پدر , مادر , معلم مرا خوب تربيت كنيد

سيد حسن موسوي راد لاهيجي

- ۳ -


تغذيه زنان باردار
مادران آبستن از نظر تغذيه سالم و حلال و استفاده از انواع ميوه ها و سبزيهاى خوردنى و مفيد مى توانند بطن خود را محل پرورش فرزندان سعادتمند و سالم و خوشبخت قرار دهند.
غذاهاى فاسد و نوشابه هاى الكلى براى زنان آبستن فوق العاده مضر و خطرناك مى باشد، زيرا الكل صرفنظر از مسموميتى كه ايجاد مى كند ويتامينهاى غذاى مادر و جنين را مى سوزاند و ويتامين مورد نياز آنانرا از بين مى برد. در نتيجه فرزند ناقص الخلقه و معيوب به دنيا مى آيد.(44)
مادر شايسته به دور از تمايلات نفسانى ، بايد از غذاهاى نامناسب اجتناب نمايد لذا از خوردن غذاهاى مانده و فاسد مخصوصا غذاهاى گوشتى كهنه بپرهيزد چرا كه غذاهاى فاسد و مانده ، پوست بدن و صورت بچه را كدر و تيره مى نمايد و توليد مسموميت نيز مى كند(45) مطمئنا هر غذائى كه به جسم جنين يا كودك مضر بوده ممكن است بعضى غذاها به روح و روان او نيز زيان و ضرر برساند.
مادر: سلامت جسم و روح و روانم را با مشتهيات و تمايلات نفس اماره و خطاكاريهايت تهديد مكن و با مسامحه كاريها و تنبليها در تهيه غذاى سالم و مقوى و متنوع ، با خوردن غذاهاى حاضر و كالباس و سوسيس و همبرگر و ديگر غذاهاى فاسد و مشتبه و غير حلال و غير بهداشتى در حالت حمل من فرزند، به سعادت و خوشبختى و استعدادهاى خلاق به پيشرفتها و موفقيتهاى معنوى و مادى من لطمه و صدمه نزن .
نقش خرما در حلم و تقوى كودك
غذا و آب و ميوه ها و تمامى ماءكولات و مشروبات ، در ساختار وجود انسان نقش حياتى دارد و براى هر نوع از خوردنيها و آشاميدنيها اثر وضعى خاص مى باشد مثلا براى خرما و رطب يك اثر وضعى ويژه اى ذكر كرده اند پيامبر اسلام مى فرمايد:
اطعموا المرئة فى شهرها الذى تلد فيه التمر فان ولدها يكون حليما تقيا.
(46)
بر زن باردار در ماهى كه در آن وضع حمل مى كند خرما بخورانيد زيرا فرزند او بردبار و پرهيزكار خواهد شد.
بنابراين اگر اثر وضعى هر ميوه اى را بپذيريم بناچار تاءثير روحى و روانى و معنوى آنرا نيز پذيرا باشيم ، همينطور اثرات وضعى هر ماءكول و مشروب حرام و حلال را به ناچار بايد بپذيريم .
تغذيه سالم - فرزند سالم
در شبى كه مى خواهيد توليد مثل نماييد، بايد غذاى شما كامل و مخصوصا داراى ويتامين (E) باشد.(47)
عده اى از كودكان در روزهاى اول عمر مبتلا به زخمهايى مى شوند كه ، آنها را اگزماى كودكان و يا ((رشكا)) مى گويند. اين زخمها به قدرى دير معالجه مى شود كه پدر و مادر طفل را معذب و خسته مى نمايد، اين زخمها نتيجه سوء تغذيه مادر هنگام آبستنى است ، چنانكه مادر هنگام آبستنى ادويه تند، مثل فلفل زياد بخورد، يا مثلا، در خوردن خردل يا دارچين افراط نمايد، نوزاد او مبتلا به (اگزما) مى گردد.(48)
لكنت زبان ، نقصى است كودك از بطن مادر با خود مى آورد
از ميوه ها و سبزيهاى كه ويتامين ((ب )) دارند، درمان قطعى لكنت زبان مى نمايد و مادرى كه در ايام حاملگى از اين نوع از ميوه و سبزيهايى كه ويتامين ((ب )) دارند، استفاده نمايد، نوزادش زود زبان باز كرده و لكنت زبان پيدا نخواهد كرد.(49)
بنابراين لكنت زبان يك نقيصه بسيار بزرگى است كه كودك از مادر و سوء تغذيه او در زمان حمل به يادگار دارد.
وظائف مادر در دوران باردارى
زن باردار و مادر آينده ، زنى است كه ، امانت بزرگى را حمل مى نمايد و بنا دارد كه امانت الهى يعنى فرزندش را حفظ و حراست نموده و با سلامت روحى ، جسمى و روانى به دنيا بيآورد.
