چگونه بهترين همسر باشم ؟

محسن كاظمى

- ۲ -


بله در صورتيكه دوستان او از نظر اخلاقى و رفتارى صلاحيت لازم و كافى جهت ارتباط با همسر شما را ندارند با عطوفت و مهربانى و با منطقى كه در هاله اى از لطف است از او بخواهيد كه با آنها كمتر ارتباط داشته و آرام آرام دوستان صالح را جانشين آنها بكند. اين روش ، خيرخواهى شما را براى او ثابت مى كند در غير اين صورت ممكن است تصور نمايد كه شما خداى ناكرده خودخواه و مغرور هستيد.
5- مرد و ديندارى :
هم شما مى دانيد و هم ما، آن كسى كه ما را در نظر مردم مجبوبيت و دوست داشتنى مى كند فقط خداست و همه به اين حقيقت باور داريم ، چه بسا دوستانى كه به دشمن تبديل و دشمنانى كه به دوست مبدل شده اند آيا در آن هنگام دوستى و يا هنگام دشمنى به اين نكته توجه كرده ايم چه كسى است كه محبت ما را در دل مردم مى اندازد و ما را محبوب آنها مى كند؟ همه اعتراف مى كنيم آن كسى كه محبت ما را در دل مردم زياد مى نمايد خداوند كريم و لطيف است .
پس چه كنيم كه او از كرمش ما را محبوب در ميان جامعه كند.
خدا در قرآن كريم فرموده است : ان الذين امنوا و عملوا الصالحات سيجعل لهم الرحمن ودا
اگر پرهيزگار شديم خداوند ما را محبوب همه اهل آسمانها و زمين مى كند و به آن اندازه كه در پرهيزگارى موفق بوديم در محبوبيت هم موفقيم . چه بسا افراد زيادى ناخود آگاه به ما علاقمند و ما را دوست مى دارند در حاليكه ظاهرا هم هيچ خدمتى به آنها نكرده ايم . پس جايگاه دين و دين دارى را در زندگى خصوصى و عمومى فراموش نكنيم تا با شادابى روحى و معنوى بتوانيم زندگى شيرين و زيبائى داشته باشيم .
6. عزت نفس و ادعاى اغنا:
موضوعى كه كم و بيش همه ما بدان مبتلا و عموما از ناحيه آن صدمه مى بينيم عدم عزت نفس مى باشد. توجه به جايگاه ديگران اعم از مال و جاه و مقام و بى توجهى به ارزشها و نعمتهاى خدادادى گاهى اوقات ، منشا تخريب خود و افراد پيرامومن خود بخصوص شوهر مى شود.
شايد شما هم اينگونه افراد را ملاحظه كرده ايد، هميشه دم از ندارى و نيستى ميزنند، در حاليكه خداوند متعال به آنها نعمت داده و زندگى تقريبا مرفهى هم دارا مى باشند ولى عدم عزت نفس موجب آن مى شود كه در مقابل ديگران اعم از دوستان يا اقوام اظهار نيازمندى و نيستى بكنند.
شايد بنظر شما اين كار صحيح باشد و بعضى بر اين باورند كه اين كار انسان را از چشم و نظر دور مى كند بله صحيح است احتمال شما ممكن است صحيح باشد وليكن چرا ما براى پرهيز از چشم و نظر كه بعضى بدان معتقدند، از اين طريق غير معقول استفاده نمائيم . مراقبت در اين زمينه روشهاى خاصى دارد كه در جاى خويش آمده است .
استفاده از اين طريق انسان را از ورطه انسانيت خارج و از حقيقت دور و در نهايت محبوبيت را كم مى كند. اگر هم بر فرض مثال كمبودى هست عفاف و عفت شما بايد مانع از اظهار فقر بشود. آيا قرآن توصيه به عفت نمى كند؟ يحسبهم الجاهل اغنياء من التعفف
بعضى ها از شدت عفاف (در عين حال ندارى ) نمى گذارند تا كسى كمبودهايشان را بفهمند و علاوه ديگران تصور مى كنند كه آنها غنى هستند.
