كتابشناسی توصيفی امام حسين (ع)

سلمان حبيبى

- ۱۰ -


32 - پيام آور عاشورا: بررسي سير زندگي، انديشه و جهاد زينب‏كبري‏عليها السلام

مهاجراني، عطا اللَّه، تهران، اطلاعات، چاپ دوّم، 1374، 358 ص.

مؤلف با بررسي فصول مختلفي از زندگاني حضرت زينب‏عليها السلام، انديشه‏ها، خطابه‏ها و مبارزات آن حضرت را تشريح نموده است. بخش اصلي كتاب به كربلا، عاشورا، مصائب و سخنراني‏هاي زينب كبري اختصاص دارد كه ذيل نه فصل همراه با نمايه مفصلي از كتاب‏ها، اشخاص و مكان‏ها ارائه شده است. عناوين كلي موضوعات عبارت‏اند از: در خانه فاطمه‏عليها السلام، دو جريان؛ پيامبري و پادشاهي، امواج مصيبت و ساحل شكيبايي، مرگ معاويه و پادشاهي يزيد، مكه، كاروان عاشقان، عاشورا، كاروان آزادگان، و بازگشت به مدينه.

33 - حضرت زينب‏عليها السلام: سيره عملي اهل بيت‏عليهم السلام‏

ارفع، كاظم، تهران، قادر، چاپ اوّل، 1377، 104 ص.

در اين كتاب مراحل مختلف زندگاني حضرت زينب‏عليها السلام تشريع گرديده است. مطالب عمده كتاب به وقايع ظهر عاشورا و پي آمدهاي آن اختصاص دارد. در اين كتاب همچنين خطبه‏هاي آن حضرت در مجلس يزيد آمده است.

34 - حضرت زينب‏عليها السلام‏

مدرسي، محمّدتقي؛ مترجم: محمّدصادق‏شريعت، تهران، محبان‏الحسين‏عليه السلام، چاپ اوّل، 1377، 80 ص.

كتاب حاضر دومين مجلد از مجموعه «نمونه‏هاي ايثار» است. در اين كتاب، بخشي از زندگاني، تاريخي حضرت زينب‏عليها السلام پس از حماسه عاشورا به تصوير كشيده شده است. مطالب كتاب را با اين عناوين مي‏خوانيم: خواهر هم سرشت حسين‏عليه السلام؛ صديقه صغري، زينب... شاهد شهادت، صفات زينب، زينب اين چنين پيام عاشورا را رساند، خطابه‏هاي زينب كبري و مباحثي از اين دست.

35 - خصائص زينبيّه

جزائري، سيد نورالدين، تحقيق: ناصر باقري بيدهندي، قم، انتشارات مسجد مقدس جمكران، 1377، چاپ اوّل، 347 ص.

در اين كتاب ويژگي‏هاي شخصيت پيام آور خون شهيدان و حماسه سراي قيام خونين كربلا زينب كبري‏عليها السلام بر اساس روايات، گزارش‏هاي تاريخي و توجه و تَدبّر در حادثه كربلا گزارش شده است. مؤلف پس از مقدمه‏اي كه در آن از شرافت و كرامت فرزندان فاطمه‏عليها السلام سخن گفته است، ويژگي‏هاي قهرمان كربلا را در ضمن 39 عنوان رقم زده است. امينه الهي، راضي بودن به قضاء الهي، محبوبه رسول خدا، نائب مادر و شريك برادر زاهد و عاقله، فصاحت و بلاغت، شجاعت و عبادت، جهاد با نفس، تعيين محافل، مقام خوف، مقام رضا و تسليم و... از ج له ويژگي‏هايي هستند كه به تفصيل درباره آنها در اين كتاب ارجمند بحث شده است. اين كتاب نخستين بار به سال 1341 نشر يافته و مورد توجه عالمان و فقيهان و مبلغان قرار گرفته است. آقاي باقري به لحاظ اهميت كتاب در تصحيح و تعليق آن كوشيده، منابع و مصادر نقل‏ها و روايات و گزارش‏هاي تاريخي را نشان داده، و برخي از توضيحات را براي روشن شدن متن بدان افزوده است.

36 - داستانهايي از حضرت زينب‏عليها السلام‏

مير خلف زاده، احمد و قاسم، قم، مهدي يار، چاپ اوّل، 1380، 160 ص.

كتاب حاضر شامل 55 داستان و حكايات كوتاه درباره شيوه عملي و نظري حضرت زينب‏عليها السلام و شرحي از وقاع زندگاني وي، فضايل و كرامات آن حضرت به دست داده است. همچنين شرح برخي معجزات حضرت‏زينب‏عليها السلام است كه از منابع مختلف گردآوري شده است. هدف اصلي مؤلف در اين كتاب، آشنا نمودن خوانندگان با مقام و منزلت، همچنين مصايب و رنج‏هايي است كه آن حضرت در واقعه كربلا و پس از آن متحمل گشته است. سه شبانه روز گرسنگي، شجاعت حضرت زينب‏عليها السلام، در مجلس يزيد، گريه حضرت ولي عصر (عج) بر حضرت زينب‏عليها السلام، خطبه حضرت زينب‏عليها السلام در آسمان‏ها خوانده مي‏شود، با حاجت روا شده از حرم بيرون آمدم، دو فرزند زينب‏عليها السلام، ديگر مدينه را به چشم خود نديد، از عناوين كتاب است.

37 - زني بنام زينب‏عليها السلام.

كمال سيد؛ بازنويسي: صادق رحماني، قم، نبوغ، چاپ دوّم 1376، 80 ص.

مؤلف با سبكي روان و نثري نزديك به نظم واقعه عاشورا را تا قتل ابن زياد به تصوير مي‏كشد. نثر زيبا و موزون مؤلف، خواننده را تا پايان كتاب به همراه مي‏برد.

38 - زندگاني حضرت زينب‏عليها السلام‏

يوسفي، حسين، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامي، چاپ اوّل 1377، 96 ص.