از وظايف پدر است كه محيط ايمن و سالمى را براى همسر و فرزندانش ‍ فراهم سازد و شرايط مناسب و خوبى جهت همسر باردار خويش به وجود آورد و با حفظ و حراست و پاسدارى از همه ابعاد اخلاقى ، تربيتى و بهداشت كودك آينده خويش بكوشد و از آوردن غذاهاى حرام و مشتبه و مشكوك و فاسد و آلوده پرهيز نمايد وظيفه شوهر است كه محيط خانه را از موسيقى و صدا و تصوير حرام و مشتبه پاك و از گناه دروغ و غيبت ، فحاشى و سخن چينى و هر حرام ديگر پاك سازى نمايد تا همسر باردار او امانت خويش را به سلامت حفظ نموده و فرود آورد.
تغذيه حلال و پاكيزه
تغذيه حلال ، غذاى پاك و سالم و گوارائيست كه شخص مؤ من و متعهد براى تغذيه خود و اهل و عيال و اولاد خويش فراهم مى سازد و اين خود مسئوليت بزرگى است كه پدر، شوهر، و يا رئيس يك خانواده آنرا بعهده گرفته است .
از امام باقر عليه السلام مى پرسند از قول خداى تعالى كه فرمود: فلينظر الانسان الى طعامه ...
پس بايد انسان به غذاى خويش بنگرد. يعنى چه ؟
حضرت باقر العلوم عليه السلام در جواب فرمود:
علمه الذى ياخذ عمن ياءخذه
(50)
يعنى بداند كه از چه راهى و از چه كسى غذايش را گرفته است .
مسئله تغذيه در اسلام فوق العاده اهميت دارد. مخصوصا تربيت نسلها مرتبط و وابسطه ، به تغذيه و تربيت صحيح كودكان مى باشد.
نقش تاءثير پذيرى حلال و حرام در كودك .
مادر، در دوران حمل موظف است به حلال و حرام و سلامت و فساد غذاى خود دقت نظر و توجه داشته باشد و شكم خود را از غذاهاى حرام و فاسد و نامناسب پر نكند. كه تا در نتيجه خود و مخصوصا جنين و فرزند او در شكم از سوء آثار و واكنش زشت و بد آن غذاها در امان باشد در فلسفه حلال و حرام ماءكولات و مشروبات و اينكه چرا بعضى غذاها و چيزها حلال و طيب و طاهر است و بعضى ديگر حرام و خبيث و ناپاك است . حضرت امام رضا عليه السلام مى فرمايد:
ان الله تبارك و تعالى لم يبح اكلا و لا شربا الا لما فيه المنفعة و الصلاح و لم يحرم الا ما فيه الضرر و التلف و الفساد.
(51)
خداوند هيچ خوردنى و آشاميدنى را حلال نكرده است مگر آنكه نفع و صلاح بشر در آن بوده و هيچيك را حرام نكرده است مگر آنكه مايه زيان و فساد باشد.
پدر، مادر، در صورتيكه به سعادت و خوشبختى من فرزندت مى انديشى از كل خوردنيها و آشاميدنيهاى حرام و مشتبه پرهيز كن و بدينوسيله به سلامت جسم و روح و روان خود و كودكانت رحم كن و به ما خدمت نما.
چرا بعضى از كودكان قسى القلب اند؟!
هر حال و حرام در دين و شريعت فلسفه اى دارد، و بر معيار خير و شر و يا بديها و خوبيها، پى ريزى و استوار گشته است ، و مسلم است كه مشروبات الكلى سكر آور و مست كننده است و زيان و ضررش را در جسم و روح و عقل مى گذارد و حتى در ژن وجود او اثر منفى خود را مى گذارد.
خوردن خون همين طور آثار سوء را در جسم و فكر و جان بشر و در نطفه و ژن انسان به وجود مى آورد حضرت رضا عليه السلام در فلسفه حرمت شرب خود و اختلالاتى كه در روح و روان آدمى بجاى مى گذارد چنين مى فرمايد:
...و يسى ء الخلق و يورث القسوة للقلب و قلة الراءفة و الرحمة و لايؤ من ان يقتل ولده و والده .(52)
.... و خوردن خون آدمى را بدخلق نموده و قساوت قلب مى آورد و عطوفت و مهربانى را كم مى كند تا جايى كه خونخوار چنان خطرناك نا امن مى شود كه ممكن است فرزند خود را بكشد و يا دستش به خون پدر آلوده گردد.
مادرم واكنش و عكس العمل زشت نوشيدن و خوردن هر نوع خون ، چه خون انسان باشد، يا خون حيوان ، وقيح ترين و زشت ترين اثر را در روى فكرر، عقل ، روح ، و چشم من فرزندت كه در شكم تو پرورش مى يابم خواهد گذاشت و به قساوت قلب گرفتارم خواهد نمود الحال تو اى مادر، بمن فرزندت ترحم كن و مرا بقساوت قلب و سياهدلى گرفتارم مكن .
