودند، بدون ترديد حضرت قيام مى كرد.
ولايت فقيه ، ص 138 - 139
9 صفر
جنگ نهروان
پس از پايان جنگ صفين ، 12 هزار نفر از سپاه حضرت على عليه السلام با شعار (( (لا حكم الا لله ))) از حضرت جدا و در ناحيه حروراء اقامت گزيدند. اين گروه كه به مارقين شهرت يافتند، كم كم به شورش و كشتار مسلمانان روى آوردند. با نصيحت و ارشاد مكرر حضرت على عليه السلام حدود هشت هزار نفر از آنان دست از عقايد باطل خويش برداشتند. سرانجام در منطقه اى به نام نهروان جنگى ميان حضرت و اين گروه در گرفت كه جز نه تن بقيه كشته شدند و بدين سان فتنه خوارج پايان يافت .
# يوم خوارج ؛ روزى ك اميرالمؤ منين سلام الله عليه ، شمشير را كشيد و اين فاسدها را، اين غده هاى سرطانى را دور كرد، اين هم يوم الله بود.
صحيفه نور جلد 9، ص 63
# امام شما مصالح اسلام را روى هم رفته ملاحظه مى كرد. مصالح شخصى را ملاحظه نمى كرد. آن روزى كه مصالح عمومى اقتضا مى كرد تبعيت مى كرد. آن روزى كه - مى خواست - مصالح اسلام به اين بود كه خوارج را دور كند با شمشير مى كرد.
صحيفه نور جلد 19، ص 64 - 63
20 صفر
اربعين حسينى
چهلمين روز شهادت امام حسين عليه السلام را اربعين گويند. چهل روز پس از شهادت امام حسين عليه السلام ، جابر بن عبدالله انصارى و عطيه عوفى به زيارت تربت حضرت نائل آمدند. در اين كه كاروان اسيران اهل بيت عليهم السلام در اربعين اول به كربلا بازگشتند، اختلاف است . بيشتر عالمان و مورخان بازگشت را صحيح نمى دانند. زيارت امام حسين در اين روز معروف به زيارت اربعين بسيار فضيلت دارد و در روايات يكى از نشانه هاى مؤ من شمرده شده است . تكريم اين روز، تداوم بخش نهضت عاشوراست .
# اسلام اينقدر براى اجتماع و براى وحدت كلمه هم تبليغ كرده است و هم عمل كرده است يعنى روزهايى را پيش آورده است كه با خود اين روزها و انگيزه اين روزها تحكيم وحدت مى شود مثل عاشورا و اربعين .
صحيفه نور جلد 15، ص 262
# اين روزهاى بزرگ را بزرگ بشماريد و اربعين ها را، عاشوراها را و امثال اينها را بزرگ بشماريد.
صحيفه نور جلد 15، ص 266
28 صفر
رحلت پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله
نبى مكرم اسلام پس از 23 سال دعوت مردم به توحيد و يكتاپرستى و تحمل شدايد و سختى ها در راه اعتلاى كملة الله و انجام رسالت خويش ، در 28 صفر سال 1 هجرى در مدينه منوره شمع وجودش به خاموشى گراييد و جهان اسلام را از فيض جوشان خود محروم ساخت . عمر شريف آن حضرت 63 سال و بارگاه قدسى آن بنده برگزيده خدا، مدينه منوره مى باشد.
# پيغمبر بزرگ اسلام با يك دست قرآن را داشت و با دست ديگر شمشير، شمشير براى سركوبى خيانتكاران و قرآن براى هدايت ، آنها كه قابل هدايت بودند، قرآن راهنماى آنها بود و آنهايى كه هدايت نمى شدند و توطئه گر بودند، شمشير بر سر آنها.
صحيفه نور جلد 8، ص 269
# پيغمبر بزرگ اسلام صلى الله عليه و آله و رنج هاى طاقت فرسا در راه هدف ، از جهاد سمتكاران تا آخر عمر دست نكشيد.
صحيفه نور جلد 2، ص 88
# رسول الله پايه سياست را در ديانت گذاشته است .
صحيفه نور جلد 17، ص 88
آخر صفر
شهادت حضرت رضا عليه السلام
دوران 20 سال امامت حضرت رضا عليه السلام مقارن با زمامدارى سه تن از خلفاى جور عباسى بود. ماءمون در سال 200 هجرى به اجبار امام را از مدينه به مرو آورد و در سن 55 سالگى به وسيله انار يا خرما مسموم شد و در مرو به شهادت رسيد و بارگاه ملكوتى اش در مشهد، قبله اهل دل است .