شما هم بايستى اينگونه زندگى كنيد مراقب عفاف و آبروى خود باشيد. بود يا نبود زندگى را حتى به والدين خود هم نگوئيد. سلامتى و عزت نفس ‍ سرمايه اى است كه قابل معاوضه با هيچ چيزى نيست .
آيا غير از اينست كه اگر بگوئيد نيست به چشم خفت و خوارى به شما و همسرتان نگاه كرده و شما ناخود آگاه سبك شده ايد.
اگر عزيز و صاحب عزت نفس شديد، محبت شما و همسرتان در قلوب افراد قرار خواهد گرفت و از ثمرات اين محبت بيشتر بهره مند خواهيد شد.
7- احترام :
احترام زن به مرد در منزل و يا خارج منزل يك زيبائى خاصى به شخصيت زن و مرد مى دهد كه شايد گاهى اوقات مورد حسادت ديگران قرار گيرد. در عين حال محبوبيت زن را نزد شوهر و محبوبيت آندو را نزد افراد جامعه صد چنان مى كند كه در رابطه با بحث اسلوب زندگى بيشتر به آن اشاره مى نمائيم و بيان خواهيم كرد كه اگر در زندگى زناشوئى فقط همين احترام باشد دستيابى به تمامى مقاصد ارزشمند زندگى مقدور خواهد بود.
8- از تعريف بيش از حد ديگران بپرهيزيد:
هر انسانى بنا به فطرت و غريزه هائى كه دارد داراى كمالات انسانى و همچنين بخاطر عدم عصمت داراى يكسرى عيوب و نواقصى مى باشد كه بايستى اين مطلب مد نظر همه مردان و زنان قرار گيرد و به هيچ انسانى به ديد تمام نگاه نكنند.
خانمهاى محترم اين مطلب را بايستى مورد ملاحظه قرار داده و هيچ وقت شوهر خود را با ديگران مقايسه ننمايند و امتيازات مردان ديگر را به رخ همسر خود يا به فرد ديگر نكشانند. در اينحال اضافه براينكه ارزش شوهر خود را پيش خود كم كرده ايد جايگاه او را نزد ديگران هم تضييع نموده ايد. حال خود قضاوت كنيد چه نتيجه اى بدنبال خواهد داشت ، مگر غير از اينست كه بازتاب منفى اين كم ارزشى به شما و زندگى شما بر خواهد گشت . پس شما كه خواهان زندگى شيرين و خوشبختى كامل هستيد بايستى مراقب باشيد.
در مقابل از هر عملى كه بنحوى شوهر شما را در ميان جمع دوستان ، خانواده و يا جامعه بنحو عقلائى و شرعى محبوب مى كند نبايستى دريغ نمائيد.
تا از زيبائى محبوبيت همسر خود بتوانيد:
اولا: آرامش و متانتى خاص به همسر خود هديه كرده باشيد.
ثانيا: شخصيت اجتماعى او را بالا برده باشيد.
ثالثا: بتوانيد به قابليت خود در انتخاب همسر افتخار كنيد.
رابعا: در تربيت فرزند كه لازمه اساسى آن سلامت شخصيت پدر و مادر است موفق بوده باشيد.
دخالت در فعاليت هاى خصوصى مرد
فعاليت هاى مردان به سه دسته تقسيم مى شود و اسلوب شخصيتى مرد هم بر اين سه قسم بنا نهاده مى شود، دسته اول فعاليت هاى عمومى او مى باشد كه معمولا خودش عامل يا معمول به آن بوده و پرسش و سوال شما را در اين گونه موارد بدون پاسخ نمى گذارد و چه بسا تجسس شما در آن موارد هم مشكلى ايجاد نمى ماند. چه بسا خود مرد خيلى از اينگونه اتفاقات را شرح و توضيح مى دهد.
