شرح مناجات شعبانیه

سیدمحمود طاهرى

- ۱ -


دیباچه

خداوند شنونده، داناست. خدا نزدیك انسان است نزدیكِ نزدیك؛ حتىنزدیك‏تر از رگ‏هاى گردن.

میان عاشق و معشوق هیچ حائل نیست تو خود حجاب خودى حافظ از میان برخیز

و چه زیبا امیر عابدان و عارفان فرموده است «لا حجابٌ بَیْنَهُ و بَیْنَ خَلْقِهِ؛ هیچحجابى بین خدا و خلق خدا نیست»(1).

این ماه‏ها، رجب و شعبان مقدمه وصول به مهمانى بزرگ است. مؤمنان سالكپس از شستن تن و جان در زمزم روح‏بخش دعاهاى ماه رجب، بار دیگر، در ماهشعبان روح و روان از غبار ناخالصى‏ها مى‏شویند و چون پرنده‏اى سبك‏بار بهسوى ضیافت دوست در ماه رمضان ره مى‏سپارند.

رهروان فضیلت، تمرین خوب خواستن و خوب زیستن را در ماه‏هاى دعا وعبادت، یعنى ماه رجب و شعبان به انجام مى‏رسانند و روش خوب خواستن رامى‏آزمایند. آنان بلند همتى را كه شایسته مؤمنان است و آن‏را از معصومینآموخته‏اند، از نظر دور نمى‏دارند؛ در طلب خوبى‏هاى دنيا و آخرت در این ماه‏هابر مى‏آيند و در طلب داشتن فرزندان صالح، دوستان با ایمان، معلمان شایسته،رزق حلال و... .

بندگان شایسته از زرق و برق دنیا مى‏گریزند. در دعاهاى خود دیگر دوستى رابه خوبى از سیده دو عالم با توصیه «یا بنى الجار ثم الدار؛ پسرم اول همسایه سپسخانه»، آویزه گوش جان مى‏سازند و از دیوار و حصار «منیّت و خودخواهى»مى‏رهند تا درهاى فیض و رحمت الهى را به سوى خود باز گشایند.

عاشقان طریقت در این ایام روحانى با دعا و نیایش كه جوششى درونى وفطرى است، اندرون خویش را نورانى و معطر مى‏سازند تا با آرامشىوصف‏ناشدنى، ماه رمضان و لیله القدر را درك كنند و نردبان قرب بپیمایند.

در این سلوك معنوى، پژوهشگر ارجمند و نویسنده توانا جناب آقاىسیدمحمود طاهرى در دریاى كلام نورانى بهترین راهنمایان بشر، غور كرده واین‏بار، مرواریدهاى همیشه درخشان «مناجات شعبانیه» را از صدف اهل بیتعصمت و طهارت علیهم‏السلام استخراج و آن را به سالكان طریق تقدیم داشته‏اند. باشد كهدر رشد و تعالى برنامه‏هاى صدا و سیما مفید افتد و جویندگان راه حقیقت را بهكار آید.

 

انّه ولىّ التوفیق

اداره كل پژوهش

مركز پژوهش‏هاى اسلامى صدا و سیما