رساله اجوبه

حضرت آيت الله العظمی سيدعلی خامنه ای (مدظله العالی)

- ۱۸ -


حضور در مجلس معصيّت‏

س 1425: گاهى مجالس جشن دسته‏جمعى از طرف اساتيد يا دانشگاه كشورهاى بيگانه برگزار مى‏شود و از قبل معلوم است كه مشروبات الكلى در آن مجالس وجود دارد، تكليف شرعى دانشجويان كه قصد شركت در آن جشن را دارند چيست؟

حضور در مجالسى كه در آنها شراب نوشيده مى‏شود براى هيچكس جايز نيست، در اين محافل شركت نكنيد تا بفهمند كه شما به علت مسلمان بودن در مجلس شرب خمر شركت ننموده و مشروب نمى‏خوريد.

 

س 1426: حضوردر مجالس عروسى چه حكمى دارد؟ آيا بر حضور در مجلس عروسى كه خالى از رقص نيست، عنوان «الداخل فى عمل قوم فهومنهم» صدق مى‏كند و لذا ترك آن مجلس واجب است يا اينكه حضور در آن مجلس بدون شركت در رقص و مراسم ديگر، اشكال ندارد؟

اگر مجلس به گونه‏اى نباشد كه عنوان مجلس لهو و حرام و معصيت بر آن صدق كند و حضور در آن مفسده‏اى نداشته باشد، حضور و نشستن در آن در صورتى كه عرفا تأييد عملى كه جايز نيست، محسوب نشود، اشكال ندارد.

 

س 1427: 1 - شركت در جشنهايى كه زنان و مردان در آنها مبادرت به رقص و نواختن موسيقى بطور جداگانه مى‏كنند چه حكمى دارد؟
2 - آيا شركت در عروسيهايى كه در آنها مبادرت به رقص و نواختن موسيقى ميشود، جايز است؟
3 - آيا نهى از منكر در مجالسى كه در آنها رقص انجام مى‏شود، در صورتى كه امر به معروف ونهى از منكر در شركت كنندگان تأثيرى نداشته باشد، واجب است؟
4 - رقص مختلط زن و مرد چه حكمى دارد؟

بطور كلى اگر رقص باعث تهييج شهوت شود يا همراه با عمل حرام و يا مستلزم آن بوده و يا به صورت مختلط بين زنان و مردان اجنبى باشد، جايز نيست و فرقى نمى‏كند بين اينكه در جشنهاى عروسى باشد يا غير آن و شركت در مجلس معصيت هم اگر مستلزم ارتكاب حرام مانند گوش‏دادن به موسيقى مطرب و لهوى مناسب با مجالس لهو و گناه باشد و يا حضور در آنها تأييد گناه محسوب شود، جايز نيست و امّا تكليف امر به معروف و نهى از منكر با عدم احتمال تأثير ساقط است.

 

س 1428: اگر مرد نامحرمى وارد جشن عروسى شود و در آنجا زن بدون حجابى حضور داشته باشد و مرد بداند كه نهى از منكر در او تأثيرى ندارد، آيا واجب است مجلس را ترك كند؟

اگر خروج از مجلس معصيت به عنوان اعتراض مصداق نهى از منكر باشد، واجب است.

 

س 1429: آيا حضور در مجالس و محافلى كه در آنها به نوارهاى مبتذل غناگوش داده مى‏شود جايز است؟ در صورتى كه در غنا بودن آن شك داشته باشد، با توجه به اين كه نمى‏تواند از پخش نوار جلوگيرى كند، حكم چيست؟

حضور در مجلس غناو موسيقى مطرب و لهوى مناسب بامجالس لهو و گناه در صورتى كه منجر به گوش دادن يا تأييد آن شود جايز نيست ولى در صورت شك در موضوع، حضور در آن مجلس و گوش دادن به آن فى‏نفسه اشكال ندارد.

 

س 1430: شركت در مجالس و محافلى كه انسان در آنها گاهى مبتلا به شنيدن كلام غيرمناسبى از قبيل افترا بر مقامات دينى يا مسئولين جمهورى اسلامى يا مؤمنين ديگر مى‏شود چه حكمى دارد؟

مجرّد حضور در آن مجالس تا زمانى كه مستلزم ابتلا به عمل حرام مانند گوش دادن به غيبت و همچنين موجب تأييد و ترويج منكر نباشد، فى نفسه اشكال ندارد ولى نهى از منكر با وجود شرايط آن واجب است.

 

س 1431: در جلسات و انجمن‏هايى كه در بعضى از كشورهاى غير اسلامى تشكيل مى‏شود، طبق عادت براى پذيرايى حاضران از مشروبات الكلى استفاده مى‏شود، آيا شركت در اين جلسات و انجمن‏ها جايز است؟

حضور در مجلسى كه در آن شراب خورده مى‏شود جايز نيست و در صورت اضطرار واجب است به مقدار ضرورت اكتفا شود.