دسته دوم از فعاليت هاى او نيمه عمومى و تقريبا شكل و شماى خصوصى داشته و چه بسا گاهى بخشى از آنرا براى شما توضيح و بخشى را بدون بيان باقى مى گذارد.
طبيعتا تجسس در اين امور اضافه بر اينكه گاهى منشاء دلخورى مى گردد ممكن است زن را از بعضى كنش ها و واكنش هاى اجتماعى مرد آگاه نمايد. كه به جهت شرايط عاطفى ، قدرت تحمل آنرا ندارند لذا اولا به مردها توصيه مى نمائيم كه مواظب اينگونه مسائل باشند كه عموما هم مردان با شخصيت اينگونه مى باشند، چرا كه زن ظرفيت شنيدن و يا فهميدن آنرا ندارد.
اما توصيه به خانمها، در اينگونه موارد اگر خود مرد صحبتى كرد شما اطلاع مى يابيد و بيش از حد سوال نكنيد، مرد را مجبور نكنيد براى حفظ اسرارش ‍ به رفتارهاى ناهنجار دست بزند.
دسته سوم فعاليت هاى سرى مرد است كه گاهى در رابطه با آن با هيچ كس ‍ سخن به ميان نمى آورد شايد گاهى اوقات با بعضى از دوستان صميمى ، آنهم خيلى كم . توجه داشته باشيد پيرامون مسائل سرى مرد جستجو ننمائيد.
سوال و جستجوى شما اولا قالب شخصيتى مرد را تحت تضعيف قرار مى دهد و مرد براى حفظ آن ممكن است واكنش نشان دهد كه اغلب اوقات اين واكنش ها فرآيند مناسبى را در زندگى بجاى نمى گذارد.
بنابراين سعى نمائيد هنگام گفتگو و سوال و جواب حد و مرزها را حفظ و او را وادار به پاسخگوئى در موارد نيمه خصوصى و سرى ننمائيد در غير اين صورت آثار اينگونه پافشارى ها را خودتان بايد تحمل نمائيد.
بله : گاهى بعضى از مردان اعمال سريشان يكسرى از اعمال خلاف و غير مشروع مى باشد كه در آنحال با تجسس بايستى از طريق خودش وارده شده و بدون آنكه خود را مطلع معرفى نمائيد غير مستقيم با لحاظ شرايط عاطفى لازم آنرا اصلاح و درمان نمائيد. در اين شرايط با مواظبت و البته مشاوره با اهل فن و روانشناس اقدامات لازم را تامين نمائيد.
از اين استثناء كه بگذريم توجه داشته باشيد كه مرد دوست ندارد كسى از افعال خصوصى اش اطلاع يابد لذا اطلاع يابى و تجسس در زمينه هاى خصوصى را زرنگى قلمداد ننمائيد. سعى كنيد هميشه سوالات خود و گفتگوهاى خود را با همه در حيطه اى تنظيم نمائيد كه آرامش و هنجارهاى رفتارى به ناآرامى و ناهنجارى تبديل نگردد.
بد نيست در اينجا توجه شما را بيش از پيش به يك حقيقتى جلب نمائيم . و آن هم اينست كه فعاليت هاى انسان به علت يكسرى از محركهاى درونى و محركهاى بيرونى صورت مى پذيرد كه بخشى عمده از محركهاى درونى اطلاعاتى است كه انسان به آنها لفظ سر و راز اختصاص مى دهد.
به بيان ديگر اسرار ما (محركهاى درونى ) علت بخشى از رفتارهاى ما هستند، اين محركها وقتى محرك هستند كه همان لفظ سر و راز بر آنها صادق باشد و الا چنانچه اين اسرار باز و و مكشوف شود ديگر به عنوان محرك جهت فعاليت از آنها ياد نمى شود.