يهوديان در ذبح حيوانات سن خاصى دارند كه معتقدند خون حيوانات را با سر بريدن آن نبايد از دست داد بلكه به خوردن خون حيوانات علاقمندند، لذا مى توان گفت كه از خوردن خون از قساوت فوق العاده در دنيا برخوردارند و بقساوت و خونريزى و خباثت خو كرده اند.
اين است واكنش و عكس العمل خونخوارى و آثار شوم آن .
علت ارتعاش و لرزش دست و پا؟!
چرا بعضى از انسانها مروت و انصاف خود را منهدم نموده و بر گناهان بزرگ تجرى پيدا مى كنند؟
امام باقر عليه السلام فرمود:
ان مدمن الخمر كعابد وثن و يورثه الارتعاش و يهدم مروته و تحمله على التجسر على المحارم من سفك الدماء و ركوب الزناء.
(53)
دائم الخمر مانند بت پرست است ، كسى كه به طور مداوم و پى گير، مى گسارى كند مبتلا به رعشته مى شود، سجاياى اخلاقى و مروتش ‍ نابود مى گردد شراب چنان آدمى را در گناه ، جسور مى نمايد كه ، از هر خونريزى و قتل و حتى زناى با محارم باك ندارد.
همه نارحتى هاى ناشى از لرزش اندام ممكن است از شرابخوارى نباشد ولى بعضى از لرزش ها و حركت هاى دست و پا ممكن است در پيرى و ناتوانى از اعتياد به شرابخوارى و ميگسارى باشد و يا ممكن است در ژن و نطفه آدم شرابخوار و الكليست نقش لرزش اندام را براى كودك يه يادگار بگذارد.
انصاف دهيد، آيا تنها بيمارى رعشه و لرزش دست و پا يا تمامى بدن در دوران پيرى براى فلسفه حرمت مسكرات و مشروبات الكلى كافى نيست ؟!!!
آيا بيمارى روحى و انهدام و نابودى مروت و عواطف انسانى و جسارت و تجاوز به محارم و خونريزى و زنا و صدها كار زشت و فواحش ديگر براى علت حرمت شراب كافى نيست ؟!!!
آرى ، عوارض جسمانى و بيماريهايى كه خوردن مسكرات به وجود مى آورد، در لابراتوارها اندازه گيرى و مشخص شده و خواهد شد، اما خوردن و آشاميدن غذاهاى حرام و ايجاد بيماريهاى روحى و صفات ناشايستى كه به علت استفاده از محرمات براى انسان به وجود مى آورد، در دستگاههاى دقيق پزشكى و لابراتوارها قابل اندازه گيرى نمى باشد، پس اى مادر مادر! اى پدر! از استفاده الكل و شراب بخاطر حفظ و حرمت دين تاءمين سلامتى خود و فرزندانتان جدا پرهيز نمائيد. با اين بيان كه علم و دانش در صدد درمان دردهاست و فقه شيعى و احكام الهى بشدت بشريت را از كل محرمات بازداشته و از كارهاى زشت و قبيح بدور نگه مى دارد. و اين خدمتى براى بشريت است .
انبياء در صدد پيشگيرى از بيماريها و ناملايمات جسمى ، و روحى و اخلاقى بشرند، علم جلوى جنايت را نمى گيرد، يعنى ، هرگاه قتلى و سرقتى و خيانت بر اموالى به وجود آيد، دانش بشر در حل و فصل كارهاى جزايى ، كيفرى و حقوقى اقدام مى كند، امام انبياء تلاش ‍ مى كنند مردم را از جنايات باز دارند و طرح و برنامه هاى دينى و اخلاقى و تربيتى بدهند كه آدمى بيمار نشود و خيانت نكند و از بديها سخت بدور باشد.
با اين تحليل نياز بشر به دين و به وجود انبياى الهى و پيشوايان معصوم به مراتب بيشتر مى گردد، علم و پيشرفتهاى علمى و ايدئولوژى صنعتى و تكنيكى فقط جنبه چاره كننده و درمان كننده دارد نه باز دارنده . علم بررسى مى كند كه ، مثلا نوعى شير خشك و غذاى مصنوعى براى كودك مفيد و خوب است ، غذاهاى غير طبيعى و ساختگى و محصولى از كارخانجات توليدى كه صاحب آن يهود باشند و يا مسيحى و يا اديان و مذاهب ديگر، و يا اصلا لامذهب و هر چيز ديگر... زيانهاى جسمى هم ندارد و بسيار هم به ظاهر مفيد است و بچه در ظاهر امر، بيمار هم نمى گردد و از حلاوت و زيبايى خوبى نيز برخوردار مى شود و رشد جسمى خوبى هم پيدا مى كند و مواد پروتئينى و ديگر مواد لازم را هم دارد اما از آن طرف ممك است ، اين غذاها از شير خشك و يا از شير حيوانى چون ميمون ، خوك ، گراز و خرس و...گرفته شده باشد و آثار زشت و خلق و خوى حيوانى و آثار درندگى و.... در بچه باقى بگذارد، اين را چه كار كنيم چگونه علاج نمائيم علم به آن كارى ندارد.
