قدرت شفابخشى سير

حسن رضائى راد، دكتر فريد رضائى راد، مهندس رضا رضائى راد

- ۴ -


فصل دهم : سير و سرطان
حدود دو هزار سال پيش بقراط حكيم سير را جهت معالجه سرطان تجويز كرد ولى تا قرن بيستم طول كشيد تا دانشمندان علت مؤ ثر بودن سير را براى اين بيمارى دريافتند . در اين فصل خواهيم ديد كه پزشكان پژوهشگر خواص ضد سرطانى سير به خصوص ارزش پيشگيرى بيمارى را چگونه كشف كردند.
سرطان يك بيمارى منفرد نيست ، سرطان به صورتهاى مختلف و در محلهاى زيادى ظاهر مى شود، خصوصيات و ميزان پيشروى آن نيز تغيير مى كند. ممكن است غذا و داروى خاصى از بروز يك نوع سرطان جلوگيرى كرده و يا آن را معالجه نمايد ولى در مقابل نوع ديگرى سرطان به كلى بى اثر باشد . چنانكه بعدا خواهيم ديد، بررسيهاى علمى نشان داده است كه مصرف سير ممكن است از سرطان معده و انواع ديگر سرطانها جلوگيرى نمايد ولى از بروز سرطان ريه جلوگيرى نمى كند. به هر تقدير سير فعاليت سيستم ايمنى را كه مستقيما بر عليه تومورها دفاع مى كند افزايش مى دهد، بنابراين هر كسى كه در معرض ابتلاى به سرطان است و يا قبلا به آن مبتلا بوده است بايستى از منافع افزودن سير به رژيم غذائى خود بهره مند شود . از آنجايى كه از هر سه نفر از ما در طول عمرمان يكى از انواع سرطان را تجربه خواهيم كرد، بنابراين جملگى در معرض خطر ابتلاى به سرطان قرار داريم .
تحقيقات در مورد نقش سير صرفا حاشيه اى نبوده ، بلكه انستيتوهاى صالح براى مدت بيش از پنجاه سال با آن سر وكار داشته اند . تحقيقات انجام شده اكثرا توسط تيم هاى علمى ديگر به تعداد زيادى تكثير و در مجلات علمى منتشر مى شوند. در تجديد نظر اخير شواهد علمى بيشترى از خواص ضد تومورى سير، توسط مؤ سسه ملى سرطان و انجمن سرطان آمريكا كه دو سازمان سنتى و محافظه كار بوده و فقط در فكر ارتقاء علم گذرا (189) نيستند، به دست آمد .
داستان مدرن سير و سرطان در دهه گذشته در كشورهاى آمريكا و ايتاليا و چين كه با مطالعات رژيم غذائى و سرطان ارتباط پيدا كرد كه جملگى اثرات محافظتى سير را در رژيم غذائى بر عليه سرطان كشف كردند هيجان انگيز شد . قبل از اين تاريخ بررسى هايى روى حيوانات و لوله آزمايش و ديش هاى لابراتوار انجام شده بود ولى كارآيى آن نسبت به انسان مورد سؤ ال بود .
پژوهش اوليه
پژوهشگران از سال 1949 در مورد اثر ضد سرطانى سير مطالعاتى انجام داده اند و دانشمندان آلمانى دريافتند كه آلى سين سير تومور موشها را از بين مى برد . در اين برهه از زمان دانشمندان به دنبال يافتن عناصر قوى تر شيميايى براى درمان تومور در بيماران سرطانى بودند. مطالعات انجام شده بعدى اين نقش آلى سين را مورد تاءييد قرار داد .
در سال 1964 دريافتند كه آب سير تازه جهت پيشگيرى سرطان سينه موش هاى مستعد ابتلاى به بيمارى سرطان ، از مصرف آلى سين تنها بهتر است . در آزمايش ثبت شده در سال 1983 سير تومور سرطان پوستى موشها را بر طرف نمود .سپس تركيبات ديگر سير به غير از آلى سين هم مفيد تشخيص داده شدند . بعضى از تركيبات كه در ذيل نوشته شده انواع متفاوت سرطان را در حيوانات معالجه كرده اند:
اجوئن ، آلى سين ، آليكسين ، آليل مركاپتان ، آليل متيل ترى سولفيد، دى آليل دى سولفيد، دى آليل سولفيد، دى آليل ترى سولفيد .
جهت اطلاع از تركيبات سير به فصل 12 مراجعه شود . در آنجا به تفصيل بيان خواهيم كرد كه چگونه اين تركيبات قبل از بريده و يا له شدن سير آشكار نمى شوند . اين خاصيت نقش سنتى بعضى از فرهنگها را كه ابتدا سير را له كرده و در اتانل يا آب و يا سركه قرار مى دهند توجيه مى كند. و در اين فاصله زمانى است كه آلى ئين گوگرد اصلى سير به معجون با ارزش ‍ ايمنى و تركيب ضد سرطانى ، تبديل مى شود . جهت فراگيرى راههاى آماده كردن سير براى اخذ حداكثر قدرت آن به فصل 14 مراجعه كنيد.
مطالبات اخير روى حيوانات
در پايان دهه 1980 با تركيبات سير تجربيات زيادى روى حيوانات صورت گرفت كه يا مقاومت در مقابل داروهاى سرطان زا و تشعشعات را مى آزمايد و يا اندازه گيرى مى كند. در يك تحقيق كه در سال 1980 انجام شد معلوم شد كه دى آليل سولفيد از تشكيل تومور روى موشهايى كه با ماده سرطان زا (190) آلوده شده بودند، جلوگيرى كرد .
مطالعات ديگرى نشان داد كه تركيبات سير به طور آزمايشى و مؤ ثر از سرطان القايى كولن يا قولون ، پوست ، مرى (191) و مثانه جلوگيرى كرد .
يك انس پيشگيرى
تحقيق درباره سرطان در دهه 1990 به طور جدى انجام شد .مبارزه بيست ساله بر عليه سرطان براى يافتن راه علاج به نتيجه نرسيد و تعداد سرطانى ها در حال افزايش و مرگ مبتلايان به بيمارى قلبى در حال كم شدن بود و مرگ به وسيله سرطان در پايان قرن حاضر در كشورهاى صنعتى در رديف اول قرار گرفت و كوشش در جهت پيشگيرى از ابتلاى به سرطان بيشتر از معالجه آن بود . اكنون كليه دانشمندان بر اين نكته اتفاق نظر دارند كه پيشگيرى حائز اهميت است . اين تحول به دنبال افكار پزشكان مجرب گذشته پديد آمده است . پزشك ارجمند ايرانى ابوعلى سينا در كتاب قانون كه براى 500 سال در مناطقى از شمال آلمان و اسپانيا و آفريقاى شمالى تا افعانستان مورد استفاده بود نوشته است : سرطان پيشرفته قابل علاج نمى باشد .
ابوعلى سينا و عده ديگرى از پزشكان قديم توصيه هاى زيادى در مورد رژيم غذائى براى پيشگيرى سرطان كرده اند و از همين روش اكثر پژوهشها در جهت جلوگيرى از سرطان تحقق يافته است . قدر مسلم در تمام ايام تحقيقاتى در مورد پيشگيرى صورت گرفته ، ولى در حال حاضر اكثريت مؤ سسات تحقيقى و سرمايه گذارى اظهار مى كنند كه تحقيق جهت پيشگيرى سرطان ، در درجه اول اهميت قرار دارد .
عامل محركه اين تحول كه سير را مورد توجه قرار داد، انتشار كتاب رژيم غذائى ، متد زندگى و مرگ و مير (192) در چين به وسيله انتشارات دانشگاه هاى آكسفورد و كرنل در سال 1990 بود . در اين كتاب نتايج بررسيهاى عادات غذائى اهالى چين از سال 1973 تا 1984 نوشته شده است . پژوهشگران به دنبال اين بودند كه شركت كنندگان در اين رژيم به چه نوع امراضى مبتلا مى شوند. آنها دريافتند كه از بين مواد غذائى كسانى كه سبزيجات گوگرددار، از جمله كلم ، گل كلم بروكلى يا كلم رومى و سير و پياز و موسير، زياد مصرف كرده اند به طور كلى كمترين ميزان ابتلاى به سرطان را دارند.
برنامه غذائى طراحى شده (program foods desinger )
در سال 1991 بيشترين تحقيقات روى سير و پيشگيرى از سرطان انجام شده است . در ابتدا مؤ سسه ملى سرطان برنامه پنج ساله غذائى را عنوان كرد . در اين برنامه غذاهايى را كه احتمال پيشگيرى از سرطان را داشتند چه از نظر داروهاى سنتى و چه از نظر تحقيقات اپيدمى شناسى جديد مورد بررسى قرار دادند. مواد انتخاب شده عبارت بودند از سير، مركبات ، كتان ، ريشه شيرين بيان (193) و گياهان خانواده جعفرى . دانشمندان اين مواد را جهت سلامتى مورد آزمايش قرار داده و سعى كردند كه تركيبات آنها را كه ممكن است از تشكيل غده سرطانى پيشگيرى نمايند، شناسايى كنند، در نهايت برنامه قرار شد كه ليست مجموعه غذائى با انواع غذاهايى كه اثر پيشگيرى از سرطان را دارند، تهيه كنند. بنابر اظهار هربرت .اف . پيرسون ، سرپرست برنامه ، سير از جمله غذاهايى است كه بالقوه بيشترين قدرت ضد سرطانى را دارا مى باشد .
مطالعه علمى بيماريهاى همه گير از چين تا ايتاليا (epidemology)
مطالعات انجام شده توسط كشورهاى چين و ايتاليا در سال 1991 نشان داد كه گنجانيدن سير در رژيم غذائى خطر ابتلاى سرطان معده را كاهش ‍ مى دهد. پژوهشگران كالج پزشكى شادانگ (194) چين ارتباط بين رژيم غذائى و سرطان معده را مورد بررسى قرار دادند . مكان انتخابى يعنى گنگ شان (195) بهترين جاى ممكن بود چون ميزان سرطان در آنجا 4 .3 در هر صد هزار نفر است در حالى كه در حوالى كوئى شيا (196) بيشترين ميزان جهانى يعنى 400 در صد هزار نفر مى باشد . پژوهشگران رژيم غذائى 564 بيمار سرطان معده و 1131 نفر شاهد را مورد مطالعه قرار دادند. نتيجه تحقيقات اين بود كه ساكنان ناحيه گنگ شان به طور متوسط روزانه يك دوم اونس سير و پياز و مواد مشابه را مصرف كرده اند، در حالى كه اهالى كوئى شيا سير مصرف كرده اند .