با اين تعبير ساده و مختصر خود شما در مى يابيد كه لازمه كشش و قدرت بر انجام يكسرى از فعاليت ها اسرار آدمى بوده و باز شدن و كشف آن اسرار به معنا و مفهوم باز ايستادن انسان از آن فعاليت ها مى باشد.
حال بد نيست خود شما قضاوت كنيد آيا دوست داريد همسر شما دائما دست روى دست بگذارد و هميشه اظهار ((نمى توانم )) بكند يا اينكه انتظار شما اينست كه همسرى فعال ، پر انرژى و پر تحرك داشته باشيد.
در هر حال اختيار با شماست . انتخاب روش ، شما را به منزل و مقصود خاص خودش مى رساند البته بديهى است كه شما جز طريق خير انتخاب نمى نمائيد.
زن و در آمد مرد
يكى از ملاكهاى ارزشى زندگى زناشوئى در آمد و نحوه در آمد مرد خانه مى باشد، طبيعتا هر خانمى دوست دارد كه همسرش صاحب يك شغل شرافتمندانه بوده تا بوسيله آن زندگى راحت و بدور از دغدغه خاطر داشته باشند.
اين وجه بدون استثناء در ميان همه زنان دنيا مشترك است و هيچ زنى نيست كه صاحب عقل سليم باشد و غير از اين تقاضا نمايد با اين بيان جاى اين سوال در ميان ما و شما خواننده محترم است كه پس چرا بعضى از خانمها حاضرند كه همسرشان از هر طريقى كه شده رفاه آنها را تامين نمايد؟
ولو از راههاى غير معقول و غير مشروع ؟
حال يا با اصرار و تاكيد و يا با سكوت در مقابل رفتارهاى غير مشروع همسر.
پاسخ اين سوال خيلى روشن است و شما هم با كمى دقت به جواب آن خواهيد رسيد جواب اينست كه اختلاف در اصل موضوع شرافت و شرافتمندانه نيست بلكه اختلاف بر سر تعريف شرافت و شرافتمندانه است .
اگر بخواهيم مسئله را خوب بررسى نمائيم بايستى شرافت و شرافتمندانه را تعريف نمائيم تا عقيده ها يكسان و راهكارها مشخص و معين شود. بايد بفهميم كه شرافت چيست و در چيست ؟
آيا شرافت كه به معنا و مفهوم برترى يافتن براساس محاسن و خوبيها و ارزشهاست در چه امورى يافت مى شود.
چه افعالى شرافتمندانه است و چه افعال و رفتارى صرفا نام شرافت را يدك مى كشد و از حقيقت آن به دور است .
آيا نه اينست كه شرافت در حلال خوردن و مراقبت از حلال و حرام است ؟
آيا نه اينست كه شرافت در سخاوت و اهل بخشش بودن است ؟
آيا نه اينست كه شرافت در كمك به هم نوع است ؟
آيا نه اينست كه شرافت در خود گرسنه ماندن و ديگران سير بودن است ؟
پس چرا خوشبختى و شرافتمندانه بودن را در اين تعريف مى كنيم كه همسرمان فلان مقدار سرمايه را دارا باشد؟ همسرمان فلان خانه و فلان اتومبيل را دارد؟ آيا اين شرافت است ؟ اگر اين شرافت است كه شير سلطان جنگل اشرف موجودات مى گردد در حاليكه ما از آن به عنوان يك درنده بيشتر ياد نمى كنيم .
آرى ، شرافت اينست كه مرد مال حلال بدست آورد و به منزل بياورد. شرافت در اينست كه خانم به عنوان شريك زندگى مرد تقاضايش اين باشد كه ؛ همسرم فقط رزق حلال براى ما بياور ولو يك تكه نان خشك باشد.
آن وقت اگر شما اينگونه تقاضا كرديد خواهيد ديد كه زندگى براى شما و همسرتان چقدر شيرين و دلپسند مى شود اگر اينگونه انتظار داشتيد آن وقت همسر شما خود را مجبور نمى كند براى درآمد بيشتر حقوق ديگران را ضايع و از ساير وظايف فردى ، دينى و اجتماعى خود بزند تا بتواند مثلا فلان خانه ، يا ماشين يا مبلمان ... را خريدارى نمايد.