اما زمانى كه جنايات ، قتل ، اختلاس ، احتكار، رشوه خوارى ، كم فروشى ، گران فروشى بيماريهاى جديد و لاعلاج چون سرطان ، ايدز و...كه موجب اختلال و نزاع و آشوب و تشنج در جامعه بشرى بوجود بياورد و ممكن است بازارهاى جهانى را فلج گرداند و اقتصاد را در دنيا بهم بزند، و افكار ارواح بشر را متلاطم گرداند كه همه اين جنايات معلول سوء تربيت اعمال بشر نادان و تغذيه ناسالم و غير حلال مى باشد و همان غذاها و تربيتهاى ناروائيست ، كه ساخته دست بشر است و براى آينده بشر و زندگى صحيح او هيچ تدبيرى نشده است آنگاه فريادش بلند مى شود و لب به انتقاد و اعتراض مى گشايد و بكائنات فحش مى دهد كه اين نوع بيماريها را انسان از كجا آورده و چرا در جامعه فوق تمدن و با همه تكامل و ترقى باز مانده و احساس عجز مى كند؟! كه زيان آن را از بيماريهاى جسمى بزرگتر و مهمتر تلقى مى كند، اينجاست كه بشر مترقى و پيشرفت كرده و با همه تكنيكها و لابراتوارها حيران مى مانند و نمى فهمند چه كنند و چه چاره اى بينديشند!
به عنوان مثال ، دانش روز خوب تشخيص داده كه بيمارى (ايدز) مثلا از همجنس بازى ها و بيمارى (سوزاك ) و (سفليس ) از زنا و آميزش و مقاربت هاى حرام و نامشروع و آلودگى ها و ناپاكى ها و انواع آلودگيهاى ديگر به وجود مى آيد كه منشاء اين مفاسد را اسلام حرام و ممنوع معرفى كرده است .
متاءسفانه دانشمندان با علم و اطلاع و انواع بيمارى هاى آميزشى ، بيشتر آلوده مى گردند و به مفاسد اخلاقى و گناهان زيادترى دامن مى زنند و هيچ توجهى به عواقب بعدى آن ندارند.
عوامل زيبائى يا زشتى كودك ؟!
با توجه به روايات اسلامى و نظريات پزشكان و پيشرفت علوم و تكنيك امروزه ثابت شده كه غذا نقش مهمى در زشتى و هم در زيبايى كودك دارد. در اين مورد به چند حديث از ائمه عليه السلام توجه مى نماييم :
الصادق عليه السلام نظر الى غلام جميل و قال : ينبغى ان يكون ابو هذا اكل سفر جلا ليلة الجماع .
(54)
امام صادق عليه السلام در رهگذر بچه زيبايى را ديد و فرمود: شايسته است ، كه پدر اين كودك در شب همبسترى ميوه (به ) خورده است .
و در روايتى ديگر امام صادق عليه السلام فرمود:
و اطعموا حبالاكم فانه يحسن اولادكم .
(55)
ميوه (به ) را به زنان باردار بخورانيد، اطفال شما زيبا مى شوند. با اين دستورالعمل معلوم مى گردد كه زيبائيها و زشتيهاى كودك مى تواند به دستور پدر و مادر باشد.)
زيبائيها و زشتيهاى كودك از كيست ؟!

بوعلى سينا حكيم بزرگوار، زيبائيها و زشتيها وهرگونه نواقص خلقت را به والدين نسبت مى دهد و در كتاب (قانون ) چنين مى گويد:
1- يكى از عوامل تكوين قوه اى است كه از همان آغاز، در (منى ) موجود است كه شكل دادن و تكامل جنينى به عهده آن است ، اين قوه در كار خود كوتاه آمده است .
2- نقص و بدتركيبى ممكن است به علتى در موقع جدا شدن از رحم پيدا شده باشد.
3- شايد قنداق كردن و به دست گرفتن طفل علت بد تركيبى باشد.
4- گاهى عامل بدتركيبى و بد شكلى ، خارجى است مانند افتادن و ضربه خوردن .
5- ممكن است طفل قبل از سخت شدن و نيرو يافتن اندام ، حركتهايى كرده است كه موجب كج و كولكى بدن شده است .