در اين اثر زندگي پر افتخار حضرت زينب‏عليها السلام همراه با مصائب آن حضرت در ارتباط با واقعه عاشورا بازگو شده است. خصوصيات همسر، پدر، مادر، محيط خانه و مراحل اوليه زندگي از موضوعات كتاب است.

39 - زينب كبري‏عليها السلام بنت الامام امير المؤمنين علي بن ابي طالب‏عليه السلام‏

نقدي، جعفر، قم، مكتب الحيدريه، چاپ اوّل 1378، 148 ص.

كتاب حاضر به زبان عربي نگارش يافته و در آن با استناد به احاديث و روايات متعدد، زندگاني زينب كبري‏عليها السلام - با اين مختصات - بازگو مي‏شود فضايل و مناقب حضرت زينب‏عليها السلام، علم، فضيلت و معرفت حضرت زينب‏عليها السلام عبادت و نيايش حضرت زينب‏عليها السلام، صبر و تحمل مشقات، زينب‏عليها السلام و مصائب كربلا، حركت از كوفه به سوي شام، رجعت از شام به مدينه، و وفات حضرت زينب‏عليها السلام.

40 - زندگي نامه سفير كربلا حضرت زينب كبري‏عليها السلام به همراه زيارتنامه حضرت زينب‏عليها السلام و حضرت رقيه‏عليها السلام‏

محمدي همداني، اصغر، تهران، زعيم، چاپ اوّل 1380، 80 ص.

در جزوه حاضر، نخست اطلاعاتي درباره موقعيت سياسي، اجتماعي، و جغرافيايي كشور سوريه فراهم مي‏آيد؛ سپس زندگي حضرت زينب‏عليها السلام بازگو مي‏شود. بخشي از كتاب نيز به زيارت نامه حضرت زينب كبري‏عليها السلام و حضرت رقيه‏عليها السلام اختصاص دارد.

41 - زينب‏عليها السلام فروغ تابان كوثر

محمدي اشتهاردي، محمّد، تهران، برهان، چاپ سوم، 1379، 312 ص.

گوشه‏اي از شخصيت والاي حضرت زينب‏عليها السلام را بيان مي‏كند. روش نويسنده توصيفي و موردي و شيوه نگارش كتاب، تاريخي و نقلي به همراه تحليل است، كتاب در چهار بخش و با اين عناوين تنظيم شده است: 1 - زينب از آغاز تا ماجراي كربلا؛ 2 - زينب در ماجراي كربلا؛ 3 - زينب پس از عاشورا تا پايان عمر؛ 4 - تاريخ وفات حضرت زينب و مرقد او.

42 - زينب و فاجعه كربلا.

موسسه البلاغ، تهران، البلاغ، چاپ اوّل 1380، 96 ص.

كتاب حاضر، دومين نوشتار از مجموعه «عالم المراة» است كه با عنوان «زينب و فاجعه كربلا» به زبان عربي انتشار يافته است در اين كتاب ضمن شرح كوتاهي از زندگي و سيره حضرت زينب‏عليها السلام، رشادت‏ها، مجاهدت‏ها و خطبه‏هاي وي در مجلس يزيد و جمع كوفيان به چاپ رسيده است. در بخش از كتاب، واقعه كربلا، نحوه وفات و محل دفن حضرت زينب‏عليها السلام بازگو مي‏شود.

43 - زينب‏عليها السلام وصي الحسين‏عليه السلام و مشتمل بر زندگاني بزرگ بانو اسلام زينب كبري‏عليها السلام از ولادت تا وفات.

تاج خواه حكم آبادي، قاسم، تبريز، مؤلف، چاپ اوّل 1380، 170 ص.

در كتاب حاضر، زندگاني حضرت زينب‏عليها السلام از ولادت تا وفات با موضوعاتي از اين قبيل بيان مي‏شود: زينب‏عليها السلام در شهادت جدش‏صلي الله عليه وآله وسلم، زينب‏عليها السلام و شهادت مادر، دوران شهادت مادر تا شهادت پدر، دوران شهادت پدر تا شهادت امام حسن‏عليه السلام، ازدواج زينب‏عليها السلام با عبداللَّه بن جعفر، شهادت امام حسن‏عليه السلام تا ظهر عاشورا و شهادت امام حسين‏عليه السلام، سفرهاي زينب‏عليها السلام، خطبه زينب‏عليها السلام در كوفه، زينب‏عليها السلام و راه شام، و خطبه زينب‏عليها السلام در مجلس يزيد.

44 - زينب كبري‏عليها السلام فريادي بر اعصار

منصوري لاريجاني، اسماعيل، تهران، آيه، چاپ اوّل، 1378، 198 ص.

در اين كتاب گوشه‏هايي از زندگي و مصايب حضرت زينب كبري‏عليها السلام در دوران امامت امام حسن‏عليه السلام و امام حسين‏عليه السلام تشريح شده است. فصل اوّل به شرح اجمالي زندگي حضرت زينب و فصل دوّم به شرايط، ويژگي‏ها و تفاوت‏هاي صلح امام حسن‏عليه السلام و نهضت امام حسين‏عليه السلام اختصاص دارد. در فصل سوّم - اسارت - از مصايب و مشقاتي سخن به ميان آمده كه زينب‏عليها السلام پس از شهادت امام حسين‏عليه السلام متحمل شده‏اند. خطبه حضرت زينب در كوفه، صفات مردم كوفه از زبان حضرت زينب، و خطبه حضرت زينب در مجلس يزيد از موضوعات اين فصل است. كتاب با شعري در وصف زينب كبري به پايان مي‏رسد.

45 - زينب قهرمان دختر علي‏عليه السلام

صادقي اردستاني، احمد، تهران، نثر مطهر، چاپ اوّل 1372، 424 ص.