ايتاليا يكى از كشورهاى اروپايى است كه بالاترين تعداد بيماران سرطان معده را دارد كه 10 مرگ و مير كليه سرطانى ها كه ساليانه بالغ بر 14000 نفر مى شوند را شامل مى گردد. دانشمندان رژيم غذائى و ديگر عوامل سرطان زاى بخشهايى از ايتاليا را مورد مطالعه قرار دادند تا با آمادگى قبلى از بروز سرطان جلوگيرى كنند . آنها تعداد بيماران مبتلا به سرطان معده را با گروه هاى مشابه ( از لحاظ سنى ، جنسى ، و غيره ) انتخاب و رژيم غذائى آنها را پيگيرى كردند، آنها دريافتند كه مصرف ميوه جات تازه ، مركبات ، سبزيجات خامم ، ادويه جات ، سير، روغن زيتون و ويتامين هاى c و e و بتا كاروتن جهت پيشگيرى از ابتلاى به سرطان معده مفيد هستند . در سال 1992 نتيجه آزمايش انجام شده در سالهاى 90 1988 شانگهاى كشور چين روى 200 نفر بيمار مبتلا به سرطان حنجره (197)كه با گروه 414 نفرى شاهد همراه بود گزارش شد . اطلاعات به دست آمده حاكى از وجود اثرات بيشترى از تركيبات سير روى اين نوع از سرطان مى باشد . با مطالعه نحوه زندگى آنها معلوم شد كه : مصرف سير همراه ميوه جات ( به ويژه مركبات ) و سبزيجات اعم از سبز و زرد در پيشگيرى از ابتلاى به آن دخالت داشته است .
زنان و سرطان در آيووا
تحقيق روى سير و سرطان در سال 1994 در ايالات متحده مجددا شروع شد، پژوهشگران دانشگاه مينوسوتا آزمايشى براى يافتن ارتباط بين رژيم غذائى و سرطان روده بزرگ روى عده زيادى از زنان آيووا انجام دادند. سرطان روده يكى از مهمترين عوامل مرگ و مير در ايالات متحده مى باشد . در سال 1991، 112000 مورد جديد شناسايى شد كه 53000 نفر از آنها فوت نمودند . فقط نيمى از آنها براى مدت پنج سال زنده ماندند. عده اى از پژوهشگران تخمين زدند كه تا 90 سرطانهاى روده اى ايالات متحده آمريكا با رژيم غذائى اصلاح شده قابل اجتناب هستند. تحقيق قبلى نشان داد كه مصرف ميوه جات و سبزيجات احتمالا مهمترين عامل ضد سرطان روده باشند .
مطالعات روى زنان آيووا به نتايج علمى محكمترى از مطالعات قبلى منجر شد . اين بررسى آينده اميد بخش و بهترى را از مطالعات گذشته نگر قبلى كه در كشورهاى چين و ايتاليا انجام شده بود نويد داد . در مطالعات گذشته نگر، پژوهشگران گروهى از مبتلايان به سرطان را با گروه هاى ديگرى كه از لحاظ سنى ، جنسى و ديگر عوامل با هم شباهت داشتند، انتخاب نموده و از هر دو گروه در مورد رژيم غذائى آنها سئوال نمودند. نقطه ضعف اين روش در اين است كه اختلافات بيشتر به خاطرات افراد بستگى پيدا مى كند كه در گذشته چه چيز مى خورده اند و اين امر نتايج را مغشوش مى كند .مطالعه آينده نگر مانند آنچه كه در آيوا صورت گرفت ، عده اى از افراد سالم را انتخاب و در مورد رژيم غذائى آنها سئوال شد و اين كار را در چند نوبت تكرار نمودند و سپس مبتلايان به بيمارى را شمارش نمودند، كه حافظه ضعيف مشكل آفرين نباشد . چون از افراد در مورد غذاى مصرفى در زمان حال پرسش مى شود نه آنكه آنها در گذشته چه غذائى را خورده اند، در اين بررسى تعداد 41837 زن 55 تا 69 ساله به طور اتفاقى انتخاب شدند . آنها پرسشنامه سال 1986 در مورد رژيم غذائى را عودت دادند .
در اين بررسى سؤ الاتى درباره ورزش ، رژيم غذائى ، كشيدن سيگار، تاريخچه خانوادگى و مردم شناسى مطرح گرديد و از شركت كنندگان خواسته شد غذاى مصرفى خود را در سال گذشته از بين 127 قلم مواد غذائى به اضافه 29 قلم سبزيجات و 15 قلم ميوه جات گزارش كنند . سپس ‍ پژوهشگران به بررسى ايجاد سرطان كولن در شركت كنندگان پرداختند و رژيم غذائى مبتلايان ، با رژيم غذائى كسانى كه قبلا به سرطان مبتلا نشده بودند مقايسه گرديد .
از بين ميوه جات و سبزيجات به جز سير هيچكدام به تنهايى در پيشگيرى از سرطان مؤ ثر واقع نشدند .فقط كل سير و كل سبزيجات و رژيم كامل فيبر مصرف شده در رابطه با پيشگيرى از سرطان منظور گرديد. به علت اعمال طرح بهتر در اين بررسى نتايج مطمئن ترى از بررسيهاى قبلى در مورد قدرت سير حاصل و چون اين بررسى روى انسانها انجام شده به مراتب بهتر از بررسى روى حيوانات ، مورد قبول واقع شد . مژده مسرت بخش اينكه : سير نه تنها از بروز سرطان معده كه در ايالات متحده چندان مورد اهميت نمى باشد بلكه از بروز سرطان روده بزرگ كه مرگ و مير زيادى را در ايالات متحده آمريكا موجب مى شود جلوگيرى مى كند. پژوهشگران متذكر شدند كه سابقا مصرف سير در حد زياد با كاهش سرطان روده بزرگ ژاپنى تبارهاى ساكن هاوايى همراه بود .
از پيشگيرى تا معالجه
در بررسى اكثريت سرطانهاى ايجاد شده ، ابتدا ساختار ژنتيكى بعضى از سلولها مختل مى شود . اين مرحله كليدى ممكن است عامل شيميايى از قبيل آلاينده ها يا مواد شيميايى در رژيم غذائى معمولى كه از تشعشعات عادى خورشيد يا يك نوع ويروس و يا عوامل ناشناخته ديگرى حادث شده ، داشته باشند .
اين مرحله كه مرحله آغازين ناميده مى شود، هدف يافتن معيارهاى پيشگيرى بر ضد سرطان است . هرگاه ياخته اى بدخيم شود ممكن است رشد كرده و به تومور تبديل گردد . اين مرحله پيشرفته هدف معالجات بر عليه سرطان مى باشد . ممكن است تومورى تشكيل شود و در سير طبيعى خود متوقف شده و رشد نكند اما احتمالا بلافاصله تومور شروع به پخش ‍ ياخته هاى سمى به جريان خون نموده و در كل بدن پخش گردد. گاهى در مجارى گردش خون با سيستم ايمنى بدن شديدا برخورد مى نمايد . پشتيبانى اين عامل و حمله سيستم ايمنى به تومور اصلى ، هدف درمان به وسيله تحريك ايمنى مى باشد . اكثر ياخته هاى مجارى خونى تشكيل تومور نمى دهند بلكه يكى از يك ميليون اما اگر بافت كاشته شود، آنها مى توانند در فاصله دورتر از جريان خون توليد تومور نمايند. در بررسى روى حيوانات معلوم شد كه سير در هر سه مرحله عامل مؤ ثر ضد سرطان مى باشد، سير به جلوگيرى از تومور در حال ايجاد و حتى در حال پيشرفت و نيز به تقويت سيستم ايمنى كمك مى كند تا بر عليه ياخته هاى مجارى و نيز تومور اصلى حمله ور شود .
نقطه آغازين (#initiation) ==
به نظر مى رسد كه سير مكانيزم طبيعى سلولهاى در معرض ابتلاى به سرطان را جهت دفع مواد سمى از بدن تقويت مى كند . كبد سموم شيميايى و غيره را از بدن دفع مى كند. سير فى نفسه كبد را از آسيبها حفظ مى كند . ضمنا سير اثر عميقى براى ضد سمى كردن آنزيم هاى كبد دارد كه باعث از بين بردن مواد سمى مى شود و آنها را بدون اثر مى نمايد. تركيبات غنى گوگردى سير عامل اين خاصيت مى باشند. مقدار گوگرد سير حدود يك درصد وزن سير است و چندين تركيب گوگردى در سير وجود دارد . مخصوصا پس از خرد و يا له كردن آن و همين تركيبات گوگردى بافت ژنتيكى سلولها را در مناطق حساس مى بندد همانطور كه كليد قفل را مى بندد، با بستن آن مواضع ، تركيبات از آسيب عامل سرطان و رسيدن مواد به سلولها ممانعت مى نمايد . عاملى كه بتواند به تنهايى ضد سرطان باشد در سير وجود ندارد، آلى سين ، دى آليل سولفيد (das )، اجوئن (ajoene)، آليكسين ، روغن سير و آب سير تازه و بيات همگى خاصيت ضد سرطانى را دارند .
افلا توكسين (198) يك قارچ عامل ايجاد سرطان است كه به طور طبيعى در بسيارى از انواع غذاها به وجود مى آيد . در آزمايشات زيادى پژوهشگران به كرات دريافته اند كه تركيبات سير اثر سرطانى افلاتوكسين را از بين مى برد.اجوئن ، das، آليكسين و آب سير خام به تنهايى توانسته اند به كرات اين نقش را با دز متناسب ايفا كنند .