6- بيماريهايى مانند جذام ، سل ، تشنج ، سست اندامى و تمدد و جابجائى اعضاء.
7- فربهى مفرط و يا لاغرى بيش از اندازه .
8- ممكن است علت بد شكلى ، ورمها و شايد هم هنگام وضع (حمل ) باشد.
9- بد شكلى گاهى بر اثر زخم و قرحه ههايى است كه ممكن است اثر بد بجا گذاشته باشد.(56)
هرگونه عوامل زشتى و زيبائى با والدين خاصه با مادر است .
بنابراين ، هر يك از اين عوامل موجب بدتركيبى و بدشكلى مى شود، امام مهمترين عوامل زشتى چهره و بدشكلى بر اثر سوء تغذيه است . خوردنيها و نوشيدنيهاى مانده و كهنه شده و نامناسب ديگر در نطفه پدر و مادر و جنين آثار زشت و ناهنجارى را بيادگار خواهد گذاشت . بنابراين ، زشتيها و زيباييها و كوتاهى يا بلندى قد و موزونى و ناموزونى قامت فرزند غالبا از طريق وراثت سپس تغذيه والدين بوجود مى آيد.
بنيانگذار زيبائى نسلها والدينند
آيا انسان همانند همه موجودات وابسته به نظام تكوينى عالم است ؟ قانون وراثت پاسخگوى اين سؤ ال است .
اگر خواهان فرزند زيبا و باطراوت و باذكاوت و نابغه باشيد بناچار، همسرى دارى اوصاف شايسته و زيبائى خاص مورد نظر، انتخاب نمائيد، و سپس از راه تغذيه سالم و استفاده از ميوه هاى مناسب فصل به خواسته هاى خود خواهيد رسيد، حاصل اينكه قانون وراثت نقش خود را ايفا خواهد كرد.
سخنى از اميرمؤ منان على عليه السلام دليل بر حقيقت مطالب فوق الذكر است كه فرمود:
جميل المقصد يدل على طهارة المولد.
(57)
مقصد زيبا دليل پاكزادگى و زيبائى است .
جمال و زيبائى مقصد يعنى همسر جميله و زيبا، شما را به پاكى و آراستگى مولد و فرزند زيبا دلالت و هدايت مى نمايد بلى زيبائى خواست هر انسان است و فطرة هر انسانى خواهان آن مى باشد.
ان الله جميل و يحب الجمال ،
خداوند مظهر تام و تمام زيبائى و جمال است و زيبائى را نيز دوست مى دارد.
همسر زيباى شما مادر فرزندان زيباى آينده شما خواهد بود، زيبايى او منتقل به فرزند شما خواهد شد. همين طور زيباييهاى چشم بادامى و ابروى كمانى و پيوسته و بينى قلمى و متناسب و لبهاى ياقوتى و قشنگ و صورت و گونه هاى سرخ و... به فرزند انتقال مى يابد، بنابراين ، اگر بخواهيد فرزندان زيبا و خوش قد و قامت و شايسته داشته باشيد در كنار ديانت و تقوا به جمال و زيباييهاى خدا داده همسرتان كه مادر يا پدر فرزندان آينده شما هستند، توجه بيشترى داشته باشيد.
ناگفته نماند كه به ندرت از والدين بدقيافه و كريه و سياه پوست و ممكن است فرزندانى زيبا و صاحب جمال و خوش قد و قامت به وجود آيند، كه آن نيز از تبحر و تخصص اين والدين است ، چرا كه با غذا و انتفاع از ميوه هايى چون گلابى ، به ، سيب و بعضى گياهان داروئى مى توان در اوقات مضاجعت ، و همبسترى بويژه دوران حمل ، و رضاع و دوران طفوليت ، زشتيهاى وراثتى از والدين را به زيبائى تبديل نمود. بنابراين ، زن و مرد نازيبا و بدقيافه و بد قد و قامت از داشتن فرزندان زيبا نبايد تا اميد باشند، بعلت اينكه آنها مى توانند با علل و عوامل خارجى و با تغذيه خوب و مناسب ، به فرزندان زيبا و نمكين دست بيابند.