مؤلف كتاب، در هيجده فصل از زندگاني، انديشه، جهاد و هجرت قهرمان بزرگ كربلا و پيامبر خون و شهادت، زينب كبري - س - سخن گفته است. ريشه‏هاي خانوادگي - ازدواج و تشكيل خانواده، اوج فضايل و كرامات، زينب در كربلا، روز عاشورا آغاز رسالت، زينب در كوفه، در شهر شام، خطابه زينب در كاخ سبز، آرامگاه زينب، عناوين برخي از فصول كتاب است مؤلف كوشيده است با تكيه بر متون كهن تاريخي و پژوهشها و تحقيقات نو و با دقت تمام ابعاد زندگاني آن بزرگوار را بر نماياند. كتاب با نثري روان نگاشته شده است و نظم و چينش مطالب آن دقيق و مطالبش سهل الوصل است در پايان كتاب، كتابنامه زندگاني حضرت زينب آمده است.

46 - زيباترين شكيب

اسدي، اكبر؛ رضايي، مهدي، قم، مركز انتشارات دفتر تبليغات اسلامي، چاپ اوّل، 1374، 184 ص.

كتاب گزارشي است خواندني با نثري روان درباره زندگاني، شخصيت و جهاد زينب كبري، پيام آور خون شهيد كربلا - سلام‏اللَّه عليها - در بخش اوّل زندگاني آن بزرگوار گزارش شده است از آغاز تا حادثه كربلا. در بخش دوّم با عنوان «با كاروان شهادت» سخن از همراهي شكوهمند آن بانوي ارجمند است با برادر بزرگوارش ابا عبداللَّه الحسين‏عليه السلام در مسير قيام و در بخش سوّم در هنگامه خون آتش و روز عاشورا بخش چهارم رسالت گذاري والاي آن فريادگر راستين و پاكيزه خوي تاريخ گزارش شده است پس از كربلا و در رويارويي با فضاي ستم و خفقان و جهل آلود روزگار بني اميّه. و بالاخره در بخش پايان سخن از شخصيت، عبادت و شكيبايي حضرت زينب است و همه خواندني و آموزنده.

47 - عقيله خاندان وحي: الصديقه الصغري، الحوراء الكبري زينب بنت اميرالمؤمنين‏عليه السلام‏

شرف‏الدين، عبدالحسين؛ مترجم: محمّدرضا مهري، تهران، سناء، چاپ اوّل، 1380، 56 ص.

در نوشتار حاضر، ضمن شرح گوشه‏هايي از زندگي حضرت زينب‏عليها السلام، صفات اخلاقي و سيره آن حضرت، همچنين مصائب وي بازگو شده است. در پايان كتاب، متن سه خطبه از او كه در كوفه، شام و مجلس يزيد خوانده شده، درج گرديده است.

48 - مادر مصيبتها: سوگنامه حضرت زينب‏عليها السلام‏

رجالي تهراني، عليرضا، قم، نبوغ، چاپ اوّل، 1378، 128 ص.

در اين اثر، گوشه‏هايي از زندگاني زينب كبري با اين مشخصات به نگارش در آمده است: مصائب حضرت زينب، خطابه‏هاي حضرت زينب، حكايات و كرامات آن حضرت و اشعاري به سبك قديم و جديد كه از شاعران نظير احمد صالح، محمّدحسين صغير اصفهاني، حبيب چايچيان، حسين علي ركن منتظر و ديگران در رثاي حضرت زينب سروده شده است.

49 - مليكه نشاتين حضرت زينب كبري اخت الحسين عليهما السلام.

رباني، محمّدرضا، تهران، چاپ اوّل 1376، 240 ص.

نويسنده، ضمن توضيحات خود با استفاده از اشعار متعدد كوشيده است حضرت زينب‏عليها السلام را معرفي كند. به همين منظور اين مباحث را مطرح كرده است: پيشينه آن حضرت، مهد تربيت، علم و معرفت، عصمت و عفت، اعجاز و كرامت، زهد و عبادت، قيام و نهضت، شهامت و شجاعت، فصاحت و بلاغت، وقار و متانت، صبر و استقامت و تحمل در مصائب، بخش پاياني كتاب شامل زيارة الزينبيه با ترجمه فارسي و زيارت سيده رقيه بدون ترجمه فارسي است. چند خطبه از حضرت زينب نيز در اين اثر گرد آوري شده است.

50 - مواقف زينب ابنه علي‏عليه السلام‏

شهرستاني، عبدالهادي، قم، عبدالهادي شهرستاني، چاپ اوّل 1377، 64 ص.

در اي اثر پس از شرح مختصري درباره زندگاني زينب كبري، اين مباحث مطرح شده است: سخنان زينب در كربلا، سخنان زينب در كوفه، سخنان زينب در شام، برگشت كاروان به مدينه، تحويل گرفتن سر امام حسين‏عليه السلام و دفن آن و بازگويي مشكلات سفر از كربلا به مدينه. اين كتاب به زبان عربي تحرير شده است.

51 - نگاهي كوتاه به زندگي زينب كبري

رسولي‏محلاتي، سيد هاشم، قم، مركز انتشارات دفتر تبليغات، چاپ دوّم، 1376، 127 ص‏

كتاب شرح زندگي حضرت زينب‏عليها السلام است و در آن دوران كودكي، ازدواج و سپس فضايل حضرت زينب بررسي شده است. آنگاه نقش وي در جريان كربلا توضيح داده شده و در ادامه مسير حركت كاروان اُسراء كربلا و نقش حضرت زينب در اين جريان و بويژه خطبه‏هاي آن حضرت آورده شده است.

52 - 200 داستان از فضايل، مصايب، كرامات حضرت زينب‏عليها السلام‏

عزيزي، عباس، تهران، سلسله، چاپ اوّل، 1378، 208 ص.

در اين كتاب دويست داستان از فضايل، مصايب و كرامات حضرت زينب كبري‏عليها السلام ذيل عناوين مختلف گرد آمده است: «خصايص و فضايل حضرت زينب‏عليها السلام» با موضوعاتي چون: فصاحت و بلاغت؛ حضرت زينب‏عليها السلام در سوگ پيامبر، علي، فاطمه و حسن‏عليه السلام مصايب زينب‏عليها السلام در سرزمين كربلا، مصايب زينب‏عليها السلام در شب و روز عاشورا، مصايب گل‏هاي كربلا و مصايب بعد از شهادت امام حسين‏عليه السلام از موضوعات اين بخش به شمار مي‏آيد. مصايب حضرت زينب‏عليها السلام در اسارت و كرامات حضرت زينب‏عليها السلام در شفاي بيماران و رفع حاجت نيازمندان، صفحات پاياني كتاب به اشعاري در منقبت زينب كبري‏عليها السلام اختصاص دارد.