ارزش ديندارى شما خانم محترم اينست كه هر از چند يكبار با همسرتان در رابطه با رزق حلال به گفتگو بنشينيد و انتظارات خويش را در اين رابطه بيان نمائيد.
محيط صميمى خانه و رابطه عطوفت آميز شما، شما و همسرتان را براى تلاش نيكو و خوش ثمر بجاى پرثمر آماده و مهيا و تشويق مى نمايد. لذا سعى كنيد در اين محيط با استفاده از گفتگوهاى ملاطفت آميز پيرامون شرافت و ارزشمندى از نظر دين و عقل راهكارهاى صحيح زيستن را جاى مقلد زيستن جانشين نموده و نسل فرداى خود را در مسير زيباترى از مسيرى كه خودتان قرار داشته ايد هدايت نمائيد. تا نسل شما سبب افتخار و ارزشمندى و شرافت شما بوده باشند.
مطلب ديگرى كه زن در رابطه با در آمد مرد بايد ملاحظه كند اينست كه بعد از توجه به حلال بودن و پرداخت وجوهات شرعى (2) زن بايد ملاحظه هزينه هاى زندگى را بكند، نه اينكه كم بخورد يا بد بپوشد. خير، خوب ، تميز، زيبا پوشش داشته باشد وليكن اسراف نكند؛ از روى چشم و هم چشمى شوهر خود را به زحمت خريد هر روز يك مد لباس و يا سرويس ‍ طلا نيدازد، يكى از ملاكهاى شخصيت زن و ارزشمندى او كم خرجى او براى شوهر است ، اين يكى از هنرهاى ارزشمند زن است كه كم هزينه بوده و اهل اسراف نباشد.
اگر شما خانم محترم چنين كرديد كه البته خواهيد كرد به ارزش و شرافت خود افزوده و يك زندگى آرامى را براى خود مهيا نموده ايد.
بعد از ملاحظه درآمد مرد از جهت حلال بودن و رعايت مسائل شرعى پيرامون آن و جلوگيرى از اسراف در زندگى ، نسبت به بعضى از هزينه هائى كه ممكن است مرد باختيار انجام مى دهد دخالت نكنيد، او با زخمت مال را تهيه و به اندازه مورد نياز صرف منزل كرده است . ممكن است بخواهد مابقى آنرا در بعضى از امورى كه جه بسا مربوط به منزل نيست هزينه نمايد. مراقب باشيد دخالت در امور شخصى در خصوص مرد ممكن است عواقب مطلوبى نداشته باشد.
لذا شما خانم محترم در اين جهت هم رعايت مسائل احتياطى را فراموش ‍ نفرمائيد.
زن و تربيت فرزند
يكى از نقش هاى زيبائى كه زن مى تواند به خوبى اجرا نمايد مسئله تربيت فرزند، گل دامان پاك او است .
اگر چه تربيت و مسائل آن بايستى در اختيار مرد باشد و دين ، تربيت را به عهده مرد گذاشته اما مى توان گفت كه منظور ملاكهاى اساسى تربيت بوده است اين زن است كه با عطوفت و مهربانى ايام و روزهاى كودك را حس ‍ كرده و با او به سر مى برد. اوست كه به فرزند خيلى چيزها را مى تواند بياموزد.
لذا انجام اين نقش در غياب پدر، به عهده مادر مهربان و عطوف بوده بايستى صورت پذيرد تا گل بوستان آنها به نيكى رنگ ثمر و نتيجه را ببيند و موجب افتخار آنها گردد.