پس علل و عوامل زشتى و نازيبايى كودك را بايد به پاى پدر و مادر گذاشت چون غالبا هرگونه نقص عضو و معايبى را كه كودك از مادر هنگام تولد به همراه مى آورد، از يكى يا از هر دو (پدر و مادر) مى باشد، چرا كه ، در حين همبسترى در حال مستى ، ترس و تشويش و يا كامگيريهاى نامشروع كه تواءم با وحشت و دلهره است ، در نطفه تاءثير ناهنجارى مى گذارد. تمام اين عوامل و واكنشها در كودك مظلوم كه چنين واليد ستمكار با چنان حالاتى تكون يافته و به دنيا مى آيد، موجب مى شود كه كودك با نواقص جسمى و روحى متولد شود و بزرگ گردد و به يك عضو فاسد و عاطل و باطل در جامعه تبديل شود. همچنين زشتيها و نابسامانيهاى جسمى و زننده و قبيح كودك ، اثر وراثت يا سوء تغذيه مادر و يا بيماريهاى تالاسمى و يا ازدواج فاميلى والدين است ، كه براى تمامى عمر، كودك را عليل و بيمار و ناقص نموده و طفل را در نزد دوستان و همكلاسيها و همكار و همسر، شرمسار و متاءثر مى نمايد. بويژه در امر ازدواج گاهى به قدرى عاجز مى گردد كه ، پست ترين كسى حاضر نيست با او ازدواج نمايد.
بنابراين ، ثابت شده است كه بالاخره ، زشتيها و زيباييها، اندامهاى موزون و ناموزون ، سلامت و بيمارى ها، از پدر و مادر نشاءت مى گيرد، و از راه اسپرم و اوول به وسيله ژنها و كروموزومها به فرزندان منتقل مى گردد و احيانا عقده حقارت و خود كم بينى به وسيله نقص عضو و ديگر معايب در آنها پديد مى آورد تا جايى كه گاهى آنها را به بيماريهاى روانى گرفتار مى نمايد افراد ناقص الخلقة ، يعنى ، افرادى كه از كودكى معلول جسمى و يا عقلى و يا ناقص عضو دارند، همواره اين كمبودها در آنها موجب شده است كه خودمان را در ميان همنوعان خويش زبون و خوار و ناتوان ببينند و احساس كنند مانند كودكى كه بر اثر فلج يك دست ، و يا يك پا، پيوسته در جمع كودكان ديگر نتوانند به طور برابر همبازى شوند و يا در بازى آنان شركت كنند.
معايب جسمى و روانى كودك ؟!
كودكانى هستند كه از ضعف مفرط و نقص عضو بدنى و روانى بشدت در عذابند نقص عضو بدنى شامل خيلى چيزها مى شود، از يك لكه كوچك در صورت يك دختر جوان و زيبا، يا كجى استخوان بينى ، يا كجى پا، و يا معايب ستون فقرات و يا شش انگشتى ، و يا كورى مادرزادى ، و يا منگل بودن كودك ، و يا زشتيها و ناهمواريهاى قد و قامت و امثال آن انسان را از اول تا آخر عمر زير فشار عقده حقارت ، عذاب روحى و شكنجه روانى مى دهند، و حتى كار او گاهى به ديوانگى و بيمارى روانى و حتى گاهى انتحار و خودكشى مى انجامد(58)
آرى ، زشتى و نازيبايى موجب شرمسارى انسان مى گردد، به عنوان نمونه به داستانى در اين مورد توجه نماييد:
جاحظ يكى از مردان تحصيل كرده و دانشمندى است كه در قرن سوم هجرى مى زيسته ، كه كتابها و آثارى هم از وى به جا مانده است . وى مردى زشت رو و قبيح المنظر بوده است . او به خاطر دشمنى با اميرالمؤ منين عليه السلام مورد حمايت خلفاى عباسى قرار گرفته بود.
جاحظ روزى به شاگردان خود گفت : (در تمام دوران زندگى هيچ كس ‍ مانند يك زنى مرا شرمسار و خجلت زده نكرده است ، روزى در رهگذر با زنى برخوردم ، وى از من خواهش كرد همراه او بروم ، مرا به در دكان يك مجسمه ساز برد و مرا به صاحب دكان نشان داد و گفت : مثل اين شيطان !
اين كلمه را گفت و رفت ، من متحير ماندم ، وقتى زن مرا ترك كرد و رفت از صاحب دكان سؤ ال كردم قضيه چه بود و اين زن چه گفت ؟!
مجسمه ساز جواب داد: اين زن به من سفارش داده بود، مجسمه شيطانى را براى او بسازم ، به او گفتم من كه صورت شيطان را نديده ام تا شكل او را بسازم ، تا اينكه امروز شما را نزد من آورد و گفت : مجسمه شيطان را مانند قيافه شما بسازم .)(59)
اين زشتى و وقاحت شكل و قيافه و تيرگى و سياهى را جاحظ از پدر و مادرى زشت رو و بدقيافه از راه (ژن ) و (كروموزوم )ها كسب كرده و به دست آورده است ، كه يكى از والدين اگر با يك زيبا روى سفيد چهره خوش قيافه ازدواج مى كرد. ممكن بود بيست و پنج در صد تا پنجاه درصد، زشتيهاى موروثى خود را در فرزند آينده اش تبديل به سفيدى ، ملاحت و زيبائى نقش بسزائى را دارد بنابراين پدرم ، مادرم ، زشتيها و زيبائهايم وابسته به شما و موروثى شما والدين است .