تابش (radiation )
سير محافظ خوبى بر ضد اشعه سرطان زا مى باشد . توجه داشته باشيد كه جزئى از اشعه دريافتى از خورشيد بدون زيان مى باشد . در حالى كه همان اشعه براى افرادى كه حمام آفتاب مى گيرند خطر بيشترى را در رابطه با سرطان پوست در بر دارد . به علت آلودگيهاى حاصله از سوختهاى فسيلى و سلاحهاى مخرب ، حضور اشعه در محيط زيست رو به افزايش است . نواحى اطراف كارخانجات هسته اى كه در معرض باد ترى مايل آيلند (199) ايالات متحده و چرنوبيل (200) اتحاد جماهير شوروى هستند خطر سرطان زايى زيادى دارند . اكنون كشور روسيه پذيرفته است كه اتحاد جماهير شوروى سابق مقادير زيادى از پسماند هسته اى ، حاوى راديو اكتيو زياد را در يك رودخانه رها كرده است . هيچكس نمى داند كه چطور مى توان اين آلودگيها را برطرف كرد!دانشمندان معتقدند كه روزى فضولاتى از اين قبيل تمام اقيانوسهاى دنيا را آلوده خواهد كرد . بنابراين حفاظت بر عليه اشعه سرطان زا در قرن آينده حائز اهميت زيادى مى باشد .
اثرات ضد تومور
آب سير و تركيبات آن داراى اثر ضد تومورى مى باشند، مضافا اينكه ممكن است در مورد درمان سرطان به اندازه پيشگيرى از آن مفيد باشند، كه اين تاءييد گفته بقراط حكيم مى باشد . يكى از روشهاى تحقيقى اين است كه تومور را به موش منتقل و سپس بررسى شود كه آيا سير تومور را به كلى نابود مى كند و يا فقط از رشد آن جلوگيرى مى كند. البته به علت اينكه تومور قبلا در موش تشكيل شده در مورد پيشگيرى چيزى را ثابت نمى كند .
اين روش مناسبى است كه كاربرد عملى مواد شيمى درمانى روى انسان را در بوته آزمايش مى گذارد . به دليل اينكه مى توان سموم و اثرات جانبى آن را در سيستم زنده واقعى مشاهده كرد كه خيلى مطمئن تر از نتيجه به دست آمده در آزمايشگاه عليه سلولهاى سرطانى مى باشد . (چون شباهت نزديكى به سرطان در بدن انسان دارد . ) اين تحقيق بيشتر روى موشهايى كه به طور ذاتى استعداد ابتلاى به سرطان خاصى را دارند انجام مى شود، نه موشهايى كه تومور در آنها كاشته مى شود .
مطالعه مشابهى روى حيوانات نشان داد كه سير عملا اندازه تومور را كوچك نمود . دكتر بنيامين لو، استاد دانشگاه پزشكى لما لينداى كاليفرنيا آزمايشى را انجام داد كه در آن به موشهاى مبتلا به سرطان تنش جسمى وارد نمود و در رژيم غذائى يك گروه به مدت يك هفته قبل از آزمايش و طى دوره آزمايشى سى و پنج روزه سير اضافه نمود، در دو هفته اول تومور هر دو گروه شروع به بزرگ شدن نمود پس از آن تومور گروه اول كه سير خورده بود ثابت ماند و در هفته بعدى شروع به كوچك شدن نمود ولى تومور گروه ديگر در طول مدت آزمايش به تدريج رشد نمود .
در آزمايشات چندى معلوم شد كه زمان بهبودى تومورهاى كاشته شده در موشها با رژيم مناسب سير به طور شايانى رضايتبخش بود در يكى از اين آزمايشات پژوهشگران به گروهى از موشها افشره سير تزريق كردند و به گروه ديگر افشره سير خورانيدند، تومور موشهايى كه آب سير به آنها تزريق شده بود به اندازه 30 تا 50 درصد و تومور موشهايى كه سير خورده بودند، به اندازه 10 تا 25 درصد كاهش يافت به عبارت ديگر برقرارى رژيم غذائى و تجويز سير همراه معالجات بالينى توسط پزشك معالج مى تواند به بهبود بيماران سرطانى كمك نمايد .
مكانيزم هاى ضد سرطانى
دانشمندان مكانيزم هاى ضد سرطانى را اثبات نكرده اند ولى بعضى از تئوريهاى آن را تاءييد كرده اند . در اين مرحله نيز گوگرد نقش آفرين مى شود . بعضى از تومورها بالقوه حاوى مقدار زيادى گوگرد هستند . فرضيه دانشمندان اين است كه تركيبات گوگردى سير سلولهاى سرطانى را سرگردان كرده و توليد مجدد آن سلولها را مختل مى نمايد . هم آلى سين و هم اجوئن ممكن است اين اثر را داشته باشند .
مكانيزم ديگرى ممكن است از طريق سلنيوم (201) موجود در سير باشد . سلنيوم به تنهايى فعاليت زيادى بر ضد سرطان به وجود مى آورد كه حتى با تجويز مقدار بسيار كمى از آن مؤ ثر واقع مى شود . (به اندازه 1 تا 5 قسمت در يك ميليون در رژيم غذائى ) . در يك تحقيق مقدماتى روى سلنيوم دكتر كلمنت ايپ (202) از بخش جراحى سرطان شناسى (203) مؤ سسه سرطان روزول پارك شهر بفالوى استان نيويورك ، به تغيير ديدگاه درباره سلنيوم سير در سالهاى اخير كمك كرد . يكى از دلايل اين است كه سلنيوم موجود در غذا ممكن است بر سلنيوم غير آلى برترى داشته باشد .
دكتر كلمنت دريافت كه سلنيوم آلى در سير قدرت ضد سرطانى بيشترى از سلنيوم مواد غير آلى دارد . او با استفاده از سير غنى شده با سلنيوم در دانشگاه كرنل در شهر ايتاكاى نيويورك ، كه به وسيله عامل تقويتى ، كيفيت سلنيوم را بالا برده بود، دريافت كه سلنيوم مذكور سرطان پستان (204)موشها را بهتر از سير معمولى ريشه كن كرد و نشان داد كه سلنيوم موجود در سير اثر بهترى روى تومورها دارد .
ميزان سلنيوم در بافت موشهايى كه با سير تغذيه شده بودند به طور قابل ملاحظه اى پايين تر از آنهايى بود كه با سلنايت (شكل غير آلى ) تغذيه شده بودند در حالى كه اثر ضد سرطانى در گروه اول به مراتب بيشتر بود . اين خبر، هشدار به كسانى است كه سلنيوم تقويتى مصرف مى كنند چون مصرف با دز زياد سلنيوم به مدت طولانى مسموميتهايى را نشان داده است . سير غنى شده سلنيومى با تجمع كمترى در سلولها، ممكن است اثر بيشترى داشته باشد و در نتيجه مسموميت بالقوه كمترى عايد شود ضمن اينكه سير منافع جانبى زيادى دارد كه سلنيوم غير آلى فاقد آن است .
ارتقاء ايمنى enhancement immune
به فصل هشتم سير و سيستم ايمنى مراجعه كنيد كه سير به دفاع سيستم ايمنى در برابر سلولهاى تومور شناور كه در جستجوى مكان جديد مى باشند كمك مى كند .
سير، شيمى درمانى و پرتو درمانى
آخرين تفكر اين است كه سير قادر است از آثار و عوارض جانبى شيمى درمانى ممانعت كند چون اين درمان اغلب ، ناراحتيهايى را ايجاد مى كند دارويى كه براى از بين بردن سلولهاى سرطانى داده مى شود، به ساير سلولهاى بدن حمله ور مى شود . در مطالعه اى كه در كشور ژاپن انجام شد به گروهى از زنان كه تحت درمان شيميايى و تشعشعى بودند سير داده شد، بيمارانى كه سير خورده بودند عوارض جانبى كمترى را از آنهايى كه سير نخورده بودند، تحمل كردند، در حقيقت از 8 .67 زنانى كه سير خورده بودند به طور كلى عوارض جانبى گزارشى دريافت نشد .
فصليازدهم : استرس ، خستگى و سالخوردگى (205)
سير از دورانهاى باستان به عنوان غذاى تقويتى مصرف مى شده است (دارويى كه به جاى مبارزه با بيماريهاى خاصى بيشتر موجب تقويت كلى بدن مى گردد.) بردگانى كه اهرام مصر را مى ساختند در يك زمان به خاطر كم شدن جيره سير، عليه مسئولان قيام كردند . همانطور كه در فصول 3 و 4 ديديم آيوروديك جديد و معالجه كنندگان يونانى هنوز آن را به عنوان تقويتى تجويز مى كنند .
داروى تقويتى با داروى محرك تفاوت دارد گرچه به نظر مى رسد كه هر دو انرژى بخش هستند، تحريك كننده ها مثل كافئين در قهوه ، چاى ، و ديگر نوشابه هاى غير الكلى ، انرژى لازم را بعد از خستگى و افسردگى فراهم مى كنند . از طرف ديگر داروى تقويتى ، انرژى لازم را به تدريج و آهسته در طول هفته ها و حتى ماه ها ذخيره مى سازد و پس از آن بلافاصله افت انرژى صورت نمى گيرد . يك تقويتى مانند سير از طريق چند مكانيزم عمل مى كند مثلا بهبود سيستم هاضمه ، ذخيره غذائى به خصوص براى دفاع عليه هيجانات و يا بالا بردن مقاومت عمومى در مقابل امراض .
بررسيهاى علمى اخير نظريه مقوى بودن سير را تاءييد مى كند به طورى كه سير مى تواند آثار هيجان را كاهش داده ، ميزان انرژى را بهبود بخشيده ، خستگى را كم كرده ، عمليات و تحرك ورزش را ارتقاء داده و در نتيجه اميد به زندگى را افزايش دهد .