براى اينكه نقش تربيتى زن بيشتر روشن شود مى توانيد به كتاب ((چگونه فرزند نابغه داشته باشيم ؟))(3) مراجعه نمائيد. در آنجا پيرامون اين موضوع مباحثى را آورده ايم كه همه خوانندگان را به دقت وا مى دارد از آنكه بگذريم ما در ذيل يكسرى از ملاكهاى لازم جهت صحت تربيت فرزند را حضورتان معرفى مى نمائيم تا با استفاده از آنها بهتر در راه تربيت فرزند موفق بوده باشيد.
1- مادر و پدر هر دو بايد در تربيت فرزند سهيم باشند والا فرزند از لحاظ منطقى يا عاطفى ممكن است ضعيف شده و آثار ضعف آن در رده هاى مختلف سنى ظاهر شود.
2- ابزار مادر در تربيت ، مهربانى ، حوصله و دقت در رفتار.
3- ابزار پدر در تربيت ، منطق ، مهربانى ، حوصله در رفتار مى باشد.
4- نظافت و تميزى فرزند از امورى كه پدر را نسبت به فرزند خوشبين مى كند لذا مادر محترم نبايستى از اين مطلب غفلت بنمايد.
5- امور مورد انتظار شوهر در تربيت فرزند نبايستى از ذهن مادر فراموش ‍ شود و الا ناهنجارى و اوقات تلخى حاصل از مواخذه ممكن است ضرر بيشترى به مادر، پدر و فرزند برساند.
مادر با تمام تلاش سعى كند امور مورد انتظار در رابطه با تربيت فرزند را بانجام برساند پدر هم در مقابل اين اعمال محبت هاى مادر را بى پاسخ نخواهد گذاشت و جبران لازم را خواهد نمود.
باز هم توصيه مى كنيم براى تربيت فرزند و يافتن راهكارهاى آن به كتاب چگونه فرزند نابغه داشته باشيم مراجعه و حداقل يكبار آن را بخوانيد تا با اصول اساسى و ارزشى كودك آشنا، و بتوانيد ميوه زندگى خودتان را صحيح تر تربيت بنمائيد.
يقينا با تربيت صحيح جايگاه شما نزد همسرتان بهتر خواهد شد.
زن و اجتماع
مطلبى كه بايستى در راستاى ارزشمندى زندگى مطرح نمود اينست كه در كل عالم هستى همه اشياء داراى يك ظاهر و يك باطنى مى باشند ظاهر؛ آن وجهى از شى است كه در معرض ديد و تماشاى ديگران قرار مى گيرد وليكن باطن اشياء آن حقيقتى است كه قابل تماشا و رويت نبوده و عموم مردم معرفت و احساسى نسبت به آن ندارند.
اين واقعيت هم در اشياء و هم در احكام دينى و غير آن متجلى است ، هر موجودى را در عالم مثال بزنيد غير از خدا اين واقعيت بر آن قابل انطباق است .
اين مطلب در پديده هاى اجتماعى و گروهى هم مستثنى نيست ، خانواده هم كه يكى از پديده ها و موجودات اجتماعى است اين امتياز و خصوصيت را دارا مى باشد.
خانواده با اولين ساختار كه به شكل يك زوج مى باشد داراى يك ظاهر و يك باطنى است : ظاهر آن مرد و باطن او زن مى باشد و بدين ترتيب همان انتظارات از آندو ميرويد از ظاهر ظهور و از باطن در پرده بودن و قابل ملاحظه و رويت نبودن ، شايد اين بخش از آيه قرآن به اين واقعيت اشاره داشته باشد ((و انتم لباس لهن )) شما مردان پوشش زنها هستيد، يعنى زنها در باطن و مردها در ظاهر و ظهور مى باشد.
شما به بدن انسان نگاه كنيد پوست و قلب ، هر دو ارزشمند هستند وليكن اگر قسمتى از پوست و قفسه سينه از بين برود و قلب با فعاليت زيبايش قابل رويت باشد چه مى شود؟ خود شما چه عكس العملى نشان مى دهد؟
آيا مى شود قلب آشكار باشد؟ خير، باطن بايد در بطن و در پوشش باشد والا اولا وظيفه خود را انجام نمى تواند بدهد ثانيا زيبائى ظاهر از بين رفته و عقلا تنفرآور مى شود.