عوارض پرخورى و پرخوابى
پرخورى و پرخوابى مادر آبستن ، ممكن است انحطاط فكرى و بيماريهاى جسمى و تخذير روحيات خود و كودكش را فراهم سازد و علل و بيماريهاى بيشترى آينده كودك او را تهديد نمايد بنابراين والدين مسئول و متعهد توجه خاصى براى تغذيه خود در بهسازى جنين و فرزند خود داشته باشند و حتى برنامه و اندازه گيرى منظمى در رابطه با خواب و خوراك مادر رعايت شود.
امام على عليه السلام در فساد نفس و زيان و ضرر با (پرخورى و پرخوابى چنين گوشزد مى نمايد:
كثرة الاكل و النوم تفسدان النفس و تجلبان المضرة
(60)
زياد خوردن و زياد خوابيدن باعث فساد و تباهى مزاج و ايجاد بيماريها و عوارض زيانبارى را فراهم مى سازد.) كه در فوائد كم خوردن مى فرمايد:
قلة الاكل يمنع كثير من اعلال الجسم .
(61)
كم خورى مانع از انواع بيماريهاى جسم مى گردد.
پيشرفتهاى علمى و تكنيك عصر حاضر در تغذيه سالم موجبات سهولت و آسانى زندگى بشريت را فراهم ساخته راهها را كوتاه ، بيماران (صعب العلاج ) را درمان ، و رفاهيات جوامع بشرى را فراوان كرده است بلى از راه تكنيك و دانش پيشرفته از چوب جنگل بيش از دويست نوع غذا تهيه و به بازار مصرف ارائه شده است ولى با تبديل طبيعيات و نعمتهاى الهى به صنايع غذائى دنياى امروز، مصنوعى بودن اغذيه و با مخلوط بمواد شيميائى ، نفتى و ساير افزودنيهاى مجاز!!!....ديگر مى باشد بيماريهاى جنون گاوى در انگليس كه بعلت سوء تغذيه و يا تغذيه غير مجاز گاوها، و...و مسموم كردن گوشت لاك پشتهاى دريائى براى نجات و جلوگيرى از انقراض نوع اين حيوان از دست آنهائى كه لاك پشت مى خورند و به بد يا خوب بودن و حلال و حرام آن هيچ توجهى ندارند. و....وابسطه بصنايع غذائى دنياى تكنيك و عصر اتم و پيشرفته است . اما شما مسلمانان متعهد و مؤ من ، شما خانواده هاى نجيب و اصيل خود و فرزندانتان را از غذاهاى بازار و خصوصا فرآوردهاى غذائى شركتهاى غربى و شرقى چندان اعتماد نكنيد و اصلا اطمينان ننمائيد و اين غذاهاى آلوده را مورد استفاده خود و خانواده محترم خود قرار ندهيد يعنى سعى كنيد از غذاهاى طبيعى و سالم و دور از مواد شيميائى و مشكوك و مشتبه استفاده نمائيد و از زندگى سالم و تغذيه حلال بهره مند گرديد. غذاى سالم مسلم است كه موجبات سلامت جسم انسان را فراهم مى سازد. امام على عليه السلام فرمود:
بالصحة تستكمل اللذة
(62)
بسبب صحت و تندرستى لذت هاى انسان كامل مى گردد.
و آدمى كه از غذاى سالم و حلال تغذيه كند هم لذت او كامل مى شود و هم استعدادهاى خلاق و هوش و ذكاوت فوق العاده و سرشار بدست آورد.
در استفاده از غذاهاى سالم و مخصوصا سبزيجات خوردنى ، در روايتى از حضرت رضا عليه السلام اين توصيه را بجان و دل مى خريم كه آن حضرت در سر سفره نشسته بود به خادمش فرمود:
اما علمت انى لا اءكل على مائدة ليس عليها خضراء فاءب بها.
(63)
آيا ندانستى كه من از سر سفره اى كه در آن سبزى خوردنى نباشد غذا نمى خورم برو و سبزى بياور.)
خادم سبزى تهيه كرد و آورد و امام رضا عليه السلام غذا را با سبزى ميل فرمود: در اهميت اين مسئله مى دانيد كه امام عليه السلام اطلاع كافى از خواص و ويژگيهاى غذا و مفاد و آثار غذاها، دارد و علم و آگاهى دقيقتر حضرت امام به آثار و فوائد غذاها و سبزيجات خوردنى درسى براى ما پيروان آن حضرت مى باشد.