استرس (stress )
استرس جزء طبيعى زندگى است . هنگام مواجهه با وضعيتى كه زندگى را تهديد مى كند اعصاب سمپاتيك بدن مسلط مى شوند و اين عمل به آزادى انرژى شتاب مى دهد تا جريان خون را به ماهيچه افزايش دهد و بدن را ظرف مدت كوتاهى آماده قبول فشار بى حد نمايد و اين عكس العمل جنگ و گريز (206) اگر خيلى شديد باشد، شخص هيجان زده را قادر مى سازد كارهاى خارق العاده اى انجام دهد مثل بلند كردن اتومبيل از روى فرد حادثه ديده و يا همانند يك قهرمان نجات همسنگر . در موارد كم اهميت تر از قبيل وضعيت بحرانى شغلى ، خطرات قريب الوقوع (207)و يا فوريتهاى كودكان در منزل نيز به عكس العمل سمپاتيك نيازمند است . تحت شرايط معمولى هيجان اين موقعيها به ندرت رخ مى دهند و با رفع خطر، بدن به حالت آرام ترى در مى آيد و با استراحت ، آرامش ، غذا خوردن و خوابيدن سيستم پارا سمپاتيك مسلط مى شود. در اين مرحله بدن به ساختن ، آماده كردن و ذخيره كردن انرژى براى آينده مى پردازد.
متاءسفانه بسيارى از ما با مشاهده مشكلات تمدن جديد در حالت سمپاتيك باقى مى مانيم . گذشتگان ما فقط به هنگام اتفاقات خطرناك زندگى از قبيل جنگها و شكار با هيجان سر و كار داشتند و در بقيه موارد، عمر خود را به استراحت مى گذرانيدند . انسان شناسان مى گويند اجداد شكارچى ما سه روز در هفته كار مى كردند و بقيه ايام را به ورزش ، سرگرمى ، موزيك ، رقص ، زندگى خانوادگى و يا مناسك مى پرداختند . اكثريت ما امروزه به ندرت آرامش داريم . بيش از چهل ساعت در هفته در مشاغل پر اضطراب و يا مشكلات خانوادگى به سر مى بريم . ما نه تفريح مى كنيم و نه از ورزش به حد كافى بهره مى جوييم و تفريح ما در حد ناچيزى است مثلا تماشاى تلويزيون ، و نتيجه آن تحليل رفتن قوا، سوء هاضمه ، بى خوابى ، بر هم خوردن سيستم ايمنى ، بيماريهاى مزمن و ديگر اثرات بد حالت سمپاتيك مداوم مى باشند . معالجه آن البته منوط به منظم كردن هيجانات و بالا بردن كيفيت و كميت استراحت و تفريح مى باشد، گياهان و غذاهاى مقوى براى اين حالت و هر وضع ديگرى كه همراه از دست دادن انرژى است ، ضرورت دارد .
آزمايشات روى حيوانات
در آزمايشات علمى ، عكس العمل حيوانات در مقابل استرس نشان داده است كه سير اثر بيماريهايى از قبيل خستگى ، ضعف هماهنگى و كم اشتهايى را كاهش مى دهد . به خاطر سختى اعمال اين آزمايشات روى حيوانات به جزئيات آنها نمى پردازم و فقط دعا مى كنم كه اطلاعات كسب شده از اين آزمايشات براى حيوانات و انسان منافع خيلى بيشترى از تحمل رنج حيوانات مورد آزمايش در برداشته باشد . موشهاى مورد آزمايش تحت تنش هاى محيطى و جسمانى و روانى - حتى به طور عادى موجب خستگى و كم اشتهايى و تاءثير ايمنى و كم وزنى و از دست دادن هماهنگى مى باشد قرار دارند .موشهايى كه با آب سير معالجه مى شدند در طول معالجه در مقابل خستگى مقاومت نشان داده و زودتر از موشهايى كه با رژيم غذاى عادى تغذيه مى شدند خستگى را پشت سر مى گذاشتند . ضمنا آنها مقاومت بيشترى در مقابل استرس حاصل از سرماخوردگى داشته و الكل موجود در بدن آنها زودتر برطرف مى گردد.
كاهش هيجان در غدد فوق كليوى (adrenal)
دكتر بنيامين لو از دانشكده پزشكى لما لينداى كاليفرنيا اثرات كاهنده استرس سير را مورد آزمايش قرار داد . يكى از معيارهاى استرس بازده غدد مترشحه كه عمدتا عهده دار جنگ و گريز هنگام مواجهه با اوضاع خطرناك زندگى هستند، مى باشد . غدد فوق كليوى مى توانند با ترشح آدرنالين و ساير موادى كه سوخت و ساز را بالا مى برند جريان خون را بهبود بخشيده و ايجاد نيرو نمايند. ميزان اين هورمون ها در خون معيار مناسبى جهت ارزيابى استرسى مى باشد كه شخص متحمل مى گردد.
دكتر لو دو گروه از موشها را با استفاده از دستگاه تهييج نمود و به يك گروه قبل از آزمايش به مدت يك هفته سير داد و در پايان دوره يك هفته اى استرس (ده دقيقه در ساعت ) ميزان استرس گروهى كه سير خورده بود 5.1 گروه ديگر بود، بنابراين سير در كاهش ميزان استرس توانايى خوبى دارد . البته مشخص نشده است كه مصرف سير راءسا روى غدد فوق كليوى اثر كرده و يا مكانيزم ديگرى كاهش استرس را انجام داده كه به طور غير مستقيم عكس العمل غدد را در كاهش استرس موجب گرديده است .
استرس و خستگى
يكى از تظاهرات اوليه استرس ، خستگى است . توانايى حفظ حالت سمپاتيك بدن محدود است . اين حالت پر انرژى ، ناگهان انرژى ذخيره شده را از بين مى برد و در صورت تداوم استرس ، فقدان قواى بدنى را براى ماه ها و شايد سالها به همراه دارد . و اين اعلام بدين معنى است كه چيزى را بايستى در زندگى تغيير داد . آزمايشات بالينى چندى نشان داده است كه سير قادر است خستگى ناشى از استرس را كاهش دهد.
در آزمايشى موشها تا سر حد امكان شنا كردند، هم در حالت عادى و هم در حالت اعمال استرس قلبى ، بهبود زيادى در زمان حصول خستگى ديده شد.موشهايى كه آب سير و يا روغن سير را براى مدت يك هفته مصرف كرده بودند دو برابر موشهاى معمولى شنا كردند و موشهايى كه مبتلا به استرس قلبى بوده و با سير معالجه شده بودند، هفت برابر موشهاى عادى شنا كردند.
آزمايش هاى خستگى در انسان (humans in trails fatigue )
تعدادى آزمايش ضد خستگى روى انسان مخصوصا در كشور ژاپن انجام شد . در اوايل دهه 1980 بالغ بر هزار بيمار از هفت بيمارستان دانشگاهى به كلينيك آمدند كه از خستگى ، افسردگى ، اضطراب شكايت داشتند، همراه ويتامين هاى مختلف شربت سير مصرف كردند و در پايان يك ماه 50 تا 80 درصد اظهار كردند كه بيمارى آنان كاهش يافته . در سال 1982 در دانشكده پزشكى توكيو محققان به 18 بيمارى كه از خستگى و ساير ناراحتى هاى روانى مى ناليدند و زندگى آنها متزلزل شده بود شربت سير و ويتامين دادند . در نتيجه نه نفر از بيماران اظهار مؤ ثر بودن سير را كردند و شش نفر آن را تا حدى مؤ ثر قلمداد كردند فقط سه نفر آن را بدون اثر شمردند.
علائم زياد استرس (stress of symptoms many the )
در آزمايش مشابهى در سال 1983 به يك صد و بيست و دو نفر با تشخيص ‍ بيماريهاى گوناگون براى مدت چهار تا هشت هفته شربت سير خورانيده شد . بيمارانى كه سنشان بين بيست تا هشتاد و نه سال بود علائمى مرتبط با استرس ، خستگى ، احساس بيمارى هاى عمومى يعنى علائمى كه طب متداول در بسيارى از موارد براى شرح و درمان آنها مشكلاتى را دارد، مشاهده شد . در زير ليستى از علائم اندازه گيرى شده درج گرديده است ، از جمله : خستگى عمومى و خستگى چشمى (208)، تنگى نفس ، گرفتگى شانه ، (209) سردرد، درد قسمت پايين كمر، (210) ضعف عمومى (211) و قوه باء، يبوست ، سرگيجه ، كم اشتهايى ، كرختى و سردى دست و پا.
در نتيجه گيرى كلى 2 .85 از بيماران بهبود نسبى كردند. از بيماريهايى كه بهترين نتيجه عايد شد: خستگى با 7 . 90 ، ناراحتى هاى عمومى جسمى با 7.85 ، سردى دست و پا 3.83 و در قسمت پايين كمر 5.82 . به عبارت ديگر خستگى ، ناراحتى هاى عمومى و يبوست از ساير بيماريها بهتر درمان شده بودند. در مجموع علائم ناراحتى هاى مزاجى (212) و اعصاب بهتر از ساير ناراحتى ها بهبود يافتند. بعضى از بيماران فقط به مدت چهار هفته و عده ديگر به مدت هشت هفته سير خوردند كه البته آنهايى كه مدت بيشتر از سير استفاده كردند نتيجه بهترى عايدشان شد . در مطالعه مشابه و گسترده ترى در ژاپن ، به 1050 نفر بيمارانى كه در بين آنها عده اى از بيماران درمان شده قبلى وجود داشتند و از دردهاى متفاوت رنج مى بردند براى مدت چهار تا هشت هفته علاوه بر سير انواع ويتامين ها داده شد، به همان روش فوق الذكر علائم بيمارى ها تحت كنترل قرار گرفت . نتيجه به دست آمده اين بود كه با پيشرفت معالجه بهبود تدريجى مشاهده گرديد و در نهايت بهبود علائم به ترتيب : قابل توجه ، متوسط، خفيف ، هيچ و بدتر توصيف گرديد . جدول زير مراحل بهبود را پس از پنج هفته نشان مى دهد:
تعداد هفته بهبود بهبود خفيف
1 2/41 1/18
2 3/58 3/33
4 1/67 9/43
5 4/71 3/52
بيمارى تخفيف يافته يعنى اينكه علائم بيمارى يا از شديد به خفيف و يا از متوسط به هيچ تبديل شده به طورى كه مشاهده مى شود علائم بيمارى بيش از نصف آنها كاملا بر طرف شده و يا تخفيف يافته است . پژوهشگران دريافتند آنهايى كه براى مدت طولانى ترى ويتامين و سير خوردند از بهبود بيشترى برخوردار بودند . از بين علائم بيماريها بيشترين بهبود شامل ناراحتى هاى خستگى و ضعف عمومى بود.