حضرت مسلم‏عليه السلام‏

53 ـ حضرت مسلم عليه السلام

مدرسي، محمّدتقي؛ مترجم؛ حسن خاكرند، تهران، محبان الحسين‏عليه السلام، چاپ دوّم، 1380، ص 46.

چهارمين شماره از مجموعه كتاب‏هاي «نمونه‏هاي ايثار» به شرح زندگي و فداكاري «مسلم بن عقيل» اختصاص يافته است. شرح فعاليت‏ها، مبارزات مسلم بن عقيل از زمان ورود به كوفه به نمايندگي از امام حسين‏عليه السلام تا دستگيري و شهادت، مطالب كتاب را تشكيل مي‏دهد. در پايان كتاب زيارت نامه حضرت مسلم بن عقيل به همراه ترجمه آن به چاپ رسيده است.

54 - زندگاني سفير حسين‏عليه لسلام مسلم بن عقيل‏عليه السلام‏

عابدين، محمّدعلي؛ ترجمه:سيدحسن‏اسلامي، قم، دفترانتشارات‏اسلامي چاپ‏اوّل، 1372، 298 ص.

عملكرد مردم كوفه در جريان قيام امام حسين‏عليه السلام براي هر خواننده يا شنونده‏اي جاي تعجب و سؤال دارد چگونه مردمي كه بيعت و جان نثاري خود را با مسلم بن عقيل بيان داشتند بزودي آماده جنگ با او شدند؟ فرستادن نماينده از سوي حضرت امام حسين به كوفه يكي از جلوه‏هاي فرزانگي رهبر قيام عاشورا را نشان مي‏دهد و معلوم مي‏شود كه اين قيام يك حركت بي مقدمه و خود بخودي نبوده است. و بسياري از مؤلفان از اين مرحله قيام به آساني گذشته‏اند.

اين كتاب به بررسي دقيق و تحليل عميق و گسترده مسائل كوفه و تغيير رأي مردم آن و واقعيت قضاياي مربوط به حضرت مسلم مي‏پردازد. مؤلف پس از بيان ساختار اجتماعي كوفه و ماهيت سياسي آن شهر، عكس العمل امام حسين‏عليه السلام را بيان كرده و بسيج عمومي مردم، موضعگيريهاي حكومت اموي و رويارويي نظامي و تصفيه‏هاي خونين آن شهر را بيان كرده است. در تاريخ حضرت مسلم و مسائل شهر كوفه كه بخشي از قيام امام حسين‏عليه السلام است كتاب اين چنين جامع و عميق و تحليلي كمتر يافت مي‏شود.

55 - الشهيد مسلم بن عقيل

مقرّم، عبدالرزّاق، قم، منشورات الشريف الرضي، 1372، 324 ص.

اين كتاب شرح تفصيلي و گزارش جامع زندگاني، انديشه و جهاد مسلم بن عقيل. سفير گران‏قدر و ارجمند اباعبداللَّه الحسين‏عليه السلام است. مرحوم مقرّم كه از فقيهان و مورخان بزرگ قرن اخير بود، به مناسبت شرح حال مسلم، مطالب ارجمندي درباره آل ابي طالب آورده است. در اين كتاب چگونگي ورود مسلم بن عقيل به كوفه و ماجراهاي پس از آن با دقت گزارش و تحليل شده است.

56 - مسلم بن عقيل (آشنايي با اسوه‏ها / 4).

محدثي، جواد، قم، مركز انتشارات دفتر تبليغات اسلامي، چاپ دوّم، 1376، 80 ص.

«مسلم بن عقيل» از چهره‏هاي برجسته اهل بيت است. وي در نهضت عاشورا نقش ويژه‏اي دارد. امام حسين‏عليه السلام او را به عنوان نماينده خاصّ خود به كوفه فرستاد. شيعيان با او به نفع امام بيعت كردند. ولي پس از دگرگوني اوضاع كوفه، پيش از رسيدن امام به كوفه دستگير و مظلومانه شهيد شد.

اين نگاشته گزارشي كوتاه با قلمي روان از زندگي جهاد و شهادت آن بزرگوار است. از جمله عناوين كتاب عبارت‏اند از: م لم بن عقيل كيست، خانواده شهيد پرور، سفير انقلاب كربلا، مسلم در كوفه، نهضت در خطر، غربت مظلومانه مسلم، اسير آزاد، مرگ سرخ، فرزندان مسلم...

57 - مسلم بن عقيل‏عليه السلام‏

كمال سيد، مترجم: «نثار احمد، زين پوري، قم، انصاريان، جلد اوّل، چاپ اوّل 1377، 48 ص.

اين كتاب، اولين مجلد از مجموعه «راه كربلا» است كه در آن شرح حال «مسلم بن عقيل» براي كودكان و نوجوانان بازگو شده است. اين مجموعه مصور به صورت دست نويس و به زبان اردو منتشر شده است.

حضرت علي‏اكبرعليه السلام و علي‏اصغرعليه السلام‏

58 ـ خورشيد جوانان: شرح زندگاني و كرامات حضرت علي اكبر عليه السلام

حسيني، محمّد، قم، سماء، چاپ اوّل 1380، 206 ص.

مخاطبان در اين كتاب با زندگي و فضايل حضرت علي اكبرعليه السلام آشنا مي‏شوند. مباحث كتاب بدين قرار است: مناقب و امتيازات حضرت علي اكبرعليه السلام، مقام علمي و فقهي حضرت علي‏اكبرعليه السلام، علي اكبرعليه السلام از ديدگاه دشمنان، مقام علي اكبرعليه السلام در زيارت عاشورا، تحليل امام صادق‏عليه السلام از حضرت علي اكبرعليه السلام، عشق و علاقه علماي شيعه به علي اكبر عليه السلام، و چگونگي شهادت آن حضرت به نقل از كتاب منتهي الآمال.