# علاقه من به آقا (حضرت امام رضا عليه السلام ) از دو جهت است . يك علاقه اى به واسطه اين كه از بيت بزرگى هستند و من علاقه به آن بيت دارم و يك علاقه به شخص خود ايشان كه در مدت هاى طولانى در راه اسلام مواجه شدند با خطرات . اين خطرات براى شما عزت است و براى ما افتخار.
صحيفه نور جلد 6، ص 101
# شما مى دانيد ك حضرت رضا سلام الله عليه در آن ابلائاتى كه داشت و در آن مصيبت هاى معنوى كه برايش وارد مى شد، بدون اين كه يك اختلافى ايجاد كند، با آرامش راه خودش را به پيش برد، مقيد به اين كه آرامش ملت را حفظ كند.
صحيفه نور جلد 13، ص 233
# همه نيروها، همه قدرت ها، در هر جا هستند، محتاصحيفه نور جلد به توجه خاص حضرت رضا سلام الله عليه هستند.
صحيفه نور جلد 16، ص 231
1 ربيع الاول
هجرت پيامبر صلى الله عليه و آله از مكه به مدينه
پيامبر اكرم در شب پنج شنبه ، اول ماه ربيع الاول سال چهاردهم بعثت به فرمان الهى هجرت تاريخ ساز خود را از مكه به يثرب كه بعدها به مدينة الرسول لقب يافت ، آغاز نمود. در اين شب ، حضرت على عليه السلام شجاعانه در بستر پيامبر صلى الله عليه و آله آرميد كه به همين دليل آن را ليلة المبيت مى نامند. پيامبر صلى الله عليه و آله پس از سه روز توقف در غار ثور رهسپار مدينه شد. ايشان در اين سفر، در محله نخستين مسجد اسلام را تاءسيس كرد و در ميان قبيله بنى سالم بن عوف اولين نماز جمعه را اقامه فرمود. اين هجرت به دليل اهميت زيادش ، مبداء تاريخ مسلمانان گرديد.
# روزى كه پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله هجرت كردند به مدينه ، اين روز يوم الله است .
صحيفه نور جلد 9، ص 62
# هجرت با بركت حضرت خاتم النبيين و افضل المرسلين را كه مبداء نهضت اسلام و الهى و مصدر بسط عدالت و فرهنگ انسان سازى و منشاء حركت به سوى برچيدن اساس ظلم و نابكارى و ارتقاء به مقام والاى انسانى و هجرت از تمام ظلم ها و خصلت هاى شيطانى و حيوانى به سوى نور مطلق و سرچشمه كمال و مؤ سس امت و امامت است ...تبريك عرض مى كنم .
صحيفه نور جلد 11، ص 258
12-17 ربيع الاول
هفته وحدت
بيشتر عالمان شيعه 17 ربيع الاول و اكثر عالمان سنى 12 ربيع الاول را سالروز ولادت مبارك حضرت محمد صلى الله عليه و آله مى دانند. اين مطلب ، سبب شد تا جمهورى اسلامى از 12 تا 17 ربيع الاول را به عنوان هفته وحدت تعيين نمايد تا عالمان و پيروان اين دو مذهب ، بر مشتركات تكيه كنند و براى اتحاد عليه دشمن مشترك (استكبار جهانى ) به ريسمان الهى چنگ زنند و توطئه هاى تفرقه افكنانه دشمنان را خنثى نمايند.
# اگر كسى كلامى بگويد كه باعث تفرقه بين ما مسلمانها بشود، بدانيد كه يا جاهل هستند يا از كسانى هستند كه مى خواهند بين مسلمانها اختلاف بيندازند.
صحيفه نور جلد 5، ص 77
# در جمهورى اسلامى ، همه برادران سنى و شيعه در كنار هم و با هم برادر و در حقوق مساوى هستند. هر كس خلاف اين را تبليغ كرد، دشمن اسلام و ايران است .
صحيفه نور جلد 5، ص 77
# برادران شيعه و سنى بايد از هر اختلافى احتراز كنند. امروز اختلاف بين ما، تنها به نفع آنهايى است كه نه به مذهب شيعه اعتقاد دارند و نه به مذهب حنفى و يا ساير فرق . آنها مى خواهند نه اين باشد و نه آن .
صحيفه نور جلد 12، ص 259
# از ملى گرايى خطرناكتر و غم انگيزتر، ايجاد اختلاف بين اهل سنت و جماعت با شيعيان است و القاى تبليغات فتنه انگيز و دشمنى ساز بين برادران اسلامى است .
صحيفه نور جلد 13، ص 81
# ما در سايه آرامش و وحدت مى توانيم اين كشور رابه مقاصد عاليه اسلامى برسانيم و اين مستضعفين را از آن ظلمهايى كه در طول تاريخ به آنها شده است نجات دهيم .