خستگى ناشى از ورزش ( fatigue induced exercise )
تاكنون بحث خستگى ناشى از استرس نامشخص بود، اكنون نگاهى به تحقيقى كه سير موجب كاهش خستگى در ورزشكاران گرديده بيندازيم . پژوهشگران ژاپنى تعداد 20 نفر از دانشجويان ورزشكار را انتخاب و آنها را به دو گروه ده نفره تقسيم كردند . به يكى از دو گروه شربت سير و به گروه شاهد داروى مشابه دادند و سپس به هر دو گروه براى سه هفته ، دو تا سه ساعت تمرينات سخت ورزشى دادند . پژوهشگران ميزان خستگى هر دو گروه را، هم از طريق ارزشيابى پرسشنامه اى و هم از طريق آزمايشات طبى و آزمايشگاهى تعيين كردند.
در پايان آموزش هر دو گروه از خستگى كمترى كه در نتيجه تمرينات بود رنج مى بردند، اما گروهى كه سير مصرف كرده بود به مراتب وضع بهترى داشت . ميزان خستگى بدنى و ضعف پاها در گروه اول به تدريج كاسته شده و در پايان مراحل تست به كلى از بين رفت . عكس العمل كاسه زانو كه با ضربات چكش لاستيكى دكتر نواخته مى شد در گروه اول به تدريج بهبود يافت و در گروه شاهد نيز كاهشى را نشان داد (اينگونه عكس العمل نشانه خوبى جهت خستگى در بدن است ) و در نهايت سير از زياد شدن آنزيم هاى كبد و اسيد لاكتيك كه همراه خستگى توليد مى شود جلوگيرى مى كند.
استرس وافر stress massive
سير قادر است ناراحتيهاى حاصله از استرس زياد را كاهش دهد . چنانچه در فصل دهم گفتم در چندين آزمايش سير توانسته است اثر ناراحتى شيمى درمانى را كاهش دهد چرا كه اين نوع درمان اثرات زيادى روى اعضاء بدن مى گذارد و استرس روحى روى بيماران سرطانى در اين مرحله بسيار جدى است .
در گروهى از زنان كه تحت درمان سرطان تخمدان بودند، سير به ميزان 67 از عوارض جانبى داروها جلوگيرى كرد، در مورد ديگرى مردى كه تحت درمان سرطان سرو گردن بود سير موجب كاهش ضعف و خستگى كه معمولا با اين بيمارى همراه مى باشد،گرديد. پژوهشگران ميزان هورمون هاى ضد استرس غدد فوق كليوى بيمار را اندازهگيرى كردند و دريافتند كه شربت سير مقدار آن را در خون كاهش داده است . اين اثرهورمونى ، مشابه يافته هاى دكتر لو (lau) در آزمايش استرس كه روى موشها انجام شد،مى باشد سالخوردگى و راديكال آزاد free and aging ) (radical
افزون بر اينكه سير به واسطه جلوگيرى از بروز بيماريهاى زيادى موجب طول عمر مى شود، تحقيقات اخير نشان داده است كه سير قادر است به تنهايى عوارض سالخوردگى را كند نمايد . عمده ترين چيزى كه به تسريع سالخوردگى كمك مى كند، از بين رفتن غشاء سلولى به وسيله راديكال آزاد مى باشد .
راديكال هاى آزاد مولكول هاى خيلى پر قدرتى هستند كه واكنش زنجيره اى مخربى را در مولكول هاى چربى غشاء سلولها سبب مى شوند .توليد آنها هم ، از سوخت و ساز عادى بدن مى باشد . رژيم غذائى حاوى روغن داغ شده داراى مقدار زيادى راديكال آزاد مى باشد . زمانى كه آنزيم هايى كه با آنها مقابله مى كنند نيز فزونى مى يابند . ويتامين هاى آنتى اكسيدان از جمله ويتامين a و b و e و سلنيوم همگى بر ضد زيانهاى راديكال آزاد عمل مى كنند .
سير بالقوه داراى مواد ضد راديكال آزاد مى باشد . يكى از آنها سلنيوم است كه به مقدار زياد در سير وجود دارد . ساير تركيبات سير نيز داراى خاصيت آنتى اكسيدان هستند. در پايان كتاب ليستى از منابع علمى حاوى آنتى اكسيدان سير آورده شده است .
در آزمايشى كه در مورد طول عمر موشها انجام شد، موشهايى كه از رژيم غذائى سير استفاده كرده بودند؛ بيشتر از موشهايى كه از رژيم عادى استفاده كرده بودند، عمر كردند. محققين دريافتند كه اين امر ممكن است به علت آنتى اكسيدان موجود در سير باشد و كم شدن فعاليت راديكال آزاد و فعاليت آنزيم هاى آنتى اكسيدان موشهاى تحت درمان با سير، بيان كننده اثر آنتى اكسيدان موجود در آن ، باشد . ضمنا آزمايش نشان داد كه سير از فراموشى زياد حاصله در كهنسالى جلوگيرى مى كند
اثرات طول عمر به حيوانات آزمايشگاهى محدود نمى شود . برابر گفته دكتر جان هاينرمن (heinerman john .dr ) در كتاب منافع درمانى سير the) (garlic of benefit healing جامعه شناس فقيد بل بون بيرد belle ) (beard boone در مورد 8500 نفر از كسانى كه بالغ بر صد سال سن داشتند بررسى كرد . آن خانم طبق اطلاعاتى كه در مورد عادات غذا خوردن آنها به دست آورد بين آنها دو غذاى شاخص سير و پياز را مشخص ‍ نمود . (213)
تحقيقات انجام شده در اين فصل حاكى از اين است كه سير خيلى بيشتر از يك دارو براى معالجه بيمارى مى باشد . سير به معنى واقعى كلام يك تقويت كننده است ، باعث افزايش انرژى ، زندگى متعالى و سلامت عمومى مى باشد كه طى هفته ها و ماه ها و سالها به تدريج حادث مى شود .
فصل دوازدهم :تركيبات سير
با وجودى كه پزشكان و مردم دنيا طى مدت 25 قرن مى دانستند كه به وسيله بريدن و يا له كردن سير خاصيت آن ظاهر مى شود . فقط در پنجاه سال اخير دانشمندان رمز شيميايى آن را كشف كردند . مطالعات شيميايى تاءييد كرده است كه سير گياه عجيبى است و ديگر داروهاى معجزه گر قرن بيستم را تحت الشعاع قرار داده است . سير حاوى بالغ بر سى نوع تركيبات فعال دارويى مى باشد . تحقيقاتى كه تاكنون انجام شده موارد استفاده آن را بين اهالى بين النهرين ، مصر، يونان قديم ، روم و چين مشخص كرده است . امروزه دانشمندان روشهاى بيوشيمى را كه سير در معالجه بعضى از بيماريهاى جديد و جدى از جمله بيماريهاى قلب و عروق ، سرطان و نارسايى هاى مزمن سيستم ايمنى كمك مى كند، شناسايى كرده اند .
معماى شربت جالينوسى (syrup s galen of secret the )
براى اولين بار شيمى دانان از سال 1844 ميلادى كه تئودور ورتهايم (214) آلمانى روغن سير را از حبه هاى آن به دست آورد، آن را مورد استفاده قرار دادند . او با جوشانيدن سير له شده در آب و جمع آورى بخار خنك شده و جدا سازى روغن فرار (215) كه همراه بخار از آن خارج شده بود آن را به دست آورد . روغن به دست آمده داراى بوى تند گوگرد بود، لذا او نام آن را آليل سولفور انتخاب كرد . البته پيشوند آليل از كلمه لاتين سير يعنى allium گرفته شده است و آن پيشوند هنوز به تركيبات مختلف به دست آمده از سير، متصل مى شود .
ورتهايم رمز شيميايى و كليدى براى بو و بسيارى از اعمال شيميايى نهفته در تركيبات گوگردى سير را كشف نمود .
در سال 1892 شيميدان ديگرى از آلمان به نام اف . دبليو. سملر (216) در دهه 1940 چندين تركيب حاوى گوگرد را در سير كشف نمود، اما بزرگترين دستاور تحقيقى در دهه 1940 به عمل آمد طى آن دهه پژوهشگران شركتهاى دارويى در ايالات متحده آمريكا و سوئد، سه تركيب به نامهاى آلى ئين ، آلى ناز و آلى سين را كشف كردند . واكنشهاى اين سه تركيب توجيه بسيار خوبى براى درك پماد سيرى است كه جالينوس حكيم يونانى براى درمان و نجات جان بسيارى از گلادياتورها به كار برد، مى باشد .
آلى ئين از اساسى ترين تركيبات سير مى باشد . آلى ئين فاقد بو مى باشد و مقدار آن 25 .0 وزن كل سيرى است .آلى ناز آنزيمى مى باشد كه به نظر مى رسد نقش آن شكستن آلى ئين و ديگر تركيبات موجود در سير به هنگام خرد كردن و له نمودن سير باشد . آلى ناز در سير خرد شده با آلى ئين تركيب شده و تشكيل آلى سين را مى دهد . آلى سين تركيبى است كه باعث بروز بوى شديد و طعم تند سير پس از بريدن سير تازه مى شود . آلى سين داراى توان بالقوه دارويى بر عليه باكترى ها، ويروس ها قارچ ها، كپك ها و ساير ارگانيزم ها مى باشد .
از نقطه نظر گياهى تغيير آلى ئين به آلى سين جنبه دفاعى دارد . اگر يك قارچ و يا ويروس گياهى و يا باكترى ديگرى به سير حمله ور شود، آسيب وارده به آن موجب ترشح آلى سين و از بين بردن مهاجم مى گردد. به همين ترتيب اگر حشره و يا حيوان ديگرى به سراغ سير برود، به مجرد شكستن پوست سير طعم و بوى آلى سين و اثر سمى (217) بودن ، آنها را وادار به عقب نشينى مى كند. آلى سين حشره كش قوى مى باشد .
