على كيست؟

فضل الله كمپانى

- ۱ -


بسم الله الرحمن الرحيم

مقدمه

همتم بدرقه راه كن اى طائر قدس‏ 
كه دراز است ره مقصد و من نو سفرم

سپاس و ستايش خداوندى را سزا است كه كسوت هستى را بر اندام موزون آفرينش بپوشانيد و تجليات قدرت لا يزالى را در مظاهر و آثار طبيعت نمايان گردانيد.

آن بى نشانى كه شاهباز بلند پرواز خيال در فضاى بى پايان جبروتش از طيران پر افشاند و سمند عقول و اوهام در بيابان بى انتهاى ابديتش از تك و دو باز ماند،هاديان شرايع آسمانى را بمنظور ارشاد خلايق بر مثال چراغ فروزان فرا راه گذاشت و نظام اجتماعات بشرى را در امتثال احكام و انقياد قوانين آنان مقرر داشت.

درود نا معدود،خاندان رسالت و دودمان ولايت را روا است كه مربيان عالم بشريتند و راهنمايان طريقه توحيد و حقيقت.

اما بعدـصفحات اين كتاب كه از نظر مبارك مطالعه كنندگان گرامى ميگذرد در شرح حال و تاريخ زندگانى شخصيتى نوشته شده است كه بلا شك در دفتر روزگار نام كسى با اين همه فضائل ثبت نگشته و قلم صنع و ابداع چنين تصويرى را در صفحه پر رنگ و نگار گيتى نقاشى نكرده است .

اگر چه تأليفات متعددى در اينمورد بطبع رسيده و تحقيقات كافى درباره تاريخ زندگانى و شرح حال و صفات عاليه حضرت امير المؤمنين على بن ابيطالب (ع) بعمل آمده است ولى مطالب اين كتاب بطور ساده و ابتكارى تنظيم و بمنظور معرفى آن حضرت نگارش يافته و نكات زير در نوشتن آن مد نظر گرفته شده است.

1ـجملات و عبارات كتاب به سبك ساده و روان و در عين حال شيوا و رسا بوده و از بكار بردن لغات غير مأنوس و عبارات پيچيده و مغلق خوددارى شده است.

2ـمطالب آن بدون تعصب و غرض ورزى از روى حقيقت برشته تحرير در آمده و از ذكر سخنان بى اساس و اخبار ضعيفى كه علوم امروزى آنها را نميپذيرد صرفنظر شده است.

3ـدرباره اثبات خلافت بلا فصل آن جناب بدون اعمال تعصب و احساسات از مراجعه به كتب تشيع تقريبا خوددارى و براى مسدود ساختن راه هر گونه عذر و بهانه‏اى به مندرجات كتب معتبره اهل سنت و جماعت استناد شده است.

4ـعلاوه از ذكر آيات و احاديثى درباره امامت على عليه السلام كه مورد قبول عامه ميباشد دو دليل عقلى و اصولى نيز كه از استدلالات نگارنده بوده و در كتب ديگر چندان توجهى بآنها نشده ذكر گرديده است.

5ـمطالبى كه در اثبات عقايد شيعه مورد لزوم و اهميت بوده است از كتب معتبره عامه استخراج و اسناد و مصادر آن‏ها در پاورقى‏ها يادآورى شده است.

با در نظر گرفتن نكات بالا و با اتكاء و اميدوارى به الطاف لا يزال الهى و استمداد از روح پر فتوح مولاى متقيان و امير مؤمنان على عليه السلام مطالب كتاب را بشرح زير تنظيم مينمايد:

بخش يكمـزندگانى آنحضرت در زمان پيغمبر صلى الله عليه و آله و سلم

بخش دومـپس از پيغمبر صلى الله عليه و آله و سلم

بخش سومـدوران خلافت على (ع)

بخش چهارمـشخصيت و مكارم اخلاق على (ع)

بخش پنجمـاثبات خلافت بلا فصل على (ع)

بخش ششمـاصحاب و اولاد على (ع)

بخش هفتمـاز سخنان على (ع)

ضمنا لازم بتذكر است كه چاپ اول اين كتاب در سال 1337 انجام گرديده و در اثر توجه روز افزون و حسن استقبال مطالعه كنندگان گرامى تا كنون 9 مرتبه تجديد طبع شده است و چون در اثر چاپ‏هاى مكرر افست،بعضى از حروف و كلمات آن بنحو مطلوب خوانا نبوده و احتياج بحروف چينى مجدد پيدا نموده بود لذا نگارنده فرصت را مغتنم شمرده و لازم دانست كه پيش از حروف چينى در مندرجات كتاب تجديد نظر نموده و مطالب جالب و ارزنده‏اى را با مراجعه به منابع و مآخذ معتبره در آن منظور نمايد و در سبك نگارش كتاب تغييراتى دهد بطوريكه چاپ دهم آن كما و كيفا با چاپ‏هاى پيشين تفاوت محسوسى داشته و جالبيت آن چندين برابر گردد تا دوستداران و علاقه‏مندان حضرت شاه ولايت بشرح حال و تاريخ زندگانى پرافتخار و شخصيت ممتاز و منحصر بفرد آن راد مرد تاريخ آشنائى بيشترى داشته باشند از اينرو با حفظ موضوعات اصلى كتاب مطالب مندرجه را جرح و تعديل نموده و نتيجه را به صورت كتاب حاضر به صاحبان ذوق و بصيرت تقديم مى‏نمايد تا شايد بتواند اندكى در معرفى و شناساندن آن يگانه شاهكار و اعجوبه خلقت توفيقى حاصل نمايد اگر چه شناسائى كامل وى بر هيچ كس جز خالق او امكان پذير نمى‏باشد چنانكه رسول اكرم صلى الله عليه و آله و سلم بآن حضرت فرمود :

ما عرفك حق معرفتك غير الله و غيرى.

يعنى ترا چنانكه بايد و شايد جز خدا و من كس ديگرى نشناخت مع ذلك اميد است كه مطالعه اين كتاب براى مطالعه كنندگان محترم خالى از استفاده نبوده و چنانچه بطور كامل از عهده تقرير نيامده باشد باز اندكى از بسيار و يكى از هزار را بيان نمايد زيرا:

آب دريا را اگر نتوان كشيد 
هم بقدر تشنگى بايد چشيد 
من الله التوفيق و عليه التكلان.

فضل الله كمپانى

اسفند 1357ـربيع الاول 1399