59 - شبه المصطفي‏صلي الله عليه وآله وسلم: شرح زندگاني حضرت علي اكبرعليه السلام‏

زجاجي مجرد، مجيد، كاشان، مرسل، چاپ اوّل 1379، 176 ص.

در بخش نخست اين كتاب شرح مختصري از خصوصيات، ويژگي‏ها، فضايل و كرامات حضرت علي اكبرعليه السلام به دست داده شده، سپس از چگونگي حضور و شهادت وي در واقعه كربلا سخن رفته است.

60 - علي اكبرعليه السلام‏

كمال سيد؛ مترجم: نثار احمد، زين پوري، قم، انصاريان، جلد سوّم، چاپ اوّل 1377، 32 ص.

كتاب حاضر، سوّمين مجلد از مجموعه «راه كربلا» است كه به زندگاني علي اكبرعليه السلام (فرزند امام حسين) اختصاص يافته است. اين مجموعه مصور به زبان «اردو» و به صورت دست نويس، براي گروه سني نوجوانان تأليف شده است.

61 - علي الاكبر سليل الحسين (عليه السلام).

مدرسي، محمّدتقي، تهران، بقيع، چاپ اوّل 1377، 64 ص.

در اين كتاب نگارنده بر آن است نقش علي اكبرعليه السلام در قيام عاشورا و نيز شباهت‏هاي اخلاقي آن حضرت به پيامبر گر مي اسلام را تبيين نمايد. اين كتاب به زبان عربي منتشر شده و با زيارت علي اكبرعليه السلام همراه است.

62 - دستهاي تنهاي من

پهلوانيان، احمد، قم، دفتر تبليغات اسلامي، چاپ اوّل، 1378، 63 ص.

اين كتاب، روايت ايثار قهرماني كوچك در نينواست كه با دست‏هاي كودكانه به دفاع از حريم امامت مي‏پردازد.

عبداللَّه با قدم‏هايي كوچك، ولي استوار و با شجاعت علوي، پاي در ميدان سرخ مبارزه مي‏نهد تا صلاي عمويش امام حسين‏عليه السلام را لبيك گويد و با حنجره سوخته و عطشانش بر سر دشمن فرياد زند و...

63 - غنچه خونين: شرح زندگاني و شهادت حضرت علي اصغرعليه السلام‏

زجاجي مجرد، مجيد، كاشان، مرسل، چاپ اوّل، 1378، 128 ص.

اين كتاب، اولين شماره از مجموعه «تحليلي از زندگاني اهل بيت عصمت و طهارت‏عليه السلام» است كه با عنوان «غنچه خونين» به شرح زندگاني حضرت علي اصغرعليه السلام اختصاص يافته است. مطالب كتاب در صفحات رنگي طي سه باب تنظيم شده است. باب اوّل؛ به زندگي نامه‏ها در حضرت علي اصغر اختصاص دارد. باب دوّم شامل شرح زندگي و شهادت حضرت علي اصغر است و در باب سوّم مطالبي درباره شهادت حضرت علي اصغر به طبع رسيده است.

حضرت قاسم‏عليه السلام‏

64 ـ حضرت قاسم بن حسن عليه السلام شكوفه خونين كربلا.

گلي زواره، غلامرضا، تهران، ام ابيها، چاپ اوّل، 1378، 176 ص.

در اين كتاب ابتدا به وقايع تاريخي قبل از تولد قاسم بن الحسن‏عليه السلام اشاره شده و طي آن مؤلف، واقعه به شهادت رسيدن، پدرش امام حسن‏عليه السلام را بازگو مي‏كند؛ سپس نشان مي‏دهد كه چگونه مكارم اخلاقي و فضايل قاسم ابن الحسن‏عليه السلام تحت نظارت امام حسين‏عليه السلام شكوفا شده است. مباحث بعدي كتاب مربوط به واقعه عاشورا و نقش حضرت قاسم‏عليه السلام در اين قيام است. در صفحات پاياني كتاب اشعاري در رثاي قاسم بن حسن‏عليه السلام به طبع رسيده است.

65 - قاسم ابن حسن‏عليه السلام‏

كمال سيد؛ مترجم نثار احمد، زين پوري، قم، انصاريان، چاپ اوّل 1377، 24 ص.

كتاب حاضر، چهارمين مجلد از مجموعه «راه كربلا» است، كه در آن زندگاني حضرت قاسم ابن حسن‏عليه السلام براي كودكان و نوجوانان بازگو شده است. اين مجموعه مصور به زبان اردو منتشر شده است.

66 عبداللَّه ابن حسن‏عليه السلام، محمّد، عبداللَّه.

كمال سيد؛ مترجم، نثار احمد، زين پوري، قم، انصاريان، جلد ششم، چاپ اوّل 1377، 32 ص.

كتاب حاضر ششمين اثر از مجموعه «راه كربلا» است كه به شرح زندگاني «عبداللَّه ابن حسن» اختصاص يافته است. اين كتاب دست نويس به همراه تصاويري چند، به زبان اردو، براي كودكان و نوجوانان تأليف شده است.

حضرت رقيّه، سكينه‏عليها السلام و فاطمه‏عليها السلام‏

67 ـ اشكي بر سه ساله.

حائري تبار (قحطاني)، محمّد، تهران، عاشورا، چاپ اوّل 1380، 306 ص.

اشعار و حكاياتي در مدح و رثاي حضرت رقيعه‏عليها السلام، محتواي كتاب را تشكيل مي‏دهد. كتاب با عناويني از اين قبيل تدوين شده است: شفاي دختر مسيحي، سه ساله دختري در شام ويران، شبي در شام، نوازش پدرانه، عطش، سوي شامم مي‏برند اين كوفيان شورشي، از كربلا مي‏گويد، و پيامي از قتلگاه.

68 - داستاني غم‏انگيز حضرت رقيه «سلام‏اللَّه عليها»

شيرازي، علي، قم، خرم، چاپ اوّل 1377، 88 ص.