بهترين راه استخراج آلى سين از سير، بريدن و له كردن سير و خوابانيدن آن براى چندين ساعت در آب و الكل مى باشد و اين عينا همان روشى است كه جالينوس سير را جهت پوشش زخمهاى گلادياتورها به كار مى برد ( او سير له شده را در اتانل قرار مى داد ) لذا او آنتى بيوتيك سير را آزاد و براى جنگ با عفونتها روانه مى كرد، او اين عمل را حدود 1600 سال قبل از كشف ميكروب و آنتى بيوتيك انجام داده است .
شكستن آلى سين (allicin of down breack the )
براى ده ها سال دانشمندان آلى سين را جزء فعال دارويى سير مى پنداشتند و تحقيقات زيادى در مورد خواص ضد ميكروبى ، ضد قارچى و ضد سرطانى آن انجام داده اند . كشفيات جديد انجام شده اجزاء تركيب كننده سير را به چهارصد قلم رسانيد كه لااقل بالغ بر سى قلم آنها داراى خواص ‍ دارويى مى باشند . اكثر خواص دارويى اجزاء سير ناشى از شكستن آلى سين آن است .
اثر دارويى آلى سين در سير تازه بينهايت اهميت دارد . در حالى كه بسيار هم ناپايدار است . بيش از 2/1 خواص آن بعد از سه ساعت در حرارت عادى منزل كاهش يافته و پس از بيست و چهار ساعت تمام آن مضمحل مى شود . در حرارت بالاتر از جمله ، پختن در كمتر از بيست دقيقه دگرگون مى شود . دگرگونى آلى سين موجب توليد تركيبات ديگرى مى شود كه تاكنون بالغ بر بيست تركيب با خواص متفاوت شناخته شده است .
شكسته شدن آلى سين ، سير را به يك داروى با خواص جديد تبديل مى كند . اين فرآيند به تهيه ضماد طبى جالينوس كمك مى كند و شاهدى براى اثبات نبوغ گياه شناسان اوليه مى باشد زيرا كه آنها سير را يك شب در اتانل مى خيسانند و روز بعد اتانل نه تنها حاوى آلى سين بلكه حاوى محصولات با ارزش ديگرى نيز بود .
تركيبات گوگردى (compounds sulfur )
آلى سين و فرآورده هايى كه از شكسته شدن آن حاصل مى شوند همگى به شكلى حاوى عنصر گوگرد مى باشند كه به آسانى با سيستم آنزيمى بدن انسان تعامل نشان مى دهند. اين تركيبات گوگردى عامل ايجاد بوى سير مى باشند .(خواه آن را روى ميز برش دهند يا بعد از خوردن سير با غذا، همراه عرق بدن و يا از دهان كسانى كه مرتبا سير مى خورند استشمام مى شود . ) در مورد بوى سير در فصل سيزدهم توضيح داده خواهد شد . ولى فعلا مى دانيم كه بوى سير نشان دهنده تاءثير خاصيت دارويى سير در بدن مى باشد كه آن را در برابر سرطان ، بيمارى هاى قلبى ، عفونت ها و سموم حفظ مى كند . سير يكى از غنى ترين سبزيجات حاوى گوگرد است . در جدول 1 12 بيشتر تركيبات سير كلمه آليل را يدك مى كشند و حاوى مولكول گوگرد مى باشند .
تركيبات گوگردى سير حاوى ساختارهايى از اكثر آنزيم ها و هورمون هايى است كه كار بدن را مخصوصا در مراحل سم زدايى و عكس العمل سيستم ايمنى تنظيم مى كند . در فصل هشتم چگونگى تحريك سيستم ايمنى توسط اين تركيبات توضيح داده شد . در فصل نهم ديديم كه چگونه تركيبات سير كلسترول را از بين مى برند و خون را رقيق مى كنند و همانند آنتى اكسيدان عمل مى كنند . در فصل دهم چگونگى نقش تركيبات سير در جهت مقابله با سرطان بيان شده است . شباهت كلى كه بين تركيبات گوگردى وجود دارد اين است كه آنها روى پروستاگلاندين ها، (218) اسيدهاى چربى كه فشار خون را تنظيم مى كنند، متابوليسم ، درجه حرارت ، بارورى و تقسيم سلولى تاءثير مى گذارند، در مواردى هم مثل سرطان ، آسم ، تشكيل لخته در خون كه فعاليت پروستا گلاندين افراطى شود، تركيبات سير بر ضد آن وارد عمل مى شوند.
جدول تركيبات سير
چنانچه از جدول صفحه 156 مشاهده مى شود اكثريت عناصر دو نقش و حتى بيشتر دارند . بيشترين نقش را در جدول آلى سين دارد كه علت آن را مى توان توجه و مطالعات زياد انجام شده روى آن دانست . پس از آن بيشترين مطالعات روى اجوئن صورت گرفته است و نقش گسترده اى دارد . دانشمندان وجود اجوئن را در سير در اواسط دهه 1980 شناسايى كردند. براى يافتن آن از حرارت زياد و حلال هاى شيميائى استفاده شده است به طورى كه بعضى از نويسندگان مشهور اشاره كرده اند. در توليدات معمولى سير اجوئن (اهوئن ) وجود ندارد . ولى اخيرا پژوهشگران وجود اجوئن را در محصولات روغنى تجارى سير وتركيبات تازه آن گزارش كرده اند . عناصر ياد شده ممكن است نقش هاى بيشترى را هم داشته باشند ولى تاكنون روى آنها تحقيق نشده است البته بعضى از عناصر اصلى سير تاكنون شناخته نشده اند و بايد توجه داشت كه تمام عناصر ياد شده در تمام اشكال سير وجود ندارد . در فصول چهاردهم و پانزدهم من بعضى از اشكال آنها را توصيف مى كنم و در ضمن موارد استفاده مناسب از هر يك را براى حالات مختلف توضيح خواهم داد جدول 1 12: تركيبات فعال و متعدد شناخته شده
.
سير و نقش آنها . تمام عناصر در تمام گونه هاى سير وجود ندارند .
عناوين آنتى بيوتيك ضد سموم ضد سرطان آنتى اكسيدان كم كننده قند خون كم كننده كلسترول رقيق كننده خون محافظ كبد
ajoen * * * * *
allicin * * * * * *
alliin * *
allixin * *
mercaptan allyl * *
thiosulfinate methyl allyl *
trisulfide methyl allyl * *
disufide propyl allyl *
disulfide diallyl * * *
sulfid hepta diallyl *
sulfide hexa dially *
sulfide penta dially *
sulfide dially *
sulfide tetra dially *
sulfide tri dially * * * *
disulfide dimenthyl *
sulfide tri dimethyl *
disulfide dipropyl *
ajoene methyl *
allyl methyl
thiosulfinate *
sulfide propyline *
dithiin - 3. 1- h 4 - vinyl - 2 *
dithiin - 2 , 1 _ 4h - viny - 3 *
cysteine allyl _ s * * * *
sulfox cystein ally _s *
ide
cysteine mercapto ally _ s *
كل حقايق بيان نشده است (in not are facts the all )
دانشمندان اعتقاد دارند كه بعضى از اثرات دارويى سير بستگى به تركيباتى از سير دارد كه تاكنون شناسايى نشده اند . براى مثال : همان طور كه دانشمندان در كنفرانس ساليانه گياه درمانى در شهر مونيخ آلمان در سال 1993 تشريح كردند چگونگى استعداد سير در پايين آوردن كلسترول خون و دادن آرامش به ماهيچه ديواره رگ ها به وسيله اين تركيبات شناخته شده ايجاد نشده است . آنها صرفا مى دانند كه تركيبات حلال در آب باعث آن شده اند . بنابراين تمام خواص شيميائى سير گفته نشده است و در ده سال آينده با آزمايش و كشف خواص دارويى سير بسيارى از اثرات آن كشف خواهد شد .
آخرين كلمه در مورد تركيبات سير: خواص جمعى سير بيش از اثر هر يك از تركيبات به تنهائى مى باشد . تركيبات با هم اثر مى كنند و نقش نهايى را پديد مى آورند.
فصل سيزدهم : عوارض جانبى و موارد منع مصرف (219)
نويسندگان تعداد زيادى از بيماريها را كه سير براى آنها مفيد است عنوان كرده اند ولى معايب سير را مستور داشته اند .
نيكلاس كال پپر (1655 ميلادى )
مسموميت و عوارض جانبى يكى از تخصص هاى حرفه اى من است و در اين مورد به طور گسترده مكرر براى پزشكان نامه نوشته و براى عموم مردم سخنرانى كرده ام . من عكس العمل داروهاى گياهى را در سه گروه طبقه بندى كرده ام : مسموميت ، عوارض جانبى و ناسازگارى .
مسموميت
مسموميت ، عكس العملى است كه به بيمارى جدى و يا مرگ منتهى مى شود كه درباره داروهاى گياهى بسيار نادر و در مورد سير تاكنون مشاهده نشده است . داروهاى گياهى معمولا كمتر از داروهاى متداول مسموميت زا هستند. عكس العمل متضاد كليه داروهاى تجويز شده عامل بسترى شدن حدود 8 از بيماران بالغ بر دو ميليون نفر در سال مى باشد ساليانه حدود 100000 نفر توسط داروها هلاك مى شوند. حتى داروهاى بدون نسخه (220) ساليانه به ده ها هزار انسان صدمات جدى وارد و يا آنها را هلاك مى كند. در مقام مقايسه با آن ، گزارش مرگ و مير كه از ناحيه داروهاى گياهى ، دريافت شده است بسيار نادر و به تحقيق ساليانه به يك مورد هم نمى رسد . اطلاعات به دست آمده از يك مركز كنترل سموم حاكى است حتى كاتالوگى كه عكس العمل داروهاى گياهى را نشان دهد وجود ندارد . در كتاب a.m.a (221) كه درباره گياهان سمى و آسيب رسان توسط مؤ سسه دارويى آمريكا منتشر شده است تعداد آنها به حد انگشتان دست مى رسد و صدمه عمومى آنها فقط روى افرادى كه حساسيت دارند در حد ناچيزى مى باشد . چنانچه بعدا خواهيم ديد سير بالقوه قادر به ايجاد مسموميت نمى باشد مگر اين كه كسى آن را بيش از اندازه بيش از يك كومه در روز و آن هم براى مدت زياد بخورد . سازمان غذا و داروى ايالات متحده آن را به عنوان s.a.r.g(222) (ماده سالمى براى مصرف غذائى ) نامگذارى كرده است .