حال كه مفهوم ظاهر و باطن را دريافتيد. و براى خانواده هم ظاهر و باطنى لحاظ نموديد و ظاهرش را مرد و باطنش را زن قلمداد كرديد. خودتان مى توانيد نقش اجتماعى زن را ملاحظه نمائيد. شما خود مى توانيد قضاوت كنيد كه زن چه موقع بايد در جامعه وارد شود.
آيا اگر زن كه باطن است بجاى ظاهر قرار گيرد مى تواند وظيفه خود را انجام دهد؟
آيا در اين حالت زيبائى زندگى خدشه دار نمى شود؟ آيا عقلا تنفرآور نيست ؟ اينها همه سوالاتى است كه به ذهن مى رسد و هر خانم محترمى بايد براساس وجدان به آنها پاسخ دهد، نگاه نكند ببيند دوستانش فلان كار را انجام مى دهند پس بگويد من هم بايد انجام بدهم خانم ؛ هر كسى براى خودش مى فهمد اگر شما قبول داريد، لازم نيست بواسطه رقابت دست از عقل خود برداريد. اصلا و ابدا.
البته اين گفتار ما بدين معنا نيست كه زن با هيچ كس ارتباط نداشته باشد. زن انتخاب شغل نكند، زن چه و چه ... نه ،
شما مى توانيد به مشاغلى كه واقعا از دست مردان بر نمى آيد اقدام نمائيد، البته به شرط آنكه توازن روحى شما از لحاظ عاطفه و عفاف دچار ضايعه نگردد.
شما مى توانيد با زنان ديگر كه از لحاظ اخلاقى در سلامت هستند ارتباط داشته باشيد چه آنكه از لحاظ شرعى هم مقبول و معقول است البته سلامت و عفاف و رازدارى آنها شرط اوليه همنشينى خواهد بود طبيعى است كه بواسطه اين داستان ؛ اولا مى توانيد در امور عادى زندگى با هم مبادله نظر نمائيد.
ثانيا تفريحى براى رفع خستگى هاى ذهنى در مواقع لازم داشته باشيد.
بنظر مى رسد كه با اين نوشته شما مى توانيد جايگاه ارزشمند خود را در زندگى و خانواده و اجتماع بيشتر حس نموده و براى آن بيشتر ارزش قائل شويد.
در خاتمه كتاب شما را به دقت در يك سرى امور كليدى توصيه نموده و آرزوى آن را داريم كه با عمل به آن رنگ زندگى شما هر روز زيباتر گردد.
از... بپرهيزيد تا زندگى شما شيرين شود
1- از خواب صبحگاهى بپرهيزيد و تلاش و كوشش خود را در جهت نظم و انضباط منزل و پوشش مرد بكار بنديد تا زندگى شما شيرين تر شود.
2- از تلخ روئى بپرهيزيد و با لبخند محبت آميز زندگى را شروع كنيد، يك لبخند و تبسم خيلى كم مايه است وليكن سرمايه بزرگى بنام خوش خلقى شوهر و شادابى زندگى را با آن مى توانيد خريدارى نمائيد.
3- از چشم و هم چشمى و تقاضاى غير مقدور از همسر بپرهيزيد تا شوهر شما نزد شما و اهل خانه محبوب شده و خجالت زده و افسرده نگردد.
4- از حسادت و رشك بپرهيزيد تا به زندگى خود قانع و از همسر و فرزندان خود لذت ببريد. حسود جز رنج آفرينى براى خود كارى نمى كند.
5- ساده زيستى و سالم زيستى را شعور و شعار واقعى خود قرار داده و از تجمل گرائى بپرهيزيد تا زحمت زندگى را كمتر و زندگى را شيرين تر كرده باشيد.