در اين كتاب شرح حال «رقيه» دختر امام حسين‏عليه السلام و نيز مصائب و مشكلات آن حضرت در واقعه كربلا همراه با اشعاري در عزاي او گرد آمده است.

69 - داستانهايي از حضرت رقيه‏عليها السلام‏

مير خلف زاده، احمد و قاسم، قم، روحاني، چاپ اوّل 1380، 96 ص.

مجموعه حاضر مشتمل بر 30 داستان و حكايت كوتاه درباره فضايل و كرامات حضرت رقيه‏عليها السلام است كه با عناوين از اين دست به طبع رسيده است، سجاده امام حسين‏عليه السلام با دست‏هاي كوچك رقيه‏عليها السلام باز مي‏شد، غسل دادن رقيه‏عليها السلام حضرت زينب‏عليها السلام سفارش رقيه‏عليها السلام را به مردم شام كرد، بابا به وعده ات عمل كن، سخن رقيه با سر پدر.

70 - ستاره درخشان شام، حضرت رقيه دختر امام حسين‏عليه السلام‏

رباني خلخالي، علي، قم، مكتب الحسين، چاپ اوّل 1377، 372 ص.

كتاب حاضر، شرح زندگاني حضرت رقيه دختر امام حسين‏عليه السلام است. مؤلف ضمن بيان مصيبت‏هاي واقعه عاشورا و نحوه وفات او، اشعار مختلفي كه در مدح آن حضرت سروده شده ذكر مي‏كند. بخش پاياني كتاب به كرامات حضرت رقيه‏عليها السلام و آثار و ابنيه تاريخ شام اختصاص يافته است.

71 - السيدة سكينةعليها السلام‏

مقرّ ، عبدالرزاق، قم، انتشارات الشريف الرضي، 1371، 156 ص.

اين اثر گزارشي است دقيق از زندگاني سكينه، دختبر بزرگوار حضرت ابا عبداللَّه الحسين‏عليه السلام، مؤلف كه از محققان و مجتهدان عراقي است، در پرتو آگاهيهاي هوشمندانه تاريخي، آرا و گزارشهاي تاريخي مورخّان را درباره آن بانوي بزرگوار به نقد كشيده و حقيقت را نمايانده است. در اين كتاب به مناسبت از جريان جعل و وضع در تاريخ اسلام و غناء سخن رفته كه سودمند است.

72 - فاطمه‏عليها السلام دختر امام حسين‏عليه السلام‏

صادقي اردستاني، احمد، تهران، نشر مطهر، چاپ اوّل 1379، 204 ص.

اين كتاب مشتمل بر چهارده فصل است كه در فصل اوّل تحت عنوان «اشك خورشيد» وضع كلي عاشورا و لزوم سوگواري در آن مطرح شده و در فصل‏هاي ديگر اين مطالب آورده شده است: مراحل مختلف زندگي فاطمه كبري دختر امام حسين‏عليه السلام از سفر به كربلا و حضور در صحنه‏هاي آن، اسارت فاطمه‏عليها السلام و ساير اهل بيت‏عليهم السلام در كوفه و شام، شخصيت علمي و معنوي دختر امام حسين‏عليه السلام، ازدواج مجدد آن بانو پس از شهادت همسر بزرگوارش و سرانجام نحوه وفات و محل آرامگاه اين بانوي گرامي.

اصحاب و ياران امام حسين‏عليه السلام‏

73 ـ اسوه هايي از قيام عاشورا.

اسعدي، حسين، قم، ائمه‏8، چاپ اوّل 1380، 288 ص.

«اسوه‏هايي از قيام عاشورا» به شرح حال، فضايل و مناقب برخي قهرمانان واقعه كربلا اختصاص دارد. اين افراد عبارتند از: 1 - مسلم بن عقيل، اسوه شهامت و جوانمردي، 2 - حر بن يزيد رياحي، اسوه توبه و بازگشت، 3 - حبيب ابن مظاهر، اسوه وفاداري، 4 - زهير ابن قين، اسوه اراده و تصميم، 5 - علي اكبرعليه السلام، اسوه جوانان، 6 - حضرت قاسم‏عليه السلام، اسوه نوجوانان، 7 - ابوالفضل العباس‏عليه السلام، اسوه شجاعت و ايثار، 8 - زينب كبري‏عليها السلام، اسوه صبر و استقامت.

74 - جانبازان حماسه عاشورا.

طبسي، محمّدجواد، قم، انوارالمهدي، چاپ اوّل، 1380، 136 ص.

در اين كتاب، شرحي از زندگي و رشادتهاي تعدادي از ياران امام حسين‏عليه السلام به اختصار بازگو شده است. اين اشخاص عبارت‏اند از: عابس بن ابي شبيب شاكري، حجاج بن مسروق جعفي، نافع بن هلال جملي، موقع بن ثمامه اسدي صيداوي، عبداللَّه بن عمير كلبي، اسلم بن عمرو، واضح تركي، سعيد بن عبداللَّه حنفي، عمرو بن خالد صيداوي، مجمع بن عبداللَّه عائذي، مسلم بن عوسجه اسدي، عبداللَّه بن مجمع، جناده بن حرث سلماني، عمرو بن قرظه انصاري، سويد بن عمرو، غلام نافع بن هلال، وهب بن عبداللَّه بن حباب كلبي، سوار بن أبي عمير نهمي، عمرو بن عبداللَّه جُندعي و...

75 - حبيب بن مظاهر

محدثي، جواد، قم، مركز انتشارات دفتر تبليغات اسلامي، چاپ اوّل، 1375 56 ص.