زياده روى در مصرف سير ( it overdoing )
خطر واقعى از مسموميت جدى توسط سير وقتى است كه كسى روزانه چندين كومه سيرخام و يا به همان مقدار آب سير را براى مدتى طولانى صرف نمايد . در چندين آزمايش كه روى حيوانات انجام شده ، نشان داده شده است كه تجويز مقدار زياد سير خام ويا آب سير موجب ناراحتى پوشش معده ، جذب ضعيف غذا، انهدام باكترى هاى مفيد در روده ، بد كار كردن كبد و كم خونى گرديده است . اين آزمايش ها به طور عمدى و با تغذيه اجبارى حيوانات انجام شده است .در مورد انسان مشكلى را موجب نمى شود چون ناراحتى حاصله از خوردن سير قبل از ايجاد آسيب جدى ، او را وادار به عدم اجراى مجوز داده شده مى نمايد . پزشكان ايالات متحده تحقيقى را با آب سير خام جهت درمان بيمارى سل در اوايل قرن انجام دادند . پس از تجويز مقدار زياد سير پياپى معادل چند كومه سير در روز بيماران را به عارضه كم خونى (223) مبتلا كرد بعضى از بيماران روزانه دو كومه سير به صورت افشره مى خورند و هيچگونه اثر بيمارى در آنها ديده نمى شود، ولى اين براى كوتاه مدت (يك ماه يا كمتر ) مى باشد .بنابراين مشكل اصلى از اين تفكر ناشى مى شود، اگر مصرف كم سير مفيد است ، پس مصرف زياد آن در دراز مدت مفيدتر خواهد بود!!
عوارض جانبى
هر گياهى كه به عنوان دارو مصرف مى شود و توانايى زيادى براى درمان دارد به همان نسبت داراى عوارض جانبى مى باشد . از آنجايى كه سير دارويى بالقوه قوى است ، به طور حتم قادر است عوارض جانبى نيز ايجاد كند، از همه مهمتر محرك معده ، بوى آن به هنگام تنفس ، محرك پوست و حتى سوختگى پوستى ، مى باشد .هر كس كه مقدار زيادى از آن را براى مدت طولانى استفاده كند آن را تجربه خواهد كرد .
عوارض جانبى سير
عوارض استفاده زياد از سير در مدت طولانى عبارتند از:
1 اسهال
2 نفخ معده
3 بر افروختگى صورت
4 تحريكات معده
5 سر درد
6 سوزش مرى
7 داغى بدن
8 ميل جنسى مفرط
9 ناخوابى
10 تهوع
11 ضربان تند قلب
12 تاول پوست
13 ناراحتى پوست
14 استفراغ
سوختگى ناشى از سير (224)
اغلب عوارض جانبى سير كه از استفاده متداول آن عايد مى شود سوختن پوست بدن است و اين امر در بين كارگران رستوران ها كه مقادير زيادى را پاك مى كنند، متداول است ، به ويژه در ممالك آسيائى . سوختن جدى ديگرى هم زمانى پيش مى آيد كه به عنوان درمان خانگى از آن استفاده مى شود كه حتى گياه شناسان هم اگر آن را به طور نادرست به كار گيرند، از آسيب حاصله در امان نخواهند بود. زنى را مى شناسم كه شنيده بود ضماد سير براى سرماخوردگى سينه مفيد است لذا سير له شده را مستقيما ريو سينه كودك ده ماهه خود قرار داد، كه ناگهان كودك بناى گريه و فرياد گذاشت و يك لايه از پوست سينه او تاول زد .
گياه شناس انگليسى را مى شناسم كه ضماد سير را يك شب روى زگيل خود قرار داد و روز بعد دچار سوختگى درجه سه گرديد . در حالى كه بافت هاى اطراف زگيل صدمه ديده بودند او هيچ احساس ناراحتى زير بانداژ را نداشت . در فصل چهاردهم خواهيم ديد ضماد سير را بايستى با احتياط روى بدن قرار داد، آن هم براى مدت كمتر از بيست دقيقه . گزارش حاكى از اين است كه پنج نفر بيمار در هنك كنگ پس از اين كه ته سير تازه بريده شده را جهت مداواى قارچ ها و ديگر عفونت ها روى كشاله ران ، گردن ، دست و پا و صورت ماليدند دچار تورم در آن قسمت ها شدند. البته ناراحتى آنها به حد مورد ذكر شده قبلى نبود ولى آنقدر بود كه براى برطرف كردن ورم به دنبال كمك هاى پزشكى بروند.
موارد منع مصرف (contraindications )
در مورد بعضى از بيمارى ها نبايستى سير به عنوان دارو مصرف شود . به ليست موارد منع شده مراجعه نمايند .
افرادى كه داراى ناراحتى هاى زيرين هستند به هيچ وجه نبايستى مقدار زياد سير را براى مدت طولانى استفاده كنند:
1 تورم حاد inflammation acute
2 ديابت شكننده diabets britlle
3 خشك شدن بدن dehydration
4 كمى قند در خون hypoglycemia
5 جراحى قريب الوقوع surgery impeding
6 ناخوابى insomnia
7 اعضاى پيوندى transplant organ
8 نفاط تاول كوفتگى كودكان pemphigus
9 - استفاده از داروهاى رقت خون drugs thinning _ blood of use تورم
در طول تاريخ نويسندگان به هنگام تورم رعايت احتياط زياد را در استفاده از سير لازم دانسته اند .زمانى بيمارى داشتم كه به مدت 20 سال از آرتروز رماتوئيدى (225) رنج مى برد، نامبرده داراى گونه افروخته ، دست و پاى گرم و طبعى آتشى بود كه با رژيم غذائى روزه كوتاه مدت با سبزيجات و آب درمانى (راه رفتن در آب سرد استخر ) بر ناراحتى خود غلبه كرد . قبل از مراجعه به من در كتاب ها خوانده بود كه سير براى مداواى آرتروز مفيد است و به طور سنتى مورد استفاده قرار داد اما او نمى دانست كه منظور مصرف داخلى نبوده است . از مشمع و ضماد سير مى توان براى درمان دردهاى شديد به عنوان ضد تحركات پوستى استفاده كرد و اين امر جريان خون را به ناحيه درد هدايت كرده و ممكن است درد را برطرف كند . خانم مذكور از كپسول هاى پودر سير حدود يك هفته مصرف نمود، درد آرتروز او به قدرى شديد شد كه تصميم به خوردن داروهاى درد كش گرفت كه براى ده سال آن را نخورده بود . زمانى كه خوردن سير را متوقف كرد، درد ظرف يك روز فروكش كرد و به حالت قبل از بحران برگشت .
كمى قند خون ديابت شكننده (226)
سير موجب كمى قند خون مى شود و بنابراين ممكن است كمك خوبى به ساير روش هاى درمانى براى اكثر ديابت ها باشد . در مورد ديابت شكننده يا تنك بايستى آن را به مقدار معين و تحت نظر پزشك مصرف نمود. چون در اين حالت مقدار قند شناور است ( گاهى بالا و گاهى پايين ) . تجويز مقدار زياد سير ممكن است قند خون را بى موقع كاهش دهد كه عامل ايجاد سكته ناشى از كمى قند در خون ، گردد. در اين مورد در فصل پانزدهم بيشتر توضيح داده خواهد شد .
كمى قند خون به معنى كمبود غير معمول قند در خون است كه ممكن است در مراحل اوليه باشد و يا بيمارى هاى ديگرى نيز با آن همراه باشد در افراد با قند كم خون ممكن است آثار ناراحتى هاى عصبى از جمله سر سبكى (227) تپش قلب و گاهى اختلالات روانى و رفتار نامناسب مشاهده شود . اگر تشخيص كمى قند خون در شما داده شده است ، بايستى از خوردن سير زياد به خصوص سير خام خوددارى كرده و در صورت تمايل زياد حتما تحت نظر پزشك مصرف شود .
تاول ناشى از سيستم ايمنى (228)
اين پديده تقريبا از موارد نادر اختلال در خود ايمنى است كه در آن سيستم ايمنى موجب ايجاد زخم در پوست و در مخاط غشايى مى گردد. پزشكان مى دانند كه داروهاى حاوى تركيبات گوگرد همان گوگردى كه قدرت زيادى به تركيبات سير مى بخشد قادر است تاول فوق الذكر را به وجود بياورد. بيماران داراى اين شرايط بهتر ا: است از خوردن پياز، سير، تره فرنگى و ديگر گياهان اين خانواده خوددارى كنند.
رقيق كنندگان خون
همان طور كه در فصل نهم ديديم سير بالقوه رقيق كننده خون است و حتى اگر به مقدار رژيمى باشد . كسانى كه داروهاى رقيق كننده خون مى خورند از جمله بعد از حمله قلبى و سكته مغزى و لخته شدن خون در رگ ها، خوردن سير به مقدار زياد منوط به اجازه پزشك معالج است . چون سير مى تواند عوارض جانبى داروها را تشديد كند . اثر عوارض جانبى داروهاى رقيق كننده خون اكثرا از علل اصلى بيمارى است كه افراد را راهى بيمارستان مى كند.
جراحى قريب الوقوع
اگر شما عمل جراحى در پيش داريد لازم است يك هفته قبل از عمل از خوردن سير خوددارى كنيد . سير رقيق كننده خون بوده و زمان انعقاد خون را به تعويق مى اندازد . مساءله انعقاد خون در جراحى جهت جلوگيرى از خون ريزى در حين جراحى و بعد از آن از اهميت زيادى برخوردار است .