اخطار به مادران باردار از داروهاى (شيمايى )
اجتناب از داروهاى شيميايى كه خود ايجاد بيماريهاى فراوان جنبى مى نمايد و توسط پزشكان هم گوشزد شده است . امام رضا عليه السلام در اين باره مى فرمايد:
ليس من دواء الا و هو يهيج داء
هيچ دواى نيست ، مگر آن كه مرض را (در آدمى ) تهييج مى نمايد و بيمارى و عارضه ديگرى ايجاد مى كند.
بنابراين ، با استفاده از انواع سبزيها و خوردنيها و آشاميدنيهاى طبيعى و حلال مى توان جلوگيرى از خيلى از بيماريها و علل و عوارض آن را گرفت ، به ويژه مادرانى كه در دوران حمل و باردارى هستند، بايد از خوردن هر نوع دارو در حد امكان پرهيز نمايند تا از عوارض جنبى داروهاى شيميايى در روح و جسم خود و مخصوصا فرزندى كه در رحم دارند در امان بمانند.
خطابم به تو اى پدر، اى مادر، با استفاده از مواهب طبيعت نعمتهاى الهى و ماءكولات و مشروبات سالم و بى نقص و عيب و حلال و پاكيزه نسبت به سلامت جسم و روح خود خدمت نمائيد و در حفظ الصحه و بهداشت جسم و روح خود بكوشيد تا من ، پسر يا دختر شما نيز از سلامت روح و جسم سالم شما والدين بهره مند و برخوردار باشم .
نامگذارى كودك
براى كودكان نام خوب انتخاب نمائيد:
هر موجودى در عالم هستى ، نامى و نشانى دارد. براى هر چيزى از قبيل گياهان حيوانات و جمادات ، و.... نامى و اسمى كه مشخص آن از ديگرى باشد ضرورت دارد انسان كه اشرف مخلوقات و موجودى عاقل و ناطق و متشخص است و همه موجودات جهان هستى براى ادامه حيات و زندگى او آفريده شده اند، به اين نام و نشان نيازمندتر و سزاوارتر است شايسته است كه براى اين موجود برتر، نامى برتر از ساير موجودات انتخاب شود كه در فراخور حال و شرافت و كرامت انسانى او باشد پيامبر بزرگ اسلام در انتخاب نام نيكو براى كودك به حضرت على عليه السلام چنين فرمود:
حق الولد على والده ان يحسن اسمه و ادبه
(64)
انتخاب اسم و نام خوب و تاءديب و تربيت فرزند حقى است كه فرزندان از پدران خويش انتظار مى برند.
بنابراين نام نيكو براى فرزندان انتخاب كردن يك تكليفى شرعى و دينى و اخلاقى براى والدين است .
انتخاب نام ، لقب و كنيه زيبا
آرى ، نام ، لقب ، كنيه و شهرت انسان بايد از يك معنا و مفهوم مناسب و نيكو در خور منزلتهاى نسبى او تعيين گردد. نام و القاب و اكناب قبايل مختلف را مى توان نشاءت گرفته از فرهنگ و سنتهاى محلى آن قبيل و عشيره دانست ، گرچه بعضى مسائل موجود و عادات و رسوم مخصوصا در بعضى قبايل موجب شد كه نامها و القاب و كنيه هاى قبايل بر آن معيارها انتخاب شود، مثلا، مردمى كه در قبيله آنها افراد شجاع دلير و متهور وجود دارد، آن قبيله را غالبا به بنى اسد (فرزند شير) كنيه مى دادند و فرزندان اهل قبيله را به نامهاى مثل (اسد) نام مى نهادند و يا در قبيله هايى كه در آن انسانها همانند (سگ ) دارى تهور و درندگى بودند و به دشمنان حمله مى كردند، فرزندان آن قبيله را به (بنى كلاب ) فرزندان سگ مى ناميدند بخاطر تهور و جراءت و شجاعت ايشان چنين نامگذارى مى نمودند.
اما در اسلام ناب و لقب و كنيه يكى از مفاخر و شرافت شايسته انسانى و هر مسلمانى محسوب مى شود، كه بايستى از نامها و القاب خوب و با معنا انتخاب شود، چون نامهاى زشت و زننده و داراى معانى و مفاهيم بد و ناهنجار كه موجب هتك حرمت انسان ميگردد مثل ابن عصفور، يعنى فرزند گنجشك خوب قهرا اين دانش آمور در نزد همكلاسيهايش ‍ او را صدا بزنند آقاى (ابن عصفور) برخيز بپاى تابلو بيا و فلان مساءله رياضى يا فيزيك را حل كن ، دانش آموزان كلاس براى او مى خودند و او نيز بشدت احساس حقارت و شرمندگى مى كند.
بنابراين پدر مادر، براى من نام نيكو و شايسته انتخاب كنيد و موجبات مسرت و خرسندى مرا فراهم سازيد و كرامت انسانى مرا حفظ و حراست نمائيد.