وه! چه شكوهمند است چهره نوراني مردي با محاسن سپيد، قامتي استوار و سينه‏اي ستبر، و هفتاد و پنج سالگي كه با عظمتي به بلنداي تاريخ مي‏ايستد و در راه حراست از جان فرزند رسول‏اللَّه‏صلي الله عليه وآله وسلم به خون مي‏غلتد، چنين است حبيب بن مظاهر صحابي جليل رسول‏اللَّه و همگام رشيد علي‏عليه السلام و همبر و ياورال‏اللَّه، كه بهشت برين جايگاهش باد «حبيب بن مظاهر» از بزرگان شيعه از طايفه «بني اسد» بود. در زمان پيامبر خداصلي الله عليه وآله وسلم و اميرمؤمنان‏عليه السلام از ياران وفادار آنان به شمار مي‏رفت. و در نهضت كربلا در ركاب امام حسين‏عليه السلام جنگيد و به شهادت رسيد. اين نگاشته ترسيمي است گويا، دلپذير و خواندني از زندگي، انديشه مواضع، دانش و شهادت، اين چهره منورّ و پرشكوه و خونين و نگاهي است به حيات سراسر اقدام و تعهد اين عابد مسلّم.

76 - شهداي انقلاب كربلا «تحقيقي پيرامون 145 شهيد كربلا»

موسوي، محمّدصالح، قم، دارالكتاب، چاپ اوّل، 1377، 296 ص.

كتاب حاضر تحقيقي است درباره يك صدو چهل و پنج شهيد كربلا كه بر اين اساس تدوين شده است: 1 - بررسي شناسنامه‏اي شهيد، 2 - بررسي سوابق و فضايل؛ 3 - نحوه حضور در كربلا، شهادت و ترجمه اشعار و رجزها، در بخش نخست كتاب تحت عنوان «شهداي بني هاشم در كربلا» اين اشخاص معرفي شده‏اند: فرزندان امام حسين‏عليه السلام، فرزندان علي‏عليه السلام، فرزندان امام حسن‏عليه السلام، فرزندان جعفر طيار و فرزندان حضرت عقيل. در بخش دوّم با عنوان «شهداي غير بني هاشم» اين عناوين آمده است: شهداي بني اسد، شهداي انصار در كربلا، شهداي قبيله مذحج، شهداي قبيله ازد، شهداي قبيله عبوي، شهداي بني تغلب و شهداي ديگر.

77 - شيفتگان مكتب اهل بيت‏عليهم السلام (ياران امام حسين‏عليه السلام)

فوزي، محمّد؛ مترجم: مهدي عليزاده، قم، دفتر نشر برگزيده، چاپ اوّل، 377، 80 ص.

كتاب حاضر يكي ديگر از مجموعه چهارده جلدي «شيفتگان مكتب اهل‏بيت‏عليهم السلام» است كه در آن پنج تن از ياران برجسته امام حسين‏عليه السلام معرفي شده است. اين افراد عبارت‏اند از: حر بن يزيد رياحي، جون بن حوي (غلام ابوذر غفاري)، مسلم بن عقيل بن ابي طالب، عباس بن علي بن ابي طالب‏عليه السلام و ابوالقاسم حبيب بن مظاهر اسدي. اين اثر به گونه داستاني براي جوانان بازگو شده است.

78 - عنصر شجاعت يا هفتاد و دو تن و يك تن.

كمره‏اي، ميرزا خليل، 6 جلد، تهران، اسلاميه، 1381 ص.

جلد اوّل حاوي شرح حال 20 تن از شهداء عظيم است كه قبل از ديگران رهسپار كوي حسين شدند و يا به استقبال امام به مكه رفتند و يا تا قبل از پياده شدن امام در كربلا به وي پيوستند. جلد دوّم، شهدائي كه بعد ازنزول امام به كربلا از عراق (كوفه و بصره) به امام پيوستند و آنها 20 نفرند، در جلد سوّم، شرح حال آن دسته از شهدائي است كه از لشكر عمر سعد در كربلا جدا شده و به حسين پيوستند، در اين جلد جدول دول اسلامي از آغاز ظهور اسلام تاكنون با ذكر نام دولت، پايتخت، عدد شاهان، سال پيدايش و انقضاء آن آمده، جلد چهارم تحت عنوان: مسلم بن عقيل و اسرار پايتخت طوفاني كوفه به قيام مسلم و اوضاع و احوال كوفه اختصاص دارد. جلدهاي پنج و شش به زندگاني امام و قيام وي و پيشگوئي‏هاي پيامبر درباره قتل امام حسين اختصاص دارد.

79 - مردان و رجزهايشان.

شجاعي، مهدي، تهران، منادي تربيت، چاپ اوّل 1380، 104 ص.

در صفحات نخست اين كتاب به نقش اهميت رجز خواني در تاريخ جنگ‏ها و مبارزات عرب اشاره مي‏شود. در پي آن، رجزهايي از ياران امام حسين‏عليه السلام نقل مي‏گردد. اين رجزها كه به زبان عربي و فارسي گرد آمده را توضيحاتي چند همراه است. عناوين برخي از آن‏ها بدين قرار است: آيين دلدادگي، جوهر جوانمردي، تنديش وفاداري، اسوه عاشقي، حماسه ادب، و مأذنه ولايت.

80 - منظومه عشق ارغواني (رجزهاي واقعه كربلا).

دفتر مطالعات اسلامي، بنياد بعثت؛ مترجم: عليرضا ميرزا محمّد، تهران، بنياد بعثت، مركز چاپ و نشر، چاپ اوّل، 1381، 176 ص.

در اين كتاب، مجموعه رجزهاي ياران امام حسين‏عليه السلام، نيز رجزهاي سپاهيان ابن زياد، در روز عاشورا - برگرفته از منابع مختلف - به طبع رسيده است ذيل هر رجز، توضيحات مختصري همراه ا ترجمه فارسي آن درج شده است.

81 - ياران امام حسين‏عليه السلام(1) حبيب بن مظاهر.

دُخَيِّل، علي محمّدعلي، ترجمه: عدنان طهماسبي؛ شهيد صادق تركشاوند، تهران، كانون فرهنگ و هنر اسلامي، چاپ اوّل، بي‏تا، 77 ص.

«ياران امام حسين‏عليه السلام» مجموعه چند جلدي است كه شرح حال و زندگي تعدادي از ياران امام حسين‏عليه السلام را بازگو مي‏كند كه نخستين جلد آن به يار باوفاي اباعبداللَّه «حبيب بن مظاهر» اختصاص دارد.