پيوند عضو
پس از پيوند عضو، معمولا سيستم ايمنى به بافت هاى پيوند شده حمله ور مى شود، درمان دارويى استاندارى بايستى جهت جلوگيرى از حمله فوق الذكر اعمال شود . سلول هاى كشنده طبيعى بدن عامل اصلى برگشت مكانيزم هستند و چنانچه در فصل هشتم ديديم ، سير به طور جدى موجب افزايش فعاليت اين سلول ها مى گردد. بيماران پيوند عضوى نبايستى بدون نظارت پزشك حتى به مقدار كم سير بخورند .
احتياط در مصرف سير
برخى از اطباء مشهور نكاتى در مورد سير به شرح زير عنوان كرده اند:
بقراط حكيم در سال چهارصد قبل از ميلاد
پدر طب غربى اخطار كرده است كه سير: باد آور، توليد كننده حرارت در سينه ، سنگينى سر، بدتر كردن و افزايش درد موجود و نيز زياد كننده ادرار است .
ديوسكرايدز پنجاه سال بعد از ميلاد
مؤ لف مشهورترين كتاب گياه شناسى اعلام خطر كرده است كه : سير مى تواند از طريق خشك كردن بافت ها به ديواره معده صدمه زده و موجب تشنگى مفرط گردد .
پلى نى ، پنجاه سال بعد از ميلاد (pliny )
بزرگ طبيعى دان روم اعلام كرده است كه سير مى تواند بينايى چشم را تار كرده ، ايجاد گاز نموده ، به معده صدمه زده و تشنگى مفرطى را موجب شود.
جالينوس ، 200 سال بعد از ميلاد
بزرگترين طبيب يونانى روم با امكان ايجاد عوارض جانبى از جمله تحريكات و خشكى اخطار داده و پيشنهاد كرده است كه جهت كم كردن تندى سير بايستى آن را پخت و يا كمى آن را جوشانيده و سپس مصرف نمود.
ابو على سينا هزار سال بعد از ميلاد
اين پزشك برجسته ايرانى سير را عامل توليد گرما و خشكى دانسته و فرموده است كه سير خام براى سيستم اكثريت انسان ها بسيار قوى است . او پيشنهاد كرده كه سير را بايستى پخت و يا آن را با شير ميل كرد .
جان جرارد، 1600 سال بعد از ميلاد (gerard john )
جرارد بزرگترين كتاب گياه شناسى را به زبان انگليسى نوشت . او اخطار كرده است كه سير مى تواند در بعضى افراد گرماى بيش از حد توليد كند . او گفت ايجاد فساد (229) در خون و تيرگى (230) آن از نقش پيچيده سير است .
نيكولاس كال پپر، سال 1650 بعد از ميلاد
كال پپر بر عليه مصرف زياد سير اعلام خطر كرده و گفته است كه در افراد با طبع گرم و خشك باعث بدتر شدن وضع آنها مى گردد . او به خصوص در مورد خاصيت خشك كنندگى سير اخطار كرده است و نوشته است مقدار زياد مصرف داخلى بايد با احتياط انجام شود .
دكتر ويليام كوك (231)سال 1869 بعد از ميلاد
مشار اليه هم مثل پزشكان متخصص قبل از خود اخطار كرد كه سير مى تواند باعث تحريك زياده از حد، بر افروختگى صورت و سردرد گردد. به هنگام تورم پا و تحريكات شديد نبايستى به مصرف داخلى برسد. هرگز نبايستى براى مدت زيادى خورده شود.
عدم سازگارى : (232)داستان خود من
مبحث ديگرى از اثرات جانبى گياهان ، ناسازگارى بين انسان و آنها مى باشد. جهت روشن شدن مطلب ، داستانى كه براى من پيش آمده بيان مى كنم :
زمانى خواستم توانايى خودم را در خوردن سير امتحان كنم . چون من داراى طبعى گرم هستم در مورد خوردن سير بايستى احتياط نمايم . در حالى كه ديگران جهت خوابيدن بيرون از منزل دو عدد پتو لازم دارند من حتى ملافه را هم كنار مى زنم . در يك روز سرد پاييزى كه مردم كت هاى خود را آماده پوشيدن مى كنند، من هنوز پيراهن آستين كوتاه مى پوشم . خاطر نشان مى كنم كه من آخرين سال هاى چهل سالگى خود را مى گذرانم . كلسترول و ترى گليسيريد خون من همه ساله در حال بيشتر شدن بود و اين در حالى بود كه من ورزش معمولى را اعمال مى كردم و از رژيم غذائى سالم استفاده مى كردم . مردان خانواده من در خطر ابتلاى به مشكلات قلبى هستند، من تصميم گرفتم جهت معالجه كلسترول بالاى خود سير بخورم و با يك حبه سير پخته با هر غذاى روزانه و گاهى هم نصف تا يك حبه سير خام كه به ظرف سوپ يا برنج خود اضافه مى كردم شروع شد . زمانى رسيد كه من پنج حبه سير خام يا پخته مى خوردم .
ظرف چند روز اثرات تقويتى سير را احساس كردم (به فصل يازدهم رجوع شود ) و متوجه شدم كه مقدارى از مخاط جمع شده خون من صاف شده كه به نظر من خيلى خوب بود، بنابراين من مداومت كردم و آثارى از آن پديدار شد . با وجودى كه من آگاهانه آن را اجرا مى كردم در ابتدا اين اثرات را به خوردن سير ارتباط ندادم . اولين چيزى كه متوجه شدم ناراحتى روانيم بود كه با خشكى بدنم در حين انجام مراقبه (233) و عبادت همراه بود، ناخوابى اندكم كمى بيشتر شد و اين امر براى چند هفته دوام يافت و من تا حدى به آن عادت كردم . جهت ملاقات پزشك معالجم پنج روز وقت داشتم كه طى اين مدت بسيار ناراحت بودم و مشار اليه كه متخصص ‍ درمان هاى طبيعى بود دستور كم خوردن سير را داد و من هم خوردن سير را كاهش دادم و اكنون مى دانم چه بايد كرد و سير را بسيار دوست دارم .
چند هفته بعد از آن كه با كمك متخصص گياهى ، خشكى ديواره روده من بهبود يافت چند روزى مجددا شروع به خوردن مقدار زيادى سير نمودم . در همين هنگام شانه ها و دنده هاى من در موقع ورزش صدمه ديد و تورم مختصر در بين دنده ها كه التهاب عصب بين دنده (234) ناميده مى شود، به وجود آمد . با مصرف چند روز سير به مقدار زياد (پنج حبه سير پخته در طول روز ) عصبانيت من شديت يافت كه خوابيدن ، كار با ماشين تحرير و بلند كردن اشياء با دست چپ را براى من مختل كرد و همواره درد داشتم و فهميدم كه مشكل از كجا پيدا شده است ، حرارت حاصله از خوردن سير موجب وخيمتر شدن تورم گرديده بود . به متخصص طب سوزنى مراجعه كردم و او به روش كاسه اندازى به پشت من جهت بيرون كشيدن حرارت و گنديدگى ناحيه متورم با زدن سوزن مرا درمان كرد من هم خوردن سير را متوقف كردم كه ظرف مدت دو روز همه چيز روبراه شد و من عمل سوزن زدن را براى مدت يك هفته ادامه دادم تا ناآرامى و بى خوابى خاصله از خوردن سير طى اين مدت رفع گردد . اكنون من مى توانم روزانه از نصف تا يك حبه سير را تحمل كنم ولى گاهى به قطع دوره اى كامل آن اقدام مى كنم .
سيستم هاى سنتى
داستان من حاوى درس هايى مى باشد و جهت معرفى ناسازگارى هاى سير بسيار مفيد است .مهمتر از همه اين كه اكثر آثار وارده بر من هرگز جزو عوارض جانبى سير محسوب نشدهاست . شخصى سيستم پزشكى غرب را با در نظر گرفتن اكثر گياهان دارويى نوشتهاست ولى از خونريزى راست روده و التهاب عصب بين دنده اى كهعامل آن سير باشد چيزى بيان نشده است . هر كسى آموزش هاى سنتىمثل روش چينى ها و ايوروديك و يا طب يونانى را فرا گيرد، بلافاصله طبق روش هاىمعمول سيستم خود آنها را ناشى از حرارت تشخيص مى دهد و جهت رفع حرارت يك روشمتمايل به رژيم غذائى سرد و مرطوب را توصيه مى كند . (جهت آگاهى بيشتر از اينسيستم ها به فصول دوم ، سوم و چهارم مراجعه نماييد ) . فردى با مزاج سرد هرگز اينمشكلات را نخواهد داشت ، تجويز مقدار زيادى سير براى آنها مفيد خواهد بود . در زيركسانى را كه عدم سازگارى با مصرف سير دارند معرفى مى كنم . اگر شما گرفتارازدواج ناسازگار بوده ايد و كسى را كه به آن دچار است مى شناسيد آن وقت متوجهناراحتى بالقوه اى كه در اينجا وجود دارد مى شويد كمبود يين به روش چينى (yindeficient chinese )
.
متخصصان درمان هاى سنتى چينى گفته اند سير براى بيمارانى كه علائم بيمارى كمبود يين دارند منع مصرف دارد . افراد در اين شرايط احساس ‍ ضعف و شعله ور شدن دارند و ممكن است داراى ظاهرى نحيف ، سرگيجه ، لكه در جلوى چشم ، رگ بسيار نازك مثل نخ ، علائم حرارت و تشنگى و خشكى بدن ، عرق ريزى شبانه ، بى خوابى و بى قرارى ، دست و پاى داغ ، صورت بر افروخته و ضربان تند قلب باشند . اين علائم ممكن است با بيمارى هاى خاصى همراه باشد . زمانى كه چند تا از علائم به عنوان الگو ظاهر شد ، خوردن سير وضع را بدتر مى كند . افراد ديگر با داشتن حرارت از جمله دست و پاى داغ ، صورت برافروخته ، ضربان تند، تنفر از حرارت ، خواستار غذا و نوشيدنى خنك ، ممكن است تحمل خوردن سير به مقدار كم را داشته باشند .جهت اطلاع بيشتر از پزشكى چينى به فصل دوم مراجعه كنيد.