6- از بدبينى به شوهر و ديگران بپرهيزيد تا شوهر نزد شما عزيزترين و محبوب ترين افراد باشد و در مقابل ، او بتواند به شما اعتماد و اطمينان نمايد.
7- از نق زدن ، بهانه جوئى بپرهيزيد تا تمكين ، آرامش و شادابى را به زندگى زناشوئى دعوت كرده و از طرف ديگر همسر شما در وظايف خويش ‍ موفق تر بوده و در نتيجه بيشتر خود را مديون شما ببيند.
8- از گفتگو پيرامون موضوعاتى كه به نحوى ارزشهاى همسر را تضعيف يا ناديده مى گيرد پرهيز نمائيد تا محيط گفتگو و همنشينى شما آرام و بدون جدل باشد.
توجه و الطفات به ... تا زندگى شيرين تر شود.
1- از توجه و احترام به والدين همسر دريغ ننمائيد. هر چه شما بيشتر به آنها محبت كنيد آنها به فرزند خود و عروس خود بيشتر علاقمند و زندگى با آنها و كنار آنها دلپذيرتر مى گردد.
2- توجه به مطالعه و اختصاص ساعاتى از روز به مطالعه به زندگى شما يك انضباط علمى و ارزشى مى دهد و شما و زندگى شما را از ديگر زندگى هاى متمايز مى كند.
3- راههاى جلب رضايت همسر خود را كه به صورت اختصاصى است شناسائى نمائيد. هنر يك زن در اينست كه به اين راه ها توجه بيشترى نموده و آنها را از اول زندگى خوب شناسائى نمايد تا بتواند همسر خود را دائما خشنود و راضى نگه دارد.
4- توجه بيشتر به عبادات و رعايت حد و حدود آن ، تا به زندگى خود يك زيبائى معنوى بيشترى داده باشيد.
5- توجه به الفاظى كه در هنگام گفتگو با همسر و فرزندان بكار مى بريد. تا مى توانيد از الفاظ و كلمات ارزشمند و مثبت استفاده نمائيد تا همسر شما به عقل و ارزش عقلى شما بيشتر توجه كند.
6- توجه به جاذبه هاى ظاهرى خود در نزد شوهر، ترتيب ظاهر متناسب و مورد پسند همسر تا خاطر او را بيشتر به خود جلب كرده باشيد.
7- چنانچه در طبخ غذا زحمت مى كشيد سعى كنيد نظر او را بعد از ميل غذا از او بخواهيد و عيوب آنرا در دفعات بعدى رفع نمائيد تا به حسن سليقه شما اطمينان پيدا كرده و دست پخت شما را دوست داشته باشد.
8- توجه به گفتارها و انجام سريع دستوراتى كه در مواقع خاص دارد تا احترام شما نزد او به حقيقت بپيوندد و او شما را قلبا دوست داشته باشد چرا كه محبت بوسيله اطاعت ، قلبى و عميق مى گردد!!
9- شنونده خوبى براى حرفهاى همسر خود باشيد تا او هم شنونده خوبى براى حرفهاى شما باشد.
10- هميشه با شرايط او سخن بگوئيد نه با شرايط خود تا او بيشتر حس ‍ كند كه دركش مى كنيد.
در مجموع با اميد آنكه توانسته باشيم گوشه اى از انتظارات را در مقابل همسران مهربان بيان كرده باشيم . تقاضامنديم در مطالعه اين كتاب با همه جوانب آن دقت نمائيد تا زندگى شما مملو از آرامش و محبت واقعى بوده باشد و ثمرات زيباى آن فرزندانى صالح و سالم و پشتيبانان ارزشهاى دينى و اسلامى در طول دوران تاريخ باشند.
در پايان ، چنانچه از مطالعه اين كتاب بهره مند شديد به ديگران هم براى رسيدن به آرامش بيشتر و سلامت خانوادگى توصيه نمائيد.

والسلام