نويسنده معتقد است كه ياران امام حسين‏عليه السلام بزرگترين شهداي اسلام - بعد از شهداي خاندان پيامبر اكرم‏صلي الله عليه وآله وسلم و عده كمي از صحابه بزرگوار آن حضرت - هستند، تاريخ اسلام از همان آغاز و از عصر بعثت تاكنون، شهداي بيشماري به خود ديده است، اما ميان اين شهدا و ياران امام حسين‏عليه السلام تفاوت زياد است. به عنوان مثال: صحابه رسول‏اللَّه‏صلي الله عليه وآله وسلم - كه در راه مبارزه با سردمداران شرك و گمراهي، از جان و مال خويش گذشتند - با صحابه امام حسين‏عليه السلام اين تفاوت را دارند كه آنان بين شهادت و پيروزي قرار داشتند ليكن براي ياران سيدالشهداعليه السلام راهي جز شهادت وجود نداشت و دليل اين مدّعا در سخنان امام حسين‏عليه السلام كه در صبح عاشورا خطاب به يارانشان ايراد فرمودند: نمايان است كه «ان اللَّه قد اَذن في قتلكم فعليكم بالصبر» يعني همانا خداوند رخصت شهادت را به شما عطا نموده است پس بر شماست كه شكيبا باشيد. تفاوت دوّم: ميان اصحاب رسول خداصلي الله عليه وآله وسلم و ياران امام حسين‏عليه السلام اين است كه صحابه رسول خداصلي الله عليه وآله وسلم مورد پشتيباني جبرئيل و ملائكه خدا بودند اما ياران امام حسين‏عليه السلام از چنين پشتوانه‏اي برخوردار نبودند. فرق سوّمي كه بين ياران پيامبرصلي الله عليه وآله وسلم و شهداي كربلا است اين است كه خداوند در قرآن مجيد كساني را كه از ميدان جنگ فرار مي‏كردند به سختي مورد توبيخ و سرزنش قرار داده (آل عمران / 155)، ليكن امام حسين‏عليه السلام در شب عاشورا، ياران خود را اجازه بازگشت دادند و فرمودند: همانا به شما رخصت دادم كه همگي آسوده و سالم به خانه‏هاي خود شويد، مرا بر گردنِ شما دِيْنْ و تعهدي نيست، پرده شب، شما را از چشم دشمن پوشانيده است، شب را از براي خود مَركب راهوار گيريد و باز گرديد...

عناوين كتاب عبارت‏اند ز:

معرفي حبيب در چند سطر، با حضرت علي‏عليه السلام، عبادت او، تعليم و تربيت او، رسالت امام حسين‏عليه السلام در مسير اصلاح، شهادت، آرامگاه او، سخنان علماء و بزرگان.

بخش ششم: فهرست مقالات پيرامون شخصيت، فضيلت و سيره‏ اباعبداللّه‏الحسين‏عليه السلام‏

1 - آب در كنارفرات
كيهان (29 تير 1370)، صفحه 6.
2 - آثار نهضت نور
رسول جعفريان، بهار حماسه؛ ويژه‏نامه عاشوراي حسيني (ضميمه ماهنامه بصائر)، (فروردين 1381)، صفحه 16 - 18.
3 - آخرين خطبه‏هاي امام‏حسين‏عليه السلام‏
جعفر شهيدي، همشهري (16 و 17 خرداد 1374)، صفحه 6.
4 - آزمايش ياران‏
[بي‏نام‏]، كيهان (19 شهريور 1367)، صفحه 2.
5 - آسمان چهل روز گريست: اربعين در احاديث و فرهنگ عاشورا
علي‏اصغر صرفه‏جو، جام‏جم (14 و 16 ارديبهشت 1381).
6 - آسيب‏شناسي فرهنگ و سنت عاشورا در آراي مطهري‏
حسن‏محدثي، ايران‏فردا، سال‏هشتم، شماره 72 (24 فروردين 1379).
7 - آسيب‏شناسي قيام كوفه و چهره‏شناسي قيام عاشورا
غلامرضا رحمدل، جمهوري‏اسلامي (1 و 4 و 11 ارديبهشت 1379).
8 - آغشته به گل در عزاي حسين‏عليه السلام‏
محرم در لرستان، داود پنهاني، همشهري (23 فروردين 1381).
9 - آفتاب افتخار حسيني‏
مسعود علوي، رسالت (14 فروردين 1381).
10 - آفرينندگان نهضت عاشورا چه كساني بودند؟
جعفر شهيدي، همشهري (31 تير 1374).
11 - آگاهي از شهادت‏
سيدمهدي شمس‏الدين، صفحه 52 - 53.
12 - آموزگار مكتب وفا: به مناسبت چهارم شعبان‏المعظم سالروز ولادت خجسته ابالفضل‏العباس‏عليه السلام: گفت‏وگو با حجت‏الاسلام و المسلمين جواد محدثي‏
كيهان (22 آبان 1378).
13 - آموزه‏هاي عاشورايي در فرهنگ و ادب فارسي‏
سيداحمد حسيني كازروني، صفحه 56 - 60 -.
14 - آموزه‏هايي از نهضت حسيني در سال عزت و افتخار حسيني‏
فريبا مسعود پورشيرازي، سياست روز (19 فروردين 1381).
15 - آيا براستي ستمگران پشيمان مي‏شوند؟!
[به مناسبت اربعين سالار شهيدان‏]، مصطفي قنبرپور، ابرار (13 خرداد 1378).
16 - آيا كسي هست مرا ياري كند؟
هدف، سال ششم، شماره 294 (27 تير 1370) صفحه 1، 3.
17 - آينه حيدرنما: به بهانه چهارم شعبان سالروز ولادت مسرت‏بخش ابوالفضل‏العباس‏عليه السلام‏
محمدناصر حسيني‏علايي، كيهان (10 آبان 1379).
18 - آينه‏دار خورشيد
[حضرت زينب‏عليها السلام‏]، عزت‏اللّه واعظي، جمهوري
 اسلامي (27 تير 1381).