صحيفه نور جلد 14، ص 181
# قدرتهاى بزرگ فهميده اند آن چيزى كه آنان را عقب زده است ، اسلام و وحدت مسلمين و برادرى بين همه امت اسلامى است . از اين جهت شروع كرده اند اختلاف ايجاد كنند.
صحيفه نور جلد 14، ص 247
# اين وحدت همان چيزى است كه در قرآن كريم درباره آن سفارش ‍ شده است و ائمه اطهار عليهم السلام را به آن دعوت كرده اند و اصولا دعوت به وحدت است ، به اين معنا كه همه در كلمه اسلام با هم مجتمع باشند.
صحيفه نور جلد 16، ص 4
17 ربيع الاول
ولادت پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله
خاتم انبياء محمد بن عبدالله صلى الله عليه و آله در روز جمعه 17 ربيع الاول عام الفيل (570 ميلادى ) در مكه به دنيا آمد. مادرشان آمنه و پدر بزرگوارشان عبدالله فرزند عبدالمطلب بود. پدر را قبل از تولد و مادر را در سن 5 سالگى از دست داد و سرپرستى آن حضرت برعهده عبدالمطلب و سپس ابوطالب قرار گرفت . فرزندان آن بزرگوار را هفت تن ذكر كرده اند كه به غير از حضرت زهرا عليهاالسلام بقيه آنان در زمان حيات پيامبر صلى الله عليه و آله از دنيا رفته اند.
# ولادت ها مختلف است ، يك تولدى است كه مبداء خيرات است ؛ مبداء بركات است ؛ مبداء كوبيدن ظالم است ؛ مبداء خاموش شدن آن بتكده ها و آتشكده هاست ؛ مثل ولادت رسول اكرم صلى الله عليه و آله
صحيفه نور جلد 2، ص 214
# اين دو اصل يعنى توحيد وعدل در عالم به واسطه رسول اكرم صلى الله عليه و آله بسط پيدا كرد و ان شاءالله مى كند.
صحيفه نور جلد 2، ص 214
# امروز روز مباركى است كه ما نزديك به او مى شويم و روز نويدى است كه بشر را نويد داد به استقامت و راهنمايى به صراط مستقيم انسانيت .
صحيفه نور جلد 14، ص 11
17 ربيع الاول
ولادت امام جعفر صادق عليه السلام
ششمين پيشواى شيعيان در 17 ربيع الاول 83 هجرى در مدينه متولد شد. نام مباركش (جعفر) مشهورترين كنيه اش (ابو عبدالله ) و معروفترين لقبش (صادق ) است . پدر گراميش امام محمد باقر عليه السلام و مادرش (ام فروه ) است .
# حضرت صادق سلام الله عليه ... مذهب را ترويج و اسلام را ارائه داد به مردم .
صحيفه نور جلد 14، ص 11
# مبين احكام اسلام و ايده هاى رسول اكرم صلى الله عليه و آله ذريه مطهر ايشان و خصوص حضرت جعفر بن محمد صادق هستند.
صحيفه نور جلد 14،ص 15
26ربيع الاول
صلح امام حسن
پس از شهادت امام على عليه السلام ، امام حسن عليه السلام با تجهيز سپاه 12 هزار نفرى آماده جنگ با معاويه شد. اما دسيسه هاى تفرقه انگيز معاويه و بى وفايى سپاهيان امام و خيانتهاى ايشان به حضرت ، شرايطى را بر امام هجرى شد. گرچه براى قرارداد صلح شروطى نوشته شد اما معاويه بعدها همه آنها را زير پاگذاشت .
# آن قدر كه حضرت امام حسن معاويه را مفتضح كرد به همان قدر بود كه سيدالشهدا يزيد را مفتضح كرد.
صحيفه نور جلد 1، ص 173
# اگر آن حيله اى كه معاويه و عمرو عاص به كار برده بودند، آنهايى كه از طبقه مقدسين به اصطلاح بودند، مانع نشده بودند. قضاياى امام حسن سلام الله عليه و آن ابتلائاتى كه او پيدا كرد و قضيه كربلا پيش نمى آمد و جرم گناه همه اين امور گردن آن مقدسين نهروان بود.
صحيفه نور جلد 18، ص 268
# ... قصه امام حسن و قضيه صلح ، آن هم صلح تحميلى بود براى اين كه امام حسن دوستان خودش يعنى آن اشخاص خائنى كه دور او جمع شده بودند، او را جورى كردند كه نتوانست خلافش بكند، صلح كرد، صلح تحميلى بود.
صحيفه نور جلد 20، ص 32
# آن صلح تحميلى اى كه در عصر امام حسن واقع شد آن حكميت تحميلى كه در زمان اميرالمؤ منين واقع شد، و هر دويش به دست اشخاص حيله گر درست شد.
صحيفه نور جلد 20، 32